Strona 2 z 15

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 16 marca 2016, o 19:08
autor: poxipol
Na tym kanale szerokopasmowe anteny mają największy zysk.
Przy dobrej instalacji można nawet przesterować sygnał.
Aby tylko dołożyli ciekawe programy,bez Mango HD.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 16 marca 2016, o 19:55
autor: tranzystor
Tomciosz pisze:Może w końcu zakosztujemy prawdziwego HD
No raczej ... nie, może bitrate nadzwyczajne bo trzyma się stale 5,2 Mbit/s ale prawdziwe HD to by było jakby przeznaczyli cały MUX na 1 kanał i leciało by przynajmniej z od 12 do 20 Mbit/s :ugeek: .... i były programy HD a nie bajki i stare seriale :P

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 16 marca 2016, o 19:56
autor: kef
Aż z krzesła o mało co nie spadłem jak przeczytałem informacje o emisji TVS z nadajnika Kosztowy. Ale po szybkim przeskanowaniu telewizora okazało się że odbiór w Mikolowie idealny, nawet na antenie pokojowej. :)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 16 marca 2016, o 19:59
autor: pikaczu
czy będzie więcej kanałów w tym muxie?

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 16 marca 2016, o 20:03
autor: lukaszuk1995
Nie wiadomo. Trzeba pytać operatora czyli TVS

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 16 marca 2016, o 20:31
autor: monter1981
ObywatelDVB-T pisze: Strasznie długo to trwało, bo jak pisałem Emitel był już gotowy od początku listopada. Okazuje się, że TVS także. Wolno mielą młyny urzędnicze.
Wolno? Zwróć uwagę, że TVS sporządziła wniosek dopiero 22.01.2016r. Nie wiemy też kiedy do UKE wpłynął.

Identy emisji (w Hex):
ONID: ffff
NID: 341b (sieć: Emitel)
TSID: 0001
SID (TVS): 004c (czyli w DEC: 76)

Ps. w jakiej modulacji jest prowadzona emisja QPSK, 8QAM, 16QAM czy 64QAM?

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 16 marca 2016, o 20:45
autor: Acid
Modulacja QPSK

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 16 marca 2016, o 21:26
autor: exmartino
W Rudzie Śląskiej odbiór idealny :) idzie pełną mocą. Mam nadzieję że to NIE będzie tylko emisja ''eksperymentalna'' i zostaną na stałe ze własnym multipleksem. Czekamy na kolejne kanały. Mogliby zrobić wymianę z TVT umieszczając nieodpłatnie TVS na MUX-L2 a na nadajniku z RTCN Katowice Kosztowy sygnał TVT. Dziwna ta sprawa bo TVT również zabiegało w UKE o możliwość rozszerzenia emisji - i jej nie otrzymali tłumacząc to możliwymi zakłóceniami pozostałych kanałów DVB-T.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 16 marca 2016, o 21:43
autor: ObywatelDVB-T
monter1981 pisze:
ObywatelDVB-T pisze: Strasznie długo to trwało, bo jak pisałem Emitel był już gotowy od początku listopada. Okazuje się, że TVS także. Wolno mielą młyny urzędnicze.
Wolno? Zwróć uwagę, że TVS sporządziła wniosek dopiero 22.01.2016r. Nie wiemy też kiedy do UKE wpłynął.
A to jest właśnie dziwne, bo UKE delegatura w Siemianowicach wiedzieli już w listopadzie poprzedniego roku. Może to ich drugi wniosek?

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 16 marca 2016, o 22:39
autor: Maciejek
Sygnał 80-100%, EPG wczytuje bezbłędnie a obraz czarny, tak jakby to był jakiś dziwny standard nadawania czego mój telewizor nie potrafi zdekodować. :|

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 16 marca 2016, o 23:41
autor: tranzystor
Maciejek pisze:dziwny standard nadawania
Na pierwszy rzut oka nic nadzwyczajnego :shock:
Advanced Video Codec: High@L4
stałe bitrate 5210 Kbps
1920x1080 pixels
MPEG Audio Version 1 Layer 2 192 Kbps

A tak swoją drogą, przydałoby się osobny wątek dla MUX TVS :)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 marca 2016, o 08:35
autor: Maciejek
Rano ponownie sprawdziłem.

Sygnał 100%, instalacja pasywna na antenach kierunkowych uda-yagi, sygnał silny i stabilny, bardzo szybko znajduje podczas programowania, EPG wczytane, błędów zero, a obrazu BRAK.

Problem na Bravii W5500 oraz na EX301. Reszta innych muxów wzorowo.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 marca 2016, o 08:50
autor: poxipol
Duża część użytkowników odbiera na różnych sprzętach.
U ciebie może być za mocny sygnał na tym kanale.
Spróbuj nieco wytłumić sygnał.

Czy ktoś wie czemu ma służyć ta eksperymentalna emisja.
Dla jednego nadawcy jest to na pewno dość kosztowne.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 marca 2016, o 08:55
autor: DVB-T/S
Maciejek pisze:Rano ponownie sprawdziłem.

Sygnał 100%, instalacja pasywna na antenach kierunkowych uda-yagi, sygnał silny i stabilny, bardzo szybko znajduje podczas programowania, EPG wczytane, błędów zero, a obrazu BRAK.

Problem na Bravii W5500 oraz na EX301. Reszta innych muxów wzorowo.
poxipol pisze: U ciebie może być za mocny sygnał na tym kanale.
Spróbuj nieco wytłumić sygnał.
Nie powinieneś się wypowiadać. Podobno nadajnik jest bardzo słaby a tu nagle wychodzi przesterowanie.
Jak by sygnał był przesterowany to by ciągle zrywało a tego nie ma.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 marca 2016, o 09:07
autor: AdamP
Maciejek pisze: Sygnał 100%,
To jest siła czy jakość :?:

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 marca 2016, o 09:07
autor: monter1981
poxipol pisze:Duża część użytkowników odbiera na różnych sprzętach.
Ja też mam z tym MUX-em problem na Panasonicu Viera, o czym pisałem wczoraj pytając w jakim to idzie standardzie. Wskażniki jakości i silły sygnału odpowiednio 100/80, ale nie wyszukuje żadnych serwisów. W innej lokalizacji na o wiele starszym sprzęcie jest OK.

Ps. wykaz pozwoleń uke został dziś rano lekko skorygowany w zakresie systemu emisji. Dotychczas widniejący tam string "DVB-T" został przełamany przez DVB-T2. Oznacza to, że we wniosku uwzględniono też testy emisji w tym ostatnim systemie. Oczywiście to tylko teoria. Eksperymentalny MUX-L3 w Łodzi już od początku lutego powinien "świecić" w T2, a jak wiemy tak nie jest.
Inna rzecz, że KRRiT wraz z UKE powinny zająć się w końcu problematyką MUX-ów lokalnych. Wiemy, że w niektórych lokalizacjach chętni są (np. Szczecin), natomiast KRRiT lekceważy tą tematykę. Oczywiście problemem może być w przyszłości cięcie pasma 700+ w zakresie radiodyfuzji. W takiej sytuacji trzeba będzie intensywnie pracować na reorganizacją sieci MUX-ów ogólnopolskich, a temat nadawców lokalnych nigdy nie ujrzy światła dziennego.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 marca 2016, o 09:25
autor: Maciejek
AdamP pisze:
Maciejek pisze: Sygnał 100%,
To jest siła czy jakość :?:
Jakość (EX301)


poxipol pisze: U ciebie może być za mocny sygnał na tym kanale.
Spróbuj nieco wytłumić sygnał.
Odbiór 1kW z odległości 50 km na antenach pasywnych beż żadnych aktywnych przedwzmacniaczy czy rozdzielaczy, nie ma mowy o przesterowaniu raczej sygnał przy takiej odleglości jest zbyt kiepski (ale dziwne jakość to 100%, zero błedów, a obrazu "ni ma").

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 marca 2016, o 09:46
autor: ObywatelDVB-T
Być może coś z telewizorem, może Sony nie wspiera np. modulacji QPSK albo coś innego, a może coś w ustawieniach.
Na Satkurierze ktoś user "autor" nie daleko Ciebie Jaworze-Jasienica też ma takie problemy na TV Sony.

Komentarze pod artykułem 4 strona - "autor".
http://satkurier.pl/news/126548/tvs-hd- ... ztowy.html

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 marca 2016, o 09:57
autor: poxipol
Niektórzy sygnalizują negatywne oddziaływanie kolizyjnego czeskiego r2.
W niektórych lokalizacjach pomimo innej polaryzacji może też być problem ze słowackim K 59.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

: 17 marca 2016, o 10:03
autor: AdamP
Maciejek pisze: Jakość (EX301)
To podaj też siłę sygnału. Nie znam Twoich modeli TV, ale Sony z zasady podaje mocno rozbudowane informacje o sygnale - siła, jakość, Pre Viterbi, Post Viterbi, C/N, AGC itd. Wejdź na "Informacje o systemie" (trzeba potem "przewinąć" na drugą lub trzecią "stronę"), tam to jest z reguły podane.
Jak będę miał czas przestawić anteny na Kosztowy, to sprawdzę czy u mnie działa ten kanał.