DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Byczek12345
Posty: 231
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Byczek12345 » 19 grudnia 2016, o 23:31

Kiedy skończy się ta SZOPKA NIEWIDKA :?:

Dobrycel
Posty: 39
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 20 grudnia 2016, o 09:36

A ja juz antene chcialem kupowac ... Cielo mi wszystkie kanaly juz dawno zwlaszcza jak teleexpres lecial wiadomosci i o 21

Kogo nie pytałem jak u niego tv to jest ok dobrze itp. To tylko widac jak ludzie sie znają ...
A jak podali w TV ze byly problemy z odbiorem tv to uznali, ze problemy z odbiorem dopiero nastapia.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 29 grudnia 2016, o 11:26

Tak od kilkunastu dni widzę problemy z jakością sygnału na k.49. Też tak macie?

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 29 grudnia 2016, o 17:58

U mnie też jakość spadła do około 70-75%,siła 100% ale bez pikselozy.
Wcześniej jakość była w granicach 95-100%.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 29 grudnia 2016, o 19:17

Szczególnie to można zauważyć w okolicach południa.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 4 stycznia 2017, o 16:45

Powiedzcie mi, też macie problemy z jakością na k. 49 i 55 ?

k.49 ciągle lata jakość: 25 do 52-54%, na k.55 jakość z 96% na 25%, co chwilę.

Reszta kanałów nadawana z Kosztowych działa dobrze. tj. k21, 34, 41.

Wybaczcie post pod postem.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 228
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: LG LA690S / Samsung EH5000
Instalacja antenowa: Televes V-HD / Dipol-4/5-12 DAB+, VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 4 stycznia 2017, o 17:39

U mnie wszystko stabilnie, obstawiam LTE lub inne lokalne zakłócenia jeśli z instalacją wszystko ok

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 4 stycznia 2017, o 18:56

Cóż. Tak było w czasie pisania postu, po 18 jakość była stabilna, 96% (max.) ale potrafiła spaść do połowy, koło 50%. Szkoda, że nie mam jakiegoś znajomego z miernikiem...

W weekend zrobię przegląd całej instalacji i spróbuję samemu coś wybadać tunerem na RTL-u i jakimś analizatorem widma. Może coś się rzuci w oczy.

tranzystor
Posty: 246
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor » 4 stycznia 2017, o 19:15

Tomciosz pisze:Powiedzcie mi, też macie problemy z jakością ... ciągle lata jakość
Wszystko "zgodnie z normą" :lol: Jak zwykle "lokalne zakłócenia" ktoś przyjechał "wozem transmisyjnym" i zakłóca ... i jakość sobie lata z 50 na 100% i lata lata lata :mrgreen: a tak na poważnie to ja patrzę na tauron i ich postępowanie w sprawie awarii: http://www.radiobielsko.pl/news/31894-M ... lenia.html to nic dziwnego że teraz już nikomu nie zależy na niczym ... jak działa, tak działa. :roll:

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 4 stycznia 2017, o 19:32

Tomciosz pisze:Powiedzcie mi, też macie problemy z jakością na k. 49 i 55 ?

k.49 ciągle lata jakość: 25 do 52-54%, na k.55 jakość z 96% na 25%, co chwilę.

Reszta kanałów nadawana z Kosztowych działa dobrze. tj. k21,41.
Ja też po raz kolejny potwierdzam osłabienie siły sygnału na MUX-1 i 2 z Kosztowych.
W tej chwili k49: siła 65-70%,jakość 70-80% bez pikselozy, k55: siła spada od 50 do nawet 25%,jakość 70-75% co jakiś czas przycięcia obrazu.
Pozostałe stabilnie,nawet k58 ze Skrzycznego siła 75%,jakość 80%,
k6 siła 78%,jakość 95%,
k21 siła 79%,jakość 90%,
k41 siła 95%,jakość 100%,
Co do diaska się tam wyprawia na maszcie w Kosztowach :?:
Raczej jest to niemożliwe aby zakłócało LTE,bo u sąsiadów i znajomych co odbierają z RTCN Kosztowy w różnych miejscach oddalonych nawet o kilka kilometrów od siebie, to zjawisko też występuje bo wspominali mi że nie idzie oglądać TV,zwłaszcza MUX-1 i 2.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 228
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: LG LA690S / Samsung EH5000
Instalacja antenowa: Televes V-HD / Dipol-4/5-12 DAB+, VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 4 stycznia 2017, o 20:10

Obrazek Obrazek

U mnie tak jak pisałem sygnał nawet nie drgnie. stan na godzinę 20. Może jest problem z północną ścianą systemu antenowego w Kosztowach ?

Dobrycel
Posty: 39
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 4 stycznia 2017, o 21:41

Dzisiaj mniejsze skoki w sygnale ale sa. Ja jestem miedzy Skrzyczne a Katowice Kosztowy. Nerwicy juz dostaje.
Bylo do Pazdziernika czy tez listopada ok i nagle sie cos popierniczyło i zaczęło przycinać ... (skoki w sile i jakości sygnału).

Problem z tego co widze, nie jest tylko u mnie wiec nie jest to wina instalacji.

Bardzo proszę o opinie profesjonalnych monterów dysponujących dobrym sprzętem.
Na slasku chyba LTE nie wchodzi na nic ? Bo na jakie częstotliwości ?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 950
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0329
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 4 stycznia 2017, o 21:56

Acid pisze:Może jest problem z północną ścianą systemu antenowego w Kosztowach ?
Z ciekawości sprawdziłem, i u mnie k49 na tv cały czas 100/100, bez skoków sygnału.
Na mierniku też tragedii nie ma: SNR 28 dB, CBER 1- e5, VBER 1-e8.

Na k55 i sąsiednim k54 (czeski MUX-1) mam niestety ostatnio problemy z zakłóceniami od LTE, więc się nie wypowiadam. :evil:

tranzystor
Posty: 246
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor » 5 stycznia 2017, o 00:30

blockbuster pisze:problemy z zakłóceniami od LTE :evil:
Tropo, LTE, szczekający pies. :lol: Bym powiedział że ta cała DVB-T jest do wyrąbania, ale nie powiem ;) bo u mnie jednymi sygnałami cały czas w normie są jedynie kanały niepracujące w SFN czyli 6, 21, 34, 49 :roll:
41 zawiódł mnie najbardziej ale i 55 coś ostatnio "podskakuje" :o Obecnie wszystko działa ale jak mówię podejrzane jest to że wskaźnik drga (90-100%) na kanale 41 najbardziej (czasem odbiornik się dłużej zastanawia przy przełączaniu na MUX3) - czego nigdy w życiu u siebie nie doświadczyłem (w najróżniejszych kombinacjach i antenach: pasywa, aktywna, kierunkowa, siatkowa)

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 228
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: LG LA690S / Samsung EH5000
Instalacja antenowa: Televes V-HD / Dipol-4/5-12 DAB+, VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 5 stycznia 2017, o 01:51

Kanał 6 oraz 34 nadaje w SFN ;) A sieć LTE w paśmie 800 MHz rośnie w szybkim tempie i problemów będzie coraz więcej. Przynajmniej może raz na zawsze w śmietniku wylądują turbo wzmacniacze :)

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 5 stycznia 2017, o 09:40

Tylko pamiętaj że nie w każdej lokalizacji bez tych przedwzmacniaczy (bez turbo oczywiście,bo to czysta ściema) odbiór był by niemożliwy,nawet przy zastosowaniu pasywnych anten o najlepszym zysku.
Antenę pasywną można stosować jak się ma do nadajnika w linii prostej max 50km,a nie tak jak ja 70km i więcej.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 5 stycznia 2017, o 11:06

TLW/SZA pisze: Antenę pasywną można stosować jak się ma do nadajnika w linii prostej max 50km,
Z tym nie zgadzam się ;) Do Skrzycznego mam ok. 80km i nie używam żadnego wzmacniacza.

tranzystor
Posty: 246
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor » 5 stycznia 2017, o 12:33

Acid pisze:Kanał 6 oraz 34 nadaje w SFN ;)
Kanał 6 też SFN a z czym? Skrzyczne przecież nadaje na 7 :o
Z kolei kanał 34 SFN ? z czym? Pewnie innymi Krakowskimi pierdziawkami? :lol:
A to nic dziwnego inne sygnały na tych kanałach do mnie w ogóle nie docierają więc jeśli 34 też jest SFN to raczej nic mi nie zaszkodzi, mam czyściutki sygnał tylko z nadajnika Kosztowy :mrgreen:

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 5 stycznia 2017, o 13:04

tranzystor pisze:
Kanał 6 też SFN a z czym?
Z Górą Świętej Anny.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 5 stycznia 2017, o 13:12

AdamP pisze: Z tym nie zgadzam się ;) Do Skrzycznego mam ok. 80km i nie używam żadnego wzmacniacza.
Widocznie masz dobrą lokalizację i dogodny profil terenu.
Ja nie dość że mieszkam w niecce,w dodatku w pobliżu potężnego lasu,to do tego dochodzi jeszcze wzniesienie jakieś 2km od mojego domu.
U mnie pasywne anteny nie ważne czy kierunkowa czy siatkowa nie były w stanie odebrać sygnału aby odbiór był stabilny.
Więc zastosowałem przedwzmacniacze ale nie za mocne 15dB wystarczyły.
Też uważam że stosowanie 30 lub 50dB przedwzmacniaczy to głupota,ale ludzie nie są tego świadomi,że więcej z tego strat jak korzyści.

Odpowiedz