DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Dobrycel
Posty: 271
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 11 lipca 2020, o 21:47

Na satelicie tez były zmiany. Trzeba było wieksze talerze oraz tunery z odpowiednimi kodekami. Tez sie zmieniało. Jakbys czytał forum, to bys sie dowiedział, że każda antena ma inna charakterystykę. Czestotliwosci obnizono i anteny mogą miec kiepskie parametry na niskich czestotliwosciach. Ludzie mysla, ze jak kupil najtansza antenę to bedzie nie wiadomo na ile lat. Jak człowiek zaglądnie do instalacji, to w dłoniach wszystko zostaje tak stare.

Koneser
Posty: 136
Rejestracja: 4 maja 2010, o 21:17
Miejscowość: Cieszyńskie
Odbiornik: LG42P, Strong 8106, 8102+, Cabl.URZ8080
Instalacja antenowa: Yagi 19el. Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne/Kosztowy Ostrawa/Pradziad

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Koneser » 12 lipca 2020, o 09:26

Rano nie miałem odbioru MUX-3 na K41, zero % sygnału.
Równocześnie nie miałem, odbioru Wręczycy na K39, również 0 % sygnału, co nigdy się nie zdarza. Wręczycę na K35 odbierałem normalnie, tj. 80 % sygnału.

Teraz powrócił zarówno sygnał na K39 z Wręczycy (90% sygnału), jak i MUX 3 na K41 (90-100 % sygnału).

Czy to możliwe, aby mając antenę ustawioną na Kosztowy, a za nimi w prawie linii prostej nadaje Wręczyca, pomimo tego że nadajnik Wręczycy na K41 jest 20% słabszy niż nadajnik na K41 w Kosztowach, odbierał sygnał MUX3 z Wręczycy ?
Z czysto teoretycznych szacunków wynika, że przy takich założeniach sygnał na K41 z Wręczycy powinien być u mnie słabszy ~2,4x niż sygnał z Kosztów.
Na mapkach zasięgu Emitela jestem głęboko na białym polu zarówno dla K39 z Wręczycy, a tym bardziej na K41 z Wręczycy. Tymczasem K39 i K35 z Wręczycy odbieram stale.

Jorg
Posty: 6
Rejestracja: 16 maja 2014, o 23:07
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jorg » 12 lipca 2020, o 10:05

Dobrycel pisze:
11 lipca 2020, o 21:47
Na satelicie tez były zmiany. Trzeba było wieksze talerze oraz tunery z odpowiednimi kodekami. Tez sie zmieniało. Jakbys czytał forum, to bys sie dowiedział, że każda antena ma inna charakterystykę. Czestotliwosci obnizono i anteny mogą miec kiepskie parametry na niskich czestotliwosciach. Ludzie mysla, ze jak kupil najtansza antenę to bedzie nie wiadomo na ile lat. Jak człowiek zaglądnie do instalacji, to w dłoniach wszystko zostaje tak stare.
Nie dorabiaj filozofii do kupna anteny. Za komuny czy w latach 90 w czasach analogu kupiło się byle jaką antenę (np siatkowa za 20 zł) i potrafiła działać przez 20 lat. Wisiała już cała skorodowana, a dalej odbierała. Nawet jak spadła z uchwytu i leżała na dachu to dalej odbierała.

Po drugie co to znaczy tania antena. Osobiście uważam że jak wydam 150 zł za antenę to jest dość. Tym bardziej że ta sama antena odbiera elegancko czeskie programy więc i nasze powinna odebrać.
Więcej w DVB-T się nie opłaci inwestować bo za 300 zł to mam już talerz z modułem CI na kartę z NC+ i obraz jak ta lala bez kombinowania nawet w 4K.

Dobrycel
Posty: 271
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 12 lipca 2020, o 19:22

To czy dasz 150 za antene, nie swiadczy o tym ze jest dobra. To tak jak z jedzeniem. Kto powiedział, że tam gdzie najdrozej najlepiej? Ale zbyt tanie to też nie może być. Osobiscie brakuje mi tego, aby uke czy iny urząd robił testy dla anten i takowe wydawał. Pamietaj, ze antene nalezy dobrac do terenu. Tak jak piszą tutaj zwykli ludzie jak i monterzy, charakterystyka terenu powoduje, ze różne rzeczy się dzieją z odbiorami. Jest tam gdzie nie powinno lub nie ma tam gdzi powinien byc. Kiedys telefony analogowe bezprzewodowe szło podsłuchiwac. Obecnie to niemozliwe. Technologia idzie do przodu. Wszystko ma dzialac w okreslonym zakresie, z okreslona selektywnoscia i jakims bezpieczeństwem. Nie potrafisz ustawić to dzwoń po instalatora. To jaki szmelc antenowy w Polsce jest sprzedawany to człowiek sie z forum dowiaduje tutaj lub na elce. Wkurza mnie to, ze ludzie beda tygodniami tuaj narzekac zamiast poczytac i pokombinowac pozmieniać anteny, kabel a w ostatecznosci instalator. Wszystko to przerabiałem. Miałem identyczne objawy jak 80% ludzi tutaj. Zmiana anteny, kabla i wywalenie rozdzielaczy spowodowało, że wszystkodziała. Trzeba zapisywac informacje z forum, i testowac rózne rozwiązania. Naprawde wiele mozna sie nauczyc wchodząć od czasu do czasu na forum i tylko czytając.
Czy w analogu miałeś HD i taką jakość jak obecnie? Nie podoba sie to wyrzuć TV i tyle.

ainsztain
Posty: 98
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ainsztain » 13 lipca 2020, o 09:01

@Dobrycel
W porządku. Tylko jaki jest sens robienia instalacji za 1000 zł dla odbioru w DVB-T niecałych 40 kanałów w tym kilku w HD jeśli za ułamek tej kwoty można mieć odbiór satelitarny? Sam mam instalację antenową z 3 antenami oraz wzmacniaczem WWK z Telmoru łącznie za ponad 1000 zł plus kable ( bez montażu bo sam to zrobiłem) a korzystam prawie wyłącznie z satelity. Sporadycznie z naziemnej (silne opady atmosferyczne i brak sygnału z satelity, czasami DVB-T z Czech i Słowacji). Na chłodno biorąc mam tę instalację bo zawsze lubiłem coś przy antenach dłubać niż z przyczyn obiektywnych. Kiedyś jeszcze warto było zaglądać do stacji tv sąsiadów zza granicy bo u nas nie było np. transmisji z hokeja ale teraz takie sytuacje są naprawdę rzadkie. Chyba że dla funu- oglądanie horroru z czeskim dubbingiem 😉

VAHANARA
Posty: 208
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 13 lipca 2020, o 11:40

Dobrycel pisze:
12 lipca 2020, o 19:22
Pamietaj, ze antene nalezy dobrac do terenu.
Nie - jeśli już, to antenę dobiera się do warunków odbiorczych.
Dobrycel pisze:
12 lipca 2020, o 19:22
To czy dasz 150 za antene, nie swiadczy o tym ze jest dobra. To tak jak z jedzeniem.
Nie świadczy, to prawda. Zwłaszcza w obecnych czasach kiedy cena przestała generalnie odpowiadać jakości wyrobu.

Ale, powiem po raz kolejny - dla mnie antena NIE JEST najważniejszym składnikiem instalacji antenowej, tak jak wielu je mitologizuje. W znakomitej większości instalacji sygnał odbierze się z powodzeniem na CZYMKOLWIEK. I tylko w bardzo specyficznych warunkach pojawiają się potrzeby sięgania po określone typy anten.

Czy to będzie Yaga, siatka, trójramienna, log czy jakaś samoróbka - wynik będzie podobny. To tak, jak z samochodami - co się nie wybierze - do celu się dojedzie - chyba, że to F1 albo trzeba coś większego przewieźć...otnrafi się anteny użyć o, czy pote jest

Istotne jest to, czy potrafi się anteny użyć i jaka jest reszta instalacji.
ainsztain pisze:
13 lipca 2020, o 09:01
Tylko jaki jest sens robienia instalacji za 1000 zł dla odbioru w DVB-T niecałych 40 kanałów w tym kilku w HD jeśli za ułamek tej kwoty można mieć odbiór satelitarny?
Bo utarło się w ludziach przekonanie, rozpowszechniane również przez fora, że odbiór DVB-T jest darmowy i można go mieć na byle czym, nie wyłączając "gwoździa" czy "widelca". A to nic bardziej błędnego.

Owszem, jak ktoś jest w dobrych lub bardzo dobrych warunkach odbiorczych to odbierze na czymkolwiek za umowne pieniądze. Ale w dużej części przypadków trzeba wydać kasę, i to czasami całkiem nie małą na zrobienie prawidłowego odbioru. I czasami po prostu się nie da. Do tego ewentualne zmiany na instalacji, bo DVB-T "żyje". Kolejne koszty.

Z SAT też nie jest tak różowo, bo trzeba robić rachunek ciągniony - wydatki na przestrzeni określonego czasu - bo koszty instalacyjne to jedno, a koszty eksploatacyjne (abonament) to drugie, oferta zaś to trzy. Więc różnie to wychodzi - zwykle, przy niedużych wymogach programowych warto zainwestować w DVB-T. Ale, jeśli są kłopoty z dobrym odbiorem sam sugeruje użycie najtańszych ofert SAT, a nie pakowanie kolejnych pieniędzy w niepewny efekt (długofalowo). Zaś DVB-T pozostawienie takiej jaką udało się postawić jako backup.
Dobrycel pisze:
12 lipca 2020, o 19:22
Osobiscie brakuje mi tego, aby uke czy iny urząd robił testy dla anten i takowe wydawał.
Angole mają coś w tym klimacie --> https://cai.org.uk/
Ale tam do DVB-T jest poważne podejście.

VAHANARA
Posty: 208
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 13 lipca 2020, o 13:06

VAHANARA pisze:
13 lipca 2020, o 11:40
Dobrycel pisze:
12 lipca 2020, o 19:22
Pamietaj, ze antene nalezy dobrac do terenu.
Nie - jeśli już, to antenę dobiera się do warunków odbiorczych.
Dobrycel pisze:
12 lipca 2020, o 19:22
To czy dasz 150 za antene, nie swiadczy o tym ze jest dobra. To tak jak z jedzeniem.
Nie świadczy, to prawda. Zwłaszcza w obecnych czasach kiedy cena przestała generalnie odpowiadać jakości wyrobu.

Ale, powiem po raz kolejny - dla mnie antena NIE JEST najważniejszym składnikiem instalacji antenowej, tak jak wielu je mitologizuje. W znakomitej większości instalacji sygnał odbierze się z powodzeniem na CZYMKOLWIEK z odpowiednim pasmem pracy. I tylko w bardzo specyficznych warunkach pojawiają się potrzeby sięgania po określone typy anten.

Czy to będzie Yaga, siatka, trójramienna, log czy jakaś samoróbka - wynik będzie podobny. To tak, jak z samochodami - co się nie wybierze - do celu się dojedzie - chyba, że to F1 albo trzeba coś większego przewieźć... wtedy wypada sięgnąć po specjalizowany pojazd.

Istotne jest to, czy potrafi się anteny użyć i jaka jest reszta instalacji. Inaczej mówiąc - antena w odbiorze nie przeszkadza... ;)
ainsztain pisze:
13 lipca 2020, o 09:01

Tylko jaki jest sens robienia instalacji za 1000 zł dla odbioru w DVB-T niecałych 40 kanałów w tym kilku w HD jeśli za ułamek tej kwoty można mieć odbiór satelitarny?
Bo utarło się w ludziach przekonanie, rozpowszechniane również przez fora, że odbiór DVB-T jest darmowy i można go mieć na byle czym, nie wyłączając "gwoździa" czy "widelca". A to nic bardziej błędnego.

Owszem, jak ktoś jest w dobrych lub bardzo dobrych warunkach odbiorczych to odbierze na czymkolwiek za umowne pieniądze. Ale w dużej części przypadków trzeba wydać kasę, i to czasami całkiem nie małą na zrobienie prawidłowego odbioru. I czasami po prostu się nie da. Do tego ewentualne zmiany na instalacji, bo DVB-T "żyje". Kolejne koszty.

Z SAT też nie jest tak różowo, bo trzeba robić rachunek ciągniony - wydatki na przestrzeni określonego czasu - bo koszty instalacyjne to jedno, a koszty eksploatacyjne (abonament) to drugie, oferta zaś to trzy. Więc różnie to wychodzi - zwykle, przy niedużych wymogach programowych warto zainwestować w DVB-T. Ale, jeśli są kłopoty z dobrym odbiorem sam sugeruje użycie najtańszych ofert SAT, a nie pakowanie kolejnych pieniędzy w niepewny efekt (długofalowo). Zaś DVB-T pozostawienie takiej jaką udało się postawić jako backup.
Dobrycel pisze:
12 lipca 2020, o 19:22
Osobiscie brakuje mi tego, aby uke czy iny urząd robił testy dla anten i takowe wydawał.
Angole mają coś w tym klimacie --> https://cai.org.uk/
Ale tam do DVB-T jest poważne podejście.

Koneser
Posty: 136
Rejestracja: 4 maja 2010, o 21:17
Miejscowość: Cieszyńskie
Odbiornik: LG42P, Strong 8106, 8102+, Cabl.URZ8080
Instalacja antenowa: Yagi 19el. Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne/Kosztowy Ostrawa/Pradziad

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Koneser » 13 lipca 2020, o 17:12

VAHANARA pisze:
13 lipca 2020, o 13:06
Bo utarło się w ludziach przekonanie, rozpowszechniane również przez fora, że odbiór DVB-T jest darmowy i można go mieć na byle czym, nie wyłączając "gwoździa" czy "widelca". A to nic bardziej błędnego.
Nieprawda.
Po to nadawcy naziemni w Polsce, a zwłaszcza TV publiczna (w dodatku misyjna), otrzymali koncesje na zagospodarowanie wspólnego dobra jakim jest pasmo częstotliwości klasycznej TV, aby zapewniać dostęp TV dla każdego, tanio i nieskomplikowanie. To dlatego Telekomunikacja a obecnie Emitel inwestuje w drogi sprzęt o dużych mocach, wysokie maszty, doświetlenia itp, aby odbiór był bezproblemowy i jak najtańszy dla końcowego odbiorcy. Moce są tak dobrane aby można odbierać TV na antenie pokojowej, a nawet na widelcu.
Dla pasjonatów pozostaje natomiast odbiór muxów lokalnych nadawanych z różnych dziwnych miejsc z reguły o słabych mocach i muxów zagranicznych.

dvbtowiec
Posty: 959
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 13 lipca 2020, o 18:09

Koneser pisze:
13 lipca 2020, o 17:12
Moce są tak dobrane aby można odbierać TV na antenie pokojowej, a nawet na widelcu.
Chyba Ci się coś z telewizją mobilną pomyliło :)

Koneser
Posty: 136
Rejestracja: 4 maja 2010, o 21:17
Miejscowość: Cieszyńskie
Odbiornik: LG42P, Strong 8106, 8102+, Cabl.URZ8080
Instalacja antenowa: Yagi 19el. Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne/Kosztowy Ostrawa/Pradziad

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Koneser » 13 lipca 2020, o 18:23

To porównaj sobie moce DVB-H i DVB-T, i które mają obecnie większe moce, umożliwiające odbiór w pokoju ?
Zresztą Polsat Mobilny oferuje na swoich urządzeniach odbiór poza MUX-4 odbiór wszystkich pozostałych muxów naziemnych...

VAHANARA
Posty: 208
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 13 lipca 2020, o 19:08

Koneser pisze:
13 lipca 2020, o 17:12
Po to nadawcy naziemni w Polsce, a zwłaszcza TV publiczna (w dodatku misyjna), otrzymali koncesje na zagospodarowanie wspólnego dobra jakim jest pasmo częstotliwości klasycznej TV, aby zapewniać dostęp TV dla każdego, tanio i nieskomplikowanie.
A to gdzieś jest napisane?
Koneser pisze:
13 lipca 2020, o 17:12
Moce są tak dobrane aby można odbierać TV na antenie pokojowej, a nawet na widelcu.
Tu też bym z chęcią zobaczył stosowne akapity.
Koneser pisze:
13 lipca 2020, o 17:12
Dla pasjonatów pozostaje natomiast odbiór muxów lokalnych nadawanych z różnych dziwnych miejsc z reguły o słabych mocach i muxów zagranicznych.
Oraz mux-3 pod Kraśnikiem...

Koneser
Posty: 136
Rejestracja: 4 maja 2010, o 21:17
Miejscowość: Cieszyńskie
Odbiornik: LG42P, Strong 8106, 8102+, Cabl.URZ8080
Instalacja antenowa: Yagi 19el. Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne/Kosztowy Ostrawa/Pradziad

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Koneser » 13 lipca 2020, o 20:52

VAHANARA pisze:
13 lipca 2020, o 19:08
A to gdzieś jest napisane?
A gdzie jest napisane, że Twoim zdaniem ma być drogo ?

To że ma być tanio wynika z powszechności dostępu do TV. Poszperaj w necie to może coś znajdziesz.

VAHANARA
Posty: 208
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 13 lipca 2020, o 21:11

Koneser pisze:
13 lipca 2020, o 20:52
A gdzie jest napisane, że Twoim zdaniem ma być drogo ?
Nie, nie... to Ty masz pokazać akapit prawa, gdzie jest napisano to o czym piszesz... ;)
Koneser pisze:
13 lipca 2020, o 20:52
To że ma być tanio wynika z powszechności dostępu do TV. Poszperaj w necie to może coś znajdziesz.
Z powszechności usługi telekomunikacyjnej wynika jedynie MOŻLIWOŚĆ dostępu do niej, w zakresie określonymi odpowiednimi aktami. Więc gdzie jest akapit o cenie za dostęp?

Ale może jest jakiś inny zwolennik "darmowych" instalacji odbiorczych dla DVB-T opartych o gwoździe i widelce , który podrzuci stosowne akapity?

Dobrycel
Posty: 271
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 13 lipca 2020, o 22:29

Panowie. Całkowicie zboczyliście z tematu. STOP. Koniec tej dyskusji.

dvbtowiec
Posty: 959
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 14 lipca 2020, o 08:09

Koneser pisze:
13 lipca 2020, o 20:52
To że ma być tanio wynika z powszechności dostępu do TV. Poszperaj w necie to może coś znajdziesz.
Pierwsze słyszę :)

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 853
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 14 lipca 2020, o 12:41

Teoria na papierze teorią, a praktyka w rzeczywistości zupełnie inna. Najlepsze w tym wszystkim że mux który teoretycznie ma największy zasięg, najbardziej szwankuje. Nie da się ukryć że aby w miarę stabilnie odbierać DVB-T to trzeba troszeczkę czasu temu poświęcić, dobrać antenę w taki sposób aby spełniła wszystkie warunki do poprawnego odbioru i nie ma tu żadnej filozofii. Może to być zwyczajna antena siatkowa, kierunkowa lub jakaś inna, ale trzeba to sprawdzić samemu, bo warunki lokalizacyjne mają na to duży wpływ. Co do kupowania wcale nie tak taniego szmelcu z marketów z rtv i hipermarketów to bym jak najdalej od tego odchodził i odradzał straty pieniędzy. Jest sporo producentów bardzo dobrej klasy anten, nie będę na forum reklamował, ale davbol to jednen z lepszych z producentów anten w Polsce tak jak i Telmor.

Awatar użytkownika
modulator
Posty: 19
Rejestracja: 3 sierpnia 2020, o 10:41
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: Wiwa H.265 MAXX
SDRplay RSP1
tuner DAB+ (moduł dab+ Siena)
Instalacja antenowa: UHF 31el k21-50, VHF 4el obrót S÷NW -balkon
Dipol 28 k. Choragwica -dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Pradziad

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: modulator » 3 sierpnia 2020, o 13:27

Konserwacja - za radiopolską:
Radio; w okresie 03-12.08.2020 r. w godz. 06:00-15:00 emisja programu z anteny rezerwowej
Wygląda na to, że telewizja też, u mnie kanały 21 i 40 słabsze o ~10dB, za to jest dość przyzwoity MUX TVS na k.42, do tej pory prawie nieosiągalny ze względu na wycięcie na Kraków.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2725
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 3 sierpnia 2020, o 14:31

Wg Emitel-a serwisowanie dotyczy niektórych FM i mux-ów 1-4+8. Nie wiem tylko co robi mux-1 na k.55 (746 MHz)? ;)
https://emi.emitel.pl/plan_www/

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 3 sierpnia 2020, o 16:18

Mam wszystkie muxy dostępne :)

niejakijaki
Posty: 3
Rejestracja: 6 sierpnia 2020, o 11:21
Miejscowość: Andrychów
Odbiornik: TV Sony i TV LG
Instalacja antenowa: antena siatkowa i antena logarytmiczno-periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: niejakijaki » 12 sierpnia 2020, o 14:50

Witam pięknie wszystkich użytkowników forum.Czytam wasze opinie długi czas i nieraz korzystałem z tutaj napisanych rad.Jak zaczynałem przygodę z tv cyfrową to korzystałem z nadajnika Wisła Skrzyczne teraz korzystam z Katowice Kosztowy ponieważ z Wisły mam niemożliwy odbiór.Niestety od jakiegoś czasu(byłem nieobecny w domu 6 miesięcy) i odbiór z Katowic bardzo się pogorszył.Mieszkam w Andrychowie,niestety w najniższym miejscu na Szewskiej.Odbiór z Krakowa przysłonięty,z Wisły zakłócenia i ciągłe szatkowanie obrazu i teraz to samo mam z Katowic.Posiadam antenę siatkową z wzmacniaczem lna177 wymieniałem ostatnio na lna166 z filtrem lte ale nic to nie pomogło.Próbowałem także na symetryzatorze(oczywiście odłączyłem zasilacz i założyłem wtyczkę antenową) i zero sygnału.Próbowałem z wzmacniaczem rurkowym APL 108 i zero sygnału.Wymieniłem kable na triset 113 nic nie pomogło.Antenę siatkową mam na strychu ale dach z dachówki.Drugą antenę logarytmiczno-periodyczną z wzmacniaczem mam na zewnątrz jakieś 6 metrów nad ziemią(bez wzmacniacza słaby sygnał) i na niej jeszcze słabszy sygnał.Najlepiej odbiera mi mux 1 i mux 8 na obu antenach najgorzej mux3,częste zaniki sygnału,mux 2 nieraz też zanika ale rzadziej.Mux TVS całkiem znikł.Naprawdę dużo czasu spędziłem ostatnio nad tym i trochę pieniędzy wydałem i proszę o poradę co zastosować?Czy moje problemy wynikają z ostatnich zmian kanałów czy może z innego powodu.Przepraszam za długi post i proszę o poradę co kupić,jakaś nowa antena?

Odpowiedz