DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Int
Posty: 10
Rejestracja: 4 września 2020, o 20:47
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Int » 5 września 2020, o 01:00

@monter1981
Jakość wszędzie 100, siła sygnału między 98 a 100.

monter1981
Posty: 247
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 5 września 2020, o 01:15

A robiłeś pełne przeszukanie pasma?

Int
Posty: 10
Rejestracja: 4 września 2020, o 20:47
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Int » 5 września 2020, o 01:17

@monter1981
Robiłem i żadnego rezultatu. Nie wiem jak to technicznie się odbywa, ale może antena nadawcza nakierowana na północ od Kosztowów nie jest jeszcze objęta testem? Na razie czytam tylko o tych, co odbierają w kierunku Krakowa.

monter1981
Posty: 247
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 5 września 2020, o 01:32

Emisja jest prowadzona z tego samego systemu co MUX-1 i 2 dookólnie

Adis
Posty: 77
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Adis » 5 września 2020, o 08:30

Nic nie zobaczysz Polsat film odbierałem u siebie na każdym tv a obecne transmisje tylko na tv z hevec 265

Adis
Posty: 77
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Adis » 5 września 2020, o 08:38

Przynajmniej w Katowicach było hevec 264 na polsat film

Awatar użytkownika
modulator
Posty: 35
Rejestracja: 3 sierpnia 2020, o 10:41
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: SF8008 (T/T2/S2)
SDRplay RSP1
tuner DAB+ (moduł Siena)
Instalacja antenowa: UHF 31el, VHF 4el obrót S/NW balkon
Dipol 28 k.Chorągwica dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Kosztowy, Pradziad

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: modulator » 5 września 2020, o 09:05

Z Kosztów MUX Polsatu był DVB-T. Polsat News HD skompresowany H.264, Polsat Film HD - H.265/HEVC.
Do obecnego testu na k27 odbiornik musi obsługiwać DVB-T2 i HEVC.

Int
Posty: 10
Rejestracja: 4 września 2020, o 20:47
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Int » 5 września 2020, o 09:57

Skoro Polsat Film HD by skompresowany w tym kodeku, który teraz jest, to powinienem odbierać programy testowe a tu nic. Cisza w eterze.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2028
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Krosnoludek » 5 września 2020, o 12:10

Adis - Podobno na TVP Kultura HD jedna że ścieżek dzwiękowych jest w AC-4, sprawdz proszę czy Philips 7334 ją odbiera prawidłowo?

Awatar użytkownika
magnezz81
Posty: 103
Rejestracja: 20 lipca 2017, o 23:36
Miejscowość: Zabrze
Odbiornik: Sony KD-55XE9005 4K
Ferguson Ariva 252 Combo
Instalacja antenowa: Zabrze-Rokitnica 282+18 m npm
Emme Esse 1 VHF, 3 UHF
Johansson Profiler 6600A
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ornontowice, Ostrava, Zilina

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: magnezz81 » 5 września 2020, o 15:29

Porównanie bitrate MUX 5 - MUX 8:
TVP Kultura HD - min.1.5 MB/s, śr. 3.2 MB/s, max. 6.0 MB/s / min. 2.4 MB/s, śr. 4.7 MB/s, Max. 7.1 MB/s
TVP Rozrywka - min. 0.5 MB/s, śr. 1.3 MB/s, max. 4.4 MB/s / min. 1.1 MB/s, śr. 1.6 MB/s, Max. 3.5 MB/s

TVP Polonia HD - m.in. 1.9 MB/s, śr. 4.4 MB/s, max. 6.7 MB/s

Róznica w dźwięku - na testowym MUX TVP Kultura ma dodatkowo ścieżkę org w AC4 z bitrate 112 kb/s.
MUX5 TVP Kultura HD
pol E-AC3 128 kb/s
qaa E-AC3 256 kb/s
aux E-AC3 128 kb/s
org AC4 112 kb/s

MUX 8 TVP Kultura HD
pol MPG 160 kb/s
qaa E-AC3 256 kb/s
aux E-AC3 96 kb/s

TVP Polonia HD podobnie jak TVP Kultura HD, z tą różnicą, że nie ma ścieżki org.

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 5 września 2020, o 17:53

Moja badziewiasta manta 55 cali widzi sygnał, ale nie wyszukuje kanałów. A mało tego jak dam szukaj to mi jakis mux wywali. Wczoraj wywaliło mi mux z TVP1 dziś z Polsat News. Jakie tam fokładnie kanały są nadawane i jak długo beda nadawane? Zastanawiam się, czy nie kupić Wiwy :D

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2797
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 5 września 2020, o 19:31

Dobrycel pisze:
5 września 2020, o 17:53
Jakie tam fokładnie kanały są nadawane i jak długo beda nadawane?
viewtopic.php?f=25&t=2250&start=2760#p237694
Opublikowane pozwolenia (Kraków, Wa-wa, Gdańsk) są do przyszłego roku. Pozwolenie dla Katowic nie zostało jeszcze opublikowane.

Awatar użytkownika
Mozart
Posty: 12
Rejestracja: 7 lipca 2019, o 19:48
Miejscowość: Olkusz
Odbiornik: SAMSUNG UE40NU7192UXXH
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000+ LTE COMBO PROLINE VHF + UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Mozart » 5 września 2020, o 20:10

I tak nie da się oglądać bo przycina i pikselizuje chociaż siła i jakość 100% a czeskie programy w DVB-T2 bez problemu odbieram nie rozumie tego.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 5 września 2020, o 20:32

Prawdopodobnie miesza Ci Chorągwica.

poxipol
Posty: 1894
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol » 5 września 2020, o 20:33

Oprócz podstawowych testów,eksperymentuje się również emisję jednokanałową z dwóch pobliskich nadajników ( SFN )

Adis
Posty: 77
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Adis » 5 września 2020, o 21:28

Nic nie przycina wszystko gra jest ok

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 836
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 5 września 2020, o 21:57

Krosnoludek pisze:
5 września 2020, o 12:10
Adis - Podobno na TVP Kultura HD jedna że ścieżek dzwiękowych jest w AC-4, sprawdz proszę czy Philips 7334 ją odbiera prawidłowo?
Philips 7334 odbiera tą ścieżkę prawidłowo choć nie rozpoznaje nazwy określając ją jako "nieznane".

Adis
Posty: 77
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Adis » 6 września 2020, o 09:52

Krosnoludek pisze:
5 września 2020, o 12:10
Adis - Podobno na TVP Kultura HD jedna że ścieżek dzwiękowych jest w AC-4, sprawdz proszę czy Philips 7334 ją odbiera prawidłowo?
Tak ostatnia czyli niezindyfikowana grają wszystkie

Int
Posty: 10
Rejestracja: 4 września 2020, o 20:47
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Int » 6 września 2020, o 10:21

Niestety, najpewniej jednak mój telewizor, który kupiłem dwa lata temu, Thomson 32hd5506 mimo, że ma w specyfikacji DVBT-2, nie ma kodeka H.265 a H.264, czyli kiedy była emisja testowa Polsat Film HD, leciał on na H.264.
Mam nadzieję, że Emitel jeszcze się ogarnie i zrezygnuje z H.265. Bo w innym wypadku czeka wielu, wielu ludzi kupno dodatkowego dekodera (wątpliwej jakości, jak czytam recenzje większości)... A to Polska właśnie!

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 630
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: DanielK » 6 września 2020, o 11:11

Nie ma się co ogarniać. W Niemczech ten system (DVB-T2 H.265) jest od 2017 roku.
Po prostu kwestia oszczędności producentów i nabywców.

Odpowiedz