DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

poxipol
Posty: 1963
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol »

Takie dogodne warunki odbioru,mogą też powodować zakłócenia interferencyjne, gdzie między innymi pod tym względem stosuje się różne polaryzacje.

tranzystor
Posty: 254
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Miejscowość: Bielsko i Żywiec
Odbiornik: Amiko mini 4K UHD Combo oraz Technisat Viola 2 DAB+
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa + dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor »

TLW/SZA pisze:Nie koniecznie trzeba będzie ekstra dodawać do instalacji antenę na pasmo VHF.
Siatka,Telmor Optima nie powinny mieć kłopotu z odebraniem tego pasma
Ja swoją kierunkową "tylko na pasmo UHF" odbieram również radio DAB+ z pasma VHF i działa, na pewno słabiej ale działa ;)
ObywatelDVB-T pisze:Będzie też MUX-L2, TVT z Kosztowych.
Skąd te informacje? Byłoby przepięknie :!: :D
TLW/SZA pisze:To fajnie że MUX-L poleci z Kosztowych,tylko co z kolizyjnym 47 kanałem
No właśnie, zmiana kanału raczej konieczna, bo jeśli kanał 47 to na marne taka robota u mnie w Bielsku 47 ciągle nośna z Kielc a jak tropo to normalnie odbiera TVP Kielce, nie wiem czy się przebije ten 47 kanał :(

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP »

Mux'y lokalne z zasady mają słabiutkie nadajniki 1-1,5kW a do Bielska jest trochę kilometrów. Jeśli informacja jest prawdziwa to i tak masz małe szanse, nawet jeśli byłaby inna częstotliwość chyba, że urzędnicy pozwolą na silniejszy nadajnik np. 8-10kW.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 308
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid »

Bzdura, mux3 na kanale 34 śmiga aż miło mimo iż w stronę Bielska leci co najwyżej 0.5 kW. Wystarczy dobry profil terenu i wysokość masztu w Kosztowach robi swoje.

tranzystor
Posty: 254
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Miejscowość: Bielsko i Żywiec
Odbiornik: Amiko mini 4K UHD Combo oraz Technisat Viola 2 DAB+
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa + dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor »

AdamP pisze:Mux'y lokalne z zasady mają słabiutkie nadajniki 1-1,5kW a do Bielska jest trochę kilometrów
Może nie wiesz ale ja odbierałem MUX3 z Katowic parę lat temu jak miał jeszcze moc 2 kW :)

Odbieram również MUX z Ornontowic ale niestety nie u siebie w domu (przeszkody naturalne i nienaturalne) ale w innym rejonie Bielska
Acid pisze:Wystarczy dobry profil terenu i wysokość masztu w Kosztowach robi swoje.
Jak kolega mówi wyżej, trzeba dobry profil terenu, ja mam widoczność optyczną z Kosztowami :D
Acid pisze:Bzdura, mux3 na kanale 34 śmiga aż miło mimo iż w stronę Bielska leci co najwyżej 0.5 kW.
U mnie też :)
Tyle że to nie są kanały kolidujące, gorzej z tym kanałem 47, nie wiem co będzie z takiej mieszanki Kielc i Katowic :? Gdzie Kielce mają 150 kW :o a Katowice najwyżej 1 lub 2 kW
Ostatnio zmieniony 6 listopada 2015, o 16:48 przez tranzystor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 308
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid »

Nie, jesteś w błędzie kanał 34 to emisja kierunkowa mux 3 na zachodnią małopolskę. Tobie chodziło raczej o emisję mux 4 na kanale 31 która została przeniesiona w tym tygodniu na kanał 24 i co ciekawe u mnie od wczoraj na kanale 24 brak sygnału.

tranzystor
Posty: 254
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Miejscowość: Bielsko i Żywiec
Odbiornik: Amiko mini 4K UHD Combo oraz Technisat Viola 2 DAB+
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa + dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor »

Acid pisze:Nie, jesteś w błędzie kanał 34 to emisja kierunkowa mux 3 na zachodnią małopolskę. Tobie chodziło raczej o emisję mux 4 na kanale 31
Tak tak już poprawiłem błąd, mimo to kanał 34 czyli doświetlenie MUX3 dla Krakowa działa u mnie bardzo dobrze tak i kanał 24 również pełną parą :)

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 930
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA »

Zapewne jeśli MUX-L2 poleci z Kosztowych to wytłumią sygnał w kierunku północno-wschodnim innej możliwości nie widzę.
Zresztą ostatnimi dniami jest super tropo i dzisiaj jak wstawałem do pracy nieco przed 5 rano (Gliwice 4 piętro bloku widok na północny-wschód idealny,brak wysokich drzew i innych budynków) włączyłem telewizor i na kanale 30 była pełna szpula sygnału ze Świętego Krzyża :D ,na 37 oraz 47 istny szał pikselozy,w takie dni Święty Krzyż niesie bardzo daleko,a Radio Kielce na 101,4 w odbierane w samochodzie cały dzień z RDS-em i w stereo(Gliwice,Zabrze,Knurów),Czeski Radiojurnal z Ostravy na tej samej częstotliwości zagłuszony totalnie :!:

Także jeżeli nie chcą szatkownicy w eterze to albo tłumienie w kierunku PN-WS,albo zmiana kanału lub polaryzacji.
No chyba że MUX-3 na Świętym Krzyżu przenieśliby na kanał 28 zostawiony po analogowej "Dwójce",ale ten kanał jest bodajże przeznaczony pod MUX-5 lub 6 :?:

@AdamP podniesienie mocy dla MUX-L2 do 8-10kW jest nie realne,bo będzie z tego więcej szkody jak pożytku.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 308
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid »

Raczej napewno nie będzię to kanał 47, może dostali kanał 44 po muxie 4-ym ? A tropo szaleje, dziś w okolicach Bielska możliwy był odbiór z Łodzi wczoraj z Lublina !Św Krzyż "gra" od początku tygodnia i nie ma zamiaru przestać :) Wszystko na pasywnej instalacji włącznie ze stratami na rozgałęźnikach.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 930
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA »

Faktycznie pozostała wolna częstotliwość na k44 po MUX-4,może się okazać że ten kanał zostanie wykorzystany :?:

Na razie trzeba poczekać,jak uruchomią to zobaczymy i napiszemy :D

pikaczu
Posty: 1622
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096, tcl 43p615
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

napisałem do uke, aby potwierdzili

monter1981
Posty: 311
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 »

Oto co obecnie "wisi" na maszcie:

1. Góra - podstawowy system antenowy (345m) UHF, dół - anteny dla MUX-3 (325m)
Obrazek

2. Nowy 12 piętrowy system antenowy VHF (pod MUX-8) (310m)
Obrazek

3. Podstawowy system antenowy dla UKF w pol. poziomej (stacje dużej mocy) (282m)
Obrazek

4. Trzy systemy antenowe pod UHF: zółte- rezerwa; czerwone - MUX-3 TVP Kraków (251m), białe - dawny analog TVN (245m)
Obrazek

5. Góra - system UKF (stacje małej mocy)-238m, dół - rezerwa dla UKF (pol. pozioma)
Obrazek

6. W środku - dwuścianowy system UKF (Radio ZET) - poziom 218m
Obrazek

7. W środku (mało widoczne) - rezerwa VHF (nowość) 4 piętra x 3 ściany - obecnie DAB+?
Obrazek

8. Góra (żółte 'trumienki') - anteny TV (2 piętra x3 ściany) - nie użytkowany, dół - anteny UKF (poziom 200m)
Obrazek

Wnioski:
- wymieniono system używany do emisji w paśmie VHF (dawna TVP1, do niedawna DAB+)
- zamontowano anteny do emisji w paśmie VHF stanowiące rezerwę dla w/w systemu podstawowego

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 511
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz »

Akurat pogoda dopisała. :D

Więc istnieje możliwość, że DAB+ z polaryzacji H będzie nadawany w pol. V? :?

monter1981
Posty: 311
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 »

Na dzień dzisiejszy nie, bo oba systemy przeznaczone dla emisji w paśmie VHF są w polaryzacji poziomej.

Awatar użytkownika
piotrek2802
Posty: 286
Rejestracja: 29 listopada 2014, o 17:03
Miejscowość: Tenczynek
Odbiornik: VU+Solo 4K,
TECHNISAT100IR/SANGEAN-WFR29C
Philips 55' 8804
Instalacja antenowa: Antena siatkowa 21-69 UHF ze wzmacniaczem, Antena FM zewnętrzna+ wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica- Kraków + Kosztowy- Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: piotrek2802 »

Obecnie odbieram idealnie mux3 k41 z sytemu tymczasowego nadajnik Kosztowy.
Obawiam się, że jak się remont skończy to również u mnie skończy się odbiór mux3 na k41 bo wrócą do niższej wysokości i tłumienia w moim kierunku.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 873
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Miejscowość: S-ów
Odbiornik: Philips 7334, Sony A90K
Instalacja antenowa: YAGI-UDA Hirshmann, LOG_PER Emme Esse, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek »

Najważniejszy wniosek, że i DAB I MUX8 będą w jednakowej polaryzacji = jedna antena odbiorcza.

pikaczu
Posty: 1622
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096, tcl 43p615
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

jakby rzeczywiście byłby mux lokalny w kosztowach, to by musieli wyłączyć z tego muxa kanał tvt, lub rozszerzyć informacje na całą aglomerację śląską

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1436
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster »

monter1981 pisze:
8. Góra (żółte 'trumienki') - anteny TV (2 piętra x3 ściany) - nie użytkowany, dół - anteny UKF (poziom 200m)
Obrazek
A tak z ciekawości; czy ten mały system antenowy (obecnie nie użytkowany) kiedyś do czegoś służył (miał służyć)?

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP »

TLW/SZA pisze:Faktycznie pozostała wolna częstotliwość na k44 po MUX-4,może się okazać że ten kanał zostanie wykorzystany :?:
Dobrze by było, gdyby ten kanał wykorzystali pod Mux 3 w środkowej części województwa ;)

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2729
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: hadam »

Na wstępie, najmocniej przepraszam tych wszystkich których wprowadziłem w błąd odnośnie MUX-L2 z Kosztowych.
Nieporozumienie wyszło dlatego, że ja ze swoich źródeł dowiedziałem się że TV Silesia będzie nadawać z Kosztowych, ponieważ TVS obecnie nadaje z MUX-L2 uznałem że chodzi właśnie o ten multipleks.
To taka nauczka dla mnie żeby nie umieszczać na forum takich informacji, ale skoro mleko się rozlało to sprostowanie też muszę napisać.

Sprawa wygląda nieco inaczej:
Dwoiłem przed chwilą do UKE delegatura w Siemianowicach Śląskich (tym razem podaję źródło)
Wygląda to następująco: TV Silesia stara się o swój własny oddzielny multipleks lokalny i właśnie chcą nadawać z tego obiektu.
Informacja będzie pewnie zaskoczeniem dla wielu jak i dla mnie była, ale tym razem jest to oficjalne źródło.

ODPOWIEDZ