DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 761
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE55RU7092
Instalacja antenowa: Siatka+LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3,4
ATV27 mod+LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: igorlan » 28 marca 2020, o 15:02

Dziś testowo obróciłem rotorem antenę w stronę nadajnika Kosztowy i ku mojemu zaskoczeniu k40 ma pełne wskazania S100%/Q100%. Odbiór w Krakowie na Salwatorze.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 831
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 28 marca 2020, o 16:53

Raczej chyba nic w tym dziwnego że odbierasz ten MUX w Krakowie, bo to w linii prostej około 60 km, ja mam do nadajnika Kosztowy 75 km w linii prostej i wskazania podobne dzisiaj przy pięknej pogodzie siła 93%, jakość 95%.
A jak wygląda u Ciebie w Krakowie odbiór kanału 42 z MUX TVS?

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 761
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE55RU7092
Instalacja antenowa: Siatka+LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3,4
ATV27 mod+LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: igorlan » 28 marca 2020, o 19:21

Nie ma śladu, niestety kierunek mam przysłonięty pobliskim wzgórzem Świętej Bronisławy, stąd byłem zaskoczony, że mimo to odbieram.
K40 idzie tak:
Obrazek

Obrazek

dvbtowiec
Posty: 771
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 8 kwietnia 2020, o 09:24

Tak nadajnik testowy Polsatu z Katowic działa rewelacyjnie w Krakowie.
MUX TVS k42 cisza z tego kierunku w Krakowie, to za mała moc. Antenę mam ustawioną wysoko jakieś 35m, nic nie przesłania widoków.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 244
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 8 kwietnia 2020, o 12:56

Mux TVS jest nadawany z innego systemu antenowego który ma silne wycięcie w kierunku Małopolski .

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 107
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 8 kwietnia 2020, o 12:59

A wyjaśni mi ktoś jak to możliwe że na starej siatce odbieram u siebie w Mikołowie wszystko łącznie z tvp 3 Kraków a na televes zenit mix mam słabszy mux 8 o wiele i TVP 3 Kraków nawet nie jest znajdowane przez tv?

dvbtowiec
Posty: 771
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 8 kwietnia 2020, o 14:56

@Acid Zatem to wycięcie zapewne odgrywa kluczową rolę, ale moc samego nadajnika również.
Tak czy siak nie dolatuje do Krakowa.

@igorlan Na marginesie, ale sobie kadr wybrał do zaprezentowania poziomów sygnałów w PN ;)

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 244
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 8 kwietnia 2020, o 15:28

Owszem , ale modulacja 16-QAM robi swoje i przy stosunkowo niedużych mocach zasięgi są bardzo duże co zresztą widać po testowym multipleksie Polsatu.

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 761
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE55RU7092
Instalacja antenowa: Siatka+LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3,4
ATV27 mod+LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: igorlan » 8 kwietnia 2020, o 21:59

dvbtowiec pisze:
8 kwietnia 2020, o 14:56
@igorlan Na marginesie, ale sobie kadr wybrał do zaprezentowania poziomów sygnałów w PN ;)
Ostatnio trudno jest tam znaleźć coś innego :(

Obrazek
Przy okazji zmieniłem tuner, który nieco więcej pokazuje parametrów sygnału.

A tak przy okazji, w której części Krakowa mieszkasz? z Lysej Hory coś odbierasz?

dvbtowiec
Posty: 771
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 9 kwietnia 2020, o 21:27

Nawet nie probowalem odbierac. Wiem ze oferta jest bogatsza niz slowacka, ale na maszcie robi sie las anten, a dach nie jest moja prywatna wlasnoscia. Odbior jest wyjatkowo trudny i byle co nie zlapie sygnalu.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 107
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 8 maja 2020, o 12:55

Odbieracie ornontowice? U mnie problem jest. Już 2 dzień biegam z antena po dachu a sygnału jak nie było tak nie ma

ainsztain
Posty: 88
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ainsztain » 11 maja 2020, o 15:16

Cześć!
Pomijając fakt, że pytanie umieściłeś w niewłaściwym wątku (jest osobny wątek multipleksu TVT, bo nie nadaje przynajmniej na razie z Mysłowic-Kosztów) to faktycznie coś jest na rzeczy. Mój dekoder dvbt2 odbiera multipleks TVT bez problemów, a na moim starym SONY jest tylko dźwięk- sygnał jest bardzo dobry. Co ciekawe kilka dni temu była podobna sytuacja, ale po około 24 godzinach obraz na TV Sony powrócił. Nikt inny nie pisał o czymś takim więc nie zawracałem nikomu głowy, bo sytuacja sama powróciła do normy.
Jeśli nie masz ani dźwięku ani obrazu, to pisałeś też wcześniej, że będziesz próbować odbioru z Żyliny- na kanale 47 jest multiplex 1. Spróbuj odłączyć antenę z polaryzacji V i sprawdź odbiór o Ornontowic, bo tamten sygnał może uniemożliwiać odbiór z Ornontowic.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 107
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 11 maja 2020, o 18:02

Oj to nie wiedziałem że jest osobny wątek.
Właśnie odłączyłem antenę w polaryzacji V i podłączyłem tylko tą którą chce ustawić na ornontowice. Dekoder jak i tv pokazują 0 sygnału 0 jakości.
Możliwe ze będę musiał załatwić antenę o większym zysku

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1022
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 29 maja 2020, o 12:33

Na k40 obecnie zamiast MUX testowego Polsatu leci MUX-2. Czy to już nastąpiła zmiana która miała nastąpić za miesiąc?
Ogólnie to dziwna sprawa bo trwa przerwa konserwacyjna i na pozostałych kanałach z tego obiektu cisza. Może to leci ze Skrzycznego (wykorzystują przerwę w Kosztach na testowanie, pomiary sygnału na k40) a może mój tv coś głupieje?

Obrazek

EDIT
Po 14 sygnał na k40 zniknął.

Kacper_FMDX
Posty: 10
Rejestracja: 13 lutego 2020, o 15:43
Miejscowość: Tarnowskie Góry
Odbiornik: LGTV UM7450PLA
Instalacja antenowa: TV naziemna: Telmor ASR Classic
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Kacper_FMDX » 29 maja 2020, o 14:28

Bytom Stroszek. Regularny odbiór k. 40

Sygnał dziś zniknął, jednak przed jakiś czas wyświetlało się "Brak Informacji", a sygnał był. Ciekawa sprawa

ciekawe czy jakiś kanał leciał w HEVC :D

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1022
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 29 maja 2020, o 14:50

Tak, skończyła się przerwa konserwacyjna i na k40 już jest po staremu czyli powrócił PN i Polsat Film.
Swoją drogą to ciekawe co dalej z tymi testami. Pozwolenie kończy się za dwa dni i nie wiadomo, czy wystąpili o pozwolenie na emisję na innym kanale czy zakończą testy. Osobiście obstawiam to pierwsze.

dvbtowiec
Posty: 771
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 29 maja 2020, o 14:58

Potwierdzam jest już po staremu. Sam jestem ciekaw, co będzie dalej.
W wykazie pozwoleń na emisję eksperymentalną z 18 maja bodajże, nie ma niczego nowego dla Cyfrowego Polsatu. Zatem być może zakończą testy.

Odpowiedz