DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kuku1234 » 13 października 2011, o 23:01

Skrzyczne tez mi chwycilo i to mocniej niz z Myslowic, bokiem anteny, bo skierowana do Myslowic. BTW k62 to MUX3, a nie zaden MUX1 ile razy ci to jeszcze trzeba powtorzyc ?.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 956
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 13 października 2011, o 23:03

@jackman a sprawdzałeś czy przypadkiem nie wcina ci się na k51 analogowa TVP1 z Wręczycy na k52 i dlatego nie odbierasz MUX3 z Kosztów?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 956
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 13 października 2011, o 23:08

kuku1234 pisze:Skrzyczne tez mi chwycilo i to mocniej niz z Myslowic, bokiem anteny, bo skierowana do Myslowic. BTW k62 to MUX3, a nie zaden MUX1 ile razy ci to jeszcze trzeba powtorzyc ?.
Tak dla ścisłości to nawet oficjalnie nie jest MUX3 tylko jak podaje UKE "eksperymentalna emisja programów TVP z użyciem częstotliwości zarezerwowanej dla MUX1" ;)

jackman

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: jackman » 13 października 2011, o 23:10

blockbuster pisze:@jackman a sprawdzałeś czy przypadkiem nie wcina ci się na k51 analogowa TVP1 z Wręczycy na k52 i dlatego nie odbierasz MUX3 z Kosztów?
to jest najbardziej prawdopodobna przyczyna. Zastnawia mnie tylko, że nie pojawia sie nawet minimalny poziom sygnału lub chociażby identyfikacja, tego muxu nie mówie o odbieraniu poprawnym. Trzeba będzie poczekać na uruchomienie tego muxu z Błeszna wtedy zwrot anteny i bedzie ok :) powinno być ok

jackman

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: jackman » 13 października 2011, o 23:11

blockbuster pisze:
kuku1234 pisze:Skrzyczne tez mi chwycilo i to mocniej niz z Myslowic, bokiem anteny, bo skierowana do Myslowic. BTW k62 to MUX3, a nie zaden MUX1 ile razy ci to jeszcze trzeba powtorzyc ?.
Tak dla ścisłości to nawet oficjalnie nie jest MUX3 tylko jak podaje UKE "eksperymentalna emisja programów TVP z użyciem częstotliwości zarezerwowanej dla MUX1" ;)
Dokładnie jak napisałeś to nie jest mux-3 jak się oburza kuku1234 :)

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciey » 13 października 2011, o 23:13

Bardziej prawdopodobne jest, że MUX-3 jest zakłócany przez czeskie nadajniki pracujące z dużą mocą na kanale 51 (Ostrava, Jesenik).
Pozostaje Ci albo ustawić antenę precyzyjnie na Skrzyczne, albo zaczekać do uruchomienia emisji w Częstochowie.
jackman pisze:
blockbuster pisze:
kuku1234 pisze:Skrzyczne tez mi chwycilo i to mocniej niz z Myslowic, bokiem anteny, bo skierowana do Myslowic. BTW k62 to MUX3, a nie zaden MUX1 ile razy ci to jeszcze trzeba powtorzyc ?.
Tak dla ścisłości to nawet oficjalnie nie jest MUX3 tylko jak podaje UKE "eksperymentalna emisja programów TVP z użyciem częstotliwości zarezerwowanej dla MUX1" ;)
Dokładnie jak napisałeś to nie jest mux-3 jak się oburza kuku1234 :)
Ani MUX-1, tak jak to Ty napisałeś :)

jackman

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: jackman » 13 października 2011, o 23:19

@Maciej
racja przyznaje się do nadużycia słownego kolega blockbuster opisał prawidłowo :)

jackman

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: jackman » 13 października 2011, o 23:20

Z tym że nie w tym problem co czym jest tylko jak to odebrać hehe :)

kecik18
Posty: 9
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 08:24
Odbiornik: Telewizor Samsung LE37C650
Instalacja antenowa: Pokojowa Antena Elita TV DVB-T umieszczona na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kecik18 » 14 października 2011, o 06:53

Potwierdzam odbiór z Kosztowego, Pokojowa Antena Elita TV DVB-T na strychu odbiera go z okolic Zawiercia, dokładnie Kromołów. Sygnał 87 % na Telewizorze Samsung :)

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: katowice-kosztowy

Post autor: TVRuda » 14 października 2011, o 20:12

Poddaje się. Nie da się oglądać mux3. Od wczoraj ciągłe zacięcia. Nawet na ostatnio idealnym mux2. Albo coś dłubią w Kosztowach albo szlag trafia te DVB-T.

Pytanie do ludzi z Emitela. Zrobicie coś do porządku? Tego się nie da oglądać. Dziś zamontowałem 3 różne anteny oraz 2 rodzaje kabli i efekt ten sam.

Awatar użytkownika
marcco73
Posty: 12
Rejestracja: 27 września 2010, o 20:33
Odbiornik: Plasma Panasonic TX-P46S20E | Wiwa HD-80
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit | SWA 9001
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice | Kraków | Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marcco73 » 14 października 2011, o 22:38

Witam,gmina Brzeźnica na granicy dawnego bielskiego i krakowskiego - odbiór na TV Panasonic TXP46S20E + antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA177:
MUX2 - jakość 10/siła 10 full sygnał
MUX3 - jakość 10/siła 9
odbiór bardzo stabilny,lepszy niż z bliższej nam Chorągwicy.
Podziękowania dla TVP za dwie wersje programu lokalnego - dzięki temu możemy cieszyć się krakowską Kroniką ze śląskiego nadajnika... :D
Na drugim TV + Wiwa HD-80 odbiór również bardzo stabilny.

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: katowice-kosztowy

Post autor: kuku1234 » 14 października 2011, o 22:58

TVRuda pisze:Poddaje się. Nie da się oglądać mux3. Od wczoraj ciągłe zacięcia. Nawet na ostatnio idealnym mux2. Albo coś dłubią w Kosztowach albo szlag trafia te DVB-T.

Pytanie do ludzi z Emitela. Zrobicie coś do porządku? Tego się nie da oglądać. Dziś zamontowałem 3 różne anteny oraz 2 rodzaje kabli i efekt ten sam.
Ani jedno ani drugie. Powiem wiecej, ja nie wiem o co wam chodzi, u mnie stabilne 60-61% i 44-45% niezmiennnie.

kbssilesia
Posty: 28
Rejestracja: 8 maja 2011, o 12:57
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Antena Yagi 19e. zawieszona na maszcie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne / RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kbssilesia » 14 października 2011, o 23:20

u mnie w Gliwicach , okolice urzędu miejskiego odbiór mux-ów z Katowic w idealnej jakośći, bez pikselozy.

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: hol2 » 15 października 2011, o 01:27

Pocieszajace jest ze jeszcze w tym roku bede odbieral wszystkie trzy Polskie Multipleksy :D takze regionalne TV Katowice i Kraków docelowo: wiec:

Mux1 kan 62 ze Skrzycznego (obecnie idzie silnie jako Mux3)
Mux2 kan 49 z Kosztowy kolo Myslowic idzie bardzo silnie
Mux3 kan 51 z Kosztowy kolo Myslowic idzie dobrze i stabilnie ale sygnal slabszy.

Pozdrawiam Emitela, dzieki pomimo tego ze z Krakowa nie mam sygnalu mieszkajac pod Krakowem, (35 km w prostej linii od Choragwicy) jednak z poludnia (Skrzyczne) i zachodu (Kosztowy) mozna tez ogladac TV Krakow cyfrowo.

Odbieram tez jeszcze dwa multipleksy czeskie z Lysej Hory kolo Ostravy
Mux2 czeski kanal 37 odbior slaby ale stabilny praktycznie sie nie zacina i zawsze idzie.
Mux1 czeski kanal 54 odbior bardzo slaby ale stabilny jednak i rzadko sie zacina
Dzieki czeskim nadawca, nawet CT24 w programach dla regionów (Morawy, Cieszyn, Jablonka)czasami idzie w jezyku polskim, tlumaczonym napisami na czeski.

U mnie (Krzeszowice/Zabierzow) Mux3 nie ma sygnalu z Krakowa na kan 48 bo jestem za dwoma pagorkami od Choragwicy tylko z Kosztowy kolo Myslowic kanal 51 Jakosc sygnalu troche lepsza niz Mux2 z Czech. Z tym ze anteny sie widza. Z Krakowa nie odbieram nawet Mux2 kanal 64 chociaz ma ponoc moc 64KW z Choragwicy, tak ze o Mux3 z Krakowa nie ma szans bo to tylko 2,5KW

Jednak jak narazie na kanale 62 ze Skrzycznego idzie nadal Mux3 (ktory sie ma zamienic na Mux1 w grudniu 2011) jest to sygnal u mnie duzo silniejszy niż z Kosztowy Mux3 kan 51, bo tam moc ze Skrzycznego Mux3 kan 62 jest bodaj 10KW, nie jak 2,5kW jak Mux3 kan 51 z Katowic. Skrzyczne kan 62 u mnie idzie podobnie silnie jak Mux2 z Kosztowy kanal 49. Sila sygnalu ok 100% i jakosc sygnalu ok 95%
:lol: Pozdrawiam raz jeszcze Emitela

Nardis
Posty: 150
Rejestracja: 17 lutego 2011, o 01:30
Odbiornik: Hyundai DVB4H 632 PVR
Instalacja antenowa: ATX DIPOL VENA o długości 4m +
wzmacniacz SWA9701 + 130m kabla TRISET
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Chorągw,Gubałówka,Wręczyca

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Nardis » 15 października 2011, o 13:42

hol2 pisze:Pocieszajace jest ze jeszcze w tym roku bede odbieral wszystkie trzy Polskie Multipleksy :D takze regionalne TV Katowice i Kraków docelowo: wiec:

Mux1 kan 62 ze Skrzycznego (obecnie idzie silnie jako Mux3)
Mux2 kan 49 z Kosztowy kolo Myslowic idzie bardzo silnie
Mux3 kan 51 z Kosztowy kolo Myslowic idzie dobrze i stabilnie ale sygnal slabszy.

Pozdrawiam Emitela, dzieki...


Emitel pewnie będzie ci jeszcze bardziej wdzięczny że oprócz oglądania jego cyfrowych przekazów będzisz systematycznie płacił ABONAMENT zamiast mu dziękować na forum ;)


pozdro,

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Peter_CA » 15 października 2011, o 14:10

I co ma Emitel wspólne z abonamentem? :o

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lemiel » 15 października 2011, o 20:17

Sygnał z k.51 na siatkowej z symetryzatorem i 3m kabla ok. Ale odkryłem znaczną kierunkowość anteny siatkowej dla tego sygnału. Masztu nie widać z tego okna bezpośrednio - jest tuż za rogiem budynku 30m dalej i musiała być skierowana bardziej na północ, żeby go odebrać.
Primy Love oczywiście już nie da się odebrać.
Czyli w grudniu trzy muxy będą w bezproblemowym zasięgu.
Ta siatkowa będzie tylko do DVB-T przez T60, a do analogu będzie FIR LPDA, raczej bez ATV 21-69, bo jedynka na 8 kanale jednak jest wymagająca.

spidi
Posty: 15
Rejestracja: 15 października 2011, o 20:49
Odbiornik: telewizor Samsung
Instalacja antenowa: Opticum AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: spidi » 15 października 2011, o 21:00

Piasek kolo Pszczyny na antenie siatkowej i kanale 51 odbieram Kosztowy MUX3 (73%) a MUX2 na kanale 49 (92%)

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TVRuda » 15 października 2011, o 21:52

Skoro u grupy ludzi są problemy z odbiorem to dlaczego emitel nie wyda stosownych wytycznych dla dobrego odbioru? Coś w rodzaju instrukcji. Jakie elementy kable anteny itd.

Andrew

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Andrew » 15 października 2011, o 22:16

Wydaje mi się że Emitel jeśli chodzi o MUX 3 zwiększa stopniowo moc nadajnika do docelowych 2,5 kW bo na początku miałem sygnał na poziomie 55% a teraz bez zmian ustawień anteny mam 67%.

Odpowiedz