DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2454
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 4 listopada 2015, o 20:23

Emitel pisze:Prace modernizacyjne na obiekcie RTCN Katowice/Kosztowy

Informujemy, że na obiekcie RTCN Katowice / Kosztowy rozpoczęły się prace modernizacyjne związane z przygotowaniami do uruchomia emisji sygnału ósmego multipleksu DVB-T (MUX-8).

Prace prowadzone są na maszcie antenowym w pobliżu innych systemów antenowych, dlatego emisje DAB+ oraz MUX-3 (k.41) zostały przełączone na zastępcze systemy antenowe. Może to powodować czasowe utrudnienia w odbiorze serwisów MUX-3 w kanale 41 oraz radia cyfrowego DAB+ nadawanych z obiektu RTCN Katowice/Kosztowy.

Zakończenie prac planowane jest do połowy grudnia bieżącego roku.
Za powstałe utrudnienia przepraszamy.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: piotrek2802 » 4 listopada 2015, o 20:58

Teraz już rozumiem dlaczego u mnie pojawił się mux3 na k41. To nie żadne TROPO !
Po prostu zastepczy system antenowy to spowodował bo ten regularny system posiada silne tłumienie na wschód.
Pewnie jak się skończy remont masztu to k41 u mnie zniknie. Czyli najlepiej byłoby jakby zostawili na stałe mux3 na tymczasowym systemie antenowym.
ale powstaje pytanie : Dlaczego system tymczasowy jest lepszy i skuteczniejszy od tego normalnego sytemu antenowego ?

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1752
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 5 listopada 2015, o 09:35

ObywatelDVB-T pisze:Ze swoich źródeł wiem, że montują już anteny VHF pod MUX-8.
Pisałem o tym już wcześniej na poprzedniej stronie.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 5 listopada 2015, o 12:07

Wiesz może dla jakiej polaryzacji zakładają te anteny :?:

Awatar użytkownika
lukaszuk1995
Posty: 77
Rejestracja: 2 maja 2013, o 13:13
Odbiornik: TV TCL TCL H32B3803, TV Blaupunkt BLA-32
Instalacja antenowa: DPM Solid HN15ECO (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lukaszuk1995 » 5 listopada 2015, o 12:25

Jeśli pod MUX-8, to polaryzacja pionowa.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 820
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 5 listopada 2015, o 12:38

Czyli jak MUX8 tak DAB będą nadawane z tego samego systemu w polaryzacji V.

Przydałby sie już jakiś harmonogram jakie obiekty, moce i kiedy.

Ciekawe jak Skrzyczne...czy w ogóle będzie nadawać nowy Mux, bo jak wiemy ten obiekt nigdy nie emitował nic w VHFie.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 5 listopada 2015, o 12:53

Jeśli Skrzyczne będzie nadawać Mux 8, to w tej samej polaryzacji co Kosztowy (SFN).

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1752
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 5 listopada 2015, o 12:59

Wiem jeszcze tyle, że MUX-8 będzie nadawany ze wszystkich dużych obiektów i być może ewentualnie jakieś doświetlenia jeśli gzieś będą konieczne. O polaryzację nie pytałem.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 5 listopada 2015, o 13:10

Czyli SFN jak Mux 3.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 5 listopada 2015, o 14:41

No, no, trzeba się upominać o oficjalne komunikaty. :mrgreen:

Z tego co pisałem kiedyś z PR Katowice, to nie planowali zmieniać polaryzacji z poziomej na pionową(jak w woj. ościennych).

No i kolejny raz, wczoraj po godzinie 18 zakłócenia na MUX2. :roll:

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1752
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 5 listopada 2015, o 15:47

MUX-8 może być nadawany z całkiem oddzielnego systemu antenowego a nie z tego samego co DAB.
Może być nadawany w polaryzacji V choć nie koniecznie, ale z pewnością ze względu na FSN może być nadawany kierunkowo i dlatego musi być oddzielny system antenowy.
Również z oficjalnego komunikatu Emitela można co nieco wywnioskować (choć to tylko moje przypuszczenia)
- Prace trwają w pobliżu systemów antenowych DAB i MUX-3.
- Jest mowa o pracach w pobliżu a nie modernizacji systemu antenowego.
- W pobliżu to znaczy że nie na samym szczycie bo te anteny są znacznie niżej, a wiec i MUX-8 będzie niżej.
- Skoro potrzeba aż tyle czasu to by świadczyło o tym, że jest to oddzielny system antenowy budowany od podstaw, raczej nie chodzi o podpięcie się do już istniejącej anteny.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 5 listopada 2015, o 16:10

Jak dla mnie to oczywiste, że każdy system antenowy odpowiada za emisję 1 kanału, bynajmniej w technologii cyfrowej.

P.S.
ObywatelDVB-T PW ode mnie w skrzynce. ;)

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 236
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 5 listopada 2015, o 16:46

W przyszłym tygodniu zrobię sobie wycieczkę pod maszt bo zaczynają się tworzyć tu teorie spiskowe :) Śmiać się chce czytając lament że będzie konieczność instalowania dodatkowej anteny. Za czasów analogu co po niektórzy musieli instalować nawet i 4 anteny aby poprawnie odbierać pojedyncze programy a nie cały multipleks.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 5 listopada 2015, o 17:05

Nie koniecznie trzeba będzie ekstra dodawać do instalacji antenę na pasmo VHF.
Siatka,Telmor Optima nie powinny mieć kłopotu z odebraniem tego pasma,zresztą analogową "Jedynkę" która była nadawana z Kosztowych na kanale 8 siatka odbierała wzorowo,nawet kierunkowa Yagi na kanały 21-69 a więc pasmo UHF też dobrze dawała sobie radę.
Także trzeba poczekać do uruchomienia tego systemu nadawczego i wtedy dostosowywać instalacje.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 236
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 5 listopada 2015, o 17:40

O ile z "Jedynką" która szła z dużą mocą nie było problemów to " Trójka " na kanale 6 w okolicach Bielska przy pomocy siatki nie nadawała się do oglądania, niewielka antena yagi radziła sobie znacznie lepiej. Odbiór był prawie idealny poza poziomymi pasami na ekranie ale temu chyba była winna policja dlatego emisję przeniesono na kanał 60.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1752
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 5 listopada 2015, o 18:07

piotrek2802 pisze:A ja w okolicach Tenczynka (zachodnia Małopolska) odbieram teraz po raz pierwszy MUX 3 na 41k z Kosztowy. Nigdy nie odbierałem tego kanału. Moc i jakość sygnału ponad 90 % , Mux 3 jest mocniejszy teraz niż mux2 na k49 z Kosztowy.
Czyżby zwiększyli moc nadawania na k41 z Kosztowy ?
Na czas remontu (budowy anteny pod MUX-8), MUX-3 k41 jest nadawany z głównego szczytowego systemu antenowego dookolnie bez wytłumień ale za to z mocą o 2dB mniejszą ze względu na Czechy/Słowację.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 231
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Odbiornik: SAT DVB-T:TM 6900Combo DAB+:TECHNISAT 100IR/SANGEAN-WFR29C
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: piotrek2802 » 5 listopada 2015, o 18:25

ObywatelDVB-T pisze: Na czas remontu (budowy anteny pod MUX-8), MUX-3 k41 jest nadawany z głównego szczytowego systemu antenowego dookolnie bez wytłumień ale za to z mocą o 2dB mniejszą ze względu na Czechy/Słowację.
Czyli najlepiej dla mnie byłoby aby remont systemu antenowego trwał jak najdłużej :-) Może nie będą znowu włączać tłumienia, to tylko powoduje że zachodnia małopolska nie może odbierać mux 3 na k41.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1752
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 5 listopada 2015, o 18:31

Będzie też MUX-L2, TVT z Kosztowych.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 5 listopada 2015, o 18:48

To fajnie że MUX-L poleci z Kosztowych,tylko co z kolizyjnym 47 kanałem,na którym emitowany jest MUX-3 ze Świętego Krzyża.
Albo będą tłumienia w kierunku północno-wschodnim,albo istna sieczka w okolicach Zawiercia i wschodniej części Zagłębia Dąbrowskiego.
Chyba że zmienią kolizyjną częstotliwość :?:

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 5 listopada 2015, o 19:15

Oby się dało oglądać wszystko z Kosztowych. :mrgreen:

Odpowiedz