DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 861
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 6 maja 2014, o 15:52

Panie Jarosławie a szkoda wielka że UKE i nadawcy czyli TVP nie pomyślało wcześniej aby zarezerwować ze 3 lub cztery częstotliwości na małe moce na doświetlenie Górnego Śląska i Beskidów.

Po drugie temat przesterowanego sygnału nie dotyczy tylko aglomeracji Górnośląskiej ale znacznych terenów województwa Śląskiego,bo wpisy o braku sygnału lub jego fatalnej jakości można poczytać z wpisów osób mieszkających na Jurze mowa tu o Zawierciu,Myszkowie,Kroczycach Niegowie...itp,ja też jestem tego dowodem że na pograniczu województw Śląskiego i Świętokrzyskiego też jest straszna lipa z MUX-3 z Kosztowych i Wręczycy ,jeszcze jako tako można ucelować przy odrobinie szczęścia sygnał MUX-3 ze Skrzycznego i to pod warunkiem że mieszka się w bardzo dobrej lokalizacji gdzie sygnał z tego obiektu raczy dolecieć.
Ogólnie było błędem nadanie wspólnego kanału w SFN dla województwa Śląskiego,myślę że nadawcy chcieli troszkę przyoszczędzić na częstotliwościach i mamy niestety totalny bigos.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 6 maja 2014, o 16:05

Nie do końca tak. Nie chodzi o chęć zaoszczędzenia, a o odgórny przydział kanałów dla poszczególnych obszarów wynikający z GE06. Poza tym nie da się jednocześnie zagęszczać siatki kanałowej i robić dobrych zasięgów, albo albo. Tak więc niewiele tu pola do manewru.
Problemem bardziej jest dysproporcja poziomów sygnału między MUX3 a MUX1, MUX2. SFN to tylko środek do uzyskania celu, ale nie przyczyna problemów.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 6 maja 2014, o 16:26

Kiedyś zadawałem pytanie, ale bez odpowiedzi, ponawiam.

Są już dostępne mapy pokrycia dla nowo uruchomionych nadajników? Najbardziej mnie interesuje Bytków.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 6 maja 2014, o 16:32

Z Bytkowa nadawany jest MUX3 którego Operatorem jest TVP. W gestii Operatora leży decyzja o udostępnianiu map.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 6 maja 2014, o 16:35

Aha, dziękuje.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 861
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 6 maja 2014, o 16:47

Na stronie dvbtmap.eu jeszcze nie ma podglądowych map zasięgu dla nowych emisji MUX3,miejmy nadzieję że w niedługim czasie się pojawią.

ozarek
Posty: 20
Rejestracja: 15 marca 2012, o 16:16
Odbiornik: STB wiwa hd-50, samsung tv, T-HD1000
Instalacja antenowa: LPDA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy ~8km / skrzyczne ~60km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ozarek » 6 maja 2014, o 16:59

Jarosław Bałuka pisze:Odsyłam do zapisów przytoczonych powyżej. Jak widać nie o tylko uzupełnienie sygnału chodziło ale o podniesienie do poziomu wymaganego przez Operatora by spełnić wymagania kontraktu.
czyli wg. Pana Operator zażyczył sobie w kontrakcie aby sygnał nie nadawał się do odbioru?
Przed 25. kwietnia wszystko działało, a nagle po odpaleniu uzupełnienia pada sygnał na znaczym obszarze i wg was wszystko gra...
Jarosław Bałuka pisze: Trafne spostrzeżenia choć dotyczą tej samej przyczyny. Niektóre tunery mogą sobie nie radzić ze zbyt wysokim poziomem sygnału, szczególnie tam gdzie stosowane są anteny o dużym zysku w miejscach o wysokim natężeniu pola niezbędnym do zapewnienia odbioru przenośnego.
czyli wracamy do PRL i pkt. widzenia zależnego gdzie się siedzi? "My w papierach mamy dobrze, a reszta niech się martwi".
Nie dam sobie wmówić takich rzeczy, sygnał ma się nadawać do odbioru na dekoderach zgodnych z wymogami UKE, czyli na dekoderach dopuszczonych do obrotu. Waszym zadaniem jest doprowadzenie sygnału do stanu umożliwiającego ten odbiór.
Skoro przed zabawą w dogłaszanie sygnał był poprawnie interpretowany, a nagle jest niezdatny do odbioru to czyja to jest wina?

Proszę przestać wciskać kity o antenach z dużym zyskiem, bo problem jest jedynie z MUX3 i to po operacji z 25. kwietnia.

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: belzebiusz » 6 maja 2014, o 17:04

Jarosław Bałuka pisze:Z Bytkowa nadawany jest MUX3 którego Operatorem jest TVP. W gestii Operatora leży decyzja o udostępnianiu map.
A dlaczego kiedyś były mapy na tej stronie?
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania-mux-3

I dlaczego upubliczniono tutaj mapy?
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=191018#p191018

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 861
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 6 maja 2014, o 17:15

Według tych starych mapek z linku który podesłał kolega belzebiusz wynikało że teren powiatu Włoszczowskiego (zachodnia biała plama woj. świętokrzyskiego na mapie) ,teoretycznie powinien być pozbawiony zasięgu MUX-1 i MUX-2,a jest zupełnie na odwrót bo zasięg tych MUX-ów w tym powiecie jest 100% :D ,natomiast zasięg MUX-3 powinien pokrywać się odpowiednio ze Świętego Krzyża,Dobromierza i Wręczycy,a tak nie jest.
Oj widać że ktoś zrobił animacje podglądową mapek a nie wybrał się w teren sprawdzić jak jest w rzeczywistości.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 6 maja 2014, o 18:11

Proszę pokazać mi przykład mapy zasięgu wykonanej pomiarami w terenie.
Mapy zasięgu wyznaczane są zaawansowanymi metodami matematycznymi, pomiary służą co najwyżej do weryfikacji poprawności metod planistycznych.

@ozarek odpowiedzi na postawione pytania co do wymagań właściciela koncesji znajdziesz w przytoczonych wyżej cytatach oraz źródłowym dokumencie opublikowanym przez TVP. Zachęcam do ponownego zapoznania się. Jednocześnie proszę o zaniechanie PRLowskich przytyków na rzecz merytorycznej dyskusji.

ozarek
Posty: 20
Rejestracja: 15 marca 2012, o 16:16
Odbiornik: STB wiwa hd-50, samsung tv, T-HD1000
Instalacja antenowa: LPDA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy ~8km / skrzyczne ~60km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ozarek » 6 maja 2014, o 18:40

Panie Jarosławie z miłą chęcią przestanę porównywać do PRL w chwili kiedy zaczniecie wyciągać wnioski i słuchać uwag ludzi. Niestety na chwilę obecną przesłanek do takiego podejścia nie widać.

Powtarza Pan jak mantrę, że problem występuje przy antenach z dużym zyskiem czy wzmacniaczami ect. Niestety nie jest to prawdą, bo po raz kolejny piszę - do czego nie odnosi się Pan wcale - że problem u mnie występuje na całkowicie pasywnej instalacji, z prostą anteną LPDA. Nic prostszego nie da się już założyć, brak jakichkolwiek wspomagaczy, symetryzatorów itp dodatków. Jednak problem się pojawił i nadal jest, nie wygląda na to abyście mieli zamiar go rozwiązać.

Także problem jest, wszyscy o nim wiedzą i piszą, tylko Wy nadal nie przyjmujecie tego do wiadomości - choć zakładam że doskonale o nim wiecie od samego początku.

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wiesiek0102 » 6 maja 2014, o 19:02

Z tego co mi przekazano, UKE robi pomiary.
Trzeba czekać. Ile ? Kto to wie ....

A Panów z Emitela trzeba by przywiązać do fotela i włączyć im na weekend TVP1, a potem psychoterapie zapewnić. Być może wtedy zmienia zdanie.

Jak narzazie czują się spełnieni w realizacji swej misji nadawczej. Ale z jakim rezultatem to każdy widzi. Tfu tfu co ja pisze. Nie widzi, bo to ani wizja ani dźwięk.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 6 maja 2014, o 22:05

ozarek pisze: Powtarza Pan jak mantrę, że problem występuje przy antenach z dużym zyskiem czy wzmacniaczami ect.
Podaję to jako jedną z potencjalnych możliwości (dla określonych warunków lokalizacyjnych) a nie jako jedyną przyczynę dla wszystkich przypadków choć widzę, że każdy wyczytuje tylko to mu pasuje wyczytać.
ozarek pisze: Także problem jest, wszyscy o nim wiedzą i piszą, tylko Wy nadal nie przyjmujecie tego do wiadomości - choć zakładam że doskonale o nim wiecie od samego początku.
Umiemy czytać, przyjmujemy zgłoszenia. Nikt przecież nie ukrywa, że w sieci nastąpiły zmiany gdyż doszły nowe nadajniki i oczywistym jest, że warunki odbioru zmieniły się dla części odbiorców. Staram się tłumaczyć podstawy, powody takiej sytuacji oraz szukać możliwych sposobów rozwiązania tam gdzie opisywane skutki wydają się jednoznacznie wskazywać źródło problemów.
wiesiek0102 pisze:[..]
A Panów z Emitela trzeba by przywiązać do fotela i włączyć im na weekend TVP1, a potem psychoterapie zapewnić. Być może wtedy zmienia zdanie.

Jak narzazie czują się spełnieni w realizacji swej misji nadawczej. Ale z jakim rezultatem to każdy widzi. Tfu tfu co ja pisze. Nie widzi, bo to ani wizja ani dźwięk.
wieśku0102 rozumiem, że niniejszym wyładowałeś już wszelkie negatywne emocje, a w kolejnych wypowiedziach zadbasz o właściwy poziom kultury wypowiedzi. Zapewniam, że szydząc i ironizując nie wskórasz tu niczego. Nie życzę sobie tego rodzaju wycieczek po mnie i osobach z firmy, w której pracuję.

Awatar użytkownika
bnc
Posty: 1
Rejestracja: 6 maja 2014, o 22:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: bnc » 6 maja 2014, o 22:57

Historia z dzisiaj, instalacja w Jaworznie działała 2 lata bez problemów. Niestety w ostatnim czasie problemy z k.41. Telewizor Samsung z wbudowanym dekoderem, antena pasywna, pomiar MER: >31dB moc w granicach 75dBmV, efekt artefakty na obrazie. Testy na innym TV dokładnie to samo, obraz się zacina pomimo tak dobrych parametrów. Antena przesunięta "na ślepo" kilkadziesiąt centymetrów od RTCN, parametry MER bez zmian, a obraz się nie zacina. :shock: jakieś logiczne wytłumaczenie ? jeśli to nie Bytków to co ?

markowski3
Posty: 29
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: LG OLED55E8PLA, NEON + , DIGIAIR PRO T2 , TELEVES H45
Instalacja antenowa: Antena DVBT 6LOG , FUBA 902 , TELEVES HD BOSS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: markowski3 » 6 maja 2014, o 23:17

witam, a nie lepiej byłoby gdyby na forum pojawiała się informacja z emitela żę dnia .... włączamy nadajnik lub gapfiller o godz 12.00 do 13.00 na tym obszarze prosimy o sygnały o odbiorze ,przecież duża grupa instalatorów dysponuje całkiem niezłym sprzętem do pomiarów które można przeanalizować przed stałym włączeniem.
poza tym mamy dostęp do profesjonalnych sprzętów z sieci kablowych.

p.s dziasiaj w piekarach zrobiłem dodatkowe pomiary na 10 pietrowym budynku i sygnał mam na poziomie 82-89 dB ale jakosci brak ok 40-50%( sygnał mam z kosztów,bytkowa,skrzycznego i ec zabrze , wszystko w kącie 90 st.,jedynie zabrze poziom MER 28 i post.BER 1.0E-08
na tym budynku dostałem też mux3 z 34 kanału i jakby nie tvp kraków w tym mux3 to puszczam go na budynek bo paremetr MER 35 i post.BER 1.0E-08 poziom syg. 54 dB. (super)

batot
Posty: 20
Rejestracja: 4 maja 2014, o 20:27
Odbiornik: Ariva 210
Instalacja antenowa: Yagi 12dBi 30m n.p.t
50m DG-113
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła (Skrzyczne)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: batot » 6 maja 2014, o 23:47

@markowski3: Skoro nie Skrzyczne, nie Katowice ogólnie nie Śląsk bo tu nie działa MUX3, czyli przerzucamy się na Kraków?
Brawo. Też mam obiekt 10p w Rybniku i ciekawi mnie czy Kraków odbiorę. Sprawdzę.
Tylko co mówić ludziom prywatnym a pytają mnie dlaczego MUX3 od tygodnia nie działa?
Cóż powiem mu że tak już to jest w tej Polsce i niech dzwonią do UKE Siemianowice, bo my są za ciency żeby coś wskórać.

@Emitel: Proszę się postawić w sytuacji klienta prywatnego, który ma antenę kupioną i teraz co ma sobie kupić słabszą? A na słabszej na pewno złapie MUX1 i MUX2 na poziomie zapewniającym poprawne oglądanie? Kto ma te eksperymenty robić i na czyj koszt?

@TVP: Reasumując zamiast TVP oglądamy TVN i Polsat ;)
Poszkodowanemu TVP powinno najbardziej zależeć na wyjaśnieniu tej sytuacji bo cierpią ich odbiorcy. Jak ktoś się przyzwyczai do oglądania programów innych niż TVP, to cieżko się potem odzwyczaić ;)

Nie pomogę bo nie mam profesjonalnego sprzetu.
Tak jak pisałem co potwierdzają inni Skrzyczne pomimo braku wrostu siły sygnału - zacina.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 835
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 7 maja 2014, o 08:33

bnc pisze:Historia z dzisiaj, instalacja w Jaworznie działała 2 lata bez problemów. Niestety w ostatnim czasie problemy z k.41. Telewizor Samsung z wbudowanym dekoderem, antena pasywna, pomiar MER: >31dB moc w granicach 75dBmV, efekt artefakty na obrazie. Testy na innym TV dokładnie to samo, obraz się zacina pomimo tak dobrych parametrów. Antena przesunięta "na ślepo" kilkadziesiąt centymetrów od RTCN, parametry MER bez zmian, a obraz się nie zacina. :shock: jakieś logiczne wytłumaczenie ? jeśli to nie Bytków to co ?
W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś. Mając wycelowaną antenę miałeś 75dBmV. To dużo.

Mając czas byłem wczoraj z kolegą na montażu anteny i sytuacja następująca: instalacja zrobiona prosta dwie antety FM+TV, zwrotnica, zakończona gniazdem abonenckim (oczywiście pasywna) pierwszy pomiar miernikiem: 77dBmV reszta parametrów wzorowych, a na odbiorniku TV piksele. Ktoś ma wytłumaczenie? Pomogło oczywiście odchylenie antenty od właściwego kierunku (obyło sie bez tłumika) i osłabienie sygnału do poziomu 55dBmV wówczas TV "zabrał" obraz stabilny (oczywiście jakość max jak i pozostałe parametry zmierzone miernikiem).

Jaki z tego morał?

Jest zapewne spora część odbiorników, bez względu na markę czy cenę, czy są to topowe high end telewizory czy z niskiej półki low end "chińskie" dekoderki, które łączy jedna wspólna cecha: lepiej radzą sobie ze słabszym sygnałem niż z niemalże przesterowanym (oczywiście 75dBmV to jeszcze górne granice normy). Taki ich urok.

Co należy u siebie zrobić?

Niech każdy sam sobie wyciągnie wnioski, choć nie ukrywam, że dysproporcja w natężemiu sugnału MUX 3 a MUXów 2 i 1 bywa czasem, w niektórych obszarach spora co zapewne sprawi wiele kłopotów.

ps:
batot pisze: Tak jak pisałem co potwierdzają inni Skrzyczne pomimo braku wrostu siły sygnału - zacina.
Ja nie potwierdzam. Obraz prawidłowy.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 7 maja 2014, o 09:02

UKE zostało "zasypane" jak to określili "lawiną zgłoszeń o problemach z k.41" :) , właśnie do mnie dzwonili. W efekcie tej lawiny wysyłają ekipę pomiarową w rejony zgłoszeń. Dziś mają robić pomiary w Tarnowskich Górach i okolicznych miejscowościach. Ciekawe co stwierdzą :?:

batot
Posty: 20
Rejestracja: 4 maja 2014, o 20:27
Odbiornik: Ariva 210
Instalacja antenowa: Yagi 12dBi 30m n.p.t
50m DG-113
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła (Skrzyczne)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: batot » 7 maja 2014, o 10:27

Dzowniłem do UKE Siemianowice.
Potwierdzam wiedzą o problemie i od 2 dni jeżdżą i mierzą.
Poinformowałem, że w Rybniku również dwie niezależne instalacje i obie nie działają (poprawnie) włączeniu dodatkowych nadajników.

Markus29
Posty: 68
Rejestracja: 17 listopada 2012, o 16:06
Odbiornik: Panasonic
Instalacja antenowa: ATX-107 kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy Kraków/ChorągwicaOpole

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Markus29 » 7 maja 2014, o 15:35

Kolego Batot sprawdzaj czy odbierasz na antenie Kraków bo ja w Rydułtowach mam sygnal tylko podczas propagacji z Małopolski. Mieszkasz troche bliżej wiec moze złapiesz. kanal 23, 25 i kanał 50 to mux3 z Chorągwicy. Kanał 23 nadaje takýe Opole Chrzelice gdzie u mnie sygnał dosc mocny. Nie zapominaj, że na Elektrowni Rybnik także odpalono mux3 na kanale 41 z mocą 6 kW, nadawanie kierunkowe. Daj znać czy ten kanał 50 udało Ci sie złapać.

Odpowiedz