DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

afticn
Posty: 100
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 21:02
Odbiornik: Panasonic TX-P42C10Y
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Antena logarytmiczna 2-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Ostrava,Kosztow

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: afticn » 17 sierpnia 2011, o 14:09

KAPITAN CHAOS @
chodzi dokładnie o 51 kanał

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: @GUTEK@ » 17 sierpnia 2011, o 14:27

komi pisze:Podobno na 28
Potwierdzenie - http://satkurier.pl/news/68098/tv-puls- ... -k-28.html

saint123

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: saint123 » 17 sierpnia 2011, o 21:43

axn pisze: Ruda Sl Nowy Bytom
Będzie ciutke ciężko,,, sporo blokowisk/domów, duże zurbanizowanie. Trzeba by wysoko pójść z anteną chyba, że jest widok w kierunku Katowic w miarę bez przeszkód.
axn pisze:z samego kabelka niestety nie łapie ...
a zrobiłeś mniej więcej odpowiednio długi?

Dla 49 kanału wychodzi ok. 22cm
Obrazek

I nie powiem trzeba dobrze kierunkowo wycelować. Drobna zmiana w nastawie i już znacznie spada, bądź znika sygnał.

Typowa "siatka" ze wzmacniaczem łapie wszystko z odbić więc jej kierunkowość jest znikoma dlatego w większości nie trzeba się zbytnio szczypać nad jej ustawieniem.

szymko
Posty: 20
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 13:27

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: szymko » 19 sierpnia 2011, o 19:56

Ja na ~22cm obdartym z izolacji kablu koncentrycznym odbieram mux2 z Katowic z mocą 40-50% i bitrate 3-3,5mbps, czyli taki sam, jak z pokojówki za 50zł, a sygnał jest na niej 10-20%.

POLECAM!
Trochę żałuję wydatku...

geho

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: geho » 19 sierpnia 2011, o 22:51

Ja odbieram w Rudzie Śl. Czarnym Lesie na antenie logarytmiczno periodycznej ze wzmacniaczem lg-2 skierowanej na zachód Czeski mux na kanale 51. Na tunerze Signal HD z siłą 77%. Odbieram też Mux 2 z Opola na kanale 34.
Ostatnio zmieniony 23 sierpnia 2011, o 00:15 przez geho, łącznie zmieniany 3 razy.

afticn
Posty: 100
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 21:02
Odbiornik: Panasonic TX-P42C10Y
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Antena logarytmiczna 2-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Ostrava,Kosztow

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: afticn » 20 sierpnia 2011, o 00:11

geho
Więc mozesz zapomniec o mux3 z Kosztów z 51

geho

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: geho » 20 sierpnia 2011, o 00:22

Może uda się z Opola odebrać mux3, tak dla mnie nawet wygodniej. Bo mam też mux-y Czeskie z Jesenika i Lysej Hory.

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lemiel » 22 sierpnia 2011, o 21:53

Sprawdzałem w sobotę, ani śladu sygnału na kanale 51 z Pradziada, chociaż nie pomyślałem o tym, żeby zwiększyć wzmocnienie wzmacniacza na 100%, a Nova analogowa była całkiem sensowna.
Nie wiem jak na zachodzie i południu województwa śląskiego, ale na wschodnich rubieżach małopolskiego nie będzie problemu z odbiorem MUX1. Napewno lepiej niż Puls z Bytkowa czy TVN z Kosztowych.
Natomiast w Tychach, wewnątrz zamkniętego dziedzińca marnie to widzę.

Awatar użytkownika
Andrew525
Posty: 238
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 20:26
Odbiornik: Panasonic TX-L42S10E
Instalacja antenowa: DAVBOL W1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Kosztowy,Frydek

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Andrew525 » 29 sierpnia 2011, o 12:54

Dlaczego MUX3 z Katowic będzie miał tylko 2,5 kW ? A MUX2 ma 63 kW

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 956
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 29 sierpnia 2011, o 12:56

Andrew525 pisze:Dlaczego MUX3 z Katowic będzie miał tylko 2,5 kW ? A MUX2 ma 63 kW
Bo tylko z taką mocą może nadawać na kanale tymczasowym nie powodując kolizji. Po wyłączeniu analogu zmieni się kanał jaki i moc.

sskorpion

Re: DVB-T KATOWICE

Post autor: sskorpion » 29 sierpnia 2011, o 20:42

Witam.
Czy zostanie zwiększona moc nadajnika Katowice / Kosztowy MUX3 (przewidziana moc to 2,5kW), w stosunku do już działającego nadajnika MUX2-63kW to bardzo mało ?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: DVB-T KATOWICE

Post autor: loker » 29 sierpnia 2011, o 20:52

Moc zostanie zwiększona po 31.07.2013

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 956
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T KATOWICE

Post autor: blockbuster » 29 sierpnia 2011, o 21:08

loker pisze:Moc zostanie zwiększona po 31.07.2013
Wyłączenie analogowego k41 ze Skrzycznego może się odbyć wcześniej (UKE podaje początek wyłączeń na listopad 2012) gdyż jak wiadomo MUX1 z tego nadajnika ruszy w pierwszym etapie a harmonogram wyłączeń analogu będzie związany z kolejnością startu MUX1.

Awatar użytkownika
Andrew525
Posty: 238
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 20:26
Odbiornik: Panasonic TX-L42S10E
Instalacja antenowa: DAVBOL W1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Kosztowy,Frydek

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Andrew525 » 1 września 2011, o 12:05

Wiadomo jaki zasięg będzie miał ten MUX3 2,5kW?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: @GUTEK@ » 1 września 2011, o 12:22

Andrew525 pisze:Wiadomo jaki zasięg będzie miał ten MUX3 2,5kW?
Zważywszy na to że na tym samym kanale nadają Czesi to raczej marny - Katowice i bliskie okolice.

Awatar użytkownika
Andrew525
Posty: 238
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 20:26
Odbiornik: Panasonic TX-L42S10E
Instalacja antenowa: DAVBOL W1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Kosztowy,Frydek

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Andrew525 » 1 września 2011, o 12:27

Świetnie ;/

Gonza
Posty: 16
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 22:03
Odbiornik: karta TV Creatix CTX917
Instalacja antenowa: dipol z rurek miedzianych na dachu bloku :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne / Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Gonza » 1 września 2011, o 15:48

I zważywszy na to, że w odległości 13 km od nadajnika Kosztowy, przy braku istotnych przeszkód, na zewnętrznym dipolu home-made, mux3 mam sygnał jakości 60-70%, bardzo rzadko momentami 90-100%, to ja kiepsko widzę te 2,5kW...

emiter7
Posty: 54
Rejestracja: 12 lipca 2011, o 11:32

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: emiter7 » 1 września 2011, o 20:26

Witam a kiedy włączą ten mux3?

DawidP
Posty: 10
Rejestracja: 30 kwietnia 2011, o 23:00
Odbiornik: Sony Bravia KDL 40ex500
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT MAX HD 25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy/ Czestochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: DawidP » 1 września 2011, o 20:46

mux 3 maja wlaczyc do 27.10.2011

Awatar użytkownika
Uranos
Posty: 33
Rejestracja: 31 sierpnia 2011, o 18:19
Nadajnik - obiekt nadawczy: K-CE/Kosztowy/W.Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Uranos » 2 września 2011, o 02:32

Poodbierane Czech z Ostravy na 51.k nadają multipleks 3 z mocą 10 KW.

http://www.digizone.cz
http://telewizjacyfrowa.w.interia.pl/index1.html

Odpowiedz