Strona 256 z 262

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 26 kwietnia 2017, o 22:07
autor: K63
ANIAANECZKA pisze:mam problem z odbiorem kanałów na antenie domowej
Skoro domowa (pokojowa), to zapewne ze wzmacniaczem. W odległości ok. 2 km masz stosunkowo mocny nadajnik mux-3 (k.41) w Bytkowie, więc stosowanie anteny ze wzmacniaczem może powodować akurat takie problemy. Co prawda emisja odbywa się w polaryzacji pionowej, ale to bardzo blisko. Na jakiej konkretnie antenie odbierasz?

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 31 grudnia 2017, o 09:22
autor: pikaczu
Ja coś napiszę z innej beczki. W muxie z kosztów k.41, nadal są czarne tła z tvp poloni i tvp3 kraków.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 31 grudnia 2017, o 13:58
autor: ObywatelDVB-T
Dziwne, u mnie czegoś takiego nie ma, ani w telewizorze ani w tunerze zewnętrznym.
Myślę, że to pozostałość po tych kanałach i jest zapisana tylko na Twoim odbiorniku bo na pewno tak nie nadają.
Ja mam podobnie z MUX-8 w miejscach trzech kanałów gdzie jest miejsce dla TVP wyskakuje mi po chwili napis "Kanał obecnie nie jest nadawany czy chcesz go teraz usunąć z listy (Tak) (Nie)", podobnie miałem z testem AC-4 TVS HD kanał sam dopisał się do listy automatycznie a kiedy przestali go nadawać, napis wyskakiwał tak długo, aż nie usunąłem go z listy.
Objawy które opisałem są na telewizorze Samsung, natomiast na tunerze Ariva w ogóle żadne napisy nie wyskakują tylko w tym miejscu jest czarny ekran, podobnie jak u Ciebie.

Dlatego albo wyszukaj np. ręcznie ponownie kanał 41, wtedy zapiszą Ci się kanały tylko te które nadają, albo te dodatkowe po prostu usuń z listy i z głowy.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 31 grudnia 2017, o 15:20
autor: pikaczu
Pomoże restart tv i ustawienie od nowa?

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 31 grudnia 2017, o 15:29
autor: ObywatelDVB-T
Myślę, że wystarczy wyszukać ręcznie tylko kanał 41 od nowa, albo w ogóle wyszukać automatycznie wszystkie kanały.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 31 grudnia 2017, o 16:11
autor: pikaczu
Dobra, dzięki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 12 czerwca 2018, o 10:03
autor: exmartino
Witam gdzie mogę sprawdzić aktualne konserwacje nadajników DVB-T, bo spadły mi parametry odbioru i nie wiem co jest grane.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 12 czerwca 2018, o 10:07
autor: K63
Dzisiaj masz konserwację do 15-ej.
http://emi.emitel.pl/plan_www/

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 czerwca 2018, o 12:23
autor: nomadeus
Ciekawi mnie jedna sprawa, mianowicie dlaczego "geniusze" Z Emitel ustawili na takiej samej częstotliwości MUX 1 w Kosztowach i w Wiśle Skrzyczne (746 MHz) i MUX 3 (634 MHz)? Mieszkam połowę drogi (co najmniej) bliżej Kosztowów i niestety mimo, że podczas skanowania TV widzi Kosztowy, to i tak wybiera Wisłę?
Przede wszystkim chodzi mi o MUX 3, które za nic w świecie nie idzie z Kosztowów, MUX 1 mogę ręcznie przestawić, MUX 3 już nie.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 czerwca 2018, o 12:44
autor: poxipol
Ze względu na oszczędności,na niektórych kanałach stworzono sieć synchroniczną -SFN.
Teoretycznie sygnał powinien dostroić się do jak najlepszych parametrów nadawania.
Eliminacja,ograniczenie wpływu jednego z nadajników,to już kwestia odpowiedniej anteny.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 czerwca 2018, o 13:29
autor: K63
nomadeus pisze:podczas skanowania TV widzi Kosztowy, to i tak wybiera Wisłę
Skąd wiesz z jakiego nadajnika odbierasz, skoro to ten sam kanał? Masz identyfikację nadajnika?
nomadeus pisze:MUX 1 w Kosztowach i w Wiśle Skrzyczne (746 MHz)
nomadeus pisze:MUX 1 mogę ręcznie przestawić
W jakim odbiorniku? Jeszcze nie spotkałem takiego, w którym można byłoby sobie wybierać nadajnik odbierający sygnał SFN

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 czerwca 2018, o 17:05
autor: nomadeus
K63 pisze:
nomadeus pisze:podczas skanowania TV widzi Kosztowy, to i tak wybiera Wisłę
Skąd wiesz z jakiego nadajnika odbierasz, skoro to ten sam kanał? Masz identyfikację nadajnika?
nomadeus pisze:MUX 1 w Kosztowach i w Wiśle Skrzyczne (746 MHz)
nomadeus pisze:MUX 1 mogę ręcznie przestawić
W jakim odbiorniku? Jeszcze nie spotkałem takiego, w którym można byłoby sobie wybierać nadajnik odbierający sygnał SFN
Tak, mam identyfikację nadajnika i wiem (zgodnie z forumową wiedzą tutaj), że Wisła/Skrzyczne to NW 06 SLA.
Kosztowy widnieją po prostu jako Emitel.
Nie wybieram nadajnika we wbudowanym tunerze w tv, tylko ręcznie ustawiam częstotliwość daną dla Wisły/Skrzyczne i dla Kosztowów.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 czerwca 2018, o 17:58
autor: K63
Bez względu z jakiego nadajnika odbierasz sygnał mux-3, identyfikowany jest tak samo.
Jarosław Bałuka pisze:
noels pisze: na kanałach z MUX3 jako sieć widnieje NW 06 SLA (ID 341b)
341B - oznaczenie sieci regionalnej dla Śląska
w takiej konfiguracji nadają Kosztowy i Skrzyczne, ale istotne też są nr kanałów, gdyż dla przykładu MUX2 nadawany jest z tym samym ogólnopolskim oznaczeniem sieci ze wszystkich nadajników.
U mnie mux-3 ma jednakowy ID (NW 04 MAL), bez względu na to czy odbieram sygnał go na k.34 (Gorlice, Szczawnica) czy k.50 (Tarnów). NID mają sieci regionalne i sieć ogólnopolska (3401), a nie nadajniki.
nomadeus pisze:Wisła/Skrzyczne to NW 06 SLA.
Kosztowy widnieją po prostu jako Emitel.
Jednakowy identyfikator "Emitel" mają nadajniki nadające w sieci mux-1, mux-2, mux-8.
nomadeus pisze:MUX 1 mogę ręcznie przestawić
Ręcznie to możesz sobie przestawić, ale mux-2, bo tylko on nadaje na różnych kanałach ze Skrzycznego (58) i z Kosztowych (49).

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 czerwca 2018, o 18:12
autor: nomadeus
K63 pisze: Ręcznie to możesz sobie przestawić, ale mux-2, bo tylko on nadaje na różnych kanałach ze Skrzycznego (58) i z Kosztowych (49).
Zgadza się, o tym właśnie też napisałem. Że MUX-2 mogę przestawiać.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 26 lipca 2018, o 12:31
autor: BB_King
tranzystor pisze:
ainsztain pisze:Nie wiem czy moja lokalizacja jest "wyśmienita" ???
Odbieraj mój post z przymrużeniem oka ;) Chciałem tylko powiedzieć ci że ta "świetna" lokalizacja to przede wszystkim to że mieszkasz blisko Ornontowic (gdzie jest nadajnik MUX lokalnego) a jednocześnie Ornontowice jak i Kosztowy masz prawie że w jednej linii (minimalna odchyłka o kilkanaście stopni to tyle co nic) dodatkowo w twoją stronę idzie pełna moc MUX-8 oraz testowego TVS - więc odpowiedź już znasz, jesteś nielicznym szczęściarzem który ma ponad 50 polskich darmowych kanałów, zapytaj się np. tych osób które mieszkają tam gdzie np. ja gdy Mysłowice-Kosztowy mają w innym kierunku, Ornontowice jeszcze w innym a Ostravę jeszcze całkiem w innym kierunku albo tych co mieszkają od północnej strony Mysłowic gdzie moc sygnału MUX-8 jest strasznie ograniczona, albo mieszkają w rejonie Tarnowskich Gór, oni to dopiero muszą kombinować. :roll:

i co byś radził tarnogórzanom, żeby odbierać wszystkie polskie multipleksy?

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 27 lipca 2018, o 16:40
autor: ainsztain
Nie mnie pytano, ale pokuszę się o odpowiedź. Odległość kątowa pomiędzy Ornontowicami a Mysłowicami to dla Tarnowskich Gór około 50 stopni. Ustawiając antenę pośrodku oba nadajniki są po bokach około 25 stopni- odbiór prawdopodobny z 1 anteny. Biorąc pod uwagę użycie tzw. siatki myślę, że na 1 antenie można dodatkowo odebrać muxy czeskie z Ostrawy - Hostalkovic.
Życie oczywiście weryfikuje teorie.

MUX 8 z Kosztowów - drastyczny spadek parametrów

: 5 sierpnia 2018, o 18:16
autor: nomadeus
Od jakiegoś czasu "coś" się dzieje z MUX-8 z Kosztowów. Wieczór/noc/rano idealnie sygnał na poziomie 90, jakość na 100. Dziś cały dzień spadek do około 60 tu i tu.
Czy u Was jest tak samo w tej chwili? Co się dzieje? Sprawdzałem w sąsiednim domu. Identyczna sytuacja.

Re: MUX 8 z Kosztowów - drastyczny spadek parametrów

: 5 sierpnia 2018, o 20:43
autor: nomadeus
Po godzinie 20. MUX-8 wrócił do normy. O co chodzi? Temperatury nadajniki nie wytrzymują?

Re: MUX 8 z Kosztowów - drastyczny spadek parametrów

: 13 sierpnia 2018, o 11:35
autor: Dobrycel
Cos jest na rzeczy. Ja przestałem w ogóle odbierać...
Nie bede nic pisać bo dostane ochrzan jak kiedyś a potem UKE zweryfikowało rzeczywistość na moją korzyść. Chodziło mi wtedy o (tzw doświetlenia i zacinanie obrazu). Jak dostali ochrzan z UKE i poprawili tak do tej pory działa ok. Z Mux 8 trzeba tez do UKE zadzwonić i naskarżyć, to pewnie zrobią porządek.

Re: MUX 8 z Kosztowów - drastyczny spadek parametrów

: 15 sierpnia 2018, o 01:51
autor: żyżej
Wystarczy jakby MUX8 nadawało w tej samej polaryzacji co multipleksy UHF. Kto to wymyślił, że na dolnym paśmie są potrzebne na ogół inne anteny, żeby móc odbierać ósemkę? Lobbing wielu zainteresowanych, żeby tylko interes się kręcił... Ech.