DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 273
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 6 września 2020, o 11:21

@Int gdyby tak było mimo wszystko miałbyś sygnał na kanale 27 ale czarny ekran zamiast obrazu. Myślę że masz pecha i w miejscu gdzie mieszkasz daje o sobie znać sfn. Spróbuj zmienić ustawienia anteny może uda się wytłumić któryś z zakłócających sygnałów .

Awatar użytkownika
Mozart
Posty: 12
Rejestracja: 7 lipca 2019, o 19:48
Miejscowość: Olkusz
Odbiornik: SAMSUNG UE40NU7192UXXH
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000+ LTE COMBO PROLINE VHF + UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Mozart » 6 września 2020, o 11:32

TLW/SZA pisze:
5 września 2020, o 20:32
Prawdopodobnie miesza Ci Chorągwica.

Ale antenę ma ustawioną na kosztowy.

monter1981
Posty: 247
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 6 września 2020, o 11:45

Int pisze:
6 września 2020, o 10:21
Thomson 32hd5506 mimo, że ma w specyfikacji DVBT-2, nie ma kodeka H.265 a H.264, czyli kiedy była emisja testowa Polsat Film HD, leciał on na H.264.
Z tej specyfikacji wynika, że H.265 (HEVC) jest obsługiwany (->vide). Poza tym przekaz Polsat FILM HD na pewno był realizowany przy użyciu kodeka HEVC. Sugestia @acid może być trafna. Antena siatkowa nie jest super kierunkowa, więc zasięg zakłóceniowy z innego nadajnika może dać o sobie znać, a jak pokazuje praktyka z tymi SFN-ami w praktyce jest różnie. Na twoim miejsce dałbym sobie na razie z tematem spokój, zawłaszcza, że oferta programowa tego MUX-a nie powala, ewentualnie rozważyłbym zastąpienie siatki antenami kierunkowymi VHF i UHF (ewentualnie jakąś combo). BTW. czy ty w tej siatce masz jakiś wzmacniacz, bo one też czasami są źródłem problemów z odbiorem?

VAHANARA
Posty: 241
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 6 września 2020, o 12:13

Przy DVB-T2 wzmacniacze bywają problemem. A jak się jeszcze dołoży SFN, to faktycznie może być problem. Albo TV ma jakiś problem z odbiorem tej modulacji. Ma ktoś podgląd z jakimi parametrami modulacji nadają ten mux?

monter1981
Posty: 247
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 6 września 2020, o 12:23

Odnośnie parametrów ->vide

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 273
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 6 września 2020, o 12:26

Modulacja 256QAM. Demontaż ewentualnego wzmacniacza jak najbardziej wskazany. W większe koszta nie ma sensu się pchać, poza tym wraz z biegiem testów zapewne parametry emisji będą zmieniane. Co do oferty być może coś się zmieni. Cytat ze strony media-podbeskidzidzie :

Docelowe portfolio kanałów zostanie potwier­dzone oddzielnym komuni­katem z zapro­szeniem do testów.

W kolejnej fazie testów planujemy dołączenie kolejnych kanałów z oferty Telewizji Polskiej.

 Centrum Infor­macji TVP S.A.


Int
Posty: 10
Rejestracja: 4 września 2020, o 20:47
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Int » 6 września 2020, o 12:56

Dziękuję za odpowiedzi. Antena ze wzmacniaczem.
Aczkolwiek, jeśli odbierało Polsat Film HD, to czym różniły się parametry jego odbioru od tego, co dano teraz do testów tzw. MUX-5?
Gdzieś różnica (poza częstotliwością oczywiście) musi być, skoro czarny ekran podczas wyszukiwania i nic nie znajduje.
Na dniach przyjdzie mi dekoder Wiwa. Sprawdzę na nim. Jeśli tam wyszuka, to wina tv. Jeśli nie wyszuka, rozważę nową antenę.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2028
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Krosnoludek » 6 września 2020, o 12:57

Dziękuję Maciejek i Adis za sprawdzenie działania AC-4 w Philipsie zeszłorocznym.

monter1981
Posty: 247
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 6 września 2020, o 13:09

Int pisze:
6 września 2020, o 12:56
Dziękuję za odpowiedzi. Antena ze wzmacniaczem.
Aczkolwiek, jeśli odbierało Polsat Film HD, to czym różniły się parametry jego odbioru od tego, co dano teraz do testów tzw. MUX-5?
Gdzieś różnica (poza częstotliwością oczywiście) musi być, skoro czarny ekran podczas wyszukiwania i nic nie znajduje.
MUX Polsatu nadawany był w innej modulacji i innym standardzie, a to może mieć kluczowe znaczenie dla odbioru. Nie wiem jak inni użytkownicy, ale ja jestem zdania że dużo lepszym rozwiązaniem jest pasywna antena o dużym zysku niż zabawa ze wzmacniaczami. BTW. Czy na tej siatce odbierasz jakieś MUX-y czeskie (na kanałach K26, K28 czy K37)? Jak wygląda sprawa MUX-8?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2797
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 6 września 2020, o 14:05

VAHANARA pisze:
6 września 2020, o 12:13
Przy DVB-T2 wzmacniacze bywają problemem. A jak się jeszcze dołoży SFN, to faktycznie może być problem. Albo TV ma jakiś problem z odbiorem tej modulacji. Ma ktoś podgląd z jakimi parametrami modulacji nadają ten mux?
To przypomnę jak rozległe SFN-y planuje się e tej części kraju od 2022 r. dla niektórych mux-ów:
Mux-1 / k.43 Katowice-Wisła-Kraków-Tarnów-Zakopane-Rabka-Szczawnica-Gorlice-Rzeszów-Leżajsk-Przemyśl-Bieszczady
Mux-2 / k.23 Opole-Katowice-Wisła-Kraków-Tarnów
Mux-4 / k.21 Opole-Katowice-Wisła-Kraków-Tarnów
Do tego dojdą jeszcze emisje na sąsiednich kanałach.
Zapowiada się (nie)ciekawie. Zapewne wiele instalacji będzie wymagało modernizacji.

VAHANARA
Posty: 241
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 6 września 2020, o 17:32

K63 pisze:
6 września 2020, o 14:05
Zapowiada się (nie)ciekawie. Zapewne wiele instalacji będzie wymagało modernizacji.
Ano, wszystko na to wskazuje, że zapowiada się właśnie (nie)ciekawie. QAM256 robi swoje. Jeszcze kwestia z jakimi parametrami to docelowo pójdzie, bo może być jeszcze gorzej. Zaryzykowałbym, że to może być większa rewolucja niż przy przejściu z analogu do DVB-T.

Już od momentu puszczenia u naszych zachodnich sąsiadów T2 zaczęły się problemy z instalacjami, głównie siatkami, odbierającymi ichnie T, ale za nic nie radzącymi sobie z T2. Oczywiście, wzmacniacze, ale nie tylko...

O sąsiedniokanałowe jakoś mniej się obawiam, ale też pewnie dadzą co gorszym instalacjom i odbiornikom / dekoderom popalić...

Int
Posty: 10
Rejestracja: 4 września 2020, o 20:47
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Int » 6 września 2020, o 17:36

Gdyby były normalne moce nadawcze, niepotrzebne by były wzmacniacze.
Ja nie odbieram czeskich MUX-ów. Antena jest wysoko. Obok na domu ta sama antena, tyle że niżej i czeskie MUX-y łapie po ok. 40-60% siła/jakość. MUX-8 w dzień tragedia, chyba że pada wtedy idealnie 90-100 % siła/jakość.

VAHANARA
Posty: 241
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 6 września 2020, o 19:04

Nigdy nie będzie tak, że wszędzie będzie sygnał wystarczający do odbioru na antenie pasywnej, jeśli jeszcze kilka odbiorników wisi na antenie.

Ale, prawidłowo dobrany wzmacniacz to nic złego, to szansa na odbiór tam, gdzie na pasywnej nie ma możliwości stabilnego (albo w ogóle) odbioru. Już mi się nie chce tego powtarzać.

Na marginesie, duża ilość moich instalacji chodzi na wzmacniaczach i jest OK. Ale, ja nie stosuję wzmacniaczy "jak leci", nie robię na maksymalnym low coście...

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 6 września 2020, o 20:56

Co to jest ta Modulacja 256QAM ? Dlaczego akurat taka wartość? Obraz jest przez to lepszy?

poxipol
Posty: 1894
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol » 6 września 2020, o 21:30

Przede wszystkim zwiększenie pojemności kanału.
Niestety im większa kompresja,tym większe wymogi dla systemów odbiorczych.
https://dvbt2.pl/index.php/10-wazne/4-d ... my-roznice

VAHANARA
Posty: 241
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 6 września 2020, o 22:49

Dobrycel pisze:
6 września 2020, o 20:56
Co to jest ta Modulacja 256QAM ? Dlaczego akurat taka wartość? Obraz jest przez to lepszy?
Za jakość obrazu odpowiadają inne czynniki:

1. przyznana programowi przepływność
2. parametry ustawione na koderze HEVC

Kuglując parametrami 1. i 2. można zrobić dowolnie kiepski obraz. Ale to OT w stosunku do wątku.

J8539
Posty: 2
Rejestracja: 7 września 2020, o 21:31
Miejscowość: Brenna

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: J8539 » 8 września 2020, o 21:03

Witam. Mam pytanie: czy te parametry które teraz sa testowane, bedą docelowymi? Ponieważ odbieram tą emisję z poziomem sygnału 97% a jakością 100% i strasznie mi ścina obraz, jakby moc sygnału była na poziomie 30%. Natomiast odbieram wszystkie muxy czeskie w dvbt2 i mux czeskiej publicznej w hd mam tez na poziomie okolo 96% a jakosc 100%, płynnie bez żadnych zakłóceń

poxipol
Posty: 1894
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol » 8 września 2020, o 22:15

Problem może wynikać z synchronizacji nadajników Kosztowy-Chorągwica K 27

J8539
Posty: 2
Rejestracja: 7 września 2020, o 21:31
Miejscowość: Brenna

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: J8539 » 9 września 2020, o 10:27

Tylko ze na drugim telewizorze ta sama antena i wszystko jest normalnie, to nie wiem czy sa jakies inne parametry transmisji których ten pierwszy nie "trawi"

Adis
Posty: 77
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Adis » 9 września 2020, o 15:15

Slabsza głowica

Odpowiedz