DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 5 stycznia 2017, o 13:23

Profil na Kosztowy mam kiepski a na Skrzyczne "na styk" (niecka). Teoretycznie mógłbym jeszcze korzystać z Wręczycy, ale wtedy miałbym wyłącznie Mux 1 i Mux 2.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 950
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0329
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 7 stycznia 2017, o 21:29

Acid pisze:Kanał 6 oraz 34 nadaje w SFN ;) A sieć LTE w paśmie 800 MHz rośnie w szybkim tempie i problemów będzie coraz więcej. Przynajmniej może raz na zawsze w śmietniku wylądują turbo wzmacniacze :)

LTE już teraz przysparza wielu kłopotów, choć pewnie niewiele osób zdaję sobie sprawę, że to akurat te zakłócenia powodują kłopoty z odbiorem DVB-T (a co będzie gdy niedługo LTE "zejdzie" jeszcze niżej w częstotliwości :?: ).
U mnie tak jak pisałem kilka dni temu, jakiś czas temu odpalono na wiosce LTE i od razu pozbawiło mnie to odbioru czeskiego MUX-1 na k54, choć do tej pory (od 2011) było na tv 100/100 bez jakichkolwiek zakłóceń. Ale przecież nie poskarżę się do UKE, że LTE zakłóca mi czeski MUX ;) )
PS. Obecnie na k61-63 (pomimo zainstalowanego filtra LTE i żadnych turbo-wzmacniaczy) wskazania ok. 80 dBuV

tranzystor
Posty: 245
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor » 7 stycznia 2017, o 23:38

Tylko jak to jest że dajmy na to LTE przeszkadza antenie kierunkowej pasywnej, a gdy zastosowałem starą dobrą siatkę ze wzmacniaczem, jest wszystko w porządku. :roll: Przejrzałem dokładnie tą kierunkową i nic nie ma w niej uszkodzonego ani podejrzanego a działała świetnie przez jakieś 2 lata bezpośrednio ustawiona na Kosztowy (widoczność optyczna) aż do czasu tej głośnej awarii MUX3, od tej chwili ciągłe problemy z kanałem 41. :| Co to się dzieje, stara i dobra technologia - siatkowa z "dupnym" wzmacniaczem wraca do łask i sprawuje się znakomicie (tak jak kiedyś analog żyleta). :?

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 8 stycznia 2017, o 09:18

W tej sytuacji to ciężko to ocenić,czemu tak się dzieje.
Być może te nowe anteny są wykonane szybko,tanio i skutecznie :?:
Byle kasę skroić a po 2-3 sezonach antena na złom i trzeba kupić następną,obecnie prawie wszystko jest robione byle to tylko upchnąć.
Ja też mam dwie stare siatki i też nie mam zastrzeżeń co do odbioru.
Dzisiaj że jest tropo i super pogoda na dworze to sygnał jest kryształ,nawet Słowaków na k32 znów odebrało.
Katowickie kanały żyleta i co ciekawe tropo nie wpłynęło negatywnie na nadajniki SFN k41,55 moc,jakość po 100%.

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: eXte77 » 17 stycznia 2017, o 23:09

Co jest grane? Tychy, kilkanaście kilometrów od RTCN Katowice-Kosztowy a na k41 brak sygnału MUX3. Na k34 (wersja dla Olkusza z TVP3 Kraków) odbiera bez problemu.

tranzystor
Posty: 245
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor » 17 stycznia 2017, o 23:23

eXte77 pisze:Co jest grane?
Tymczasem u mnie jeszcze nigdy nie było tak dobrze z sygnałem na k41, sztywne 100% ani drgnie :o
Oglądam TVP2HD, dokument
Niezłe jaja :lol:

Awatar użytkownika
exmartino
Posty: 109
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 09:34
Odbiornik: TV LG 42LF652V oraz OPTICUM XTS703 Radio: GoGEN DAB502
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i kierunkowa LOG 2-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: exmartino » 19 stycznia 2017, o 00:32

Ja też nie mam problemu z odbiorem, może wina leży po stronie Twojej instalacji antenowej :)

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 19 stycznia 2017, o 07:33

tranzystor pisze: Co to się dzieje, stara i dobra technologia - wraca do łask i sprawuje się znakomicie :?
TLW/SZA pisze:W tej sytuacji to ciężko to ocenić,czemu tak się dzieje.
Być może te nowe anteny są wykonane szybko,tanio i skutecznie :?:
Tu nie ma żadnych czarów ;) Siatka to konstrukcja starsza od np. ATX - siatki są w zasadzie na k.21-60 z maksymalnym zyskiem w okolicy k.50-55, dlatego mniej przeszkadza im LTE. Nowsze anteny są projektowane na k.21-69 z maksymalnym zyskiem w okolicy k.60-65, czyli tam, gdzie jest właśnie LTE. Dlatego kupując nową antenę należy omijać konstrukcje na k.21-69 i szukać anten na k.21-60. Być może do produkcji wrócą anteny wąskopasmowe np. k.21-40.
blockbuster pisze: Obecnie na k61-63 (pomimo zainstalowanego filtra LTE i żadnych turbo-wzmacniaczy) wskazania ok. 80 dBuV
Ja miałem ok. 65dBuV na k.62-64 i pojedynczy filtr (Terra LF003) też nie wyciął tego sygnału całkowicie, ale kaskada dwóch takich filtrów wyczyściła mi widmo w paśmie 800MHz całkowicie. Przy 80dBuV możesz potrzebować kaskady z 3-4 filtrów.

poxipol
Posty: 1766
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol » 19 stycznia 2017, o 13:50

Wszelakie struktury typu synfazówka,ATX,krokodyl,LPD,ASR ,czy nawet kanałowa Triax-a z grupy Hirschmann to konstrukcje z lat 70-tych ubiegłego wieku,a może nawet starsze
Porównując je z pierwowzorami można dopatrzeć się drobnych modyfikacji.
Do rozwoju poszczególnych struktur decydowała technologia wytwarzania,transport oraz jak sobie radzi w różnych warunkach odbioru.
Obecnie dominuje komercja i dobry bajer marketingowy.
Niektóre pozycje powracają np.krokodyle
Są one jednak skierowane do wąskiej grupy odbiorców pragnących odbierać tropo,esy z górnych warstw atmosfery i przy okazji dowiedzieć się co w trawie piszczy-przy pol.poziomej
Na pewno jest tu istotna separacja pasma,zarówno w dolnym jak i górnym paśmie UHF.
W odróżnieniu od pasma VHF,dobry rezonans to grupa 5-kanałów.
Nie będę wymieniał która to firma ,ale zauważyłem że po prostu nr.9 zastąpiono 0 przy identycznych wymiarach anten.

Filtry LTE,jeżeli jest uzasadnienie to się stosuje.Jeżeli nie to dodatkowo pogarsza się odbiór.
Jak zauważyłem to w większości przypadków zakłócenia nie powoduje poprawnie wykonana stacja bazowa,a urządzenia i instalacje użytkowników LTE.
Spartaczona instalacja DVB-T ze wzmacniaczem też potrafi nieźle bruździć LTE.

pikaczu
Posty: 1254
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 5 marca 2017, o 10:49

Od 2-3 dni, moc mux 8 spadła do 60, z 80.

pikaczu
Posty: 1254
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 19 marca 2017, o 12:22

od kilku dni, są problemy z epg, na wszystkich muxach, co innego jest w epg, a co innego jest w tv.

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: eXte77 » 22 marca 2017, o 12:19

Dotyczy k.41 (Mux3)
Ustawienie anteny RTCN Katowice Kosztowy
Odległość od nadajnika około 20 km.
Antena Dipol 11/21-69
Do godziny 0:02 dnia 22.03.2017 poziom sygnału wg wskazań narzędzia diagnostycznego w oprogramowaniu tekewizora - 100%. O godzinie 0:02 nastąpiła przerwa w nadawaniu sygnału, po kilkunastu sekundach sygnał powrócił w takiej postaci:
Poziom sygnału: średni
Pre Viterbit: 1.77 e-2 5s:1.65 e-2 UEC: 0
Post Viterbit: 1.25 e-4 5s:1.34 e-4 COFDM AGC: - 430

Czy nastąpiło przełączenie Mux3 na jakiś rezerwowy system antenowy czy może całkiem coś padło a ja odbieram z nadajnika RTON Wisła Skrzyczne?

Edycja 23.03.2017
Antena przestawiona na RTON Wisła Skrzyczne. Mux 1-3 100% sygnału. Mux 8 ze względu na symetryzator i antenę 21-60 średni 60-80%. Mux TVS 60-80% ( antena odbiera tyłem). W ten sposób udało mi się zażegnać problemy z odbiorem. Dodam, że mux8 na k.07 odbieram krótką anteną dipol 11/21-60 ustawioną horyzontalnie.

pikaczu
Posty: 1254
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 18 kwietnia 2017, o 09:16

w mux 8 brak epg.

Adis
Posty: 9
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Adis » 19 kwietnia 2017, o 09:57

pikaczu wylacz sobie tv i wlacz ponownie epg dziala caly czas

pikaczu
Posty: 1254
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 19 kwietnia 2017, o 10:36

było już wczoraj.

dziś ma być konserwacja nadajnika, a nie ma.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Domel28 » 19 kwietnia 2017, o 13:51

Wczoraj rano chwilowo nie było EPG w MUX8. Może pogoda nie sprzyja i dlatego nie ma konserwacji?

pikaczu
Posty: 1254
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 20 kwietnia 2017, o 08:59

no, może.

ANIAANECZKA
Posty: 1
Rejestracja: 26 kwietnia 2017, o 02:06
Odbiornik: TVN dvb-t
Instalacja antenowa: Antena pokojowa, mieszkam na parterze i odbiór sygnału jest prawie niemożliwy,
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ANIAANECZKA » 26 kwietnia 2017, o 02:31

Witam. Mieszkam w Katowicach, na parterze, naprzeciwko mnie lewiatan i szkoła,mam problem z odbiorem kanałów na antenie domowej, jaką polecacie na takie warunki? Jak już znajdzie jakiś kanał to się ciągle ścina lub brak sygnału, masakra nic się nie da obejrzeć, a już tym bardziej jak pada itp. Dodam że obok jest placówka Netii i nie wiem czy przez nich też te zakłócenia? :x a i niestety nie mogę anteny dać na dach :cry: proszę w miarę szybko o odp bo już w czwartek mój ulubiony serial :D z góry dziękuję :P

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 26 kwietnia 2017, o 17:49

Ulica byłaby trzy razy prostszym rozwiązaniem :)

Netia nie ma nic do gadania, co innego jej nadajniki. Lecz to trzeba sprawdzić, a bez powyższego to zgadywanka.

poxipol
Posty: 1766
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol » 26 kwietnia 2017, o 20:57

Netia przesyła różne sygnały po kablu.
Można spotkać bezprzewodowy internet w pasmach Wi-Fi.
Antena wystawiona na zew.powinna poprawić odbiór.
Sporo można spotkać takich anten http://www.barczak.com.pl/oferta/anteny ... -2-69.html montowanych na parterze za oknem,gdzie mamy dużą przeszkodę przed sobą w odległości jakieś do 25 km.do nadajnika.Nawet odwróconych w przeciwną stronę do nadajnika ,łapiąc sygnały z odbicia, czasem też mniejsze.
Czy się sprawdzi u ciebie ,trudno przewidzieć.
Nieraz bywa że trzeba zainstalować wyżej.

Jeżeli na dachu jest jakaś stacja bazowa,to nie ma przeszkody aby tam zainstalować telewizyjną.

Odpowiedz