DVB-T2 TVN

jerkre
Posty: 18
Rejestracja: 3 czerwca 2020, o 10:09
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: sony
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy

DVB-T2 TVN

Post autor: jerkre »

Witam,
Na k38 nadaje TVN;
Fabuła, Metro, TTV, TVN7, TVN

modulator
Posty: 70
Rejestracja: 3 sierpnia 2020, o 10:41
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: Octagon SF8008 combo
WIWA H.265 MAXX
SDRplay RSP1
Instalacja antenowa: UHF 30-el (CZ)
Dipol 28 combo (Chorągwica)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Kosztowy/Skrzyczne, Pradziad

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: modulator »

Potwierdzam.
TVN HD: HEVC 1920x1080p50, MP2 320kb/s, AC-3 448kb/s.
TVN7 HD: HEVC 1920x1080p50, MP2 192kb/s, AC-3 384kb/s.
TTV HD: HEVC 1920x1080p25, MP2 192kb/s, AC-3 384kb/s.
Metro TV HD: HEVC 1920x1080p25, MP2 256kb/s, MP2 256kb/s (org).
TVN Fabuła: HEVC 1920x1080p25, MP2 192kb/s, AC-3 384kb/s.
Sygnał u mnie na podobnym poziomie co doświetlenie krakowskiego MUX-3 z Kosztów (niezły ale kilkanaście dB słabszy od k21 i k40), kierunek podobny.
EPG brak, HbbTV brak.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2021, o 17:05 przez modulator, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1142
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: blockbuster »

Ciekawe z jakiego obiektu to leci i z jaką mocą, bo u mnie sygnał jest dość słaby.
Parametry:
FEC 3/5
GI 1/128
modulacja 256QAM

EDIT.
Sprawdziłem miernikiem poziom sygnału i jednak nie jest taki słaby jak mi się wydawało ale coś mi się chyba musi wcinać na tym k38 (może Mikstat?) bo jakość sygnału wariuje. Co ciekawe po zmniejszeniu wzmocnienia odbiór ustabilizował się i pasek jakości już tak nie szaleje.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2021, o 17:47 przez blockbuster, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 279
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: Acid »

Czechowice Dziedzice sygnał bardzo dobry , we wskazaniach tv słabszy o 5-6% od pozostałych muxów.

Awatar użytkownika
Mozart
Posty: 13
Rejestracja: 7 lipca 2019, o 19:48
Miejscowość: Olkusz
Odbiornik: SAMSUNG UE40NU7192UXXH
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000+ LTE COMBO PROLINE VHF + UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: Mozart »

U mnie 100% siła sygnału.Brak Epg.

Kacper_FMDX
Posty: 36
Rejestracja: 13 lutego 2020, o 15:43
Miejscowość: Tarnowskie Góry
Odbiornik: LGTV UM7450PLA
TechniSat Viola 3
Instalacja antenowa: DVB-T: Telmor ASR Classic
UKF-FM: Dipol 3 RZ/B
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Lysa Hora

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: Kacper_FMDX »

Tarnowskie Góry odbiór porównywalny z innymi MUXami z obiektu Kosztowy. Tylko kilka procent mniej, lecz nie jest to moc MUXa TVS (na szczęście). Część kanałów jest w 25Hz co może boleć w oczy :/

Kacper_FMDX
Posty: 36
Rejestracja: 13 lutego 2020, o 15:43
Miejscowość: Tarnowskie Góry
Odbiornik: LGTV UM7450PLA
TechniSat Viola 3
Instalacja antenowa: DVB-T: Telmor ASR Classic
UKF-FM: Dipol 3 RZ/B
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Lysa Hora

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: Kacper_FMDX »

18:15 widzę, że dodano na końcu nazwy każdego kanału HEVC (np. TVN HD HEVC)

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2082
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: ObywatelDVB-T »

Ciekawe z jakiego to jest obiektu, bo u mnie brak sygnaju.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 279
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: Acid »

Na 99% Kosztowy. Moc szacuje na nie więcej niż 5kW.

rysiuhelix
Posty: 6
Rejestracja: 15 stycznia 2021, o 17:43
Miejscowość: Blachownia

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: rysiuhelix »

To Kosztowy kanał 38 . Sygnał w Cz-wie 28,2dB .
https://ibb.co/NnCZBKg
https://ibb.co/wQrrk9f

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1142
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: blockbuster »

ObywatelDVB-T pisze: 26 stycznia 2021, o 18:43 Ciekawe z jakiego to jest obiektu, bo u mnie brak sygnaju.
U mnie najpierw była szatkownica (jakość szalała od 0 do 100) a obecnie po zmniejszeniu wzmocnienia do minimum sygnał jest stabilny. Myślałem, że coś zakłóca na k38 ale teraz skłaniam się do tego, że to silny sygnał z Wręczycy na k39 powodował takie zakłócenia

Obrazek

dvbtowiec
Posty: 1301
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: dvbtowiec »

Nadajnik słaby nie jest. Na mierniku z Katowic do Krakowa dolatuje z minimalną stałą liczbą błedów 1e - 9 mocą na poziomie 50%

modulator
Posty: 70
Rejestracja: 3 sierpnia 2020, o 10:41
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: Octagon SF8008 combo
WIWA H.265 MAXX
SDRplay RSP1
Instalacja antenowa: UHF 30-el (CZ)
Dipol 28 combo (Chorągwica)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Kosztowy/Skrzyczne, Pradziad

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: modulator »

Według forum RP multipleks uruchomiono również w Warszawie (k45) i Bydgoszczy (k30).
https://forum.radiopolska.pl/index.php? ... pid=442858

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2082
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: ObywatelDVB-T »

@blockbuster to pewnie nie Wręczyca w moim przypadku. Też kręciłem wzmacniaczem na minimum i na maksa ale nic to nie daje. Trudno poczekam na zmianę pogody, propagacji i wtedy zobaczę.
Trochę dziwne pewnie coś zakłóca, bo wszystkie inne MUXy z Kosztowych w tym Krakowski odbieram.

Kacper_FMDX
Posty: 36
Rejestracja: 13 lutego 2020, o 15:43
Miejscowość: Tarnowskie Góry
Odbiornik: LGTV UM7450PLA
TechniSat Viola 3
Instalacja antenowa: DVB-T: Telmor ASR Classic
UKF-FM: Dipol 3 RZ/B
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Lysa Hora

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: Kacper_FMDX »

blockbuster pisze: 26 stycznia 2021, o 19:32
ObywatelDVB-T pisze: 26 stycznia 2021, o 18:43 Ciekawe z jakiego to jest obiektu, bo u mnie brak sygnaju.
U mnie najpierw była szatkownica (jakość szalała od 0 do 100) a obecnie po zmniejszeniu wzmocnienia do minimum sygnał jest stabilny. Myślałem, że coś zakłóca na k38 ale teraz skłaniam się do tego, że to silny sygnał z Wręczycy na k39 powodował takie zakłócenia

Obrazek
Nie mogą to być zakłócenia od Wręczycy obok. Na śląsku mamy kanały 26,27,28 i teraz 38,39,40,41,42 i wszystko działa normalnie. Wystarczy dobra antena i żadne wzmaki. Również mam LG TV i sygnały na ww. kanałach są wyśmienite
Obrazek
Obrazek

pikaczu
Posty: 1398
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096
sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: pikaczu »

Czy można prosić o bitrate z tvn z mux 2 i tvn z dvb-t2.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1142
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: blockbuster »

Kacper_FMDX pisze: 26 stycznia 2021, o 20:44 Nie mogą to być zakłócenia od Wręczycy obok. Na śląsku mamy kanały 26,27,28 i teraz 38,39,40,41,42 i wszystko działa normalnie. Wystarczy dobra antena i żadne wzmaki. Również mam LG TV i sygnały na ww. kanałach są wyśmienite
Nie porównujmy dwóch odległych od siebie o kilkadziesiąt km lokalizacji bo to nic nie daje.
Ja mam do Kosztów ponad 90km, MUX TVN na k38 nadaje z mocą 5kW, a Wręczyca na k39 grzeje w moim kierunku z mocą ok 80kW i jest znacznie bliżej.
Ja także nie mam problemów z sąsiadującymi kanałami 27,28 czy 31,32 potem 35,36 oraz 39,40,41,42 tylko, że poziom sygnału na kanałach będących obok siebie nie różni się w znaczący sposób (poza oczywiście k42).
Nie upieram się, że to Wręczyca ma wpływ na odbiór tego MUXa na k38 ale coś ma bo na początku BER był fatalny, teraz po korekcie jest lepiej ale daleko mu do ideału. Może sygnał jest po prostu za słaby przy takich parametrach emisji (szczególnie modulacja 256QAM).
Dla przykładu MUX TVS nadawany z tego samego obiektu i to z niżej zawieszonych anten, lecący w moim kierunku z "powalającą" mocą rzędu 600W odbieram bezproblemowo ale tam jest modulacja 16QAM i bardzo dobry FEC 1/2.
pikaczu pisze: 27 stycznia 2021, o 13:13 Czy można prosić o bitrate z tvn z mux 2 i tvn z dvb-t2.
Bitrate poszczególnych kanałów możesz sprawdzić np na tej stronie. MUX TVN tam jeszcze nie ma ale pewnie niedługo będzie.
https://www.digitalbitrate.com/dtv.php? ... en&liste=2

pikaczu
Posty: 1398
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096
sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: pikaczu »

Aha, tam nie ma bitrate

Kacper_FMDX
Posty: 36
Rejestracja: 13 lutego 2020, o 15:43
Miejscowość: Tarnowskie Góry
Odbiornik: LGTV UM7450PLA
TechniSat Viola 3
Instalacja antenowa: DVB-T: Telmor ASR Classic
UKF-FM: Dipol 3 RZ/B
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Lysa Hora

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: Kacper_FMDX »

Obstawiam w takim razie wzmacniacz. Skoro mówisz, że wręczyca ci grzeje to spróbuj wyłączyć wzmaka. Może powodować przester na mocnym sygnale

Awex23
Posty: 69
Rejestracja: 22 października 2011, o 08:44
Miejscowość: Pyskowice
Odbiornik: LG OLED
Instalacja antenowa: Televes V Zenit (max 58k)
Televes VHF
Televes FM
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy/Łysa Góra (CZ)

Re: DVB-T2 TVN

Post autor: Awex23 »

Kosztowy - Pyskowice: 41 km (121,8 st.)
k38 - 92%/100% (test TVN)
dla porównania:
k27 - 96%/100% (test TVP)

Odpowiedz