DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Byczek12345
Posty: 263
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Byczek12345 » 24 lipca 2014, o 19:36

Dość dobrze odbiera, siła sygnału w granicach 50%, jakość 80 - 100% w zależności od odbiornika (mam ich kilka na jednej antenie). Najlepiej odbiera dekoder Ariva T650i :D

Edycja dla @TLW/SZA@.
W tej chwili na LG mam siłę sygnału 58%, a jakość 45% - odbiór słaby, chyba winna pogoda (deszcz).
Ostatnio zmieniony 24 lipca 2014, o 21:17 przez Byczek12345, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 24 lipca 2014, o 20:39

No to chyba chodzi o ten MUX-3 ,bo jak szukałem ostatnio odbioru MUX-3 to tuner Opticum znalazł mi na kanale 34 sygnał moc o ile pamiętam oscylowała w granicach 70% a jakość chyba 75%,ale Opticum ma to do siebie że jak ma już listę programów to nowych nie dopisuje,tylko w przypadku całkowitego usunięcia listy programów.
Jak będę miał trochę wolnego czasu to sprawdzę jak z odbiorem tego MUX-a w okolicy Szczekocin.


Dzięki za info ;)

Markus29
Posty: 68
Rejestracja: 17 listopada 2012, o 16:06
Odbiornik: Panasonic
Instalacja antenowa: ATX-107 kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy Kraków/ChorągwicaOpole

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Markus29 » 24 lipca 2014, o 20:49

skoro w kierunku Tychów i Rybnika powinno iść wg mapki jakieś 4,5 kW to jak to możliwe, iż 15 km od nadajnika sygnału brak, a np. mux lokalny kanał 47 mając moc 1 kW odbierany jest w Katowicach, Bytomiu, Gliwicach a nawet Raciborzu oddalonego od Rybnika o 25 km? nie ma. w kierunku Śląska jest maksymalne wytłumienie kanału 34 i 250° nie może iść z taką mocą jaką tu namalowano. Wg mapki kierunkowość jest prawie identyczna jak na Małopolskę w stronę Krzeszowic i nawet lekko większa niż na Olkusz....
Najlepiej niech wypowiedzą się jeszcze mieszkańcy Orzesza, Pszczyny, Żor czy odbierają choć szczątki tego sygnału np. przy tropo, bo u mnie nawet podczas silnego tropo sygnał nie dolatuje choć w minimalnym sygnale.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 24 lipca 2014, o 21:33

Chyba nie jest jak na rysunku bo skoro w Tychach nie ma odbioru to ta „nerka" musi być zwrócona bardziej na Kraków a co za tym idzie wytłumienie w stronę Tychów będzie prawie maksymalne. Chyba, że w miejscu odbioru w Tychach dochodzi do wygaszenia sygnału od nadajnika na Górze Żar, ale wtedy przemieszczeniem anteny można by znaleźć odpowiednie miejsce do poprawnego odbioru.

Markus29
Posty: 68
Rejestracja: 17 listopada 2012, o 16:06
Odbiornik: Panasonic
Instalacja antenowa: ATX-107 kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy Kraków/ChorągwicaOpole

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Markus29 » 24 lipca 2014, o 22:10

Panie Jarosławie, może Pan by nam pomógł. Jaka jest kierunkowość Mux3 kanał 34 na 250-260° ?

Slavek
Posty: 3
Rejestracja: 24 lipca 2014, o 23:54
Odbiornik: Dekoder stb hd dvbt-t
opticum
Instalacja antenowa: dpm gt 961
Nadajnik - obiekt nadawczy: katowice - kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Slavek » 25 lipca 2014, o 00:15

Cześć, piszę ponieważ nie mogę odebrać wszystkich multiplexów. A konkretnie Mux 1. Mieszkam w sosnowcu w bloku na 10 piętrze. Nadajnik Katowice Kosztowy widzę mniej więcej od połowy w górę, (dolną część przesłania mi inny blok stojący ode mnie z 500 metrów. Mam antene zewnętrzną DPM gt 961. Skierowałem ją bezpośrednio na nadajnik (oddalony jest nie wiecej niż 12-15 km ode mnie). Bez problemu odbieram mux 2 i 3 (100%). Natomiast nie ważne w którym kierunku bym skierował antenę i z którego miejsca na balkonie bym to zrobił, nie mogę złapać mux 1. To już moja trzecia antena. Pierwsza była pokojowa i w pewnym położeniu z parapetu łapała mux 1 za to gubiła wtedy mux 2 :). Postanowiłem ją wymienić na zewnętrzną przekonany, że teraz to już na pewno będzie ok i klops. Pomocy !!!
Ps. o drugiej nie wspomniałem ponieważ była to tak jakby zewnętrzna wersja tej wewnętrznej (też nie zdała egzaminu). Aha żeby było śmiesznie na wszystkich antenach łapię czeskie kanały :).

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: cyber » 25 lipca 2014, o 01:46

Zdaje się ,że wszystkie dotychczasowe anteny łącznie z obecną -to aktywne anteny (wzmacniacz+zasilacz) ...
Zastosowanie tutaj dobrej anteny pasywnej - bez powyższych "fajerwerków" powinno rozwiązać problem...nie zapominając przy tym o wysokiej jakości kablu i poprawnych złączach - co nie jest bez znaczenia jeśli chodzi o wysokie nośne Mux1(k.55)

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 25 lipca 2014, o 12:39

@Slavek
Zastosuj się do porad mojego przedmówcy. Możesz jeszcze spróbować innego sposobu - skasuj wszystkie kanały z MUX1 i wyszukaj na kanale 34. Powinieneś odbierać wersję krakowską. Stracisz TVP Katowice ale powinieneś mieć stabilny odbiór tego MUXa.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1889
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 25 lipca 2014, o 12:46

Kolega @Slavek pisze o MUX-1. natomiast Ty piszesz o MUX-3. Jaką wersję krakowską w MUX-1 :?:

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 25 lipca 2014, o 14:06

Sorry pomyliłem muxy. Faktycznie to koledze Slavkowi potrzebna jest porządna pasywna antena i kłopot powinien zniknąć.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 25 lipca 2014, o 15:48

U kolegi @Slavka powinna wystarczyć najprostsza antena pasywna dostępna na rynku,ja bym się nie kwapił zbytnio z zakupem drogiej anteny kierunkowej bo może okazać się to kolejnym niepotrzebnym wydatkiem a kolega @Slavek testuje już trzecią antenę.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 25 lipca 2014, o 20:29

Nawet biquad :-D

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 25 lipca 2014, o 22:24

Pojedyńczy Biquad, na 3 pietrze, w Zagórzu/Klimontowie(okolice placu papieskiego), odbiera nawet Czeskie multipleksy i multipleks lokalny z Ornontowic. Nadajniki zastawia balustrada i pobliski blok 4 piętrowy. Jednakże w nocy widać wiecej jak połowę masztu w Mysłowicach. :D

Odległość prawie identyczna.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 26 lipca 2014, o 16:22

I o to chodzi. Biquad daje radę. A jak widać górę masztu to właśnie widać to co trzeba. Właśnie na górze zamontowany jest główny system nadawczy.

Slavek
Posty: 3
Rejestracja: 24 lipca 2014, o 23:54
Odbiornik: Dekoder stb hd dvbt-t
opticum
Instalacja antenowa: dpm gt 961
Nadajnik - obiekt nadawczy: katowice - kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Slavek » 27 lipca 2014, o 01:59

Dzięki za porady, wdrożę je i dam znać czy się powiodło.

Slavek
Posty: 3
Rejestracja: 24 lipca 2014, o 23:54
Odbiornik: Dekoder stb hd dvbt-t
opticum
Instalacja antenowa: dpm gt 961
Nadajnik - obiekt nadawczy: katowice - kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Slavek » 31 lipca 2014, o 23:14

Poszedłem za waszą radą. Na podstawie tej strony wykonałem identyczną kopię tej anteny
(http://majsterkowo.pl/prosta-antena-do-obioru-dvb-t/) tzw biquad. Koszt 10 zł i parę godzin roboty z przerwami (przyda się dobra lutownica by rozgrzać taki gruby drut, ja pomogłem sobie zapalniczką 8-) ). Sukces 100 % wystarczy, ze wystawiłem ją za okno i od razu zaczęła odbierać wszystkie trzy multipleksy oraz gratis czeskie kanały :D. Na szczęście wszystkie trzy anteny udało mi się zwrócić bo markety budowlane dają taką możliwość. Zaoszczędzę komuś czasu i nerwów. Nie kupujcie anten firmy DPM są do d..y, Kawałek plastiku i wzmacniacz, nawet nie wiadomo, czy jest coś w środku. Miesiąc zabawy, na szczęście zakończonej sukcesem.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 1 sierpnia 2014, o 18:28

Nic tylko pogratulować cierpliwości w wykonaniu biquada i życzyć stabilnego odbioru ;)

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wiesiek0102 » 4 sierpnia 2014, o 07:53

Witam
Czy ktos z was używa Arive t650 i może potwierdzić, ze ona sobie dobrze radzi z muxem na którym jest tvp ? Chodzi o pixeloze ...
Bo jak na pasywnej tak i na aktywnej antenie sie dziej dziwne rzeczy. Również na nowych markowych telewizorach. Oczywiście tylko na kanałach tvp ...

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 4 sierpnia 2014, o 08:12

Może wystarczy lekko odchylić antenę od kierunku na Kosztowy. ;)

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wiesiek0102 » 4 sierpnia 2014, o 14:48

wszystkie te dziwne operacje dawno zrobione ! Tylko z TVP problem.
A to kodowanie w MUX3 kodowany AVP4000 juz sie rozpoczelo ? Czy dopiero rozpocznie ?
Czy bedzie tutaj trzeba softy zmieniac w dekoderach ? Bo jesli tak to sie posypia znowu gromy na TVP ... Czy Panowie z Emitela moga to wyjasnic lopatologicznie ? Czy to juz dziala ? Jesli nie, to kiedy i jaka bedzie znowu jazda z tym ...

Odpowiedz