Testy TVS HD

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol » 16 marca 2016, o 19:08

Na tym kanale szerokopasmowe anteny mają największy zysk.
Przy dobrej instalacji można nawet przesterować sygnał.
Aby tylko dołożyli ciekawe programy,bez Mango HD.

tranzystor
Posty: 246
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor » 16 marca 2016, o 19:55

Tomciosz pisze:Może w końcu zakosztujemy prawdziwego HD
No raczej ... nie, może bitrate nadzwyczajne bo trzyma się stale 5,2 Mbit/s ale prawdziwe HD to by było jakby przeznaczyli cały MUX na 1 kanał i leciało by przynajmniej z od 12 do 20 Mbit/s :ugeek: .... i były programy HD a nie bajki i stare seriale :P
Ostatnio zmieniony 16 marca 2016, o 20:03 przez tranzystor, łącznie zmieniany 1 raz.

kef
Posty: 27
Rejestracja: 25 października 2015, o 10:06
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Lysa Hora, Hostalkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kef » 16 marca 2016, o 19:56

Aż z krzesła o mało co nie spadłem jak przeczytałem informacje o emisji TVS z nadajnika Kosztowy. Ale po szybkim przeskanowaniu telewizora okazało się że odbiór w Mikolowie idealny, nawet na antenie pokojowej. :)

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 16 marca 2016, o 19:59

czy będzie więcej kanałów w tym muxie?

Awatar użytkownika
lukaszuk1995
Posty: 77
Rejestracja: 2 maja 2013, o 13:13
Odbiornik: TV TCL TCL H32B3803, TV Blaupunkt BLA-32
Instalacja antenowa: DPM Solid HN15ECO (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lukaszuk1995 » 16 marca 2016, o 20:03

Nie wiadomo. Trzeba pytać operatora czyli TVS

monter1981
Posty: 194
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 16 marca 2016, o 20:31

ObywatelDVB-T pisze: Strasznie długo to trwało, bo jak pisałem Emitel był już gotowy od początku listopada. Okazuje się, że TVS także. Wolno mielą młyny urzędnicze.
Wolno? Zwróć uwagę, że TVS sporządziła wniosek dopiero 22.01.2016r. Nie wiemy też kiedy do UKE wpłynął.

Identy emisji (w Hex):
ONID: ffff
NID: 341b (sieć: Emitel)
TSID: 0001
SID (TVS): 004c (czyli w DEC: 76)

Ps. w jakiej modulacji jest prowadzona emisja QPSK, 8QAM, 16QAM czy 64QAM?

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 235
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 16 marca 2016, o 20:45

Modulacja QPSK

Awatar użytkownika
exmartino
Posty: 109
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 09:34
Odbiornik: TV LG 42LF652V oraz OPTICUM XTS703 Radio: GoGEN DAB502
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i kierunkowa LOG 2-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: exmartino » 16 marca 2016, o 21:26

W Rudzie Śląskiej odbiór idealny :) idzie pełną mocą. Mam nadzieję że to NIE będzie tylko emisja ''eksperymentalna'' i zostaną na stałe ze własnym multipleksem. Czekamy na kolejne kanały. Mogliby zrobić wymianę z TVT umieszczając nieodpłatnie TVS na MUX-L2 a na nadajniku z RTCN Katowice Kosztowy sygnał TVT. Dziwna ta sprawa bo TVT również zabiegało w UKE o możliwość rozszerzenia emisji - i jej nie otrzymali tłumacząc to możliwymi zakłóceniami pozostałych kanałów DVB-T.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1741
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 16 marca 2016, o 21:43

monter1981 pisze:
ObywatelDVB-T pisze: Strasznie długo to trwało, bo jak pisałem Emitel był już gotowy od początku listopada. Okazuje się, że TVS także. Wolno mielą młyny urzędnicze.
Wolno? Zwróć uwagę, że TVS sporządziła wniosek dopiero 22.01.2016r. Nie wiemy też kiedy do UKE wpłynął.
A to jest właśnie dziwne, bo UKE delegatura w Siemianowicach wiedzieli już w listopadzie poprzedniego roku. Może to ich drugi wniosek?

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 16 marca 2016, o 22:39

Sygnał 80-100%, EPG wczytuje bezbłędnie a obraz czarny, tak jakby to był jakiś dziwny standard nadawania czego mój telewizor nie potrafi zdekodować. :|

tranzystor
Posty: 246
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor » 16 marca 2016, o 23:41

Maciejek pisze:dziwny standard nadawania
Na pierwszy rzut oka nic nadzwyczajnego :shock:
Advanced Video Codec: High@L4
stałe bitrate 5210 Kbps
1920x1080 pixels
MPEG Audio Version 1 Layer 2 192 Kbps

A tak swoją drogą, przydałoby się osobny wątek dla MUX TVS :)

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 17 marca 2016, o 08:35

Rano ponownie sprawdziłem.

Sygnał 100%, instalacja pasywna na antenach kierunkowych uda-yagi, sygnał silny i stabilny, bardzo szybko znajduje podczas programowania, EPG wczytane, błędów zero, a obrazu BRAK.

Problem na Bravii W5500 oraz na EX301. Reszta innych muxów wzorowo.

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol » 17 marca 2016, o 08:50

Duża część użytkowników odbiera na różnych sprzętach.
U ciebie może być za mocny sygnał na tym kanale.
Spróbuj nieco wytłumić sygnał.

Czy ktoś wie czemu ma służyć ta eksperymentalna emisja.
Dla jednego nadawcy jest to na pewno dość kosztowne.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2462
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: DVB-T/S » 17 marca 2016, o 08:55

Maciejek pisze:Rano ponownie sprawdziłem.

Sygnał 100%, instalacja pasywna na antenach kierunkowych uda-yagi, sygnał silny i stabilny, bardzo szybko znajduje podczas programowania, EPG wczytane, błędów zero, a obrazu BRAK.

Problem na Bravii W5500 oraz na EX301. Reszta innych muxów wzorowo.
poxipol pisze: U ciebie może być za mocny sygnał na tym kanale.
Spróbuj nieco wytłumić sygnał.
Nie powinieneś się wypowiadać. Podobno nadajnik jest bardzo słaby a tu nagle wychodzi przesterowanie.
Jak by sygnał był przesterowany to by ciągle zrywało a tego nie ma.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 17 marca 2016, o 09:07

Maciejek pisze: Sygnał 100%,
To jest siła czy jakość :?:

monter1981
Posty: 194
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 17 marca 2016, o 09:07

poxipol pisze:Duża część użytkowników odbiera na różnych sprzętach.
Ja też mam z tym MUX-em problem na Panasonicu Viera, o czym pisałem wczoraj pytając w jakim to idzie standardzie. Wskażniki jakości i silły sygnału odpowiednio 100/80, ale nie wyszukuje żadnych serwisów. W innej lokalizacji na o wiele starszym sprzęcie jest OK.

Ps. wykaz pozwoleń uke został dziś rano lekko skorygowany w zakresie systemu emisji. Dotychczas widniejący tam string "DVB-T" został przełamany przez DVB-T2. Oznacza to, że we wniosku uwzględniono też testy emisji w tym ostatnim systemie. Oczywiście to tylko teoria. Eksperymentalny MUX-L3 w Łodzi już od początku lutego powinien "świecić" w T2, a jak wiemy tak nie jest.
Inna rzecz, że KRRiT wraz z UKE powinny zająć się w końcu problematyką MUX-ów lokalnych. Wiemy, że w niektórych lokalizacjach chętni są (np. Szczecin), natomiast KRRiT lekceważy tą tematykę. Oczywiście problemem może być w przyszłości cięcie pasma 700+ w zakresie radiodyfuzji. W takiej sytuacji trzeba będzie intensywnie pracować na reorganizacją sieci MUX-ów ogólnopolskich, a temat nadawców lokalnych nigdy nie ujrzy światła dziennego.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek » 17 marca 2016, o 09:25

AdamP pisze:
Maciejek pisze: Sygnał 100%,
To jest siła czy jakość :?:
Jakość (EX301)


poxipol pisze: U ciebie może być za mocny sygnał na tym kanale.
Spróbuj nieco wytłumić sygnał.
Odbiór 1kW z odległości 50 km na antenach pasywnych beż żadnych aktywnych przedwzmacniaczy czy rozdzielaczy, nie ma mowy o przesterowaniu raczej sygnał przy takiej odleglości jest zbyt kiepski (ale dziwne jakość to 100%, zero błedów, a obrazu "ni ma").

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1741
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 17 marca 2016, o 09:46

Być może coś z telewizorem, może Sony nie wspiera np. modulacji QPSK albo coś innego, a może coś w ustawieniach.
Na Satkurierze ktoś user "autor" nie daleko Ciebie Jaworze-Jasienica też ma takie problemy na TV Sony.

Komentarze pod artykułem 4 strona - "autor".
http://satkurier.pl/news/126548/tvs-hd- ... ztowy.html

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: poxipol » 17 marca 2016, o 09:57

Niektórzy sygnalizują negatywne oddziaływanie kolizyjnego czeskiego r2.
W niektórych lokalizacjach pomimo innej polaryzacji może też być problem ze słowackim K 59.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: AdamP » 17 marca 2016, o 10:03

Maciejek pisze: Jakość (EX301)
To podaj też siłę sygnału. Nie znam Twoich modeli TV, ale Sony z zasady podaje mocno rozbudowane informacje o sygnale - siła, jakość, Pre Viterbi, Post Viterbi, C/N, AGC itd. Wejdź na "Informacje o systemie" (trzeba potem "przewinąć" na drugą lub trzecią "stronę"), tam to jest z reguły podane.
Jak będę miał czas przestawić anteny na Kosztowy, to sprawdzę czy u mnie działa ten kanał.
Ostatnio zmieniony 17 marca 2016, o 10:06 przez AdamP, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz