DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

exorcist83
Posty: 52
Rejestracja: 10 lutego 2012, o 21:29
Odbiornik: Philips Led TV 7007
Instalacja antenowa: Yagi 11 elementowa własnej produkcji+symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: exorcist83 » 21 lutego 2015, o 11:57

Problem rozwiązany, pomogło ponowne wyszukiwanie kanałów - nie wiem czemu, ale jak gdyby mi się mux 2 rozprogramował. W tej chwili Mux 3 poziom 46, jakość 100, Mux 2 poziom 58, jakość 38-45, Mux 1 poziom 50, jakość 50-60. Anteny nie przestawiałem na inną polaryzację.

yoopiter
Posty: 38
Rejestracja: 11 października 2011, o 20:54
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: ATX-55; Dipol 11.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: yoopiter » 21 lutego 2015, o 14:30

UnlimitedPL pisze:Teoretycznie balkon mam i to z przestrzenią między blokami w kierunku nadajnika. A zwykła antena siatkowa wystarczy?
Może wystarczy, pod warunkiem, że będzie bez wzmacniacza (tylko symetryzator). Możesz spróbować małą antenę kierunkową (np. Dipol 11) z symetryzatorem, koszt około 30zł. Oczywiście montaż na zewnątrz budynku (ważne). Telewizor masz wg mnie bardzo dobry, jeśli chodzi o czułość głowicy i odporność na zakłócenia sygnału (mam taki sam, tylko mniejszy) w porównaniu do zewnętrznych tunerów, takich jak Ferguson i inne Manty. Tylko zwróć uwagę, żeby tej anteny nie obracać, ma być na pionowej rurce (rozumiem, że chcesz mieć trzy kanały z Kosztowów a nie jeden z Bytkowa). I po podłączeniu anteny weź pod uwagę, że podobnie do mnie, jesteś bardzo blisko nadajnika, a k. 41 to 100kW. Ja musiałem założyć trzy pułapki na ten kanał (po 12dB każda) żeby go stłumić do poziomu pozostałych dwóch kanałów i dopiero wtedy mój Ferguson nie ma przesterowania sygnału (a Samsung i tak powinien dać radę).

UnlimitedPL
Posty: 11
Rejestracja: 19 lutego 2015, o 20:37
Odbiornik: Samsung UE40H5500AW
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: UnlimitedPL » 22 lutego 2015, o 01:01

A co Wy na to żebym spróbował wygiąć tą niby ósemkę w mojej antenie pokojowej na kształt kwadratów po 10,5cm?
Tutaj podglądowe zdjęcie jak wygląda antena Obrazek
EMOS EU675CS

yoopiter
Posty: 38
Rejestracja: 11 października 2011, o 20:54
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: ATX-55; Dipol 11.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: yoopiter » 22 lutego 2015, o 12:01

Nie obraź się, ale to po prostu głupi pomysł...

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 » 24 lutego 2015, o 20:02

@yoopiter
Nie obraź się ale nie jest to głupi pomysł tylko nie wiemy jaką impedancję wejściową ma wzmacniacz tej anteny. Jeśli bliską 75ohm to spokojnie można giąć, tylko ustawić kwadraty jeden nad drugim.
Edycja literówek

pikaczu
Posty: 1361
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 2 kwietnia 2015, o 16:23

czy wiadomo już kiedy zostanie mux 4 przeniesione na kosztowy?

MUX 1000
Posty: 150
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: MUX 1000 » 10 kwietnia 2015, o 16:44

15 kwietnia 2015 - przerwa konserwacyjna nadajnika Kosztowy w godzinach
4:00-5:30 i 8:00-15:00 na k.34,k.41,k.49,k.55 ( DVB-T ) i k.10( DAB+ ) oraz radio FM 10:00-17:00

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 15 kwietnia 2015, o 08:12

Mysłowice zamilkły.

Jedynie został multipleks 3 z siłą 57% jakością 25%, zapewne Bytków.

Skrzycznego nie załapało. :)

pikaczu
Posty: 1361
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 15 kwietnia 2015, o 09:16

ja mam mux 1 i 3, a mux 2 mi znikł.

monter1981
Posty: 241
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 15 kwietnia 2015, o 10:06

I prawidłowo - MUX-1 i 3 są w SFN-ie ze Skrzycznym.
Ps. spróbuj przeskanować K58 - powinieneś osiągnąć z w/w lokalizacji MUX-2.

pikaczu
Posty: 1361
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 15 kwietnia 2015, o 10:36

za niedługo kupuję nowy tv, 32 calowy, sony. teraz u rodziców tv, ma włączony automat szukania muxów, i mają komplet kanałów.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 15 kwietnia 2015, o 12:02

U mnie Skrzyczne zasłania blok. :)

exorcist83
Posty: 52
Rejestracja: 10 lutego 2012, o 21:29
Odbiornik: Philips Led TV 7007
Instalacja antenowa: Yagi 11 elementowa własnej produkcji+symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: exorcist83 » 30 kwietnia 2015, o 18:04

Witam wszystkich. Znów dopadł mnie problem z muxem 2. Od paru dni straszna pikseloza i zakłócenia, zamiast fonii trzaski. Jakość sygnału na poziomie zero. Pozostałe muxy bez problemów. Nie wiem co znów się stało, czyżby jakieś silne tropo i jakiś zagraniczny nadajnik zakłóca? Nie pomogło tak jaka ostatnio ponowna instalacja kanałów. Doprowadza mnie to do szału i skłania do refleksji na telewizją kablową. Czy komuś z Was też od paru dni nawala mux 2? Zaznaczam, że mam antenę tylko z symetryzatorem, o żadnym przesterowaniu przez wzmacniacz nie ma co gdybać.

Nie dawało mi to spokoju i na próbę podpiąłem antenę do odbiornika DVB-T Ferguson T60 - po wyszukaniu i zaprogramowaniu kanałów na Fergusonie moim oczom ukazał się Mux 2 odbierający bez żadnych problemów z jakością 90%. Po tym wnioskuję iż instalacja antenowa jest sprawna. Więc problem najwyraźniej tkwi w moim TV Philips, którego mam już dość. Dlaczego TV tylko ten jeden mux tak chrzani? Czego to może być wina? - głowicy? Ogólnie dodam, że ten TV choć wysoka półka ( linia 7 ) działa jak stary zamulony grat. Pod względem firmware chyba Philipsy leżą na łopatkach i kwiczą.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 1 maja 2015, o 19:22

W mojej lokalizacji odbieram z Kosztów bez problemów na telewizorach LG, Funai i Samsung. Może to faktycznie wina odbiornika, ale z Philipsami nie mam doświadczenia. Może ich użytkownicy faktycznie coś powiedzą o ich słabościach. Chyba, że to jeszcze jest coś innego co Ci zakłóca, skoro przedtem było dobrze.

exorcist83
Posty: 52
Rejestracja: 10 lutego 2012, o 21:29
Odbiornik: Philips Led TV 7007
Instalacja antenowa: Yagi 11 elementowa własnej produkcji+symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: exorcist83 » 1 maja 2015, o 22:11

Mam takie przeczucia, że jednak będzie to wina anteny. Jutro jak znajdę czas i kupię materiał spróbuję wykonać sobie biquada i zobaczę jaki wtedy będzie odbiór. Moja antena, chociaż sprawowała się dobrze, nie jest jakoś super wykonana - dipol wykonany z elektrody spawalniczej nieco rdzewieje na końcach, zaś same końce mają zaciśnięte końcówki oczkowe, które są przykręcane do symetryzatora. Być może słaby styk dipol-końcówki jest powodem zakłóceń i słabej jakości. Natomiast co do zewnętrznego tunera Ferguson T60 być może posiada mniej wyczuloną głowicę i jemu takie zakłócenia nie robią krzywdy. Wszystko okaże się jak porządnie zrobię biquada.

pikaczu
Posty: 1361
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 2 maja 2015, o 14:56

czy ta antena pokojowa, będzie dobra? muszę kupić antenę pokojową, za niedlugo, bo stary tv przenioszę do innego pokoju(nie ma kabla antenowego), a ja kupuję nowy tv 32 cale.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2749
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 2 maja 2015, o 15:27

Miałem ją w rekach. Trzeba przyznać że jest dosyć starannie wykonana. Ale tylko przy pomocy miernika udało mi się znaleźć dla niej miejsce dobrego odbioru (z odbicia) 8 km od nadajnika 4.5 kW.

pikaczu
Posty: 1361
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 2 maja 2015, o 16:40

aha, tzn nie warto?

poxipol
Posty: 1884
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol » 2 maja 2015, o 17:09

Na anteny pokojowe nie ma w zasadzie reguły,w jednym pokoju może działać a w drugim już nie.
100% pewności to wstawić rozgałężnik i poprowadzić przewodem do drugiego pokoju.

pikaczu
Posty: 1361
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 2 maja 2015, o 17:14

aha, no to dobra :) i tak kupię jakoś antenę pokojową.

Odpowiedz