DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW » 7 maja 2014, o 16:51

bnc pisze:Antena przesunięta "na ślepo" kilkadziesiąt centymetrów od RTCN, parametry MER bez zmian, a obraz się nie zacina.
Też zauważyłem taką ciekawostkę u siebie w Chrzanowie. Antena pokojowa, która normalnie wisi podczepiona do karnisza, podczas korygowania jej ustawienia, odczepiła się i zwisała bezładnie prawie pod kątem 45 stopni na jednym zaczepie. Dodatkowo nie patrzy teraz w okno a jest lekko skręcona w róg pokoju. Zamiast popsuć oglądanie, to o dziwo odbiór się poprawił. Parametry co prawda spadły (MUX-3 90/40 siła/jakość i kilkanaście do kilkudziesięciu błędów), ale widocznie osłabiony przypadkowo sygnał powoduje, że już nie występuje pikseloza i przycinanie obrazu lub dźwięku. Przedtem czasami to się zdarzało i było irytujące. Tak, czy inaczej problem z odbiorem w naszym mieście występuje. Mój przypadek traktuję jedynie jako ciekawostkę, a nie lek na problem odbioru. Póki sytuacja nie wróci (oby) do normy, oglądam na byle jak zawieszonej antenie. Nie jest to estetyczne w pokoju, ale mi pomogło. Nie znaczy to, że w innej lokalizacji i innym sprzęcie to zadziała. Ot czysty przypadek mnie spotkał. Nie pisałem wcześniej, bo co ma piernik do wiatraka, a jednak coś ma. Trzeci dzień odbieram "w miarę dobrze". ;)

batot
Posty: 20
Rejestracja: 4 maja 2014, o 20:27
Odbiornik: Ariva 210
Instalacja antenowa: Yagi 12dBi 30m n.p.t
50m DG-113
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła (Skrzyczne)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: batot » 7 maja 2014, o 21:40

@Markus29: Ja cały czas obecnie byłem na kanale 41 więc nie wiem czy ustawienie na ER Rybnik mi coś da. Przyznam nie sprawdziłem lecz 6KW w odległości ~1km + 12dBi anetna to może być kosmos ;)

Po testach.
- Kraków 50 kanał mam max siła/jakość 80%/78 i nie próbowałem z takimi parametrami nawet oglądać.
- Opole kanał 34 kanał siła/jakość 83%/90% odchylenie jakieś 25st. od kierunku. Rwie mi, więc odpuściłem. Maksymalnie miałem 85%/90% i to może by działo lecz ograniczenia masztu nie pozwalają na przykręcenie w tej pozycji anteny bez ingerencji głebszej w mocowania.
- Katowice Kosztowy - 88%/90% lecz rwie.
- Na chwile obecną ustawiłem antenę gdzieś na Kraków Chorągwice a oglądam na kanale 41 z siła sygnału 88% i jakością 88-90%. Nie chce krakać na razie ani jednej ramki nie zerwało.
Przesunięcie anteny w lewo czy prawo na RTCN daje te same parametry lecz RWIE.
Popieram. Jak jestem idealnie na jakimkolwiek RTCN to rwie :(
Poprawka 21:55 i nawet na tym kierunku obraz całkowicie znikł. Mam ok 1 ramki na 3sekundy.
Kończą mi się pomału pomysły.

Obstawiam, że problemem jest synchronizacja pomimo, że Emitel zarzeka się że jest ona poprawna, bo być może i jest ale...
Przy dużej licznie nadajników na tej samej częstotliwości i na dużej odległości ~100km dostajemy masę sygnałów identycznych przesyniętych w czasie między sobą. Dla 100km wychodzi mi 0,3ms opóźnienia. Do tego dochodzą sygnały odbite co da zapewne ok 20 sygnałów na danym kanale. Czy tuner sobie z tym potrafi poradzić? Nie wiem.
Poczekajmy na wnioski UKE. W nieoficjalnej rozmowie pan z UKE powiedział że źle coś policzyli przy projektowaniu sieci DVB-T na śląsku ;) Jest ciekawie jednym słowem.

SQ9BZO

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marcin6660 » 8 maja 2014, o 06:12

U mnie też Mux-3 jest niestabilny a pozostałe 1 i 2 jest OK. Dlaczego zrezygnowano ze sprawdzonego z analogu doświetlenia północno-zachodniej Małopolski (Mux-3 TVP Kraków) z RTCN Katowice/Kosztowy ???

bodzioch
Posty: 3
Rejestracja: 8 maja 2014, o 07:36
Odbiornik: Panasonic TX-P46G30
Instalacja antenowa: Zbiorcza, multiswitsch
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: bodzioch » 8 maja 2014, o 07:51

Ja obsługuję kilkanaście zbiorczych instalacji na terenie Trzebini i okolic i to co dzieje się od kilku dni to katastrofa. Jeżdżę od instalacji do instalacji i tylko grzebię i się tłumaczę ludziom. Wszystkie instalacje do ostatnich zmian chodziły bez problemów i zaglądałem tam raz do roku a teraz co dzień. W większości instalacji są zwykłe 19 elementowe dipolowskie anteny a w najlepszym przypadku ATX, do tego najczęściej wzmacniacze WWK. Ale jak ma to działać jak na kanale 41 w niektórych miejscach sygnał na wejściu do wzmacniacza mam 65 dB a MER jest nie do zmierzenia, albo ma 20 - 25 dB. Przed zmianami MER wszędzie > 31 dB. Więc na pewno coś jest nie tak.

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Stefan_KR » 8 maja 2014, o 09:11

Na pewno coś jest nie tak. Głównie to, że zabrakło odpowiedniej informacji od Operatora MUX3 dla kablówek, instalatorów i ludzi zawodowo zajmujących się instalacjami antenowymi o tym, że w miastach z dnia na dzień nagle wzrośnie siła sygnału MUX3 do poziomu umożliwiającego przenośny odbiór wewnętrzny, co spowoduje wysycenie większości instalacji odbiorczych opartych na antenach do odbioru zewnętrznego.

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: naziemna-ntrc » 8 maja 2014, o 11:39

Pierwsze informacje o zmianach w starych emisjach czy o nowych emisjach miały miejsce już na początku kwietnia, czyli prawie trzy tygodnie przed zmianami. Nie można, więc mówić, że coś się stało nagle, z dnia na dzień.

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Stefan_KR » 8 maja 2014, o 13:17

No właśnie, zadaj to pytanie tym wszystkim instalatorom, którzy w tych wątkach piszą o chaosie i bieganiu po różnych azartach, dlaczego wcześniej się nie przygotowali.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 8 maja 2014, o 14:47

Niby do czego mieli się szykować? Do wymiany mierników na takie które pomierzą coś, co ciężko jednoznacznie określić? Przewidywane było, że bedzie cyrk, ale nie wręcz chaos. :)

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: distefano » 8 maja 2014, o 14:54

Chaos, w którym nie znajdziesz winowajcy bo on nie istnieje.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 8 maja 2014, o 15:26

Ja go nie szukam. :)

markowski3
Posty: 29
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: LG OLED55E8PLA, NEON + , DIGIAIR PRO T2 , TELEVES H45
Instalacja antenowa: Antena DVBT 6LOG , FUBA 902 , TELEVES HD BOSS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: markowski3 » 8 maja 2014, o 16:03

ktoś wyżej pisze o przygotowaniu ?????..haha... to albo mu się forum pomyliło , albo nie wie o czym pisze.......

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 855
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 8 maja 2014, o 16:32

No właśnie a w jaki to niby sposób instalatorzy i operatorzy azartów mieli się przygotować przed 28 kwietnia :?: :lol:
Mieli z fusów wróżyć albo po porannych zamgleniach stwierdzić jaki będzie wskaźnik natężenia sygnału :?:
Osoba która to napisała musi być wybitnie uzdolniona.

Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Stefan_KR » 8 maja 2014, o 16:50

No właśnie po wypowiedziach widać jakich to mamy speców od biznesu rtv. Dramat :-( Zamiast dąsać fochy jak panienki i obrażać tych którzy ośmielili się na krytykę wystarczy trochę ruszyć głową. Widzę że niektórym to nie wyszło i wyżywają się tu na forum. Eh fachowcy...

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 855
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 8 maja 2014, o 17:09

Nikt się tutaj na nikim nie wyżywa tudzież nie dąsa żadnych fochów,to co jest napisane to naga prawda o odbiorze MUX-3.
Nikt też nie napisał że mu nie wyszło,nikt się nie załamał.
Co prawda jest to twardy orzech do zgryzienia ale nie takie rzeczy się naprawiało.
Tylko najbardziej męczące jest to że zwykły obywatel nieświadom tego że pokopano w natężeniu sygnału nie może obejrzeć swojego ulubionego "doktorka",jak to pięknie wyglądało w audycjach informacyjnych na temat NTC.

ozarek
Posty: 20
Rejestracja: 15 marca 2012, o 16:16
Odbiornik: STB wiwa hd-50, samsung tv, T-HD1000
Instalacja antenowa: LPDA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy ~8km / skrzyczne ~60km

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ozarek » 8 maja 2014, o 19:31

Jestem po dość długiej i rzeczowej(!) rozmowie ze śląskim UKE.
Wg mojego rozmówcy nikt ich nie powiadomił, że tak mocne SFN'y będą włączane. Sytuacja z ich perspektywy nie wygląda wesoło, przygotowują pismo i zbierają skargi. N/t problemów w bliskich okolicach nadajnika wiedzą, mają ogrom skarg natomiast większe odległości (czyli Jaworzno, Chrzanów, Zabrze, Rybnik) były zaskoczeniem.
Generalnie dysproporcja między MUX3 i resztą, do jakiej doprowadziły te SFN'y jest nie do ogarnięcia dla zwykłego Kowalskiego.

Także osoby z w/w rejonów zachęcam do telefonu i zostawienia kolejnego zgłoszenia z problemami.

Edit: literówka
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 19:27 przez ozarek, łącznie zmieniany 1 raz.

markowski3
Posty: 29
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: LG OLED55E8PLA, NEON + , DIGIAIR PRO T2 , TELEVES H45
Instalacja antenowa: Antena DVBT 6LOG , FUBA 902 , TELEVES HD BOSS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: markowski3 » 8 maja 2014, o 19:58

Stefan_KR: myśle że skrót KR to jesteś z krakowa , więc nie znasz problemu i nie obrażaj tutaj o ruszaniu głową ,

apropos życze ci takich samych doświetleń ( z poważaniem )

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 8 maja 2014, o 21:10

Dyskusja zmierza w złą stronę, jeśli koledzy macie zamiar na wzajem obrzucać się przytykami to nie ma naszej zgody.

PS Bycie z takiego czy innego miasta nie oznacza braku znajomości problemów lub niezbędnej wiedzy, proszę o tym pamiętać i nie stosować jako argumentu w dyskusji. Po prostu nie wypada.

markowski3
Posty: 29
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: LG OLED55E8PLA, NEON + , DIGIAIR PRO T2 , TELEVES H45
Instalacja antenowa: Antena DVBT 6LOG , FUBA 902 , TELEVES HD BOSS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: markowski3 » 8 maja 2014, o 23:22

nie mam zamiaru nikogo obrażać ,co uczynił mój przedmówca (stefan kr), ale skoro z nas się wyśmiewa to może poradzi z swojej fachowej wiedzy jak problemowi zaradzić .

Hamer
Posty: 111
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 08:59
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Hamer » 9 maja 2014, o 11:10

Ja jednej rzeczy nie mogę zrozumieć. MUX1 działa, MUX2 działa podobne parametry podobne osiągi. To po kiego było wymyślać takie kombinacje z MUX3.
Moc 100kW na zachód z maksymalnym tłumieniem na wschód, a na to wszystko nadajniki 20KW. Bezsens. Przecież można było puścić MUX3 z takimi samymi parametrami jak MUXy 1 i 2 (no może lekko wytłumione za wschód jak im tak bardzo przeszkadza) a jak by były problemy to gapfilery max kilka kilowatów, a nie 20! Tak to u nas jest jeden ma za dużo a drugi nie ma wcale.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka » 9 maja 2014, o 11:39

Nie można było gdyż inne wymagania na pokrycie terenu są postawione przez operatorów dla MUX1 i MUX2, a inne dla MUX3. Na forum była już o tym mowa. W tym zakresie istnieje dysproporcja między multipleksami.

Odpowiedz