Strona 202 z 260

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 12 listopada 2013, o 20:27
autor: distefano
Podłącz na chwilę do swojej anteny dekoder np. sąsiada. Jeśli będzie podobnie to znaczy, że przyczyny musisz szukać we własnej antenie.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 12 listopada 2013, o 20:47
autor: TLW/SZA
"@marmarcin"

Napisz co to za antena.
Ma wzmacniacz czy symetryzator :?:
Sprawdź tuner na innej antenie np.znajomego ,sąsiada.
Zobacz również stan kabla,końcówek,może kabel jest źle zarobiony.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 13 listopada 2013, o 08:33
autor: Janusz59
Odpowiadając na wasze pytania;
Mieszkam na III piętrze, przede mną tylko stary cmentarz żydowski i pusto w kierunku Zabrza.
Antena 15 elementowa kierunkowa z symetryzatorem bez wzmacniacza, bo go wyrzuciłem i nowa metalowa skręcana końcówka antenowa do dekodera DVBT.
Prawdopodobnie jutro przyjadą do mnie panowie z UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) na pomiary sygnału (być może coś zakłóca sygnał).
Problemy z MUX-em 1 zaczęły się od miesiąca. Przedtem sygnał był bardzo dobry i nie zakłócony.
Dziwne jest dla mnie to, ze MUX-2 i MUX-3 działają bardzo dobrze i nic je nie zakłóca.

Być może macie rację, że wina leży po stronie Tunera DVBT. Kabel wykluczam bo jest nowy i gdyby był uszkodzony to by zakłócał pozostałe MUX-y. Niestety w mojej klatce tylko ja odbieram naziemną. Pozostali mają albo UPC albo Cyfrę lub Polsat. Spróbuję jeszcze pokierować anteną bardziej na północny wschód.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 13 listopada 2013, o 14:51
autor: TLW/SZA
Nie spodziewaj się wiele po wizycie Panów z UKE,ale zawsze jest jakaś szansa że jednak coś zakłóca sygnał.

Może być jeszcze jedna sprawa,mówisz ze problemy z MUX1 zaczęły się około miesiąc temu,przyczyna może być też to że pospadały liście z drzew i dzięki temu sygnał ze Skrzycznego jest mocniejszy,bo nadajnik na Skrzycznem ma 100 kW mocy,dla porównania Kosztowy mają 50 kW.

Ja zauważyłem taki problem jak pojechałem do Szczekocin na Wszystkich Świętych,całe lato i wczesną jesienią jak było zielono od czasu włączenia 18 czerwca MUX3 na Świętym Krzyżu wszystkie MUX-y łapały rewelacyjnie,teraz jak zrobiło się szaro zaczął pływać MUX3,anteny jak i instalacja mają około roku sprawdzałem na trzech różnych tunerach i trzech różnych antenach sytuacja jest taka sama.

Także przyczyn może być wiele nie tylko wadliwy sprzęt do odbioru ale i zakłócenia w tym nieszczęsnym nadawaniu SFN.

Temperatura powietrza i wilgotność też mogą wpływać na pracę anteny.
Także musisz jakoś rozwikłać ten problem,ja tak walczyłem ze złapaniem MUX3 z Wręczycy przez prawie pół roku,udało mi się dwa tygodnie temu,nie wiem czy to zasługa nowego wzmacniacza w antenie Yagi,czy może właśnie zmiana warunków pogodowych,puki co wszystkie MUX-y z Wręczycy odbierają poprawnie.

W Gliwicach też mam wszystkie 22 Polskie programy plus 8 Czeskich,tylko telewizor pokazuje mi jakość w kreskach jak w telefonii komórkowej,także trudno mi ocenić ile procentowo jest mocy i jakości.

Pozdrawiam

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 13 listopada 2013, o 18:24
autor: cignacy
Janusz59 pisze:Odpowiadając na wasze pytania;
Mieszkam na III piętrze, przede mną tylko stary cmentarz żydowski i pusto w kierunku Zabrza.
Antena 15 elementowa kierunkowa z symetryzatorem bez wzmacniacza, bo go wyrzuciłem i nowa metalowa skręcana końcówka antenowa do dekodera DVBT.
Prawdopodobnie jutro przyjadą do mnie panowie z UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) na pomiary sygnału (być może coś zakłóca sygnał).
Problemy z MUX-em 1 zaczęły się od miesiąca. Przedtem sygnał był bardzo dobry i nie zakłócony.
Dziwne jest dla mnie to, ze MUX-2 i MUX-3 działają bardzo dobrze i nic je nie zakłóca.

Być może macie rację, że wina leży po stronie Tunera DVBT. Kabel wykluczam bo jest nowy i gdyby był uszkodzony to by zakłócał pozostałe MUX-y. Niestety w mojej klatce tylko ja odbieram naziemną. Pozostali mają albo UPC albo Cyfrę lub Polsat. Spróbuję jeszcze pokierować anteną bardziej na północny wschód.
Kosztowy masz wzdłuż torów kolejowych. Spróbuj obrócić antenę o około 50 stopni w prawo i odbioru ze Skrzycznego.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 18 listopada 2013, o 22:35
autor: markowski3
witam, zauważyłem na "bytkowie" Śiemianowice Śl jakieś nowe anteny na iglicy masztu czy ktoś wie coś na ten temat ?,kolega potwierdził o podobnym zdarzeniu na maszcie w kosztach , może nowy system antenowy ma ruszyć ?

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 19 listopada 2013, o 05:19
autor: marcin6660
Jak kiedyś pisałem w Aktualnościach TVP Katowice podawali informację o doświetlaniu Centrum Katowic z Bytkowa oraz pokazywali prace przy antenach na wieży. Pewnie coś z tego będzie.
Ale pewnie Pan Jarek ma bardziej szczegółowe wieści w tej sprawie.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 20 listopada 2013, o 20:01
autor: pikaczu
dziś coś się psuły 3 muxy, skakały i moce trochę malały

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 20 listopada 2013, o 21:54
autor: Grzegorz
marcin6660 pisze:Jak kiedyś pisałem w Aktualnościach TVP Katowice podawali informację o doświetlaniu Centrum Katowic z Bytkowa oraz pokazywali prace przy antenach na wieży. Pewnie coś z tego będzie.
Ale pewnie Pan Jarek ma bardziej szczegółowe wieści w tej sprawie.
Nie liczył bym na to. Pan Jarek nie ma zwyczaju odpowiadać na trudne pytania.
Przykład, do tej pory nie zabrał głosu w sprawie tłumienia sygnału Mux-3 w kierunku płn-wsch. pomimo wielokrotnych moich pytań.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 21 listopada 2013, o 08:53
autor: Jarosław Bałuka
markowski3 pisze:witam, zauważyłem na "bytkowie" Śiemianowice Śl jakieś nowe anteny na iglicy masztu czy ktoś wie coś na ten temat ?,kolega potwierdził o podobnym zdarzeniu na maszcie w kosztach , może nowy system antenowy ma ruszyć ?
Nie montowaliśmy teraz żadnych nowych anten telewizyjnych w Bytkowie i Kosztowych.
Ostatnie prace były około połowy roku.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 21 listopada 2013, o 17:16
autor: marcin6660
Ostatnie prace były około połowy roku.
I w Aktualnościach właśnie wtedy o tym mówili. Doświetlenie Centrum Katowic z Bytkowa.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 6 grudnia 2013, o 22:30
autor: krzos
Padły Kosztowy [*]
Nie działają żadne MUXY, i RMF FM. Więcej nie sprawdzałem.

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 6 grudnia 2013, o 22:39
autor: rafla
Potwierdzam, a już miałem sprawdzać czy przypadkiem nie zdmuchnęło mi a anteny.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 6 grudnia 2013, o 22:55
autor: krzos
Polskie Radio również nie dziala... Ciekawe co się stało...

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 6 grudnia 2013, o 23:01
autor: Hamer
Mam nadzieję, że to tylko awaria pądu, a nie maszt w pozycji horyzontalnej.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 6 grudnia 2013, o 23:10
autor: Mireczek
Taki ośrodek nadawczy ma chyba generatory awaryjne. Jakby tak nie wiało, to bym wyszedł zobaczyć czy antena stoi, ale jest trochę za zimno.

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 6 grudnia 2013, o 23:38
autor: kb997
Czarno widzę, a dokładnie to nie widzę świateł na maszcie a więc albo brak zasilania albo (odpukać) mamy powtórkę z Gąbina czyli jak to ktoś wcześniej zauważył maszt w pozycji horyzontalnej.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 6 grudnia 2013, o 23:39
autor: krzos
Moze wlasnie wiatr zwial antene na nadajniku :D Nie ma jakiejs kamerki na zywo na nadajnik? (W Warszawie jest)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 6 grudnia 2013, o 23:43
autor: ibartolo
maszt chyba stoi a zasilanie już chyba wróciło :)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 6 grudnia 2013, o 23:59
autor: krzos
Gdyby bylo zasilanie, to bym miał zieloną kontrolke na dekoderze, a nie mam :D