DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 30 grudnia 2019, o 13:12

Na jakich kanałach, będzie po zmianiach, mux 1-3, 8 i nowe mux 5-6?

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 125
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 30 grudnia 2019, o 14:53

To będą nowe muxy?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1046
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 24 lutego 2020, o 12:29

W MUX-e testowym na k40 obok PN pojawił się kanał Polsat Film HD (na razie tylko czarny ekran)

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 125
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 24 lutego 2020, o 12:33

blockbuster pisze:W MUX-e testowym na k40 obok PN pojawił się kanał Polsat Film HD (na razie tylko czarny ekran)
U mnie już jest dźwięk nawet ale obrazu brak

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1046
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 24 lutego 2020, o 12:42

Jest już obraz.
@seba950 emisja tego kanału jest z użyciem kodeka HEVC tak więc u niektórych będzie tylko dźwięk.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 125
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 24 lutego 2020, o 12:46

blockbuster pisze:Jest już obraz.
@seba950 emisja tego kanału jest z użyciem kodeka HEVC tak więc u niektórych będzie tylko dźwięk.
Czyli niestety mój telewizor nie ogarnia :/, i tak się rozglądam za jakimś dekoderem obsługującym nowe standardy

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 24 lutego 2020, o 13:15

U mnie jest głos, bez obrazu.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 125
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 24 lutego 2020, o 13:16

pikaczu pisze:U mnie jest głos, bez obrazu.
Czyli masz ten sam problem co ja, musisz nowy dekoder sobie sprawić który obsługuje ten kodek

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 24 lutego 2020, o 13:27

seba950 pisze:
24 lutego 2020, o 13:16
pikaczu pisze:U mnie jest głos, bez obrazu.
Czyli masz ten sam problem co ja, musisz nowy dekoder sobie sprawić który obsługuje ten kodek
no, i tak chcę kupić nowy tv, pod koniec przyszłego roku.

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wandosu » 24 lutego 2020, o 15:19

Witajcie posiadam tuner cabletech urz0324
Czyli ma możliwość odbioru DVBT2
I niestety ten program na 40 kanale Polsat Film HD idzie tylko sam głos obrazu brak
W menu jak na zdjęciach wszystko ok szukanie przywróć ustawienia fabryczne dałem
Moze zmiana softu pomoże gdzie można do niego pobrać
Z góry dziękuje
Obrazek Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2725
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 24 lutego 2020, o 15:46

wandosu pisze:
24 lutego 2020, o 15:19
Witajcie posiadam tuner cabletech urz0324
Czyli ma możliwość odbioru DVBT2 (...) na 40 kanale Polsat Film HD idzie tylko sam głos obrazu brak
Ale nie ma kodeka H.265/HEVC, tylko H.264/AVC. Dlatego masz tylko głos. Oprogramowanie raczej tego nie zmieni. W przyszłości czeka Cię wymiana dekodera.

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wandosu » 24 lutego 2020, o 16:37

Ok dziękuję
Czyli kupując telewizor czy tuner musi być ten kodec H.265/HEV
toT2 w tym tunerze to może na inne kraje

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2725
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 24 lutego 2020, o 17:00

Ma być DVB-T2/H.265/HEVC.
Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz w temacie viewtopic.php?f=2&t=6453 a także na stronie https://dvbt2.pl/index.php.

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wandosu » 24 lutego 2020, o 17:17

Dziękuję.

Adis
Posty: 60
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Adis » 24 lutego 2020, o 18:56

Musi być t2 i kodek hewec265

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: wandosu » 24 lutego 2020, o 19:10

Trzeba będzie uważać przy kupnie bo nie wystarczy że pisze T2. na TV czy tunerze,a sprzedawca w sklepie powie ze przecież jest T2 napisane
Mam i sprawdzałem przed chwilą na CryptoBox 752HD Combo i na nim obraz jest Polsat Film HD czyli pełna opcja kodeków.

JSo
Posty: 10
Rejestracja: 8 października 2019, o 13:59
Miejscowość: Zabrze
Odbiornik: Openbox SX9
Instalacja antenowa: antena siatkowa, Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Lysa Hora, Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: JSo » 25 lutego 2020, o 18:13

Chciałbym się podzielić taką ciekawostką odnośnie programu Polsat Film HD nadawanego na kanale 40 z Katowic. Okazuje się, że nie tylko nietypowe jest to, że kodek HEVC jest użyty w połączeniu z DVB-T, a nie DVB-T2, ale także i to, że program jest nadawany z częstotliwością ramki obrazu 100 Hz, a nie 50 Hz jak na wszystkich pozostałych programach zarówno czeskich jak i polskich, zarówno nadawanych jako 1080i jak i 1080p.U mnie objawia się to tym, że telewizor dość długo „myśli” zanim pojawi się obraz, a w programie SmartDVB najpierw pojawia się pikseloza, a potem obraz (na innych programach obraz wskakuje od razu).

lumca_2
Posty: 215
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lumca_2 » 25 lutego 2020, o 19:44

Do programu Polsat Film HD dodano EPG.

markowski3
Posty: 29
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: LG OLED55E8PLA, NEON + , DIGIAIR PRO T2 , TELEVES H45
Instalacja antenowa: Antena DVBT 6LOG , FUBA 902 , TELEVES HD BOSS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: markowski3 » 25 lutego 2020, o 23:46

ooo , tera grzebią w ustawieniach , miernik mam podłączony non stop , 41 kanał mux3 cały czas zaniki sygnału jest godzina 23.14 coś grzebią w ustawieniach ,podłączyli koło niego na kanale 42 mux silesja tv tydzień temu w czwartek ,mer opłakany jak było na K 21 e MER 35 wzorowy to teraz MER 19-21 masakra , wzmacniacze wwk telmor nie wyrabiają z poziomami degradują sygnał na K 41 totalna porażka , kto to wymyślił na 42 kanał i taki niski poziom mocy , nawet wzmacniacz televes avant x pro wymięka na ustawionych poziomach mocy , co mamy zastosować na AIZ do poprawnego odbioru , ludzie chcą oglądać TVS i mux 3 , znowu zafundowali nam chaos ,
pozdrowienia dla emitela

p.s mam nadzieje że nie chodzi o tv pis i zakłócanie ich odbioru , bo konkurencja na mux 2 i 3 "chodzą" idealnie

jano70
Posty: 3
Rejestracja: 25 października 2016, o 18:26
Odbiornik: LG 47LM615S
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rabka Lubon Wielki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: jano70 » 26 lutego 2020, o 08:20

Dzień dobry. Potwierdzam stabilny odbiór w Rabce, Polsatu News i Polsatu Film. Ten ostatni w dość nietypowym formacie obrazu.

Odpowiedz