DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

bodzioch
Posty: 3
Rejestracja: 8 maja 2014, o 07:36
Odbiornik: Panasonic TX-P46G30
Instalacja antenowa: Zbiorcza, multiswitsch
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: bodzioch » 12 maja 2014, o 07:32

Jak napisał @intertime przy dobrze zrobionej instalacji nie jest problemem wyrównanie poziomów sygnału bo to się da zrobić. Problemem jest jakość tego sygnału zwłaszcza w miejscach gdzie instalacja jest w zasięgu różnych nadajników. Ja praktycznie nie jestem w stanie zmierzyć na kanale 41 MER czy BER, miernikiem digiar pro mimo że sygnał na wejściu ma ok 65 dB. Jak Emitel nic z tym nie zrobi to instalatorzy nie są w stanie w instalacjach tego poprawić.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: adac » 12 maja 2014, o 08:13

Po stronie Emitela może być problem z wymodulowaniem nadajników. 3 sygnały o mocy 20 kW ERP rzadko kiedy albo wcale będą identyczne na wyjściu nadajników mocy, nawet jeżeli źródło jest idealne. Takie pomysły najlepiej sprawdzają się na papierze.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 12 maja 2014, o 08:57

Czyli co, kwadratura koła? Coś przecież z tym musi być zrobione, aby poprawić odbiór.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 12 maja 2014, o 11:16

belzebiusz pisze:Po raz pierwszy od zmian z 25.04 Emitel przyznał, że są jakieś problemy. Jakiś progres jest. :P
Ależ nie ma w tym nic odkrywczego. Przy każdych zmianach po stronie nadawczej występują takie czy inne zmiany po stronie odbiorczej.
wiesiek0102 pisze:A ja czekam na oficjalne wyniki pomiaru z UKE a potem na przeprosiny od Emitela i Pana Jarosława, który poczuł się niezmiernie urażony PRAWDĄ.
Miałem nadzieję, że zrozumiałeś moją poprzednią prośbę która dotyczyła ogólnie ujmując kultury wypowiedzi tu na forum, a nie ukrywania jakiejś prawdy. Jeśli nie to powtórzę jeszcze raz i wprost: forum jest do dyskusji merytorycznej o emisjach, rozwiązywania problemów z odbiorem itp, ale nie do atakowania i szydzenia z innych. Stosuj tę regułę, nikt nie będzie miał o nic pretensji.
adac pisze:Po stronie Emitela może być problem z wymodulowaniem nadajników. 3 sygnały o mocy 20 kW ERP rzadko kiedy albo wcale będą identyczne na wyjściu nadajników mocy, nawet jeżeli źródło jest idealne. Takie pomysły najlepiej sprawdzają się na papierze.
Nie bardzo rozumiem co miałoby to znaczyć i o jakie wymodulowanie chodzi? Nadajniki otrzymują ten sam sygnał, są synchronizowane z tego samego źródła. Ale co to miałby być za problem z wymodulowaniem (btw hasło znane z analogowych nadajników fonicznych które nie znajduje odniesienia w przypadku nadajników cyfrowych). Proszę wyjaśnienie co autor miał na myśli, wówczas spróbuję się do tego odnieść.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: adac » 12 maja 2014, o 14:16

Czuję się w obowiązku wyjaśnić. (btw: ile razy jest dyskusja na ten temat Emitel sprowadza wszystko do synchronizacji czasowej. Nie neguję że może być poprawna ale jak widać nie wyczerpuje to tematu).

Przeglądając artykuły natrafiłem na hasło 'MER nadajnika DVB-T ". Oznacza to ni mniej ni więcej że sygnał z anteny nie jest idealny i już na wyjściu zawiera zniekształcenia. Zakładam że nie są tej wielkości jak w domowej instalacji antenowej jednak występują. W związku z tym mam pytania:

- czy pomierzono MER sygnału po antenie dla wszystkich nadajników w strefie śląskiej ? Jakich wartości można się spodziewać ?
- czy sprawdzono jaki może być wpływ błędów modulacji w przypadku SFN, czyli sumowania sygnału z 3 -ch nadajników w odbiorniku ? Być może w przypadku MFN nie jest on zauważalny a tutaj tak.
Jarosław Bałuka pisze: btw: hasło znane z analogowych nadajników fonicznych które nie znajduje odniesienia w przypadku nadajników cyfrowych"
Znów slogan. O ile mi wiadomo nadajniki Dvb-t pracują z modulacja AM więc analogie są całkowicie uzasadnione. Z ta różnicą że sygnał cyfrowy jest znacznie bardziej wymagający i trudniejszy do wzmocnienia, i tutaj druga analogia z naszymi wzmacniaczami do anten ( większośc była przeznaczone do telewizji AM i działają).

- pytanie pomocnicze: czy nadajniki DVB-T mają ograniczniki modulacji (mocy szczytowej) i czy ich działanie może być krytyczne przy nadawaniu SFN ? Czy ktoś to sprawdził ?

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 12 maja 2014, o 14:37

adac pisze: - czy sprawdzono jaki może być wpływ błędów modulacji w przypadku SFN, czyli sumowania sygnału z 3 -ch nadajników w odbiorniku ?
U mnie jest sygnał co najmniej 4 nadajników - Wręczyca, Bytków, Kosztowy i Skrzyczne, a być może również z Zabrza.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 12 maja 2014, o 14:57

adac pisze: - czy pomierzono MER sygnału po antenie dla wszystkich nadajników w strefie śląskiej ? Jakich wartości można się spodziewać ?
Każdorazowo MER jest mierzony zgodnie z wymogami norm
adac pisze: - czy sprawdzono jaki może być wpływ błędów modulacji w przypadku SFN, czyli sumowania sygnału z 3 -ch nadajników w odbiorniku ? Być może w przypadku MFN nie jest on zauważalny a tutaj tak.
Metody planistyczne sieci nadawczej uwzględniają właściwą ilosć nadajników danego obszaru
adac pisze:Znów slogan. O ile mi wiadomo nadajniki Dvb-t pracują z modulacja AM więc analogie są całkowicie uzasadnione.
Zatem źle wiadomo i dalsze analogie są zupełnie nieuzasadnione.
adac pisze: - pytanie pomocnicze: czy nadajniki DVB-T mają ograniczniki modulacji (mocy szczytowej) i czy ich działanie może być krytyczne przy nadawaniu SFN ? Czy ktoś to sprawdził ?
Proszę o sprecyzowanie co rozumieć pod pojęciem ogranicznika modulacji (mocy szczytowej) w przypadku dosyłu strumienia transportowego do nadajnika po ASI.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TVRuda » 12 maja 2014, o 16:50

Wczoraj sprawdzałem sygnał u babci w Gliwicach-Sośnicy. Bardzo ale to bardzo pomogło. Odbiór stabilny (M-98%, J-95%) mimo, że wokół gęsto od bloków. Wcześniej była tragedia.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: adac » 12 maja 2014, o 16:57

@ Jarosław Bałuka:

Odniosę się do ostaniego: element o którym wspomniałem jest na standardowym wyposażeniu każdego nadajnika AM (wiem, analogia niesłusza) dlatego przez analogię (chyba też niesłuszną) umieściłem go w nadajniku DVB-T, a konkretnie w modulatorze. W żaden sposób to nie dotyczy sygnału źródłowego ani dosyłu.
Żeby rozwiać wątpliwości postaram się przy okazji dostarczyć schemat blokowy lub opis nadajnika DVB-T, a na razie proponuję rozejm od teorii i trochę prostej praktyki.

Praktyka prosta polegała by na wysłaniu w teren wozu technicznego i wykonaniu standardowych pomiarów sygnału w kilku punktach, najlepiej tam gdzie forumowicze zgłaszali problemy. Myślę że dla Emitela nie stanowiłoby to żadngo problemu i taki wóz mógłby wyjechać nawet w trakcie trwania naszej dyskusji.

Obserwuję pewną nierównowagę argumentów: to forumowicze którzy dysponują sprzętem dostarczają wyników pomiarów które mogą być podstawą do konkretnej dyskusji o odbiorze, natomiast ze strony Emitela brak konkretów.
Nie uważam że przyczyną może być brak odpowiedniej aparatury (może coś innego), a zatem: czy można liczyć na pomiary i publikację ich wyników wykonanych przez Emitel ?

markowski3
Posty: 29
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: LG OLED55E8PLA, NEON + , DIGIAIR PRO T2 , TELEVES H45
Instalacja antenowa: Antena DVBT 6LOG , FUBA 902 , TELEVES HD BOSS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: markowski3 » 12 maja 2014, o 17:22

jak to już wiadomo jakie będą wyniki, wszysko będzie bardzo dobrze ,
p.s pytanie dlaczego MER 31 na MUX3 a samsung i lg wypisują jakośc 0
na MUX1 I MUX2 MER 28-29 i sygnał 100 %
szanowny panie Jarosławie co mam mówić klientom do 25.04.br wszystko było OK ,(problem z Bytomia sygnał z dołożonej anteny na ec zabrze odległość ok 4 km , )

ozarek
Posty: 20
Rejestracja: 15 marca 2012, o 16:16
Odbiornik: STB wiwa hd-50, samsung tv, T-HD1000
Instalacja antenowa: LPDA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy ~8km / skrzyczne ~60km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ozarek » 12 maja 2014, o 18:54

jakość masz 0 bo jest szalony poziom błędów i odbiornik nie potrafi zinterpretować poprawnie sygnału.

Ale z ciekawości zostaw tv odpalony na jakimś kanale z MUX3 na dłuższą chwilę, możliwe że złapie.

markowski3
Posty: 29
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: LG OLED55E8PLA, NEON + , DIGIAIR PRO T2 , TELEVES H45
Instalacja antenowa: Antena DVBT 6LOG , FUBA 902 , TELEVES HD BOSS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: markowski3 » 13 maja 2014, o 13:26

nareszcie coś drgneło , albo wyłączyli " bytków" albo ograniczyli moc nadajnika ,w piekarach wszystko wróciło do normy dzisiaj rano .
pojechałem szybko na chorzów a tam zonk ani z kosztów dobrego sygnału ani z bytkowa ,poczekam do wieczora może coś regulują - zobaczymy.

batot
Posty: 20
Rejestracja: 4 maja 2014, o 20:27
Odbiornik: Ariva 210
Instalacja antenowa: Yagi 12dBi 30m n.p.t
50m DG-113
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła (Skrzyczne)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: batot » 13 maja 2014, o 16:55

Nie wiem czy przypadek czy nie ale od piątku 9.05.2014 wskoczył sygnał w Rybniku dla instalacji ~7m n.p.t + Yagi +12dBi kierunek Katowice/Kosztowy
Ale sygnał jest bardzo wysoki bo 97% co by mogło wskazywać na wcześniejsze problemy z przesterowaniem odbiornika.

Co do drugiej instalacji Rybnik Yagi +12dBI 35m n.p.t. kierunek na Chorągwice a odbieranie k41 to jak na razie nie rwie od kilku dni. Ale rzadko oglądam MUX-3 by się nie stresować ;)

Czy są jakies prace przeprowadzane po stronie Emitela odnośnie naprawy MUX-3 na Śląsku?
Jakie jeśli wolno wiedzieć?
Bydzie lepiej? :)

@ozarek: dzięki poprawiłem datę.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2014, o 17:47 przez batot, łącznie zmieniany 2 razy.

ozarek
Posty: 20
Rejestracja: 15 marca 2012, o 16:16
Odbiornik: STB wiwa hd-50, samsung tv, T-HD1000
Instalacja antenowa: LPDA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy ~8km / skrzyczne ~60km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ozarek » 13 maja 2014, o 17:25

@batot sprawdź datę w poście bo piszesz mocno o przyszłości ;)

Coś faktycznie robią, bo u mnie sygnał wrócił do normy 100/100 i poziom błędów <5.
TV natychmiast łapie.

Coś mi się wydaje, że Pan Jarosław powinien ładnie przeprosić wszystkich :D

rafla
Posty: 40
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 13:36
Instalacja antenowa: pasywna ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: rafla » 13 maja 2014, o 17:46

O kurcze, od włączenia doświetlania nie widziałem tak dobrej jakości, u mnie w okolicach Wadowic również znacznie lepiej. Ale bardziej się spodziewam, że to kwestia pogody. :D

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 859
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 13 maja 2014, o 18:44

Faktycznie coś musieli poprawić z MUX-3 bo na telewizorze siła sygnału jest 5 na 7 słupków a jakość dobra a wcześniej były 3 z 7 słupków mocy i dostateczna jakość.

Sprawdziłem miernikiem siłę natężenia sygnału w Gliwicach na pasywnej ATX91 zawieszonej około 20 metrów nad gruntem,długość kabla znaczna bo nie wchodziłem na dach tylko podłączyłem miernik do kabla w mieszkaniu.

MUX-1 kanał 55 746 MHz
71,2 dBuV
MER 34,3 dB ,CBER <3.7E-4.1E-7, VBER <9E-9, UNC <2E-5

MUX-2 kanał 49 698 MHz
74,3 dBuV
MER 36,2 dB ,CBER <9E-9, VBER <9E-9,UNC <9E-7

MUX-3 kanał 41 634 MHz
92,1 dBuV
MER 37,8 dB ,CBER <2.8E-4.2E-6, VBER < 4E-7, UNC 3E-6

I wychodzi prosta analogia z pomiaru że najlepsze wyniki ma MUX-2 który nie pracuje w SFN-ie i ma moc 63kW czyli 37kW mniej od MUX-3 nie licząc doświetleń.

ozarek
Posty: 20
Rejestracja: 15 marca 2012, o 16:16
Odbiornik: STB wiwa hd-50, samsung tv, T-HD1000
Instalacja antenowa: LPDA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy ~8km / skrzyczne ~60km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ozarek » 13 maja 2014, o 19:22

Coś na 100% zrobili, ale IMHO nie ograniczyli mocy, już piszę skąd ten wniosek;
1. antena zewnętrzna 100/100 (siła/jakość)
2. antena wbudowana w THD polsatu (czyli wewnętrzna w stoliku RTV z masą 'przeszkadzaczy' 40/70
3. puste złącze w THD (zwyczajnie nieużywane) 20-30/60-70!

O ile pkt 2. nie zmienił wartości od włączenia doświetleń o tyle 3. była na poziomie 10-20/20-30 a teraz mogę MUX3 oglądać bez podpiętej anteny.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1850
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 13 maja 2014, o 19:43

A ja myślę że to wpływ pogody, bo u mnie z Wręczycy też się poprawiło, jest 0 błędów jak nigdy i w ogóle nie tnie.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 14 maja 2014, o 06:45

U mnie jest minimalna poprawa i też "obstawiam" pogodę. Przydałaby się jakaś oficjalna informacja o zmianach w pracy poszczególnych nadajników. Bez tego nie ma sensu wychodzić na dach i kombinować z powrotem do właściwych ustawień anten, bo może rozwiązali problem.

dg19
Posty: 3
Rejestracja: 14 maja 2014, o 09:24
Odbiornik: OPTICUM HD T90
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000 PLUS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dg19 » 14 maja 2014, o 09:28

Niestety tak poprawili, że od wczoraj nie mam w ogóle MUX3, jakość i moc wskazuje 0. MUX1 i MUX2 mam 100%.
Lepiej niech już nic nie poprawiają bo w ogóle odbioru telewizji nie będzie tylko abonament trzeba płacić.

Odpowiedz