DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1749
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 20 września 2019, o 19:44

blockbuster pisze:
20 września 2019, o 15:45
Ciekawe z jaką mocą nadają bo u mnie sygnał b. silny. Pozostałe parametry FEC 3/4, GI 1/32.
Na SatKurierierze jest aktualizacja, podano dokładniejsze parametry z Kosztowych jest 10 kW dookolnie. Pozwolenie ważne do marca pszyszłego roku.

Gdańsk/Chwaszczyno – kanał 22 [482 MHz], pol. H, ERP 50 kW, D
Poznań/Śrem – kanał 28 [530 MHz], pol. H, ERP 40 kW, ND
Katowice/Kosztowy – kanał 40 [626 MHz], pol. H, ERP 10 kW, ND
Warszawa/PKiN – kanał 45 [666 MHz], pol. H, 3 kW, ND
https://satkurier.pl/news/184051/mux-4- ... vb-t2.html


Jest też aktualizacja na stronie UKE: https://bip.uke.gov.pl/pozwolenia-radio ... jne,5.html

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 23 września 2019, o 08:54

W moim drugim tv, jest czarny ekran i bez głosu, na polsat news hd

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 60
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena siatkowa Dipol z symetryzatorem na dachu i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 18 października 2019, o 19:12

pisałem tutaj na temat mojej siatki z dipola która slabo odbiera. Próbowałem 3 różnych symetryzatorów i ciągle to samo
teraz włożyłem tam symetryzator I-V i chociaż zmieniło się tyle że mux8 chodzi w granicach tolerancji

Dobrycel
Posty: 62
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 19 października 2019, o 18:11

Czy DVBT-2 Już tez jest? Odbieram w DVBT Polsat News HD na Pełen budzik. Mysle o DVBT-2 ale nie mam tego standardu w TV. Czy jak kupie dekoder to bede odbieral? Nie wiem o co z tym Hbb chodzi bo tego na oczy nie widziałem. Telewizor prosty bez wodotrysków :) Jak Tam bedzie Polsat Film i Polsat Sport to warto sie zainteresowac. Może coś z czech sie wyłapie tez :)

VAHANARA
Posty: 71
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 20 października 2019, o 16:15

Nie ma na tę chwilę transmisji testowych w T2, PN idzie wszędzie w DVB-T (mux-4 i 4 emisje testowe PN HD).

HBB to serwis internetowy przywiązany do kanału TV. Przykładowo, w mux-8 są kanały z HBB: emitel i Legia. Do HBB trzeba mieć odbiornik TV (lub dekoder) wspierający tę technologię, no i oczywiście - łącze internetowe do odbiornika.

Z Czech T2 - tak.

Awatar użytkownika
maryś
Posty: 143
Rejestracja: 5 września 2012, o 20:32
Odbiornik: Ferguson ARIVA T65
Instalacja antenowa: 2x Antana Uda-Yagi 19 el. symetryzator, LNA-177
Lokalizacja: Katowice Ligota
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Jeseník Praděd, Žilina Krížava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: maryś » 6 listopada 2019, o 17:32

Dobrycel
Proszę pamiętać Czesi mają dvbt-2 w H.265/HEVC

Dobrycel
Posty: 62
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 7 listopada 2019, o 21:27

Ja to wiem. Moje pytanie bylo, czy na kanale 40 jest tylko Polsat News czy coś wiecej? :D Mam tylko DVBT. Nie mam DVBT-2 i nie mam jak sprawdzić :)

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1749
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 8 listopada 2019, o 11:06

Polsat News HD na kanale 40 jest nadawany w DVB-T a nie w DVB-T2 i jest tylko ten jeden kanał, na 100% bo ja odbieram na dwóch odbiornikach które nie mają DVB-T2.
To jest stan na dzień dzisiejszy, bo Polsat ma koncesję na testy także w DVB-T2 i może to kiedyś zmienić, choć pewnie nie musi, może też nadawać inne swoje kanały w HD na które też ma koncesję do testów.

Dobrycel
Posty: 62
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 8 listopada 2019, o 21:46

Napisałem wyzej, ze mam Polsat News. Pytałem czy sa tam inne transmisje w DVBT2.
Była o tym mowa tutaj https://satkurier.pl/news/184051/mux-4- ... vb-t2.html

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1749
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 9 listopada 2019, o 08:10

Zapewne chodzi Ci o ten fragment z artykułu Satkuriera:
W ramach testów, w naziemnej telewizji cyfrowej w Warszawie, Katowicach, Poznaniu oraz Trójmieście włączona zostanie emisja kanału Polsat News w technologii DVB-T oraz w dalszym etapie testów, w technologii drugiej generacji NTC – DVB-T2.
Nie ma możliwości na tym samym kanale z tego samego nadajnika jednocześnie nadawania w DVB-T i DVB-T2, chyba że przyjąć, że odbiornik DVB-T2 jest kompatybilny wstecz.
Zatem odpowiedziałem Ci powyżej, że obecnie Polsat News HD na k. 40 z Kosztowych jest nadawany w DVB-T, podobnie jak MUX-4 z tym kanałem w SD.

Dobrycel
Posty: 62
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 9 listopada 2019, o 22:28

O jakiej wstecznej kompatybilnosci piszesz?
Przeciez telewizory z DVBT maja tez odbior DVBT-2. Jedno i drugie mozna ogladac.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2379
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: JaroslawMroczkowski » 9 listopada 2019, o 23:06

Nie, to telewizory DVB-T2 mogą też odbierać DVB-T.

Dobrycel
Posty: 62
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 10 listopada 2019, o 18:00

Ktos poczyta te odpowiedzi, to sobie brzydko pomyśli...
Moje pytanie brzmi tak:
Czy na kanale 40 w Katowice Kosztowy oraz innych pojawi się coś w DVBT-2 (czy jest taka mozliwość aby na tym kanale było DVBT oraz DVBT-2).
Pan z Emitela chyba będzie potrafił odpowiedzieć prawda? Chodzi mi cały czas o Polsat. Jeśli by coś więcej było lub miało się niebawem pojawić to kupie sobie dekoder z DVBT-2.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1749
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 10 listopada 2019, o 18:49

Twoje pytanie sugeruje, że nie chodzi o czas przyszły ale teraźniejszy:
Dobrycel pisze:
7 listopada 2019, o 21:27
Ja to wiem. Moje pytanie bylo, czy na kanale 40 jest tylko Polsat News czy coś wiecej? :D Mam tylko DVBT. Nie mam DVBT-2 i nie mam jak sprawdzić :)
Czy w przyszłości zmienią na DVB-T2, tego nie wiem, ale gdyby terez na tym kanale nadawali w DVB-T2 to na Twoim odbiorniku DVB-T nie odbierałbyś nic, na tym kanale 40 odboiornik nie pokazałby żadnego sygnału. Skoro oglądasz Polsat News HD to znaczy że nadają w DVB-T, proste.
Jak pisałem nie ma możliwiści nadawania na jednym kanale z jednego nadajnika w T i T2 bo to tak jakby były dwa różne multipleksy na jednej częstotliwości.

poxipol
Posty: 1823
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol » 10 listopada 2019, o 20:22

Czy to MUX-4,czy dodatkowy testowy,to przede wszystkim płatna platforma naziemna z otwartym jednym okienkiem.Na jak długo ?
Przejście na T-2 to już inne dekodery Polsatu,a takich jeszcze nie ma.
Jak na razie nie ma możliwości zakupu karty kodowej,bez konieczności grzania dodatkowego odbiornika.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1749
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 10 listopada 2019, o 22:39

W sumie te dodatkowe testowe z Polsat News HD teoretycznie mogą przełączyć, bo pozwolenie od UKE mają, ale to teoretycznie.
Wszystkie testowe multipleksy, jak do tej pory, choć mają pozwolenia na DVB-T/DVB-T2 jak np. MUX TVS, MUX L3 NTL w Łodzi czy też w Warszawie, to cały czas jadą na DVB-T.
No i jeszcze jedno, 4 testowe multipleksy Polsatu, mają pozwolenie jak się nie mylę do marca przyszłego roku, nawet jeśli potestują w T2 przez miesiąc czy dwa, to czy warto tylko z tego powodu kupować już teraz tuner, w sytuacji gdy jest odkodowany na MUX-4 w SD, No chyba że na przyszłość, tylko, że do tego czasu może paść telewizor i wtedy i tak trzeba będzie kupić nowy z tunerem DVB-T2 bo innych nie będzie.

Odpowiedz