DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

xiondzu
Posty: 3
Rejestracja: 25 lutego 2020, o 21:38
Miejscowość: Górki Wielkie
Odbiornik: DR.HD1000 Combo/OpenBOX SF110
Instalacja antenowa: Instalacje zbiorcze wg wytycznych MTBiGM
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: xiondzu » 26 lutego 2020, o 19:04

markowski3 pisze:
25 lutego 2020, o 23:46
ooo , tera grzebią w ustawieniach , miernik mam podłączony non stop , 41 kanał mux3 cały czas zaniki sygnału jest godzina 23.14 coś grzebią w ustawieniach ,podłączyli koło niego na kanale 42 mux silesja tv tydzień temu w czwartek ,mer opłakany jak było na K 21 e MER 35 wzorowy to teraz MER 19-21 masakra , wzmacniacze wwk telmor nie wyrabiają z poziomami degradują sygnał na K 41 totalna porażka , kto to wymyślił na 42 kanał i taki niski poziom mocy , nawet wzmacniacz televes avant x pro wymięka na ustawionych poziomach mocy , co mamy zastosować na AIZ do poprawnego odbioru , ludzie chcą oglądać TVS i mux 3 , znowu zafundowali nam chaos ,
pozdrowienia dla emitela

p.s mam nadzieje że nie chodzi o tv pis i zakłócanie ich odbioru , bo konkurencja na mux 2 i 3 "chodzą" idealnie
Kolego w jakim regionie pracujesz? z chęcią spotkałbym się z kimś rzetelnym i pogadał nt instalacji zbiorczych m.in. co można zrobić z problemami z sygnałem jaki się pojawił, wczoraj byłem w Andrychowie gdzie po dorzuceniu do klastra kan. 42 mux 3 zwariował. wywalenie tego kanału przywróciło poprawny odbiór MUX3 z Katowic.

pgrzes
Posty: 93
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes » 26 lutego 2020, o 21:16

Ależ rozwinął się ten wątek, odkąd go założyłem 16 kwietnia 2008...

Panie Jarosławie M., może by tak zmienić service type transmisji w HEVC na 0x1F? Odbiorniki czasami "dziwnie" się zachowują - synchronizują się kilkadziesiąt sekund, mając w strumieniu coś innego niż AVC, na który wskazuje obecna konfiguracja.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2404
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: JaroslawMroczkowski » 27 lutego 2020, o 11:08

A teraz jak się zachowują? ;)

Dobrycel
Posty: 138
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 27 lutego 2020, o 13:24

No właśnie 25.02.2020 oglądałem Expres reporterów i miałem dziwne zaniki sygnału ... Kilka razy.
Co do reszty, to na Emitel Panowie monterzy dobre argumenty, screeny i inne dane z mierników oraz email do UKE.
Emitel idzie w zaparte... Powinno byc tez tak, ze jest stricte techniczna wspołpraca i wymiana wiadomosci pomiedzy monterami expertami a Emitelem.

pgrzes
Posty: 93
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes » 27 lutego 2020, o 15:38

JaroslawMroczkowski pisze:
27 lutego 2020, o 11:08
A teraz jak się zachowują? ;)
Sprawdzimy... Nie zawsze to też występowało. Do tego za nic TV nie chciał wprowadzonej zmiany wyświetlić, gdyby nie PC, to uznałbym, że zmiany nie wprowadzono. Pomogło programowanie od zera.
Przy okazji:
1) EPG w MUX3 często jest niepoprawnie nadawane. Nie zawsze, ale zdarza się, że po wczytaniu programu po chwili niektóre z pozycji znikają. Testowane na TV i PC. Kiedyś robiłem analizę strumienia i niestety były błędy w konfiguracji. Bodajże powtarzały się EventID.
2) Po zmianie miejsca nadawania Kultury, zniknęła również telegazeta. Satelitarnie jest nadawana i często zawiera bardziej szczegółowy opis programów niż EPG. Z drugiej strony w strumieniu MUX3 nadal jest dostępne EPG dla niej, a raczej dla Kultury z ServiceID 31 (nowy ServiceID to 55).
3) Czy naprawdę potrzebne są w MUX8 te przekazy 'test'?

EDIT: Przeważnie działa po około 3 sekundach, jednak są przypadki, że i 15 sekund to za mało. Jedyny HEVC z problemami.
Ostatnio zmieniony 27 lutego 2020, o 19:54 przez pgrzes, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 96
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 27 lutego 2020, o 16:00

Właśnie, czemu mux8 u mnie najsłabiej idzie ? Ciekawi mnie to w sumie. 8% siły sygnału telewizory pokazują

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 828
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 27 lutego 2020, o 17:23

JaroslawMroczkowski pisze:
27 lutego 2020, o 11:08
A teraz jak się zachowują? ;)
U mnie jest wyraźna poprawa. Poprzednio jak przełączałem TV na ten kanał z jakiegokolwiek innego to na samym początku były trzy krótkie stopklatki trwające każda mniej niż pół sek. Teraz nie ma już tego zjawiska.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 240
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 27 lutego 2020, o 19:07

U mnie o ile budżetowy Sharp nie ma problemów z kanałem PF to Philips czasem się zamyślał i nadal to robi ale wydaje się że trwa to krócej . Dodam iż zjawiska tego nie ma na kanałach nadawanych w T2 z Czech.

mac_33
Posty: 478
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: mac_33 » 27 lutego 2020, o 19:43

U mnie po kilku dniach jak to zmieniono parametr ochronny w miarę stabilnego odbioru na k42 (polsat HD) teraz pikseloza i nie da się oglądać - po zmianie tego parametru jakość dalej skakała ale widać była na granicy odbioru i było ok a teraz pewnie warunki się zmieniły i d..pa,

co do kanału k40 to do wczoraj odbierałem bez problemu na nowszym z dwóch odbiorników LG jakie posiadam polsat film HD a dziś już komunikat "tylko dane" i nie ma obrazu. DVB-t2 z Czech idzie płynnie. nie wiem o co chodzi z tym Polsaem Film HD - czy coś się zmieniło od wczoraj?

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 240
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 27 lutego 2020, o 20:02

Tak zmieniono parametry kanału PF, spróbuj zrobić reinstalację kanałów . Co do k42 u mnie brak problemów .Obrazek

pgrzes
Posty: 93
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes » 1 marca 2020, o 01:22

JaroslawMroczkowski pisze:
27 lutego 2020, o 11:08
A teraz jak się zachowują? ;)
Panie Jarosławie, proponuję zapomnieć o przeplocie :evil: (nawet sądziłem, że w HEVC nie został on zaimplementowany) i włączyć 1080p/50Hz. Bitrate na poziomie obecnych około 6,2 Mbps w zupełności wystarczy.
Problem synchronizacji nadal czasami pojawia się. Z obecnym strumieniem nie radzą sobie programowe odtwarzacze, podając różne warianty rozdzielczości i odświeżania.
Przełączanie pomiędzy stacjami nadawanymi w standardzie HEVC wydaje się odbywać szybciej niż w AVC, te zacięcia trochę jednak poddają w wątpliwość tę opinię.
Problem z EPG MUX3, o którym wspomniałem w poprzednim poście, dziś również występuje :o .

PrzemekS
Posty: 34
Rejestracja: 16 marca 2018, o 15:10
Miejscowość: Poznań
Odbiornik: Opticum Sloth Combo Plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem/SLR Piątkowo/AE Poznań

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: PrzemekS » 1 marca 2020, o 10:12

Przepraszam, że się wcinam OT do wątku, ale to informacyjnie a nie aby dezorganizować wątek. Problemy z PF występują również w Poznaniu i zastanawiam się z czego wynikają. PN (AVC, DVB-T2) chodzi jak przecinak, HEVC z satelity i pendriva też. A PF (HEVC, DVB-T2) dziwnie się zachowuje, coś jak miganie "plam pikselozy", co ciekawe zarówno na dekoderze Opticum i telewizorze LG (z różnych anten).

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2404
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: JaroslawMroczkowski » 2 marca 2020, o 12:09

pgrzes pisze:
1 marca 2020, o 01:22
Panie Jarosławie, proponuję zapomnieć o przeplocie :evil: (nawet sądziłem, że w HEVC nie został on zaimplementowany) i włączyć 1080p/50Hz.
W emisjach HDTV HEVC przeplot jest dopuszczalny. Zgodnie z ETSI TS 101154:

Table 20: Resolutions for Full-screen Display from HEVC HDTV IRD
Luminance resolution --- Scan (interlace/progressive)
1 920 x 1 080 --------- I and P
1 440 x 1 080 --------- I and P
1 600 x 900 ----------- P
1 280 x 720 ----------- P
960 x 720 ----------- P
960 x 540 ----------- P

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1009
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 3 marca 2020, o 11:28

pgrzes pisze:
1 marca 2020, o 01:22
Panie Jarosławie, proponuję zapomnieć o przeplocie :evil: (nawet sądziłem, że w HEVC nie został on zaimplementowany) i włączyć 1080p/50Hz

Od dzisiaj Polsat Film jest już w 1080p (1920x1080).

pgrzes
Posty: 93
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes » 3 marca 2020, o 17:48

JaroslawMroczkowski pisze:
2 marca 2020, o 12:09
pgrzes pisze:
1 marca 2020, o 01:22
Panie Jarosławie, proponuję zapomnieć o przeplocie :evil: (nawet sądziłem, że w HEVC nie został on zaimplementowany) i włączyć 1080p/50Hz.
W emisjach HDTV HEVC przeplot jest dopuszczalny. Zgodnie z ETSI TS 101154:

Table 20: Resolutions for Full-screen Display from HEVC HDTV IRD
Luminance resolution --- Scan (interlace/progressive)
1 920 x 1 080 --------- I and P
1 440 x 1 080 --------- I and P
1 600 x 900 ----------- P
1 280 x 720 ----------- P
960 x 720 ----------- P
960 x 540 ----------- P
Panie Jarosławie, po dwóch moich sugestiach wygląda na to, że problem został zlikwidowany. Tym samym archaiczny przeplot również. Wystarczyła chwila, by to stwierdzić. Na tv jak i PC. Może inni forumowicze też to potwierdzą.
Polecam się jako konsultant, nawet "pro bono" :)
Przełączanie zajmuje co najwyżej 2 sekundy, co przy 6,2 Mbps w HEVC nie powinno dziwić.
Pora teraz na kolejny krok - przełączenie z DVB-T, 8k, 1/32, 16QAM, FEC 3/4 do np. DVB-T2, 32k, 1/32, 256QAM, FEC 2/3. Dwukrotnie większa pojemność multipleksu, nowe możliwości, choćby upscaling czegoś do 4k "tak dla sportu, aby pokazać że się da".
Szkoda, że nie odniósł się Pan do innych zasygnalizowanych spraw.

pikaczu
Posty: 1319
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 17 marca 2020, o 10:41

Czy dziś polsat wyłączy polsat news, z dvb-t?

dvbtowiec
Posty: 734
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 17 marca 2020, o 11:36

Pozwolenie obowiązuje do dziś, więc TAK, o ile w ostatniej chwili nie pojawi się komunikat o przedłużeniu pozwolenia na testy.

pikaczu
Posty: 1319
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 17 marca 2020, o 13:02

Aha, dobra.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1009
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 20 marca 2020, o 17:03

Z najnowszego wykazu pozwoleń UKE wynika, że pozwolenie na emisję testową na k40 zostało przedłużone do 31 maja.

https://bip.uke.gov.pl/pozwolenia-radio ... jne,5.html

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 827
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 21 marca 2020, o 10:28

No i dobrze że przedłużyli, tak to można obejrzeć coś ciekawego na Polsat Film HD w T2 a różnica jest kolosalna porównując HD w T2 do pseudo HD z MUX-3.
Co do wskaźników sygnału dla kanału 40 to siła wynosi 85%, jakość 90%.

Odpowiedz