DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

dvbtowiec
Posty: 527
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: dvbtowiec » 18 września 2019, o 15:57

Jakich kabli używasz? Czy dobrej jakości? Na dobrej jakości kabli nie powinno być dużych strat na długości kabla.
Sugeruje użyć TRISET-113, jeśli instalacja między odbiornikami jest na zewnątrz, to koniecznie wersja żelowana (czarny)

Ostatnio przepinałem gościa z instalacji która miał wykonaną dawno temu na potrzeby TV kablowej na 2 odbiorniki, pod instalację DVB-T po tych samych kablach, podłączając tylko źródło sygnału na wejściu do mieszkania.

Podobny problem jak opisujesz się pojawił. Na bliższym odbiorniku wszystkie MUXy śmigaly, na dalszym w sąsiednim pokoju za dodatkowym rozdzielaczem i długości cienkiego kabla ok 15m brak dwóch MUX'ów.

Po wpięciu za dodatkowy rozdzielacz porządnego kabla ze zwoju 30mb i podłączeniu do drugiego odbiornika, wszystkie MUXy zaczęły świecić, mimo iż zastosowałem dłuższy kabel.

Zatem jakość kabla nie jest bez znaczenia.

Lukasz_B
Posty: 6
Rejestracja: 16 września 2019, o 17:15
Odbiornik: 1. Tv Samsung
2. Tv LG ("dalszy')
Instalacja antenowa: Ant. kier. aktywna z zasil., trójnik, zasilacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: Lukasz_B » 18 września 2019, o 17:35

Tutaj w TV, który jest bliżej anteny też nie ma MUX-1. Nie było zarówno na starej antenie, nie ma i na nowej. Sygnał na nim na poziomie 90% (pokazuje tylko ogólny sygnał) i działa wszystko, oprócz kanału 55.

Instalacja fakt, jest stara (kabel od anteny do rozdzielacza).

Dziwi mnie, że problem pojawił się parę miesięcy temu z dnia na dzień. Dotychczas wszystko działało bez problemu, wtedy nawet bez wzmacniacza w "dalszym" TV.

Czy były wykonywane jakieś zmiany, modyfikacje w nadajniku może?

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: poxipol » 18 września 2019, o 21:10

Według twojego wykazu,podałeś odbiór kanału 58.
Jest to odbiór z nadajnika Wisła Skrzyczne.
Zapewne masz utrudniony odbiór z Kosztowy.
Kłopot w tym że kanał 55 jest w synchronizacji ( SFN ) Kosztowy-Wisła.
Jak pogorszy się synchronizacja to poziom sygnału może być wysoki,ale jego jakość za niska,uniemożliwiając odbiór.
Rada na to to filtr środkowo-zaporowy K 55.
Tutaj chodzi o odpowiednie osłabienie K 55,nie o jego wzmocnienie.

Lukasz_B
Posty: 6
Rejestracja: 16 września 2019, o 17:15
Odbiornik: 1. Tv Samsung
2. Tv LG ("dalszy')
Instalacja antenowa: Ant. kier. aktywna z zasil., trójnik, zasilacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: Lukasz_B » 18 września 2019, o 21:50

Hmm... No to mamy jakiś trop. Nie mam pojęcia jak taki filtr wygląda i jak go zastosować. Mógłbyś przybliżyć temat?

VAHANARA
Posty: 56
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: VAHANARA » 18 września 2019, o 22:58

Powiedziałbym, że albo masz jakieś trudne warunki odbioru, albo cała instalacja jest nie za bardzo.

To nagłe zniknięcie mux-1 sugerowałoby albo awarię elektroniki w instalacji (wzmacniacz, zasilacz), albo włączenie blisko czegoś ostro dmuchającego w LTE, albo jakieś zmiany w nadawanym SFN-ie. Jeśli jakość sygnału na k55 miałeś kiepską (a pewnie tak było patrząc na jakość k58 w singlu) to byle drobiazg mógł wyłączyć odbiór.

Napisz jeszcze:
- jaka antena i gdzie zamontowana
- ile mniej więcej masz kabla od anteny do rozgałęźnika i dalej do obu TV
- jaki rozgałęźnik

Filtr do korekcji poziomów na wybranych kanałach to np. taki: https://www.dipol.com.pl/filtr_4_kanalo ... R90212.htm
Filtr do wycięcia LTE to np. taki: https://www.dipol.com.pl/filtr_lte_wewn ... R49600.htm

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: poxipol » 18 września 2019, o 23:59

Filtr środkowo-zaporowy to nic innego jak tłumik antenowy z tą różnicą że filtr tłumi jeden kanał lub wybrane kanały.
W antenie masz przedwzmacniacz antenowy.na próbę zamontuj regulowany napięciowo zasilacz.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 235
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: Acid » 19 września 2019, o 01:14

Jaka to miejscowość ? Antena widzi maszt ? Przy tej odległości powinieneś mieć zamknięte wskaźniki w tv na widelcu. Na początek wzmacniacz zastąp symetryzatorem. Obstawiam zgniły przewód lub błąd w połączeniu , zarobieniu wtyków, poziomy sygnałów jakby wzmacniacz nie dostawał napięcia . Tv zawsze stroimy ręcznie, dla nadajnika Kosztowy kanały to 6,21,34/41,49,55.

dvbtowiec
Posty: 527
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: dvbtowiec » 19 września 2019, o 08:43

Piszesz że zastosowałeś wzmacniacz, bo na dalszym odbiorniku był problem z odbiorem. Wzmacniacz nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem na poprawę odbioru.
Zacznij od wymiany kabli na nowe, porządne, jeśli tak jak piszesz masz starą instalację.
Straty na starych, zwłaszcza cienkich kablach i zgniłych końcówkach mogą być bardzo duże.
Na końcówkach które są na zewnątrz, jeśli gdzieś masz F-ki koniecznie kompensacyjne.
Wyrzuć wzmacniacz i zastosuj symetryzator.


Jeśli problemy nie ustąpią zastosuj się do dalszych rad kolegów, bo możliwe że np. w Twojej okolicy nagle coś z LTE zaczęło zakłócenia robić. Wymiana kabla jednak Ci nie zaszkodzi. Dobrej jakości kabel pozwoli Ci uniknąć przesterowania na wzmacniaczu, co także nie jest dobre, bo sygnał również z tego powodu zanika.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: Maciejek » 19 września 2019, o 08:51

Ludzie co Wy gadacie? Jakie filtry, tłumiki???
@lukasz_B przy 15 km od nadajnika wielkiej mocy gdzie Mux1 sieje 50kW i do tego wzmacniacz w antenie to książkowy przykład jak narobić sobie problemów w odbiorze. Zrób to co Ci pisałem wcześniej plus sprawdź sobie kabel antenowy. Pamiętaj też o rygorze przy wykonywaniu połączeń i to tyle. Pzdr.

Lukasz_B
Posty: 6
Rejestracja: 16 września 2019, o 17:15
Odbiornik: 1. Tv Samsung
2. Tv LG ("dalszy')
Instalacja antenowa: Ant. kier. aktywna z zasil., trójnik, zasilacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: Lukasz_B » 19 września 2019, o 15:04

Spróbuję jeszcze podmienić wzmacniacz na symetryzator. Jeżeli to nie pomoże, to biorę się za nowy kabel.
Jaki sposób montażu kabla do elewacji - ocieplenia polecacie?

VAHANARA
Posty: 56
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: VAHANARA » 19 września 2019, o 17:06

To blok / kamienica czy domek jednorodzinny?

Lukasz_B
Posty: 6
Rejestracja: 16 września 2019, o 17:15
Odbiornik: 1. Tv Samsung
2. Tv LG ("dalszy')
Instalacja antenowa: Ant. kier. aktywna z zasil., trójnik, zasilacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: Lukasz_B » 19 września 2019, o 17:49

Dom :)

VAHANARA
Posty: 56
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: VAHANARA » 19 września 2019, o 21:23

Można na wiele sposobów - popatrz tam, leciwe, ale skondensowane: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1470732.html
Uzupełniając - jak w ogóle nie chcesz mieć widocznego kabla na elewacji, to możesz pokombinować dodatkowo ze schowaniem go za czy przy rynnie. Ważne, żeby były stabilne mocowania przy przejściu kabla z dachu do ściany plus pętle przed ścianą i przy antenie.

Kabel czarny bym sugerował, z dużym ekranowaniem. Z oplotem z Cu albo z żelowanym Al.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2399
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Brak MUX-1 z Katowic Kosztowy

Post autor: K63 » 19 września 2019, o 22:52

Lukasz_B pisze:
19 września 2019, o 15:04
Jaki sposób montażu kabla do elewacji - ocieplenia polecacie?
Jak już masz zamiar dziurawić ocieplenie, to może takie wkręcane kołki, do których wkrętami możesz przymocować korytko lub rurkę PVC.
Obrazek

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 235
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 20 września 2019, o 14:56

Na kanale 40 uruchomiono emisję Polsat News HD. Modulacja 16QAM.
.

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 20 września 2019, o 15:39

Mam, tylko 1 kanał będzie?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 956
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 20 września 2019, o 15:45

Acid pisze:
20 września 2019, o 14:56
Na kanale 40 uruchomiono emisję Polsat News HD. Modulacja 16QAM.
.
Ciekawe z jaką mocą nadają bo u mnie sygnał b. silny. Pozostałe parametry FEC 3/4, GI 1/32.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 235
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 20 września 2019, o 16:03

U mnie również sygnał full. Pozostaje czekać na wykaz UKE chyba, że Pan Jarosław będzie taki miły i zdradzi trochę szczegółów

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1741
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 20 września 2019, o 16:11

U mnie też jest.
Być może dorzucą jeszcze coś, bo zgodnie z tym co napisali na Media2.pl to:
Cyfrowy Polsat wystąpił w związku z tym do Urzędu Komunikacji Elektronicznej o zgodę na czasowe przeprowadzenie emisji eksperymentalnej w czterech nowych lokalizacjach na częstotliwości z wykorzystaniem sygnału programów Polsat News, Polsat Sport, Polsat Sport Extra, Polsat Film, Polsat Cafe, Polsat Play,
https://media2.pl/media/158513-Grupa-Po ... rowej.html

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 20 września 2019, o 16:21

Tylko czekać cierpliwe.

Odpowiedz