DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: AdamP » 5 stycznia 2017, o 13:23

Profil na Kosztowy mam kiepski a na Skrzyczne "na styk" (niecka). Teoretycznie mógłbym jeszcze korzystać z Wręczycy, ale wtedy miałbym wyłącznie Mux 1 i Mux 2.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 947
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0329
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: blockbuster » 7 stycznia 2017, o 21:29

Acid pisze:Kanał 6 oraz 34 nadaje w SFN ;) A sieć LTE w paśmie 800 MHz rośnie w szybkim tempie i problemów będzie coraz więcej. Przynajmniej może raz na zawsze w śmietniku wylądują turbo wzmacniacze :)



LTE już teraz przysparza wielu kłopotów, choć pewnie niewiele osób zdaję sobie sprawę, że to akurat te zakłócenia powodują kłopoty z odbiorem DVB-T (a co będzie gdy niedługo LTE "zejdzie" jeszcze niżej w częstotliwości :?: ).
U mnie tak jak pisałem kilka dni temu, jakiś czas temu odpalono na wiosce LTE i od razu pozbawiło mnie to odbioru czeskiego MUX-1 na k54, choć do tej pory (od 2011) było na tv 100/100 bez jakichkolwiek zakłóceń. Ale przecież nie poskarżę się do UKE, że LTE zakłóca mi czeski MUX ;) )
PS. Obecnie na k61-63 (pomimo zainstalowanego filtra LTE i żadnych turbo-wzmacniaczy) wskazania ok. 80 dBuV

tranzystor
Posty: 244
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: tranzystor » 7 stycznia 2017, o 23:38

Tylko jak to jest że dajmy na to LTE przeszkadza antenie kierunkowej pasywnej, a gdy zastosowałem starą dobrą siatkę ze wzmacniaczem, jest wszystko w porządku. :roll: Przejrzałem dokładnie tą kierunkową i nic nie ma w niej uszkodzonego ani podejrzanego a działała świetnie przez jakieś 2 lata bezpośrednio ustawiona na Kosztowy (widoczność optyczna) aż do czasu tej głośnej awarii MUX3, od tej chwili ciągłe problemy z kanałem 41. :| Co to się dzieje, stara i dobra technologia - siatkowa z "dupnym" wzmacniaczem wraca do łask i sprawuje się znakomicie (tak jak kiedyś analog żyleta). :?

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: TLW/SZA » 8 stycznia 2017, o 09:18

W tej sytuacji to ciężko to ocenić,czemu tak się dzieje.
Być może te nowe anteny są wykonane szybko,tanio i skutecznie :?:
Byle kasę skroić a po 2-3 sezonach antena na złom i trzeba kupić następną,obecnie prawie wszystko jest robione byle to tylko upchnąć.
Ja też mam dwie stare siatki i też nie mam zastrzeżeń co do odbioru.
Dzisiaj że jest tropo i super pogoda na dworze to sygnał jest kryształ,nawet Słowaków na k32 znów odebrało.
Katowickie kanały żyleta i co ciekawe tropo nie wpłynęło negatywnie na nadajniki SFN k41,55 moc,jakość po 100%.

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: eXte77 » 17 stycznia 2017, o 23:09

Co jest grane? Tychy, kilkanaście kilometrów od RTCN Katowice-Kosztowy a na k41 brak sygnału MUX3. Na k34 (wersja dla Olkusza z TVP3 Kraków) odbiera bez problemu.

tranzystor
Posty: 244
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: tranzystor » 17 stycznia 2017, o 23:23

eXte77 pisze:Co jest grane?


Tymczasem u mnie jeszcze nigdy nie było tak dobrze z sygnałem na k41, sztywne 100% ani drgnie :o
Oglądam TVP2HD, dokument
Niezłe jaja :lol:

Awatar użytkownika
exmartino
Posty: 109
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 09:34
Odbiornik: TV LG 42LF652V oraz OPTICUM XTS703 Radio: GoGEN DAB502
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i kierunkowa LOG 2-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: exmartino » 19 stycznia 2017, o 00:32

Ja też nie mam problemu z odbiorem, może wina leży po stronie Twojej instalacji antenowej :)

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: AdamP » 19 stycznia 2017, o 07:33

tranzystor pisze: Co to się dzieje, stara i dobra technologia - wraca do łask i sprawuje się znakomicie :?

TLW/SZA pisze:W tej sytuacji to ciężko to ocenić,czemu tak się dzieje.
Być może te nowe anteny są wykonane szybko,tanio i skutecznie :?:

Tu nie ma żadnych czarów ;) Siatka to konstrukcja starsza od np. ATX - siatki są w zasadzie na k.21-60 z maksymalnym zyskiem w okolicy k.50-55, dlatego mniej przeszkadza im LTE. Nowsze anteny są projektowane na k.21-69 z maksymalnym zyskiem w okolicy k.60-65, czyli tam, gdzie jest właśnie LTE. Dlatego kupując nową antenę należy omijać konstrukcje na k.21-69 i szukać anten na k.21-60. Być może do produkcji wrócą anteny wąskopasmowe np. k.21-40.

blockbuster pisze:Obecnie na k61-63 (pomimo zainstalowanego filtra LTE i żadnych turbo-wzmacniaczy) wskazania ok. 80 dBuV

Ja miałem ok. 65dBuV na k.62-64 i pojedynczy filtr (Terra LF003) też nie wyciął tego sygnału całkowicie, ale kaskada dwóch takich filtrów wyczyściła mi widmo w paśmie 800MHz całkowicie. Przy 80dBuV możesz potrzebować kaskady z 3-4 filtrów.

poxipol
Posty: 1724
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: poxipol » 19 stycznia 2017, o 13:50

Wszelakie struktury typu synfazówka,ATX,krokodyl,LPD,ASR ,czy nawet kanałowa Triax-a z grupy Hirschmann to konstrukcje z lat 70-tych ubiegłego wieku,a może nawet starsze
Porównując je z pierwowzorami można dopatrzeć się drobnych modyfikacji.
Do rozwoju poszczególnych struktur decydowała technologia wytwarzania,transport oraz jak sobie radzi w różnych warunkach odbioru.
Obecnie dominuje komercja i dobry bajer marketingowy.
Niektóre pozycje powracają np.krokodyle
Są one jednak skierowane do wąskiej grupy odbiorców pragnących odbierać tropo,esy z górnych warstw atmosfery i przy okazji dowiedzieć się co w trawie piszczy-przy pol.poziomej
Na pewno jest tu istotna separacja pasma,zarówno w dolnym jak i górnym paśmie UHF.
W odróżnieniu od pasma VHF,dobry rezonans to grupa 5-kanałów.
Nie będę wymieniał która to firma ,ale zauważyłem że po prostu nr.9 zastąpiono 0 przy identycznych wymiarach anten.

Filtry LTE,jeżeli jest uzasadnienie to się stosuje.Jeżeli nie to dodatkowo pogarsza się odbiór.
Jak zauważyłem to w większości przypadków zakłócenia nie powoduje poprawnie wykonana stacja bazowa,a urządzenia i instalacje użytkowników LTE.
Spartaczona instalacja DVB-T ze wzmacniaczem też potrafi nieźle bruździć LTE.

pikaczu
Posty: 1243
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: pikaczu » 5 marca 2017, o 10:49

Od 2-3 dni, moc mux 8 spadła do 60, z 80.

pikaczu
Posty: 1243
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: pikaczu » 19 marca 2017, o 12:22

od kilku dni, są problemy z epg, na wszystkich muxach, co innego jest w epg, a co innego jest w tv.

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: eXte77 » 22 marca 2017, o 12:19

Dotyczy k.41 (Mux3)
Ustawienie anteny RTCN Katowice Kosztowy
Odległość od nadajnika około 20 km.
Antena Dipol 11/21-69
Do godziny 0:02 dnia 22.03.2017 poziom sygnału wg wskazań narzędzia diagnostycznego w oprogramowaniu tekewizora - 100%. O godzinie 0:02 nastąpiła przerwa w nadawaniu sygnału, po kilkunastu sekundach sygnał powrócił w takiej postaci:
Poziom sygnału: średni
Pre Viterbit: 1.77 e-2 5s:1.65 e-2 UEC: 0
Post Viterbit: 1.25 e-4 5s:1.34 e-4 COFDM AGC: - 430

Czy nastąpiło przełączenie Mux3 na jakiś rezerwowy system antenowy czy może całkiem coś padło a ja odbieram z nadajnika RTON Wisła Skrzyczne?

Edycja 23.03.2017
Antena przestawiona na RTON Wisła Skrzyczne. Mux 1-3 100% sygnału. Mux 8 ze względu na symetryzator i antenę 21-60 średni 60-80%. Mux TVS 60-80% ( antena odbiera tyłem). W ten sposób udało mi się zażegnać problemy z odbiorem. Dodam, że mux8 na k.07 odbieram krótką anteną dipol 11/21-60 ustawioną horyzontalnie.

pikaczu
Posty: 1243
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: pikaczu » 18 kwietnia 2017, o 09:16

w mux 8 brak epg.

Adis
Posty: 9
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: Adis » 19 kwietnia 2017, o 09:57

pikaczu wylacz sobie tv i wlacz ponownie epg dziala caly czas

pikaczu
Posty: 1243
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: pikaczu » 19 kwietnia 2017, o 10:36

było już wczoraj.

dziś ma być konserwacja nadajnika, a nie ma.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: Domel28 » 19 kwietnia 2017, o 13:51

Wczoraj rano chwilowo nie było EPG w MUX8. Może pogoda nie sprzyja i dlatego nie ma konserwacji?

pikaczu
Posty: 1243
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: pikaczu » 20 kwietnia 2017, o 08:59

no, może.

ANIAANECZKA
Posty: 1
Rejestracja: 26 kwietnia 2017, o 02:06
Odbiornik: TVN dvb-t
Instalacja antenowa: Antena pokojowa, mieszkam na parterze i odbiór sygnału jest prawie niemożliwy,
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: ANIAANECZKA » 26 kwietnia 2017, o 02:31

Witam. Mieszkam w Katowicach, na parterze, naprzeciwko mnie lewiatan i szkoła,mam problem z odbiorem kanałów na antenie domowej, jaką polecacie na takie warunki? Jak już znajdzie jakiś kanał to się ciągle ścina lub brak sygnału, masakra nic się nie da obejrzeć, a już tym bardziej jak pada itp. Dodam że obok jest placówka Netii i nie wiem czy przez nich też te zakłócenia? :x a i niestety nie mogę anteny dać na dach :cry: proszę w miarę szybko o odp bo już w czwartek mój ulubiony serial :D z góry dziękuję :P

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: Tomciosz » 26 kwietnia 2017, o 17:49

Ulica byłaby trzy razy prostszym rozwiązaniem :)

Netia nie ma nic do gadania, co innego jej nadajniki. Lecz to trzeba sprawdzić, a bez powyższego to zgadywanka.

poxipol
Posty: 1724
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Postautor: poxipol » 26 kwietnia 2017, o 20:57

Netia przesyła różne sygnały po kablu.
Można spotkać bezprzewodowy internet w pasmach Wi-Fi.
Antena wystawiona na zew.powinna poprawić odbiór.
Sporo można spotkać takich anten http://www.barczak.com.pl/oferta/anteny ... -2-69.html montowanych na parterze za oknem,gdzie mamy dużą przeszkodę przed sobą w odległości jakieś do 25 km.do nadajnika.Nawet odwróconych w przeciwną stronę do nadajnika ,łapiąc sygnały z odbicia, czasem też mniejsze.
Czy się sprawdzi u ciebie ,trudno przewidzieć.
Nieraz bywa że trzeba zainstalować wyżej.

Jeżeli na dachu jest jakaś stacja bazowa,to nie ma przeszkody aby tam zainstalować telewizyjną.


Wróć do „Województwo Śląskie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika