Testy TVS HD

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Testy TVS HD

Post autor: pikaczu » 30 października 2016, o 09:23

czemu w polsacie hd, nie ma więcej ścieżek dźwiękowych?

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: Testy TVS HD

Post autor: marcin6660 » 30 października 2016, o 09:39

Przydałby się TVN HD w tym Mux-ie. TVT mogłoby dogadać się z TVS i umieścić tam swój kanał bo zasięg własnego Mux-a mają słabiutki.

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Testy TVS HD

Post autor: pikaczu » 30 października 2016, o 10:00

w tvt nic nie ma.

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: Testy TVS HD

Post autor: eXte77 » 17 lutego 2017, o 23:26

Wiadomo już coś na temat emisji TVS po 17 marca 2017? I co z TV Republika i Polsat HD?

markowski3
Posty: 27
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: samsung la40a856 , TechniSat AirStar
dab+iriver20
Instalacja antenowa: Antena Fuba DAT902B
atx 55 miernik neon + ,Digiair PRO
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: Testy TVS HD

Post autor: markowski3 » 24 lutego 2017, o 00:59

witam , tak koncesja została przedłużona , źródło - TVS sekretariat.

monter1981
Posty: 194
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: Testy TVS HD

Post autor: monter1981 » 4 kwietnia 2017, o 20:37

MUX-TVS działa już na podstawie nowego pozwolenia UKE ważnego do 17.03.2018r. Z jego treści wynika, że zmieniono urządzenie nadawcze. Max. ERP obniżono do 790W. Co ciekawe wg wykazu UKE ta emisja prowadzona jest wyłącznie w systemie DVB-T2 ;)

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Testy TVS HD

Post autor: pikaczu » 4 kwietnia 2017, o 20:58

Nie jest w dvb-t2 :(

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 959
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Testy TVS HD

Post autor: blockbuster » 4 kwietnia 2017, o 22:19

monter1981 pisze:MUX-TVS działa już na podstawie nowego pozwolenia UKE ważnego do 17.03.2018r. Z jego treści wynika, że zmieniono urządzenie nadawcze. Max. ERP obniżono do 790W. Co ciekawe wg wykazu UKE ta emisja prowadzona jest wyłącznie w systemie DVB-T2 ;)
Po pobieżnym sprawdzeniu, nie zauważyłem u mnie jakichkolwiek zmian w parametrach odbioru. Co do emisji wyłącznie w DVB-T2 to powstrzymam się od komentarza ;)

ainsztain
Posty: 73
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: Testy TVS HD

Post autor: ainsztain » 7 czerwca 2017, o 15:29

Od ponad 2 miesięcy zauważyłem "stopklatki" na programach mux-u TVS HD z Kosztów. Siła sygnału nie uległa zmianie. Stopa błędów też (post Viterbi = 0). Nie ma objawów jak przy zaniku sygnału, a tylko czyste, trwające ułamek sekundy zatrzymanie obrazu dobrej jakości. Zjawisko to występuje tylko na programach Polast HD i TVS HD, a nie ma jej na TV Republika (mimo, że to ten sam mux). Ponadto zatrzymanie to tylko stopklatka- dźwięk jest odtwarzany ciągle i bez zakłóceń. Mój tv to Sony KDL 46W4500.
Zjawisko potwierdza też kol. pikaczu (on też posiada TV Sony).
Byłbym wdzięczny za informacje od innych widzów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: Testy TVS HD

Post autor: eXte77 » 21 czerwca 2017, o 19:52

Telewizory Sony starszej generacji nie wyrabiają się z dekodowaniem sygnału HD MPEG4.

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Testy TVS HD

Post autor: pikaczu » 21 czerwca 2017, o 19:58

TVP 1 i 2, jest dobrze.

ainsztain
Posty: 73
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: Testy TVS HD

Post autor: ainsztain » 23 czerwca 2017, o 09:23

Z całym szacunkiem. Mój TV Sony ma certyfikat full HD oraz MPEG4. Nie ma czegoś takiego jak: TV nie wyrabiają. Odbieram z naziemnej TV bez zakłóceń: TVP1 HD, TVP2 HD, TV Info HD, CT1 HD, CT2 HD, CT sport HD, STV1 HD, STV2 HD i problem tylko na Polsat HD i TVS HD. Naprawdę uważasz, że coś jest nie tak z poczciwym soniakiem? Problem jest w strumieniu danych. Co więcej pojawił się kilka miesięcy temu- wcześniej odbiór był bezproblemowy.

tranzystor
Posty: 246
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: Testy TVS HD

Post autor: tranzystor » 27 sierpnia 2017, o 22:38

ainsztain pisze:Z całym szacunkiem. Mój TV Sony ma certyfikat full HD
Kolego szatkowanie/stopklatki na MUX TVS z Katowic i MUX8 trwa w najlepsze od wielu miesięcy jak nie roku (nie ma to nic wspólnego z siłą sygnału czy odbiornikami) i nikt nigdy z tym nic nie zrobił, działa to sobie jak działało, tak samo działa to forum, czyli "arogancko beznadziejnie" :roll:
Ja już dawno dałem sobie spokój i z tym forum, i z całym DVB-T i z czeskim DVB-T na którym wyrolowano odbiorców parę lat po wprowadzeniu DVB-T - likwidując je i zastępując jakimś DVB-T2, ja już sprzęt zwinąłem, pieniądze straciłem, dziękuję dobranoc. :cry:

ainsztain
Posty: 73
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: Testy TVS HD

Post autor: ainsztain » 28 sierpnia 2017, o 13:44

Coś jest na rzeczy. Napisałem do Emitela i sprawdzają to już ponad miesiąc. Myślę, że sprawdzenie strumienia danych to kilka minut.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 236
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Testy TVS HD

Post autor: Acid » 30 sierpnia 2017, o 22:44

W muxie pojawiła się kopia kanału TVS identyfikująca się jako test AC4 .

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Testy TVS HD

Post autor: pikaczu » 31 sierpnia 2017, o 08:40

Tzn, w dvb-t2?

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1749
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Testy TVS HD

Post autor: ObywatelDVB-T » 31 sierpnia 2017, o 15:29

Nie, do DVB-T2 Emitel będzie musiał zamontować nowy system antenowy, są gotowi, czekają tylko na decyzję.
Z resztą mam odbiorniki tylko DVB-T i u mnie wszystko działa.
W tej chwili MUX TVS jest nadawany z tego samego systemu co MUX-3, dlatego jest kierunkowo, akurat tam było miejsce więc mogli go wykorzystać. Powyżej na samej górze jest system dookolny z którego jest nadawany MUX-1 i MUX-2.

Faktycznie jest kopia "TVS test AC4" coś kombinują, może sprawdzają czy da radę zmieścić jeszcze jeden kanał w HD?

A czy mógłby ktoś sprawdzić czy nie zmieniły się inne parametry np. modulacja?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 959
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Testy TVS HD

Post autor: blockbuster » 31 sierpnia 2017, o 21:01

Modulacja, FEC i GI bez zmian.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2378
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Testy TVS HD

Post autor: JaroslawMroczkowski » 31 sierpnia 2017, o 22:13

Dla dociekliwych:
:arrow: AC4 -> ETSI TS 103 190-2
:arrow: Audio System for Next-Generation Broadcast Services
To chwilowy eksperyment, parametry będą ulegać zmianie. Jeśli ktoś odbiera dodatkową ścieżkę, chętnie zapoznam się z opinią. /tak wiem, może nie być idealnie zsynchronizowana z obrazem/ Zapraszam do komentowania przebiegu testu w tym wątku.

ps.
Dyskusja o tym po co i dlaczego powinna się raczej toczyć w wątku viewtopic.php?f=2&t=6453 ;)

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1749
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Testy TVS HD

Post autor: ObywatelDVB-T » 1 września 2017, o 12:45

Mój sześcioletni Samsung nie widzi dodatkowej ścieżki, tylko podstawową stereo taką jak na głównym TVS HD.

Odpowiedz