DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

ahir

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ahir » 1 sierpnia 2011, o 15:47

Witam, czytałem temat jednak nie znalazłem, mam antenę zbiorczą (odległość do niej około 10m ponieważ mieszkam na ostatnim piętrze) bardzo dobry kabel antenowy od gniazdka w mieszkaniu do telewizora, wszystkie kanały analogowe odbieram idealnie, resetowałem TV do ustawień fabrycznych, sprawdzałem wszystko co mogłem sprawdzić i cały czas mam siłę sygnału 80% natomiast jakość 40%, wyskakuje "202 błąd transmisji" i później "brak usług w tej sieci", mieszkam na Piotrowicach do masztu mam około 11km w linii prostej, chyba nawet widzę ten maszt (bynajmniej jakiś widzę w tamtą stronę nie mam gwarancji że to ten)
co może być nie tak i jak to sprawdzić?? dodam jeszcze, że cała instalacja ma może 5 lat tak samo jak budynek

lesiuchorzow

NTC Chorzów

Post autor: lesiuchorzow » 1 sierpnia 2011, o 17:25

Witam, sygnał telewizji cyfrowej około 15 czerwca był dostępny w moim miejscu zamieszkania, Trwało to tylko jeden dzień i do dziś na ekranie telewizora wyświetlany jest komunikat: brak sygnału. Antena jest w tej samej pozycji, na dachu. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: NTC Chorzów

Post autor: Jarosław Bałuka » 1 sierpnia 2011, o 18:58

lesiuchorzow pisze:Witam, sygnał telewizji cyfrowej około 15 czerwca był dostępny w moim miejscu zamieszkania, Trwało to tylko jeden dzień i do dziś na ekranie telewizora wyświetlany jest komunikat: brak sygnału. Antena jest w tej samej pozycji, na dachu. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy. Pozdrawiam!
Trudno powiedzieć, przyczyn może być wiele bo nic nie napisałeś o posiadanej instalacji.
Na początek przeskanuj ponownie pasmo w programowaniu telewizora, jeśli to nie pomoże - sprawdź instalację antenową. Najbliższy nadajnik to Katowice Kosztowy.

ahir

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ahir » 1 sierpnia 2011, o 21:24

a na mój problem zna ktoś odpowiedź? dodam jeszcze, że na badaniu siły sygnału widać jak sygnał jest przez 15 sekund, znika na 2 sekundy i znów wraca na 15 sekund.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 1 sierpnia 2011, o 21:38

ahir pisze:a na mój problem zna ktoś odpowiedź? dodam jeszcze, że na badaniu siły sygnału widać jak sygnał jest przez 15 sekund, znika na 2 sekundy i znów wraca na 15 sekund.
Do instalacji zbiorczej dodano kanał 49 (Kosztowy)? Jeśli nie to trzeba dołożyć, zapewne na każdy kanał są osobne wzmacniacze kanałowe.

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: micial » 1 sierpnia 2011, o 22:02

Jarosław Bałuka pisze:
ahir pisze:a na mój problem zna ktoś odpowiedź? dodam jeszcze, że na badaniu siły sygnału widać jak sygnał jest przez 15 sekund, znika na 2 sekundy i znów wraca na 15 sekund.
Do instalacji zbiorczej dodano kanał 49 (Kosztowy)? Jeśli nie to trzeba dołożyć, zapewne na każdy kanał są osobne wzmacniacze kanałowe.
Albo odbiór bez widoczności anten, fala tylko dochodzi dzięki refrakcji.
Ja mam podobny efekt przy odbiorze częstochowy z odległości 112km.
Ale znalazłem miejsce gdzie "dołek" sygnału nie powoduje pixelozy :D

MephiR

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: MephiR » 1 sierpnia 2011, o 23:30

Mieszkam w centrum Bytomia, posiadam nowy tuner Ferguson Ariva 120 Combo, do którego podpiąłem zwykłą antenę siatkową, zamontowaną na strychu. Jest to najwyższy budynek w okolicy, który nie jest zasłonięty przez żadną przeszkodę. Do tej pory z pomocą tej samej anteny normalnie odbierałem sygnał analogowy, choć przyznam, że w nie najlepszej jakości.

Niestety nie mogę złapać sygnału DVB-T. Wczoraj na chwilę tuner wykrył wszystkie osiem kanałów, ale nie było wizji, a fonia przerywała. Dziś już nie łapie nic. Dziwię się czytając o łapaniu sygnału na kawałek kabla wystawionego za okno, podczas gdy ja nie mogę go złapać z pomocą normalnej anteny, połączonej z telewizorem kilkunastometrowym kablem.

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

MUX-3 Kosztowy.

Post autor: kuku1234 » 2 sierpnia 2011, o 00:02

Tak sie zastanawiam, bo obecnie na siatce i na wzmacniaczu na telewizorze w odleglosci jakis 5 metrow i na drugim (pociagnietym od niego), na odleglosci 20-25 metrow kabla obraz analogowy idealny (poza Bytkowem i Pulsem) - odleglosc ok. 40km Kosztowy ok. 10 km Bytkow. Cyfrowo na drugim telewizorze bylo 55-65% jest 65-75% (chyba dopiero teraz wlaczyli pelna moc albo zwiekszyli ponad 63KW), na drugim telwizorze bylo 90% - teraz pewnie 100%. I teraz, "za wczasu", sie zastanawiam, bo skoro przy 63KW sa takie efekty jw. to jaki bedzie efekt przy 2,5 na mux-3, zanik calkowity ? Moze ktos rozjasnic temat przypusczalnego efektu, bo bardzo mnie intryguje czy my ta cyfryzacja podazamy w kierunku Europy czy w kierunku Bialorusi.

ps. Jaki tu czas wystepuje, wedle czego, bo z GMT to chyba nie ma nic wspolnego ?.

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: kuku1234 » 2 sierpnia 2011, o 00:17

pikaczu pisze:na slasku napewno nie bedzie w dvb-t kanalu tvp info/krakow, kiedys pisali, ze w poszczegolnych regionach, beda kanaly tvp info regionalne
No to lipa, bo w tym Krakowie to sumie pasmo regionalne maja lepsze niz Katowice.
Hamer pisze:Zacznę nowy watek bo czas już powoli na to ;)
Nurtuje mnie narazie jedna rzecz, co będzie z TVP Info/Kraków obecnie nadawanym (analogowo) z Katowic doświetlającym Małopolskę zachodnią, czy znajdzie sie miejsce na DVB-T obok TVP Info/Katowice?
To jest co najmniej zastanawiajace, ze oni musza doswietlac zachodnia Malopolske skoro ja 40 km na pln-zach. od Kosztów mam chyba wszystkie kanaly w kolorze ze sniegiem.

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lemiel » 2 sierpnia 2011, o 14:28

Bo w okolicach Chrzanowa kończy się Garb Tenczyński i część wzgórz zasłania kierunek na Kraków. A pomimo tego na analogowej CT2 i Nova z Pradziada były zakłócenia od sygnałów z Chorągwicy, pomimo tego, że nie dało się ich (TVP3 i Polsat) odebrać.
Chociaż nie obraziłbym się, jakby ten kanał wykorzystali na emisję cyfrową wcześniej, bo pewnie ilość widzów analogu jest znikoma.

szymko
Posty: 20
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 13:27

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: szymko » 2 sierpnia 2011, o 20:58

Witam,
zakupiłem tuner tv ctx917 (za 15zł :D) i przez kilkanaście minut mogłem się cieszyć mux'em-2.
Używam kilkuletniej anteny pokojowej ze dość mocnym wzmacniaczem (w okolicach 2005-2006 najlepsza i najmocniejsza w mm) skierowana prosto na K-Kosztowy (pd-wsch) z Bytomia (czyli 25-30km). Teraz pokazuje mi sygnał 40-80%, a brak obrazu.
Testuję DVBViewer'em (inne miały jakieś problemy) i WMC.
Czy wam też nie odbiera tymczasowo?

Gonza
Posty: 16
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 22:03
Odbiornik: karta TV Creatix CTX917
Instalacja antenowa: dipol z rurek miedzianych na dachu bloku :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne / Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Gonza » 2 sierpnia 2011, o 22:41

Też mam Creatixa ctx917 i obecnie odbieram już wszystko co się da, na dachu dałem prowizoryczną antenę z dwóch drutów, i sygnał o jakości 100% z Kosztowów (13 km), Skrzycznego (48 km) i Ostrawy (61 km). Najlepiej spisuje się u mnie Splash Lite, z resztą programów są kłopoty, nie wiem czy to wina tunera.
Jak możesz, umieść antenę na zewnątrz i sprawdź odbiór.

szymko
Posty: 20
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 13:27

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: szymko » 2 sierpnia 2011, o 23:08

Gonza pisze:Też mam Creatixa ctx917 i obecnie odbieram już wszystko co się da, na dachu dałem prowizoryczną antenę z dwóch drutów, i sygnał o jakości 100% z Kosztowów (13 km), Skrzycznego (48 km) i Ostrawy (61 km). Najlepiej spisuje się u mnie Splash Lite, z resztą programów są kłopoty, nie wiem czy to wina tunera.
Jak możesz, umieść antenę na zewnątrz i sprawdź odbiór.
Nie za bardzo mogę, ale mieszkam na 4 piętrze, więc wystarczy.
Teraz działa wzorowo pod DVBViever, ale Splash ma przyjemny wygląd, więc go będę używał.
Kupię antenę pokojową Elita, co powinno jeszcze poprawić.
Chyba, że macie inne propozycje?

Edit:
Na splashu wywala mi program, jak chcę włączyć 8 program (polsat sport news).
Na dvbviewer wszystko działa.
Ostatnio zmieniony 2 sierpnia 2011, o 23:35 przez szymko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lalamido
Posty: 23
Rejestracja: 26 marca 2011, o 12:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lalamido » 2 sierpnia 2011, o 23:20

Kod: Zaznacz cały

Najlepiej spisuje się u mnie Splash Lite, z resztą programów są kłopoty, nie wiem czy to wina tunera.
Dzisiaj zakupiłem antenę i udało mi się odebrać MUX2, na tunerze WandTV. U mnie jest identycznie, odbiór działał idealnie w programie Splash Lite, na innych nie dało się oglądać (artefakty).

Antena pokojowa ze wzmacniaczem, po dobrym ustawieniu sygnał od 80 do 100 proc.

Miejsce odbioru: Ruda Śląska, Ruda Południowa.

Gonza
Posty: 16
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 22:03
Odbiornik: karta TV Creatix CTX917
Instalacja antenowa: dipol z rurek miedzianych na dachu bloku :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne / Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Gonza » 3 sierpnia 2011, o 00:20

szymko pisze:Na splashu wywala mi program, jak chcę włączyć 8 program (polsat sport news).
Na dvbviewer wszystko działa.
Dziwne, u mnie też wywala na Polsat Sport News. Akurat tego kanału nie oglądam wcale, ale jednak coś jest nie tak, wcześniej na pewno działało. Reszta działa, zarówno polskie jak i czeskie.

szymko
Posty: 20
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 13:27

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: szymko » 3 sierpnia 2011, o 00:43

@up
Naprawiło się.

Co myślicie o tej antenie Elite?
Powinienem zobaczyć różnicę?

Już ją zamówiłem, jutro odbiorę.
Myślę sobie, że nie będę zawiedziony, może sygnał skoczy do >50%, a przynajmniej będzie miała dużo dłuższy kabel, bo ta nie sięga idealnie.

Czy na Skrzycznem nadają coś poza mux2?
Na jakich kanałach/częstotliwościach są te czeskie programy?
Dlaczego mux3 z Kosztowy będzie nadawany z moca tylko 2,5kW?

Gonza
Posty: 16
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 22:03
Odbiornik: karta TV Creatix CTX917
Instalacja antenowa: dipol z rurek miedzianych na dachu bloku :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne / Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Gonza » 3 sierpnia 2011, o 01:01

Ze Skrzycznego leci mux 2 i 3, mux 3 z mocą 10kW i odbieram go bez problemów.
Czeskie muxy z Ostrawy które odbieram są na 602 i 738 MHz.

szymko
Posty: 20
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 13:27

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: szymko » 3 sierpnia 2011, o 01:16

Ja nic poza Katowicami nic nie odbieram.
Może ta pokojówka jest za słaba...

Co myślicie o Elicie?

Marx
Posty: 148
Rejestracja: 17 maja 2011, o 13:36
Odbiornik: pecet
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy?

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Marx » 3 sierpnia 2011, o 10:36

Szymko, wpisz sobie w profil skąd jesteś.

Awatar użytkownika
AMD64
Posty: 20
Rejestracja: 5 maja 2011, o 17:42
Odbiornik: Medion CTX1921, Ferguson Ariva T55, WIWA HD90
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + LNA177 + Triset 113 czarny
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, LH

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AMD64 » 3 sierpnia 2011, o 11:40

Gonza pisze:
szymko pisze:Na splashu wywala mi program, jak chcę włączyć 8 program (polsat sport news).
Na dvbviewer wszystko działa.
Dziwne, u mnie też wywala na Polsat Sport News. Akurat tego kanału nie oglądam wcale, ale jednak coś jest nie tak, wcześniej na pewno działało. Reszta działa, zarówno polskie jak i czeskie.

Spróbujcie może na SmartDVB właśnie w nim odbieram bez zarzutu 22 kanały (9 czeskich C37, C54 i 13 polskich C49, C61) przez tuner CTX-1921.

Odpowiedz