DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

rafla
Posty: 40
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 13:36
Instalacja antenowa: pasywna ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: rafla » 5 maja 2014, o 20:06

Jarosław Bałuka pisze: Zwiększenie ilości nadajników powoduje wzrost poziomu sygnału co z kolei przy antenach o dużym zysku lub ze wzmacniaczem powoduje przesterowanie odbiornika.
Dla zachodniej Małopolski też? :shock: tutaj mux3 jest słaby, w porównaniu do mux1/mux2, więc zdecydowanie przesterowanie nie jest tutaj problemem.

batot
Posty: 20
Rejestracja: 4 maja 2014, o 20:27
Odbiornik: Ariva 210
Instalacja antenowa: Yagi 12dBi 30m n.p.t
50m DG-113
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła (Skrzyczne)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: batot » 5 maja 2014, o 20:53

Ad.2.
Skrzyczne zmieniło moc nadawania?
Wymienili anteny na kierunkowe o wiekszym "gain"?
Czy mi sygnał wzrósł?
Z tego co wiem to NIE.
Więc po co mi te farmzony o przesterowaniu sygnału tym bardziej, że tuner nie zauważył wzrostu siły sygnału.
Zakładam, że tuner nie jest uszkodzony skoro inne MUXy działają, również Czeskie i Słowackie.
Zmierzyłbym tą siłe sygnału lecz nie mam "trójnika" pod reką a ten tuner ma bardzo ubogie możliwości. Gdyby głowica tunera nie była umieszczona w tak trudno dostepnym miejscu to zmierzyłbym Wam napięcie na wejsciu.
Po czym koledzy wnioskują że siła sgnału ze Szczyrku wzrosła, skoro mi NIE WZROSŁA?
Chyba, że mowa o INTERFERENCJI a mój tuner nie pokazywałby wzrostu sygnałów większych niż 88% to wtedy mielibyście wszyscy rację.

Czy może ktoś mi podać z Katowic i okolic (blisko nadajnika) jaką ma siłe sygnału na tunerze ARIVA 210?
Jeśli komuś się przyda u mnie z Rybnika antena na Skrzyczne wygląda tak:
F siła jakość
634MHz - 88% - 88~90%
602MHz - 85% - 90%
682MHz - 88% - 90%
698MHz - 84% - 90%
738MHz - 83% - 90%
746MHz - 87% - 90%
770MHz - 87% - 90%


Jeśli wzrost siły sygnału jest problemem ok jutro dokonam testu poprzez "odsunięcie" się od sygnału i zobaczymy czy pomoże.
Wątpię bo przy 83% dla sygnału HD powodowało już zacinanie. Dam znać.


Pozdrawiam
SQ9BZO

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 5 maja 2014, o 21:33

U mnie siła sygnału MUX3 prawie identyczna z mux1,2 tak gdzieś 90-90%.Za to jakość około 30% (pływająca) dla mux3 a 99-100% dla 1 i 2. No i gdzie to przesterowanie? Nie mam wzmacniacza, mieszkam 20km od Kosztów i 57km od Skrzycznego. Na zblizonym do Kosztów azymucie mam Bytków ale dalej kilka kilometrów więc nie podniósł poziomu sygnału a tylko wprowadził dodatkowy szum. To samo mam kilkanaście kilometrów dalej od Kosztów na wsi koło Alwerni. Gadanie o zbyt dużym poziomie sygnału 30-40 km od głównego nadajnika jest co najmniej niedorzeczne.

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wiesiek0102 » 5 maja 2014, o 21:59

Czy do Emitela docierają jakiekolwiek argumenty ?
Panowie ! Wielu ludzi wam pisze, że jest źle, a było dobrze.
Podają Parametry sygnału jakości itp. A wy nadal swoje !
Wszyscy nagle mają złe anteny, a wasze nadawanie jest idealne !
Czuje się jakbym oglądał Misia.

batot
Posty: 20
Rejestracja: 4 maja 2014, o 20:27
Odbiornik: Ariva 210
Instalacja antenowa: Yagi 12dBi 30m n.p.t
50m DG-113
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła (Skrzyczne)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: batot » 5 maja 2014, o 22:21

Gdyby Emitel przyznał się o dokładnie zrobił ok tygodnia temu to wiedzielibyśmy w czym rzecz.
Jeśli prawdą jest że, jedyna rzecz to włączenie dwóch nadajników dodatkowych i jesli ja w Rybniku odczuwam efekt nie mając anteny nakierowanej na Katowice i okolice to znacy że kolega
@kb997 ma rację.
Musza coś mieć schrzanione nadajniki które pewnie podniosły szum.
Innego logicznego wyjaśnienia nie znajduję.

Chyba że Emitel wprowadził zmiany cichaczem i patrzy co z tego wyniknie za bigos.

markowski3
Posty: 29
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: LG OLED55E8PLA, NEON + , DIGIAIR PRO T2 , TELEVES H45
Instalacja antenowa: Antena DVBT 6LOG , FUBA 902 , TELEVES HD BOSS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: markowski3 » 5 maja 2014, o 23:01

witam, potwierdzam wiekszość opini włączenie nadajników w zabrzu i bytkowie spowodowała ogromnie przesterowanie w eterze , sygnał podskoczył do 80-90 dB ,ale jakosci nie ma , w bytomiu mierniki pokazywał fail i MER na poziomie 18-20 czyli źle w piekarach tak samo po interwenci w firmie emitel coś lekko drgnęło bo 02.05 przekonfigurowali nadajnik i w piekarach się polepszyło ale na poziomie dostatecznym , jako że obsługuje spółdzielnie mieszkaniowe mam dziennie po kilkadziesiąt zgłoszeń , narobili takiego bajzlu jakiego nie było nigdy nawet jak był kanał 51 i analog , teraz latamy z dodatkowymi antenami po dachu i szukamy dobrego sygnału

p.s ciekawe jak odbiorcy idywidualni będą musieli dokupić 2 antenę i tylko problem że nie ma takich zwrotnic na rynku (41,49,55) , a o kosztach już nie wspomne.
jakby doświetlanie było na innych kanałach nie byłoby takich kłopotów
te nadajniki wzajemnie się zakłócają(brak konstelacji)

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 5 maja 2014, o 23:09

Kolego @batot rozpędzasz się nadto w swoich domysłach i to już fajnie nie wygląda. Zakładam, że czytałeś komunikaty o włączeniach, jeśli nie to odszukaj je sobie na forum lub na stronie głównej. Jeżeli masz jakieś zastrzeżenia co do pracy nadajników to proszę o konkrety - wykaż które parametry nie spełniają norm. Zmian cichaczem nikt tu nie wprowadza, to nie plac zabaw czy jakieś podchody.
TLW/SZA pisze:Moim skromnym zdaniem zamiast było przekombinować z SFN na jednym kanale to obok nadajnika głównego było dać kilka doświetleń o małych mocach na innych częstotliwościach np:
Bytków kanał 60 15kW
Błeszno 31 ,3kW
Zaborze 43 ,10kW
Wręczyca 52 ,80kW
Kosztowy 41 ,100kW
Skrzyczne 24 ,70kW
Rybnik 31 ,500W
Racibórz 60 ,200W
Plus doświetlenia Beskidów na kanałach 31,34,43,60 z żarówkowymi mocami od 10-200W,i z pewnościom wyszłoby lepiej jak jest teraz.
Inne kanały nie wchodzą w rachubę. Operator multipleksu otrzymał taki kanał na określony obszar i dla niego zlecił pokrycie terenu sygnałem o wymaganym poziomie. Co też ninieszym uczyniliśmy uruchamiając dodatkowe emisje.

markowski3
Posty: 29
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: LG OLED55E8PLA, NEON + , DIGIAIR PRO T2 , TELEVES H45
Instalacja antenowa: Antena DVBT 6LOG , FUBA 902 , TELEVES HD BOSS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: markowski3 » 5 maja 2014, o 23:16

pytanie tylko po co jak wszystko dobrze "chodziło" , temat z zabrza, gliwic , bytom , chorzów ,piekary ,siemianowice śl. wszystko dobrze chodziło (lokatorzy byli zadowoleni , teraz straszą rezygnacją) , nasza firma przez ten tydzień powiesiła juz ok 100 dodatkowych anten do AIZ ,

P.S zastanawia mie jedno dlaczego zmiany zawsze robią w piątek ok. godz 14.00
,myśle że aby nie mieć problemów z zgłoszeniami a po" weekendzie jakos to będzie"
Ostatnio zmieniony 5 maja 2014, o 23:27 przez markowski3, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 5 maja 2014, o 23:25

SIWZ na realizację Mux3 dla TVP jest publicznie dostępny, w nim można wyczytać wymagania na pokrycie terenu sygnałem, są podane konkretne wartości do spełnienia. Realizujemy kontrakt.

markowski3
Posty: 29
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: LG OLED55E8PLA, NEON + , DIGIAIR PRO T2 , TELEVES H45
Instalacja antenowa: Antena DVBT 6LOG , FUBA 902 , TELEVES HD BOSS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: markowski3 » 5 maja 2014, o 23:33

co jest na papierze to nie jest w eterze , czekamy na pomiary i podanie na forum ....
Stacje nadawcze przeznaczone do rozpowszechniania programu mają być zlokalizowane na
poszczególnych obszarach wykorzystania częstotliwości wskazanych w powyŜszym planie
zagospodarowania częstotliwości lub poza tymi obszarami, w odległości nie większej jednak, niŜ
50 km od granicy obszarów. Wartości parametrów technicznych stacji nadawczych, w tym mocy
promieniowanej, powinny zawierać się w takich granicach, aby dopuszczalny sumaryczny
poziom natęŜenia pola sygnałów zakłócających, wyznaczony zgodnie z obowiązującymi
zaleceniami Sektora Radiokomunikacji Międzynarodowego Związku Telekomunikacyjnego —
ITU-R (Porozumienie Regionalne w sprawie planowania naziemnej radiodyfuzji cyfrowej w
Regionie 1 (w części Regionu 1 połoŜonej na zachód od południka 170°E i na północ od
równoleŜnika 40°S, z wyłączeniem terytorium Mongolii) oraz Islamskiej Republice Iranu, w
pasmach częstotliwości 174—230 MHz oraz 470—862 MHz — Genewa 2006), tzn. obliczony
metodą ITU R.P1546 dla 1 % czasu, 50 % miejsc, na wysokości 10 m n.p.t. nie przekraczał
wartości 46 dBμV/m na granicy wspólnokanałowego obszaru wykorzystania częstotliwości.

Hamer
Posty: 111
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 08:59
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Hamer » 6 maja 2014, o 09:17

Po wykasowaniu mojego poprzedniego postu i otrzymaniu ostrzeżenia, poniżej wersja poprawna politycznie:
Jarosław Bałuka pisze:Synchronizacja jest perfekcyjna więc nie tu szukać problemów.
Zwiększenie ilości nadajników powoduje wzrost poziomu sygnału co z kolei przy antenach o dużym zysku lub ze wzmacniaczem powoduje przesterowanie odbiornika.
Pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższym gdyż:
MUX1 siła około 40-50%
MUX2 siła około 50-60%
a MUX3 8% w porywach 10% (słownie OSIEM PROCENT!) przy sześćdziesięciu procentach MUX2.
Przed perfekcyjną synchronizacją wahało się w granicach 14 do 18%, marnie ale jakoś ciągło.
Zapytuję się więc, gdzie tu przesterowanie odbiornika!? Według mnie wyczerpuje to znamiona rozmijania się z prawdą oraz braku empatii w stosunku do odbiorców.
Dodam, że majowy weekend spędziłem na kręceniu się z anteną po dachu jak ten wiatrowskaz i nic to nie dało.

Ps. (podpowiedź radcy prawnego)
Pragnę dodać, że nie stwierdzam stanu faktycznego, jest to jedynie mój osąd i mogę się mylić za co z góry przepraszam.

pikaczu
Posty: 1361
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 6 maja 2014, o 09:27

Hamer pisze:Dodam, że majowy weekend spędziłem na kręceniu się z anteną po dachu jak ten wiatrowskaz i nic to nie dało.
bliżej masz do krakowa

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wiesiek0102 » 6 maja 2014, o 10:00

Dzwonić i pisać o UKE. Dzwonić być upierdliwym itp

Województwo śląskie
Delegatura UKE w Siemianowicach Śląskich

Adres: 41-106 Siemianowice Śląskie,
ul. Walerego Wróblewskiego 75
Tel. 32 220 75 75
Fax 32 220 76 05
e-mail: siemianowiceslaskie@uke.gov.pl
Ostatnio zmieniony 6 maja 2014, o 10:10 przez wiesiek0102, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 6 maja 2014, o 10:07

Hamer pisze:Po wykasowaniu mojego poprzedniego postu i otrzymaniu ostrzeżenia, poniżej wersja poprawna politycznie:
Wypowiedzi utrzymanej w kulturalnym tonie nie wiązałbym z poprawnością polityczną, nie mniej doceniam ustabilizowanie emocji i powrót na właściwą, jedyną dopuszczalną na tym forum płaszczyznę wymiany poglądów.
Jak łatwo doczytać, a wystarczy wrócić na poprzednią stronę wątku, informacja o możliwym przesterowaniu odbiorników kierowana była w toku dyskusji osób mieszkających w obszarze aglomeracji śląskiej. Oczywistym wydaje się być spostrzeżenie, że nie dotyczy to osób mieszkających kilkadziesiąt km od nadajnika, a tak jest - jak rozumiem - w Pana przypadku.

ozarek
Posty: 20
Rejestracja: 15 marca 2012, o 16:16
Odbiornik: STB wiwa hd-50, samsung tv, T-HD1000
Instalacja antenowa: LPDA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy ~8km / skrzyczne ~60km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ozarek » 6 maja 2014, o 10:34

Jarosław Bałuka pisze:SIWZ na realizację Mux3 dla TVP jest publicznie dostępny, w nim można wyczytać wymagania na pokrycie terenu sygnałem, są podane konkretne wartości do spełnienia. Realizujemy kontrakt.
to zapraszam na pomiar tych wartości do Jaworzna, w okolice centrum. Przed kombinacjami wszystko idealnie działało od czasów startu emisji testowej, teraz MUX3 praktycznie nie działa. Na pasywnej antenie LPDA.
Po starcie emisji zawsze lepszy sygnał MUX3 docierał ze skrzycznego, po przejściu na jeden kanał było ok do czasu feralnych ''uzupełnień'' sygnału.

Przestańcie czarować na forum, że wszystko jest poprawnie itd. itp. bo nie jest. Zepsuliście sygnał publicznego nadawcy, utrzymywanego z podatków i parapodatków. To zakrawa na marnotrawienie pieniędzy publicznych.

DarekGliwice
Posty: 3
Rejestracja: 6 maja 2014, o 10:51
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: DarekGliwice » 6 maja 2014, o 10:59

Przepraszam ale o jakim przesterowaniu mowa?
U mnie Gliwice-Sośnica siła sygnału MUX-3 się nie zmieniła, dramatycznie spadła za to jakość sygnału.
MUX-1 i MUX-2 są stabilne jak skała, tak samo było z MUX-3 przed "zmianami na lepsze" w dniu 26 kwietnia...
Leninowskie pytanie: "Co robić?" pozostaje w mocy.

ozarek
Posty: 20
Rejestracja: 15 marca 2012, o 16:16
Odbiornik: STB wiwa hd-50, samsung tv, T-HD1000
Instalacja antenowa: LPDA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy ~8km / skrzyczne ~60km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ozarek » 6 maja 2014, o 11:22

DarekGliwice pisze: U mnie Gliwice-Sośnica siła sygnału MUX-3 się nie zmieniła, dramatycznie spadła za to jakość sygnału.
spadła Ci jakość, bo dodatkowe nadajniki, które miały tylko uzupełnić sygnał, zrobiły bajzel.
Zamiast polepszenia sygnały zwiększył się poziom błędów. W jednych lokalizacjach sygnał jest tak mocny, tunery sobie z nim nie radzą, w innych dociera za dużo błędów i jakość leci na łeb.

DarekGliwice
Posty: 3
Rejestracja: 6 maja 2014, o 10:51
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: DarekGliwice » 6 maja 2014, o 15:14

To jest niewątpliwie trafna diagnoza i ja się z nią w pełni zgadzam. Pytanie brzmi co z tym robić? Jak temu zaradzić?
I czy jeśli zainwestuję w drugą antenę, trzy wzmacniacze, worek tłumików i ołowiane ekrany to dostanę gwarancję, że Emitel za tydzień nie stwierdzi "a może nie jest tak idealnie?"
I zacznie "odkręcać" zmiany, a ja znów będę biegał po dachu?
Tak wiele pytań...

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 6 maja 2014, o 15:36

markowski3 pisze: Wartości parametrów technicznych stacji nadawczych, w tym mocy promieniowanej, powinny zawierać się w takich granicach, aby dopuszczalny sumaryczny
poziom natęŜenia pola sygnałów zakłócających [...] nie przekraczał wartości 46 dBμV/m na granicy wspólnokanałowego obszaru wykorzystania częstotliwości.
Ten cytat dotyczy maksymalnych poziomów sygnałów zakłócających na granicach obszarów więc nie o to chodzi.

Proszę zwrócić uwagę na zapis SIWZ-u:
[...] natomiast w miastach i aglomeracjach powyżej 100 tys. mieszkańców, Wykonawca zapewni odbiór przenośny wewnątrz budynków [...]
oraz harmonogramu:
1.4 Etap IV - Wykonawca uruchomi sieć DVB-T/MUX3 w terminie od dnia [...] oraz odbiór przenośny wewnątrz budynków w granicach administracyjnych miast powyżej 100 tyś. mieszkańców tzn. osiągając poziom sygnału użytecznego na poziomie nie niższym niż 78 dBµV/m dla co najmniej 90% populacji zamieszkałej w danym mieście.
W miastach dla MUX3 musimy zapewnić b. wysoki poziom sygnału.
ozarek pisze: bo dodatkowe nadajniki, które miały tylko uzupełnić sygnał, zrobiły bajzel.
Odsyłam do zapisów przytoczonych powyżej. Jak widać nie o tylko uzupełnienie sygnału chodziło ale o podniesienie do poziomu wymaganego przez Operatora by spełnić wymagania kontraktu.
ozarek pisze:W jednych lokalizacjach sygnał jest tak mocny, tunery sobie z nim nie radzą, w innych dociera za dużo błędów i jakość leci na łeb.
Trafne spostrzeżenia choć dotyczą tej samej przyczyny. Niektóre tunery mogą sobie nie radzić ze zbyt wysokim poziomem sygnału, szczególnie tam gdzie stosowane są anteny o dużym zysku w miejscach o wysokim natężeniu pola niezbędnym do zapewnienia odbioru przenośnego.

DarekGliwice
Posty: 3
Rejestracja: 6 maja 2014, o 10:51
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: DarekGliwice » 6 maja 2014, o 15:49

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem - w papierach wszystko się zgadza, a jeśli coś nie działa to już nie nasz problem.
Super.

Odpowiedz