DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Marik
Posty: 7
Rejestracja: 16 października 2016, o 13:35

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Marik » 16 października 2016, o 14:20

Proszę o usunięcie tego posta, napisany w złym dziale.

pikaczu
Posty: 1274
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 30 listopada 2016, o 16:19

w mux 1, 2, 3 i z tvs, są czasem pikselozy, a najbardziej są w mux 8. proszę poprawić.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 30 listopada 2016, o 19:32

Też dzisiaj miałem jakieś pikselozy, ale tylko na multipleksie 2.

tranzystor
Posty: 246
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor » 1 grudnia 2016, o 01:49

Tomciosz pisze:jakieś pikselozy
Mówicie poważnie? czy ktoś jeszcze coś miał podobnego? bo u mnie dotąd pixeola była niespotykana, a jednak również się pojawiła na wszystkich muxach, nie chciałem nic mówić ale dziwne rzeczy od jakiegoś czasu się dzieją kiedyś tego nie bywało a teraz ciągle jakieś cyrki, kwadraciki, co to LTE włączyli czy jak? Strasznie zesłabł ten sygnał w porównaniu z początkami DVB-T :roll:

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 1 grudnia 2016, o 06:59

No tak, już drugi czy trzeci raz się tak zdarzyło. Nawet miałem już zamiar kręcić anteną. Ale no, pogoda...

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 1 grudnia 2016, o 07:04

U mnie to samo,ale też nie pisałem bo "mędrcy" forumowi znowu będą piać że to wina mojej instalacji, bo antena siatkowa i z przedwzmacniaczem.
Ale już od około miesiąca z większym lub mniejszym skutkiem tnie sygnał na kanałach 55 i z niedowierzaniem 49 który był opoką z tego nadajnika.
Nawet tak nie szarpie sygnałem na k21 mimo słabej mocy.
kanały 6 i 41 odbiór poprawny.
Już miałem kupować nowy filtr pod LTE,a jakby nie pomogło to wezwać UKE do pomiarów i namierzyć ewentualnego sprawcę tych zakłóceń.
U najbliższych sąsiadów te same problemy na k49 i 55.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 1 grudnia 2016, o 07:21

Potwierdzam problem jakości sygnału. Od ok. miesiąca pikseloza na wszystkich mux'ach i nie jest to kwestia instalacji odbiorczych - sąsiedzi mają to samo a każdy ma inną instalację.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 1 grudnia 2016, o 15:32

Widzę, że nie tylko ja mam takie objawy na k. 49, który był akurat najmniej problemowy. Bo do okresowych problemów z k.55 to już przywykłem.

mlaster
Posty: 2
Rejestracja: 1 grudnia 2016, o 17:31
Odbiornik: LG tv
Instalacja antenowa: Telmor T-urbo-T 5
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: mlaster » 1 grudnia 2016, o 17:36

Niewiem dlaczego ale od godziny 16 brak sygnału na k55 wy też tak macie

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 1 grudnia 2016, o 18:48

U mnie działa, ale jakość 93-94% i potrafi momentalnie spać do 30-40%(ułamek sekundy).

mlaster
Posty: 2
Rejestracja: 1 grudnia 2016, o 17:31
Odbiornik: LG tv
Instalacja antenowa: Telmor T-urbo-T 5
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: mlaster » 1 grudnia 2016, o 20:20

obraz się pojawił noestety niewiem o której ale siła to 34% a jakość skacze od 0 do 32% coś chyba robią bo ostatnio jest tragedia

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 1 grudnia 2016, o 20:50

No w sumie Radio nie bardzo działa :D

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1727
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 1 grudnia 2016, o 21:55

Radio DAB+ działa bez problemów, słuchałem dziś kilka razy Radia Katowice i nic nie zauważyłem. Teraz też gra nawet lepiej niż nieraz, większa siła sygnału i tylko pojedyncze błędy, bywało gorzej.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 1 grudnia 2016, o 23:08

Mówiłem akurat o FM, w Aucie nie łapała żadna stacja z Mysłowic. Dziwne.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 227
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: LG LA690S / Samsung EH5000
Instalacja antenowa: Televes V-HD / Dipol-4/5-12 DAB+, VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 1 grudnia 2016, o 23:38

Wg. strony PR do dnia 22.12.2016 emisja radia jest prowadzona z anteny rezerwowej z obniżoną mocą. Osobiście nie zauważyłem żadnej różnicy w odbiorze.

Awatar użytkownika
exmartino
Posty: 109
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 09:34
Odbiornik: TV LG 42LF652V oraz OPTICUM XTS703 Radio: GoGEN DAB502
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i kierunkowa LOG 2-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

DVB-T Gliwice

Post autor: exmartino » 2 grudnia 2016, o 23:15

Witam, mam pytanko czy mamy tu jakiegoś użytkownika który odbiera DVB-T w Gliwicach z anteny szerokopasmowej siatkowej z nadajnika RTCN Katowice Kosztowy?? Chciałbym wiedzieć jaki macie odbiór wszystkich multipleksów tzn. MUX 1,2,3,8,L2 oraz TVS ?? Pytam ponieważ obecnie korzystam z anteny kierunkowej Y16 która jest tylko na pasmo UHF i szykuję się do jej wymiany ale nie chce kupować anteny siatkowej "w ciemno". Będę wdzięczny za jakieś sugestie i opinie :)

tranzystor
Posty: 246
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor » 18 grudnia 2016, o 12:11

Co wy ludzie śpicie tam? Halo, od wczoraj nadajnik w Katowicach tylko MUX3 co chwilę ma kilkuminutowe przerwy w nadawaniu, wczoraj wieczorem około godziny 20-21, dzisiaj to samo, rano, godzina 11:00, teraz 12:10 :roll:
Reszta nadajników pewnie idzie, bo w tym czasie jak siada MUX3 z Katowice-Kosztowy idzie bardzo słabiutko MUX3 ze Szyndzielni.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 227
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: LG LA690S / Samsung EH5000
Instalacja antenowa: Televes V-HD / Dipol-4/5-12 DAB+, VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 18 grudnia 2016, o 12:19

Problem dotyczy całej sieci mux3. U mnie w tej chwili sygnał 100 jakość 0.

Edit: No może nie całej sieci, kanał 34 nadaje poprawnie.

pikaczu
Posty: 1274
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 18 grudnia 2016, o 12:50

k.41, też dobrze działa

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dr146 » 18 grudnia 2016, o 12:56

Na skrzycznym tez mux 3 padł , wczoraj nie było a dzis od 11 znowu , problem chyba nie nadajników raczej...

Odpowiedz