DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

VAHANARA
Posty: 67
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 9 września 2019, o 18:49

seba950 pisze:
9 września 2019, o 15:29
Ma problem z mux8 z kosztów chociaż z dachu dość dobrze widać nadajnik.
To znaczy - co się dzieje? Napisz, jakie masz poziomy i jakości wszystkich mux-ów oraz jaką masz lokalizację.
Możesz sprawdzić, jaki masz zamontowany w tej siatce symetryzator - bo, domyślam się, że przy tej odległości masz antenę bez wzmacniacza.
seba950 pisze:
9 września 2019, o 15:29
Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Pozostaje mi chyba tylko wymienić antenę na kierunkową.
Drugą antenę zawsze zdążysz kupić. Siatki z reguły nieźle sobie radzą z odbiorem na VHF-ie, choć oczywiście wszystko zależy od lokalnych warunków i egzemplarza siatki, którą się ma. One potrafią tak mieć, że jedne kanały z VHF potrafią odbierać OK, podczas gdy z innymi bywa cienko.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 59
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena siatkowa Dipol z symetryzatorem na dachu i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 11 września 2019, o 21:46

mam symetryzator. Przy tej siatce mam bardzo niski poziom sygnału bo w granicach 20% i jakości też koło 20%.
Mieszkam W mikołowie także nie jest to daleko

VAHANARA
Posty: 67
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 11 września 2019, o 23:26

seba950 pisze:
11 września 2019, o 21:46
mam symetryzator. Przy tej siatce mam bardzo niski poziom sygnału bo w granicach 20% i jakości też koło 20%.
Mieszkam W mikołowie także nie jest to daleko
Te 20% to mux-8 z Kosztowych (k6)? A nie złapałeś przypadkiem Skrzycznego na k7?

Z siatkami tak jest, że one konstrukcyjnie nie są właściwie przeznaczone do pracy w paśmie VHF, choć mają tam zwykle jeszcze jakieś małe zyski. Ale, może być też tak, że po złożeniu całej instalacji, nagle jest tak, że na jednych kanałach łapią, a na innych nie.

Daleko nie masz do nadajnika i faktycznie wygląda, że coś przy mało sygnału jest na tak bliski nadajnik. A jak z poziomami na pozostałych mux-ach?

Zacząłbym od sprawdzenia, czy instalacja jest w porządku - czy gdzieś nie ma przerwy na żyle środkowej albo ekranie kabla antenowego - przy wtyczce antenowej czy symetryzatorze?

I przede wszystkim - jaki symetryzator jest zamontowany w antenie - powinien być taki dla pasma I-V lub, lepiej, III-V. Bo może masz tam wsadzony symetryzator IV-V, wtedy mógłby blokować sygnał mux-8.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2431
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 12 września 2019, o 00:51

VAHANARA pisze:
11 września 2019, o 23:26
może masz tam wsadzony symetryzator IV-V, wtedy mógłby blokować sygnał mux-8
Może tak być. Spotykałem ASP-8 kupione w Dipol-u z symetryzatorem na k.21-60. :!:

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 59
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena siatkowa Dipol z symetryzatorem na dachu i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 16 września 2019, o 18:27

Opisze wszystko dokładnie raz jeszcze.
Mam 3 anteny siatkowe. Jedna to konopex z symetryzatorem którą mam już rok. Ustawiona na kosztowy, odbiera wszystkie muxy. Pozostałe dwie to dipolowskie siatki z symetryzatorami.

Stara Antena:
Mux 1 - Siła 98% Jakość 100%
Mux 2 - Siła 100% Jakość 100%
Mux 3 - Siła 100% Jakość 100%
Mux 8 - Siła 58% Jakość 100%
Mux L2 - Siła 50% Jakość 100%
Mux tvp kraków - Siła 25% jakość 32%
Do tego kanały czeskiej telewizji - Raczej Wszystkie mają siłę w granicach 26% i jakość 46%

Nowe anteny

Mux 1 - Siła 18% Jakość 92%
Mux 2 - Siła 54% Jakość 100%
Mux 3 - Siła 92% jakość 100%
Mux 8 - Siła 4% jakość 7%
Mux L2 - Siła 0% Jakość 0%
mux tvp Kraków - Siła 0% jakość 0%
Czeska telewizja - Siła 0% Jakość 0%

Nie mam pojecia co z tym zrobić. Na obu nowych takie same wyniki. Do testów używałem tego samego dekodera.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 59
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena siatkowa Dipol z symetryzatorem na dachu i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 16 września 2019, o 18:35

VAHANARA
patrze na stronie dipola jak wygladaja te symetryzatory to wychodzi na to ze mam w obydwóch symetryzator I-V

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 59
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena siatkowa Dipol z symetryzatorem na dachu i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 16 września 2019, o 18:39

Albo i nie? z tego co pamiętam one chyba nie mają tego małego transformatorka.

VAHANARA
Posty: 67
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 16 września 2019, o 19:11

A, to dość istotne, czy symetryzatory są z ferrytem, czy to tylko płytka drukowana. Bo jeśli symetryzatory byłyby w wykonaniu na płytce drukowanej, to mogłoby to tłumaczyć brak mux-8. Musisz to sprawdzić, co one mają na sobie napisane, albo zamieść ich fotkę.

Co do odbioru pozostałych mux-ów, to jedyne, co mi przychodzi do głowy to przesterowanie dekodera sygnałami LTE. Siatki dipolowskie są 'wyciągane' na odbiór górnych kanałów, więc LTE mogą brać jak burza. U ciebie właśnie dokładnie tak to wygląda - czym niższy kanał od k55, tym większy poziom.

Ja akurat jestem obok dekodera (Wiwa) właśnie 'dociążonego' LTE jak jasna &%#%$^%@... Z filtrem LTE na gnieździe antenowym pokazuje poziom dla k58 ~97%, a dla k48 100%. Natomiast bez filtra jest k58 ~46%, a dla k48 ~64%. Jest analogia do twojej sytuacji.

Masz zamocowane w antenach (starej i dipolowskich) te plastikowe przydatki z direktorami w dipolach? One są tak małe w dipolowskiej siatce, że muszą być idealne dla LTE.


Z innej strony - nie tak dawno miałem walkę z odbiorem na strychu. Miałem siatkę dipolowską (bez "przydatków" oczywiście) i UHF-4 Maximum. A siatka Maximum to naprawdę dobra antena jest.

I co się w boju okazało - dipolowska była trochę lepsza w jakości odbioru na k56, zaś Maximum trochę lepsza na jakości odbioru na k36 / 43. Pomiary po filtrze LTE. Z grubsza były porównywalne, choć w tym przypadku zostawiłem dipolowską, bo k56 był ważniejszy.

Niestety nie pamiętam, jaki symetryzator założony miała dipolowska, ale jak znam życie to włożyłem tam taki drukowany na płytce, bo nie potrzebowałem VHF-u.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 59
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena siatkowa Dipol z symetryzatorem na dachu i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 16 września 2019, o 19:45

Tak, wszystkie plastiki mam zamontowane. w antenie konopex są mniejsze a jest lepszy odbiór. jak bede mial czas to wyjde na dach i cykne foty symetryzatorów

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 59
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena siatkowa Dipol z symetryzatorem na dachu i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 16 września 2019, o 19:47

a jeszcze zapytam. jak to jest ze nowe anteny nie łapią sygnałów z czechów ? to też wina symetryzatora?

VAHANARA
Posty: 67
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 16 września 2019, o 20:31

Nie wiem na jakich kanałach odbierasz te czeskie mux-y, ale już na starej antenie mają niskie poziomy, więc wychodziłoby na to, że sygnał z LTE je po prostu "zadusił" - podobnie do mux-ów lokalnych. Symetryzatory to tylko ewentualnie kwestia braku mux-8 (VHF)

Trzeba by spróbować powyjmować te plastiki z dipoli, żeby siatki dipolowskie straciły trochę zysku na górze - może wtedy dekoder by się odblokował. Recz jasna, jeśli to jest tak, jak myślę.

Ewentualnie, próba z filtrem LTE by wszystko wyjaśniła.

Idąc śladami bohatera z filmu 'Rozmowy kontrolowane' (chyba taki miał tytuł) - "Jest lepsza, więc jest gorsza..." ;)

poxipol
Posty: 1821
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol » 16 września 2019, o 22:18

Starsze wykonania Dipola
K 6-60

Obrazek
Nowsze wykonana Dipola
K 6-69

Obrazek
Jak w opisie zysk energetyczny jest podany w odniesieniu do anteny izotropowej -dBi.
W porównaniu do oryginału jest o 2 dB niższy.
Direktorki dopasowujące służą do poprawy WFS,bez żadnego wpływu na jej zysk energetyczny.
Dodatkowe rozszerzenie pasma odbioru wpływa negatywnie na odbiór coraz to niższych kanałów.
W magazynach Dipola zalega bardzo dużo  siatek.
Mogą też być wypychane K 6-69.

VAHANARA
Posty: 67
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 16 września 2019, o 22:53

No, jeśli seba950 trafiłby na wersję k69 i w dodatku z symetryzatorem na UHF, to by to właśnie mogło tak wyglądać jak opisał...

Obecnie sprzedawane są znowu sygnowane do k60.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 59
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena siatkowa Dipol z symetryzatorem na dachu i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 17 września 2019, o 17:43

Czyli co? Pora na zmianę anten na kierunkowe ? Czy jeszcze kombinować z tymi ?

Lukasz_B
Posty: 6
Rejestracja: 16 września 2019, o 17:15
Odbiornik: 1. Tv Samsung
2. Tv LG ("dalszy')
Instalacja antenowa: Ant. kier. aktywna z zasil., trójnik, zasilacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: Lukasz_B » 17 września 2019, o 22:10

Cześć!
Od pewnego czasu mam brak sygnału na kanale 55, na którym ma być nadawany MUX-1.
Nadajnik Katowice Kosztowy, odległość 15,5km. Antena kierunkowa z wzmacniaczem (nówka) na wysokości ok. 5m. Dwa TV, zasilacz.
Pozostałe MUX śmigają jak lala. W czym może być problem?

poxipol
Posty: 1821
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: poxipol » 17 września 2019, o 22:39

jakie są objawy po wyłączeniu napięcia zasilania do wzmacniacza.

VAHANARA
Posty: 67
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 17 września 2019, o 22:59

'Siatka' to też antena kierunkowa...

1. Sprawdź te symetryzatory.
2. Załóż filtr LTE do siatki dipolowskiej - np. Signala (mają w Dipolu) albo AMSA.

VAHANARA
Posty: 67
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: VAHANARA » 17 września 2019, o 23:10

Lukasz_B pisze:
17 września 2019, o 22:10
W czym może być problem?
SFN, LTE, uszkodzenie wzmacniacza w antenie, uszkodzenie zasilacza antenowego, jakiś inny problem na instalacji... sporo tego może być...
Podałbyś, jakie poziomy i jakości dla pozostałych mux-ów pokazują odbiorniki. Dla mux-1 pokazują jakiś poziom, czy nic?
Lukasz_B pisze:
17 września 2019, o 22:10
Nadajnik Katowice Kosztowy, odległość 15,5km. Antena kierunkowa z wzmacniaczem (nówka)
Dlaczego antena ze wzmacniaczem jest zastosowana przy takiej odległości?

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 820
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: Maciejek » 18 września 2019, o 13:46

Lukasz_B pisze:
17 września 2019, o 22:10
.W czym może być problem?
Wyrzuć, wzmacniacz, zasilacz w ich miejsce wstaw symetryzator, zwykły wtyk antenowy i będzie śmigać jak ta lala.
You welcome :)

Lukasz_B
Posty: 6
Rejestracja: 16 września 2019, o 17:15
Odbiornik: 1. Tv Samsung
2. Tv LG ("dalszy')
Instalacja antenowa: Ant. kier. aktywna z zasil., trójnik, zasilacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: Lukasz_B » 18 września 2019, o 15:40

Zasilacz z powodu braku sygnału na drugim, "dalszym" TV. Bez zasilacza, ze względu na dużą odległość od anteny sygnał jest znikomy. W sklepie polecono mi zmodyfikować instalację na taką, jaką mam opisaną obecnie. Pomogło, sygnał się pojawił, przy czym brak MUX-1. Strojenie ręczne na kanale 55 nie pomaga, brak sygnału.
Załączam zdjęcia z poziomami sygnałów.
https://drive.google.com/open?id=1DNzhd ... jkhwPiF2hY
https://drive.google.com/open?id=1HcKaD ... 7qJvKE6vwp
https://drive.google.com/open?id=167AFe ... aylXN-ps59
https://drive.google.com/open?id=16u7Ue ... 8pGRquCng0
https://drive.google.com/open?id=1D-5tc ... KCXDgsh2Ey

Odpowiedz