DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: naziemna-ntrc » 10 grudnia 2015, o 17:36

Problem w tym, że koncesje na stronie KRRiT pojawiają się z pewnym opóźnieniem.

tombacz
Posty: 3
Rejestracja: 10 grudnia 2015, o 18:21

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tombacz » 10 grudnia 2015, o 18:27

Czy nadawanie MUX3 z RTCN zostało przywrócone w pełnej mocy? W Gliwicach niestety nie jestem na razie w stanie odbierać. Przed wyłączeniem odbiór był bardzo dobry.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 228
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: LG LA690S / Samsung EH5000
Instalacja antenowa: Televes V-HD / Dipol-4/5-12 DAB+, VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 10 grudnia 2015, o 19:03

W Gliwicach to powinieneś odbierać mux3 z Zabrza na "kawałku drutu" bez względu na to czy nadajnik w Kosztowach wogóle pracuje.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 10 grudnia 2015, o 19:06

tombacz pisze:Czy nadawanie MUX3 z RTCN zostało przywrócone w pełnej mocy? W Gliwicach niestety nie jestem na razie w stanie odbierać. Przed wyłączeniem odbiór był bardzo dobry.
W której części Gliwic mieszkasz :?:
Ja mam odbiór MUX-3 perfekt siła 98%,jakość 97-100% (osiedle Politechnika,okolice Łużyckiej ,4 piętro)

tombacz
Posty: 3
Rejestracja: 10 grudnia 2015, o 18:21

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tombacz » 10 grudnia 2015, o 20:59

Daszynskiego/Styczynskiego. Mux1 i2 bez najmniejszych problemow a 3 nie chce zlapac.. A ze Zabrza nie chce lapac to tez sie dziwie.. Nawet mniej wiecej podobny kieunek...

miekuz
Posty: 23
Rejestracja: 10 grudnia 2015, o 19:11
Odbiornik: DVB-T: LG55LV
Radio DAB: USB-stick NOT ONLYTV LV5DELUXE
Instalacja antenowa: -TV: TRI DIGIT 44/21-60;
-radio: dipol 1 el. FM-CCIR pol. V
Nadajnik - obiekt nadawczy: SKRZYCZNE, KOSZTOWY, ORNONTOWICE

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: miekuz » 10 grudnia 2015, o 21:53

Kolego Tombacz, odłącz wzmacniacz antenowy! Brak odbioru MUX 3 jest najprawdopodobniej spowodowany przesterowaniem sygnału. Winny tu jest oczywiście nadajnik w Zabrzu (20 kW).

tombacz
Posty: 3
Rejestracja: 10 grudnia 2015, o 18:21

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tombacz » 10 grudnia 2015, o 23:07

miekuz pisze:Kolego Tombacz, odłącz wzmacniacz antenowy! Brak odbioru MUX 3 jest najprawdopodobniej spowodowany przesterowaniem sygnału. Winny tu jest oczywiście nadajnik w Zabrzu (20 kW).
Dzieki za trop - sprawdzę..

Ale czy mogło się coś zmienić w przeciagu ostatniego miesiąca - przed pracami w Kosztowach wszystko chodziło cacy..

janekb77
Posty: 3
Rejestracja: 14 grudnia 2015, o 21:07
Odbiornik: iPax
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: janekb77 » 14 grudnia 2015, o 21:14

Witam

Mieszkam w Zabrzu i od jakiegoś miesiąca mam problem z odbiorem MUX3. Antenę mam YAGI 19 ustawioną na nadajnik w Katowicach Kosztowach. Z tego co czytałem do 07.12.2015 miały być prowadzone prace na tym nadajniku. Prace się skończyły a programów z MUX3 dalej nie mam.

Pisząc tutaj widzę odpowiedź na pytanie kogoś z Gliwic z takimi samymi problemami. Czy w związku z tym że został uruchomiony nadajnik w Zabrzu muszę przestawić antenę w jego kierunku. Jeśli tak to co z odbiorem pozostałych MUX-ów one też są nadawane z Zabrza.?

Z góry dziękuję za wszystkie informacje
Pozdrawiam
Janek

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: piotrek2802 » 14 grudnia 2015, o 21:57

poxipol pisze: Jedynym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest korekta ustawień anteny a najlepiej druga antena połączona zwrotnicą i skierowana na odpowiedni nadajnik.
W twojej sytuacji jakieś pretensje są nieuzasadnione.

Przez weekend zrobiłem eksperyment i obróciłem antenę siatkową na płd-zach w stronę Skrzycznego i o dziwo pięknie złapałem mux3 k.41. i mux 2 na k.58.
ale niestety straciłem w takim położeniu k50 z Chorągwicy.
Widzę więc ,że jedynym rozwiązaniem jest zainstalowanie dwóch anten siatkowych ze wzmacniaczami w puszce.
Jaki zew. sumator lub zwrotnice polecacie, aby można było połączyć takie dwie anteny 2 x UHF.

poxipol
Posty: 1788
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol » 14 grudnia 2015, o 22:50

Na początek spróbuj zdjąć reflektor (siatkę ) z anteny.
Miałbyś wtedy odbiór z dwóch kierunków.
Można spróbować z symetryzatorem i wzmacniaczem.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: piotrek2802 » 15 grudnia 2015, o 08:14

poxipol pisze: Można spróbować z symetryzatorem i wzmacniaczem.

U mnie , w mojej lokalizacji k41 mux3 tylko ze wzmacniaczem w puszce. Próbowałem z symetryzatorem, ale nie ma wystarczającego poziomu sygnału.
Ten pomysł ze zdjęciem siatki, jako reflektora wart sprawdzenia ;)

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 17 grudnia 2015, o 16:32

janekb77 pisze:Witam

Mieszkam w Zabrzu i od jakiegoś miesiąca mam problem z odbiorem MUX3. Antenę mam YAGI 19 ustawioną na nadajnik w Katowicach Kosztowach. Z tego co czytałem do 07.12.2015 miały być prowadzone prace na tym nadajniku. Prace się skończyły a programów z MUX3 dalej nie mam.

Pisząc tutaj widzę odpowiedź na pytanie kogoś z Gliwic z takimi samymi problemami. Czy w związku z tym że został uruchomiony nadajnik w Zabrzu muszę przestawić antenę w jego kierunku. Jeśli tak to co z odbiorem pozostałych MUX-ów one też są nadawane z Zabrza.?

Z góry dziękuję za wszystkie informacje
Pozdrawiam
Janek
Ja bym bardziej polecił usytuowanie anteny tak aby właśnie nadajnik EC Zabrze zasłonić,bo to on jest sprawcą przesterowania sygnału,zbyt duże natężenie.
No i oczywiście zastąpienie przedwzmacniacza w antenie (o ile jest) symetryzatorem.



@piotrek2802 mój znajomy lata wstecz miał siatkę bez "siatki" bo była tak zdezelowana rdzą że sama odpadła ze starości :D Ale odbiór miał stabilny,zresztą może i ma tą antenę na maszcie do dnia dzisiejszego.
Warto spróbować może pomoże.

janekb77
Posty: 3
Rejestracja: 14 grudnia 2015, o 21:07
Odbiornik: iPax
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: janekb77 » 18 grudnia 2015, o 19:18

Dziękuje za informacje. Wiec tak, korzystając z chwili wolnego czasu zrobiłem dzisiaj eksperyment. Przekręciłem antenę o jakieś 90 stopni w kierunku nadajnika na EC Zabrze. Uruchomiłem wyszukiwanie programów w tunerze DVB-T i zgłupiałem tuner znalazł programy których do tej pory nie widziałem:

TVT
4 Fun TV
4 Fun TV Fit
Stars TV
VOX Music
TVS
iPol TV

Niestety MUX 3 nie został odnaleziony. Sugerując sie radami wyłączyłem z wtyczki zasilacz antenowy. Uruchomiłem programowanie tunera i niestety nic nie znalazł

Następnie ustawiłem antenę w pozycje "środkowa" (pomiędzy pozycje początkowa a ta na której złapałem powyższe programy). Niezależnie od tego czy wzmacniacz był włączony czy nie - tuner nic nie znalazł.

Na ta chwilę antenę ustawiłem do pozycji wyjściowej czyli mam ja ustawiona na nadajnik Katowice Kosztowy. Odbieram MUX1 i MUX2 (wszystko ma moc sygnału 100%) nie odbieram MUX3 i kanałów które wypisałem wyżej.

Zastanawia mnie tylko fakt ze jeśli odbierałem w październiku i na początku listopada MUX3 z tego nadajnika prace się tam skończyły a ja nie mogę oglądać programów z tego MUXa. W sumie to zależy mi na TVP Historia

Co dalej z tym zrobić zmienić antenę z kierunkowej na szerokopasmowa jeśli tak to na jaką. Czy Telmor IQ to dobre rozwiązanie, moze jest cos tańszego.?

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2360
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: JaroslawMroczkowski » 18 grudnia 2015, o 19:32

Typowy wzmacniacz antenowy bez zasilana nie staje się symetryzatorem tylko silnym tłumikiem. Wyłączenie zasilacza nie jest rozwiązaniem.

janekb77
Posty: 3
Rejestracja: 14 grudnia 2015, o 21:07
Odbiornik: iPax
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: janekb77 » 18 grudnia 2015, o 19:40

Jeśli można to Proszę o jakaś radę co zrobić żeby to działało i dało się odbierać MuX3 MUX2 i MUX 1

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1727
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 18 grudnia 2015, o 19:51

W miejsce wzmacniacza w puszce antenowej zamontować symetryzator a w miejsce zasilacza zwykły wtyk antenowy i wtedy sprawdzić.

miekuz
Posty: 23
Rejestracja: 10 grudnia 2015, o 19:11
Odbiornik: DVB-T: LG55LV
Radio DAB: USB-stick NOT ONLYTV LV5DELUXE
Instalacja antenowa: -TV: TRI DIGIT 44/21-60;
-radio: dipol 1 el. FM-CCIR pol. V
Nadajnik - obiekt nadawczy: SKRZYCZNE, KOSZTOWY, ORNONTOWICE

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: miekuz » 18 grudnia 2015, o 21:18

Kolego janekb77,
aby rozwiązać Twoje problemy z odbiorem mux III proponuję Ci zastosować układ dwóch anten: jedną aktualnie posiadaną (ze wzmacniaczem) skierowaną na Kosztowy a drugą skierowaną na komin elektrowni w Zabrzu (nadajnik) w postaci prostego modelu - krótkiej, 11 elementowej anteny UHF, która w zupełności wystarczy w Twoim miejscu zamieszkania blisko nadajnika: http://static.dipol.com.pl/images/pict/a1112_.gif .
Anteny te połącz sumatorem (zwrotnicą) np. takim: http://static.dipol.com.pl/images/pict/c0910.jpg
Sumator taki przenosi napięcie doprowadzone do wzmacniacza anteny nr 1. Antena nr 2 (bez wzmacniacza) nie wymaga oczywiście zasilania. W układzie takim, zgodnie z instrukcją w sumatorze należy przeciąć zworę na płytce sumatora na wejściu anteny nr 2 (bez wzmacniacza). Druga zwora przy wejściu anteny ze wzmacniaczem pozostaje nie przecięta! W przypadku dalszego braku odbioru mux III (domyślnie z Zabrza) ustaw tę antenę w polaryzacji pionowej, aby nieco osłabić sygnał nadawany typowo w polaryzacji poziomej H powodujący przesterowanie sygnału.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 229
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: piotrek2802 » 20 grudnia 2015, o 00:37

Też muszę połączyć do sumatora dwie anteny "siatkowe" posiadające w puszkach wzmacniacze antenowe.
Mam pytanie : Czy obydwie anteny zasilam z jednego zasilacza ? Czy taki standardowy zasilacz dodawany do anteny jest w stanie "obsłużyć" dwa wzmacniacze ?

Awatar użytkownika
elektryczny
Posty: 24
Rejestracja: 20 grudnia 2015, o 01:17
Odbiornik: wiwa HD95
Instalacja antenowa: siatka-SWA 1313
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Wisła/Ornontowice/Ostrava/Opava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: elektryczny » 20 grudnia 2015, o 01:34

dla przykładu:
wzmacniacz dopuszkowy LNA 177 - pobór prądu 55 mA
a typowy zasilacz ma wydajność prądową 100 mA
Tak więc jeżeli oba wzmacniacze nie będą zbyt "mocne" (jak ten powyżej),to przeciętny zasilacz powinien dać rade. ;)

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1727
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 20 grudnia 2015, o 11:16

Próbowałem takiego rozwiązania ze zwykłym sumatorem takim jak pokazał kolega @miekuz i przedwzmacniaczami w puszkach antenowych, jednak u mnie nie najlepiej się to sprawowało z uwagi na oddziaływanie anten na siebie, musiały być bardzo daleko od siebie, najlepiej było kiedy były po przeciwnych stronach budynku.
Lepszym rozwiązaniem z zastosowaniem tego typu sumatora było zamontowanie symetryzatorów w puszkach zamiast przedwzmacniaczy, przecięcie zworek w sumatorze (tak trzeba zrobić aby napięcie nie szło na symetryzatory i nie było zwarcia) i zastosowanie jednego wzmacniacza liniowego na kablu. Przy takim rozwiązaniu już mogłem anteny przybliżyć do siebie choć odległość była i tak prawie 3 metry.
Montując tego typu tani sumator trzeba mieć na uwadze, że on ma słabą separację między wejściami stąd oddziaływanie anten na siebie w instalacji w całości pasywnej pewnie sprawdziłby się lepiej.
Ostatecznie zastosowałem wzmacniacz ze zwrotnicą dwa w jednym, typowym przeznaczonym do tego typu rozwiązań Terra MA-062 i teraz anteny mam na jednym maszcie oddalone od siebie ponad metr a dodatkowe wejście VHF czeka na MUX-8.

Odpowiedz