DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

pikaczu
Posty: 1319
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Katowice Kosztowy

Post autor: pikaczu » 14 grudnia 2019, o 15:08

MiXer pisze:
9 grudnia 2019, o 22:10
Czy w ostatnich dniach coś się zmieniło na Kosztowach w MUX-8? Obserwuje chwilowe i powtarzające się zakłócenia.
Instalacja antenowa nowa, wykonana blisko 2 msc temu, wszystko działało idealnie jakoś do soboty (może piątku).
Antena dedykowana tylko do VHF, symetryzator, kabel bezpośrednio (bez zwrotnicy po drodze) do tunera (po drodze tylko filtr LTE i przepięciówka). Miejscowość Pawłowice (koło Żor).

Podpoiłem miernik pod instalację i przez chwilę wygląda to bez błędnie:

Obrazek

Po czym po krótkiej chwili:

Obrazek

I tak na przemian. Oczywiście na TV klatkowanie, przerwy w dźwięku.


Jeszcze zainstalowana antena: https://www.dipol.com.pl/antena_telewiz ... _A1116.htm

Zapomniałem dodać dość istotną sprawę, dzieje się to w określonych godzinach. W tej chwili w nocy jest cały czas ideał VBER <1e-8. Zauważyłem, że dzieje się tak w okolicy od popołudnia do późnej nocy. Nad ranem do popołudnia działało ok
Twój nadajnik to skrzyczne, tak wskazuje mapa od emitela.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2567
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 14 grudnia 2019, o 15:18

seba950 pisze:
14 grudnia 2019, o 14:53
założyłem antenę uhf i antenę vhf, sygnał z Kosztów raz jest raz nie ma
Co to za anteny? Czym połączone?

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 96
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 14 grudnia 2019, o 15:26

Uhf: Blue Line AT-10
Vhf : Barczak Yagi 5-12

Połączone zwrotnica johansson coupleur 1269

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 96
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 14 grudnia 2019, o 15:38

A nie ma ktoś z was najlepiej z okolic Mikołowa miernika i dałby radę mi to sprawdzić ?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2567
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 14 grudnia 2019, o 15:58

seba950 pisze:
14 grudnia 2019, o 15:26
Uhf: Blue Line AT-10
Vhf : Barczak Yagi 5-12

Połączone zwrotnica johansson coupleur 1269
Wszystko wydaje się być OK. Sygnały w Mikołowie i okolicach teoretycznie są bardzo wysokie. Może problem tkwi w przewodzie lub połączeniach, a nie w antenach. :?:

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 96
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 14 grudnia 2019, o 17:28

Napewno przewód który idzie od zwrotnicy do tv jest okej, bo wcześniej działał. Możliwe ze to przez kable mówisz ? Sprawdzę to jutro. Jeszcze sprawdzę inna zwrotnice. Ale myśle ze i tak najlepiej mieć miernik

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2567
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 14 grudnia 2019, o 18:56

seba950 pisze:
14 grudnia 2019, o 17:28
Napewno przewód który idzie od zwrotnicy do tv jest okej, bo wcześniej działał.
No ale z jakiegoś powodu odbiór pogorszył się, skoro postanowiłeś wymienić antenę. Teoretycznie łatwiej uszkodzeniu ulegnie przewód lub złącze, niż antena. Coś może być na rzeczy, skoro nawet nowa siatka nie działała jak powinna.
Pomiń chwilowo zwrotnicę i podłącz oddzielnie anteny VHF i UHF bezpośrednio do tv.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 96
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 14 grudnia 2019, o 22:42

Jutro tak zrobię i dam znać czy pomogło

Adis
Posty: 32
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Adis » 15 grudnia 2019, o 11:05

Zakłócenia w odbiorze mux8 są od dwóch tygodni u mnie w Rybniku sila63 jakoś 2 do 6 po chwili70 na 50 i na chwilę Zadziała a ber6700e-6 pozostałe muxy działają

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 96
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 15 grudnia 2019, o 15:16

Byłem na dachu.
Antena vhf wogole jakby nie łapie sygnału. jest wtedy siła 10% jakość 0%
Antena uhf - Mux 2 i 3 jeszcze w miare chodzą. Mux 1 siła 30% jakość skacze od 0% do 38%
najlepiej idzie mux 3. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane. Powiem tyle że gdy sama antena uhf jest zapieta do zwrotnicy to chodzi tak jak bezposrednio podpieta do tv. Po podpięciu antney vhf wszystko znika :/ wszystkie muxy umierają. Stałem na tym dachu i myślałem czy coś ze mną jest nie tak czy te anteny są tak słabe.

VAHANARA
Posty: 138
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 15 grudnia 2019, o 15:56

seba950 pisze:
15 grudnia 2019, o 15:16
Stałem na tym dachu i myślałem czy coś ze mną jest nie tak czy te anteny są tak słabe.
Daj zdjęcia anten, zwrotnicy, złącz (z bliska).

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2567
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 15 grudnia 2019, o 19:04

seba950 pisze:
15 grudnia 2019, o 15:16
Antena vhf wogole jakby nie łapie sygnału. jest wtedy siła 10% jakość 0%
Antena uhf - Mux 2 i 3 jeszcze w miare chodzą. Mux 1 siła 30% jakość skacze od 0% do 38%
Do tych anten podpiąłeś przewód, którym normalnie łączysz zwrotnicę i odbiornik? Czy był to inny przewód?

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 96
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 15 grudnia 2019, o 19:55

Odpialem kabel od wyjścia zwrotnicy i wpialem go w antenę

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2567
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 15 grudnia 2019, o 20:33

Wygląda na to że masz uszkodzone któreś złącze/wtyk lub przewód.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 96
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 15 grudnia 2019, o 21:07

Napewno przewód łączący tv ze zwrotnica jest ok, bo wziąłem kabel ktory idzie tez na dolne piętro i było to samo. A czy myślisz ze przez uszkodzone przewod jednej anteny może być problem z np cała reszta ?

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 96
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 15 grudnia 2019, o 21:07

Napewno przewód łączący tv ze zwrotnica jest ok, bo wziąłem kabel ktory idzie tez na dolne piętro i było to samo. A czy myślisz ze przez uszkodzone przewod jednej anteny może być problem z np cała reszta ?

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 96
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 15 grudnia 2019, o 21:09

Ale wracając do tego, antena nie odbiera mi wogole mux 1 czyli jest siła ale brak jakości

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2567
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 15 grudnia 2019, o 21:28

Chyba nie sądzisz, że masz uszkodzone akurat dwie anteny, które nie są w stanie odebrać sygnału z mocnego nadajnika oddalonego o 15 km. :?:

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 96
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 16 grudnia 2019, o 09:15

mapy pokazują że jest 12km nawet. Także nie wiem o co chodzi. Odwrócenie anteny też nic nie daje. Przewód mam triset 113 PE.
Chyba poprostu wypozycze miernik i zobacze co jest z sygnałem a jeżeli gdzieś zanika to w którym miejscu.

MiXer
Posty: 2
Rejestracja: 9 grudnia 2019, o 09:03
Miejscowość: Pawłowice
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne / Ornontowice (TVT)

Re: Katowice Kosztowy

Post autor: MiXer » 19 grudnia 2019, o 01:49

pikaczu pisze:
14 grudnia 2019, o 15:08

Twój nadajnik to skrzyczne, tak wskazuje mapa od emitela.
Nie ma za bardzo opcji na MUX-8 z Skrzycznego, sygnał znajduję w wybranych miejscach na dachu i to nie za mocny. W dodatku tylko z wzmacniaczem bo bez nie ma szans.

Tak czy siak sygnał wrócił do normy po napisaniu tego posta - więc chyba jednak coś tam się działo na Kosztowach :?:

Teraz jak zmierzyłem to SNR poszedł do góry o 2 dB.

Odpowiedz