DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
lukaszuk1995
Posty: 77
Rejestracja: 2 maja 2013, o 13:13
Odbiornik: TV TCL TCL H32B3803, TV Blaupunkt BLA-32
Instalacja antenowa: DPM Solid HN15ECO (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lukaszuk1995 » 14 grudnia 2013, o 19:00

Najnowsze odczyty:
MUX-2 (k 49):
siła : 83%
jakość: 93%
MUX-1 (k 55):
siła: 55%
jakość: 43%
MUX-3 (k 41):
siła: 81%
jakość: 88%
MUX-2 SKRZYCZNE (k 8\58):
siła: 67%
jakość: 67%
Niech mi ktoś powie, dlaczego gdy chwilowo nie odbierałem wcale ze Skrzycznego, nie miałem MUX-3 z Kosztów ? (inne kanały były).

yoopiter
Posty: 38
Rejestracja: 11 października 2011, o 20:54
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: ATX-55; Dipol 11.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: yoopiter » 12 stycznia 2014, o 15:35

Dlaczego mux1 i mux3 są tak niestabilne, że nie da się ich normalnie oglądać i żeby np. obejrzeć wiadomości tvp, trzeba co chwilę przełączać kanały między tvp1 a tvp1 hd?
Trwa to już dobry miesiąc. Mux2 odbieram bez większych problemów. A na Skrzyczne się nie mogę "przełączyć", ze względu na SFN. Podobna sytuacja u znajomej osoby w Bytomiu - mux2 100%, a pozostałe dwa działają raz lepiej, raz gorzej. Warunki odbiorcze mam słabe (zasłania mnie wysoki blok), ale przed wyłączeniem analogu było znacznie lepiej (mimo, że sygnał miałem z odbicia).

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: #BEAVER# » 12 stycznia 2014, o 17:22

Masz prawdopodobnie za "mocną" antenę i za "mocny" wzmacniacz jak na dystans, który masz do nadajnika w Kosztowach.
Zestaw siatka i symetryzator powinien wystarczyć.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 13 stycznia 2014, o 07:00

A nie prościej do tego ATX'a włożyć symetryzator :?:

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: #BEAVER# » 13 stycznia 2014, o 11:38

Tak też można :)

Awatar użytkownika
lukaszuk1995
Posty: 77
Rejestracja: 2 maja 2013, o 13:13
Odbiornik: TV TCL TCL H32B3803, TV Blaupunkt BLA-32
Instalacja antenowa: DPM Solid HN15ECO (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lukaszuk1995 » 14 stycznia 2014, o 10:21

yoopiter pisze:Dlaczego mux1 i mux3 są tak niestabilne
W jednej linii mam Kosztowy i Skrzyczne, korzystam ze wzmacniacza i nie zauważyłem, żeby MUX-1 był niestabilny... Co innego z MUX-3, na nim sygnał bardzo szaleje :( Na MUX-2 nie ma SFN, dlatego cały czas dobrze odbiera.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 4 lutego 2014, o 20:11

No i zaczęło się tropo,Od jakichś 20 minut MUX3 zacina niemiłosiernie,ukochany SFN działa :lol:
Reszta MUX-ów łącznie z Czeskimi odbiór ideał.

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: #BEAVER# » 4 lutego 2014, o 23:02

U Mnie odbiór wzorowy... :)

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 5 lutego 2014, o 08:39

Jak wczoraj nie było problemów, tak dzisiaj tragedia...

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 5 lutego 2014, o 15:39

Na chwile obecną 15:39 wszystkie MUX-y PL i CZ bez żadnego zająknięcia :D
Skończyło się tropo,to sygnał wrócił do normy.

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Stefan_KR » 6 lutego 2014, o 09:09

Przy takim wypaśnym zestawie antenowym (Telmor DigitMaxHD,DipolASP8W/Święty Krzyż,Yagi 16/21-69/Wręczyca,ATX91/Kosztowy ) to nie dziwota, że byle tropo i odbiór rozwalony...

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 6 lutego 2014, o 09:46

Stefan_KR,nie wiem czy wiesz, ale TLW/SZA nie posiada tego całego osprzętu w jednym miejscu, bo ma jeszcze działkę lub coś w tym stylu. ;)

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Stefan_KR » 6 lutego 2014, o 12:53

To powinien występować dwukrotnie na forum, albo zaznaczać o odbiorze w której lokalizacji mówi bo tak to groch z kapustą.. :)
No i nie zmienia to faktu, że instalacje są wypaśne, przez to wrażliwe na tropo.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 6 lutego 2014, o 14:32

Hehe :) trochę zamieszania,to już prostuję:
Jeśli piszę na temat Kosztowych to chodzi o lokalizację w Gliwicach,tutaj mam ATX91 z symetryzatorem,a jeśli jest mój wpis na temat Świętego Krzyża i Wręczycy to w tym przypadku chodzi o lokalizację w Szczekocinach,Telmor,Yagi i siatka wszystkie z przedwzmacniaczami,no trochę się idzie poplątać,a co do podwójnego uczestnictwa na forum to z mojego punktu widzenia nie ma sensu dublowanie siebie samego :D
Pozdrawiam.

Wiele osób to powtarza że instalacja w Szczekocinach jest wypaśna,no ale stąd jest daleko do nadajników i żeby dobrze odbierać to instalacja musi być porządna :D
Z resztą w Szczekocinach z odbiorem ze Świętego Krzyża i Wręczycy nie ma najmniejszego problemu,sygnał jest stabilny jak żelbetowa ściana,rzadko kiedy pojawiają się jakieś zakłócenia,a jak są to bardzo minimalne,czego nie mogę powiedzieć o kierunku z Kosztowych w Szczekocinach z tego masztu odbierałem tylko MUX2 k49.
W Gliwicach czasem pojawiają się problemy z MUX3,tak jak pisałem podczas bardzo dobrej pogody,jednak coś ten system SFN Kosztowy/Skrzyczne miesza,ale to nie tylko u mnie.

Tom1988
Posty: 18
Rejestracja: 15 kwietnia 2012, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T65
Instalacja antenowa: Thomson ANT279 + Alcad CA-215 + rozgałęźnik czterodrożny R-4 Signal
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tom1988 » 7 lutego 2014, o 08:29

Panowie, proszę o pomoc.

Posiadam antenę Opticum Invictra AX1000 (ponoć te anteny mają standardowo wbudowany symetryzator), wzmacniacz wewnętrzy Alcad CA-215 i rozgałęźnik czterodrożny R-4 Signal. Taki zestaw obsługuje u mnie 3 telewizory. Odbieram z Katowice Kosztowy. To odległość ok. 30 kilometrów. Mam włączone zasilanie anteny w dekoderach.

Niestety, jakość sygnału jest dość przeciętna. Oscyluje w granicach 40-60%, czasem występują zakłócenia, co przy tak solidnym sprzęcie wydaje mi się słabym wynikiem. Oczywiście, najlepiej odbiera mi MUX2, tam jest ok. 100%, natomiast pozostałe MUXy słabo i z zakłóceniami. Dużo czasu spędziłem na dachu przekręcając antenę ale to nie pomaga. Gdy przekręcę ją nieznacznie w którąś stronę, sygnał bardzo słabnie. Może występują jakieś zakłócenia pomiędzy anteną a wzmacniaczem wewnętrznym? Sąsiad ma taki zestaw jak ja tylko inną antenę, i twierdzi, że ma wszędzie prawie maksymalną moc.

Proszę o radę jak to teraz ugryźć.

ainsztain
Posty: 73
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ainsztain » 7 lutego 2014, o 08:58

Myślę, że musisz wyłączyć zasilanie anten z dekoderów- przecież masz wzmacniacz. Jeśli nie będzie poprawy niestety trzeba będzie zajrzeć do anteny- możesz mieć wzmacniacz wx11 wbudowany. Wzmacniacz alcada może taż zasilać wzmacniacze dopuszkowe w antenie- skoryguj adekwatnie do Twojej sytuacji- jeśli masz symetryzator- wyłącz zasilanie anteny w Alcadzie, jeśli masz wzmacniacz w antenie to włącz zasilanie anteny w Alcadzie. Daj znać jak Ci poszło.

Tom1988
Posty: 18
Rejestracja: 15 kwietnia 2012, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T65
Instalacja antenowa: Thomson ANT279 + Alcad CA-215 + rozgałęźnik czterodrożny R-4 Signal
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tom1988 » 7 lutego 2014, o 09:12

Dziękuję za pomoc. Proszę o informację, jak wyłączyć/włączyć zasilanie anteny w Alcadzie. Wiem, że otwiera się pokrywę puszki, a pod nią są trzy "śrubki" oznaczone : OFF ON, VHF+FM, UHF. Proszę o informację, które z nich mnie interesują, bo domyślam się że OFF ON i UHF.

ainsztain
Posty: 73
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ainsztain » 7 lutego 2014, o 11:29

+12 V preamp włącza i wyłącza zasilanie wzmacniacza w antenie. Pokrętło VHF+Fm przekręć w lewo. Na końcu możesz spróbować kręcić pokrętłem UHF i jednocześnie obserwować wskazania tunera co do sygnału- reguluje wzmocnienie w paśmie UHF (czyli tym, którego używa aktualnie telewizja naziemna).

Tom1988
Posty: 18
Rejestracja: 15 kwietnia 2012, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T65
Instalacja antenowa: Thomson ANT279 + Alcad CA-215 + rozgałęźnik czterodrożny R-4 Signal
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tom1988 » 7 lutego 2014, o 18:20

Moc uległa poprawie. Na mux 1 i 3 sięga teraz ok. 80-90% Niestety wciąż skaka i moc nie jest stała, a czasem włączając jakiś kanał wciąż występuje komunikat "brak sygnału" i dopiero po chwili się ładuje. Zostawiłem w opcjach dekodera włączone zasilanie anteny, w Alcadzie zostawiłem włączone zasilanie wzmacniacza w antenie i pokręciłem tak jak polecił ainsztain. Nie jestem specjalistą ale wydawało mi się, że wyłączając zasilanie w Alcadzie moc była mniejsza, a w opisie mojej anteny jest napisane, że posiada ona symetryzator. Proszę o wyrozumiałość i dalsze instrukcje, jak krowie na rowie bo tak jak mówię, jestem nowicjuszem :)

Piotr
Posty: 48
Rejestracja: 22 lipca 2013, o 11:20
Odbiornik: Samsung BD-E8500, Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: AZART

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Piotr » 7 lutego 2014, o 19:26

30 km to nie tak dużo. Jaki profil terenu? Bez wzmacniacza próbowałeś?

Odpowiedz