DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 20 listopada 2013, o 16:27

Witam.
Ja po włączeniu MUX-3 złapałem sygnał z Dobromierza ale to było w czerwcu.
Teraz nie wiem jak z odbiorem z tej wieży bo wszystkie MUX-y odbieram ze Świętego Krzyża i Wręczycy,ale spróbować warto.

telewizyjnychochlik
Posty: 52
Rejestracja: 16 listopada 2013, o 11:19
Odbiornik: Telewizor Sony z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: telewizyjnychochlik » 22 listopada 2013, o 18:43

Sprawdziłem dzisiaj czy złapie coś z Dobromierza tak jak napisałeś i niestety jest wielkie G z odbiorem muxu 3 kompletny brak sygnału,szkoda tylko mojego czasu i ganiania jak wariat w kółko z anteną po podwórku,kompletne dno z tą cyfryzacją!

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 23 listopada 2013, o 13:47

Witam.
W Twoim przypadku aby odebrać MUX-3 z Dobromierza to trzeba wymienić przedwzmacniacz na zwykły symetryzator bo masz praktycznie rzut kamieniem do tego nadajnika a przedwzmacniacz po prostu przesterował Ci sygnał i stąd ten jego brak.

telewizyjnychochlik
Posty: 52
Rejestracja: 16 listopada 2013, o 11:19
Odbiornik: Telewizor Sony z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: telewizyjnychochlik » 24 listopada 2013, o 11:22

Jak będę miał trochę wolnego czasu to kupię ten symetryzator i zobaczę co to da?Pewnie nic bo w cuda nie za bardzo wierzę,a i pogoda na dworze już nie za bardzo aby się uganiać z antenami.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 2 grudnia 2013, o 12:48

Będąc teraz na weekend w Szczekocinach z ciekawości przestawiłem antenę na Dobromierz i faktycznie nic nie złapało,natomiast ze Świętego Krzyża wszystkie MUX-y łapią bardzo dobrze.

Awatar użytkownika
GigaWat
Posty: 46
Rejestracja: 29 czerwca 2013, o 11:24
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: GigaWat » 3 grudnia 2013, o 11:11

Mieszkam 25 km w linii prostej od Włoszczowy i kilka dni temu z czystej ciekawości skierowałem antenę w kierunku Dobromierza i też nic. Nie wiem, może chodzi tutaj o to, że MUX-3 ze Świętego Krzyża jest na tym samym kanale co MUX-3 z Dobromierza i są jakieś zakłócenia?!

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: Domel28 » 3 grudnia 2013, o 12:52

Pewnie dlatego nie chodzi z Dobromierza bo masz w antenie siatkowej wzmacniacz 30dB. Może gdybyś sprawdził z jakimś minimalnym wzmocnieniem lub nawet symetryzatorem to by coś dało. Nie ma co przesadzać ze wzmocnieniem. Najlepiej zacząć od symetryzatora, a gdy to nie wystarczy iść stopniowo w górę bo jeśli nie ma odpowiedniego zysku z anteny silny wzmacniacz w niczym nie pomoże.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 3 grudnia 2013, o 14:52

Ja sprawdzałem na antenie kierunkowej z symetryzatorem i na siatce z przedwzmacniaczem SWA-11 EXPO 18 dB,także poniekąd Święty Krzyż też może coś mieszać.
Dodam że w czerwcu na tej samej siatce sygnał złapałem.

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: BadBoy475 » 3 grudnia 2013, o 17:38

A u mnie odbiór z Dobromierza jest wprost rewelacyjny. Odległość to nieco ponad 40km.
Równie świetny jest odbiór FM. Dla przykładu RMF FM na 97,1 MHz jest u mnie w okolicy najlepiej odbierającym RMF-em ;)

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 3 grudnia 2013, o 19:45

Panie kolego ale ty masz nieco inny kierunek na Dobromierz i Święty Krzyż ;)
No u nas też RMF na 97.1 łapie najlepiej,nawet nie trzeba specjalnie teleskopu w radiu wyciągać dodatkowo jest jeszcze PR Program 1 na 88,9,ale niestety po MUX-3 ani słychu ani widu.

Awatar użytkownika
ayreon
Posty: 100
Rejestracja: 16 czerwca 2013, o 11:23
Odbiornik: LG 42LX6500
Instalacja antenowa: antena siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż/Kielce Komin EC

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: ayreon » 4 grudnia 2013, o 16:37

SFN skąd ja znam ten problem :D
Dziwnym jest to że zakłócenia są tylko i wyłącznie na kanale 47 na którym nadaje sieć nadajników w SFN.
Nie to że jestem przeciwnikiem SFN ale należałoby to dopracować tak aby transmisja odbywała się płynnie.
W Kielcach też są cyrki na kółkach ze złapaniem MUX3,nawet operatorzy spółdzielni mieszkaniowych mają problemy z dostosowaniem azartu aby odebrać MUX3,coś mi się wydaje że ktoś tu przesadził z mocami dla MUX3 na Św.Krzyżu ale także i na kominie EC,czasem dużo nie znaczy lepiej,ja tez mam problemy z MUX3,przycina,krzaczy itp,ale przywykłem do tego.
Niestety w przypadku MUX3 praca została wykonana jako fuszerka bo MUX1 i MUX2 też współpracują w SFN z Kozłowcem i jakoś na nich o dziwo nie ma żadnych zakłóceń :lol:

pablo82
Posty: 312
Rejestracja: 29 grudnia 2008, o 11:24
Odbiornik: Tv Samsung UE32F5000 Tv Samsung LE26D450
Radio Dual DAB+14
Instalacja antenowa: Ant. EMME ESSE UNI LINE LOG 5-60 VHF UHF + rozgał. Signal R2 + 30 m kabla RG6Cu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/Kozłowiec/Radom Wacyn

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: pablo82 » 5 grudnia 2013, o 10:39

Witam. Co do SFN z Kozłowcem i Św. Krzyżem w Skarżysku też są cyrki, zarówno dla MUX1 jak i MUX2. Ja musiałem u siebie obniżyć antenę(taką jak w opisie obok), by wytłumić Kozłowiec , bo też miałem "wariacje" wskaźników siły i jakości sygnału na TV. Teraz odbieram tylko ze Św. Krzyża, bo TVP Łódź z MUX3 mnie nie interesuje. Dodam, iż Kozłowiec (32km ode mnie) mam w przeciwnym kierunku niż Św. Krzyż (30,5km ode mnie) oraz nie stosuje żadnych wzmacniaczy (sam symetryzator + zwykle wtyki antenowe zakręcane na F-ki).

telewizyjnychochlik
Posty: 52
Rejestracja: 16 listopada 2013, o 11:19
Odbiornik: Telewizor Sony z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: telewizyjnychochlik » 5 grudnia 2013, o 17:07

Więc wychodzi na to że ten cały SFN jest tak potrzebny jak dziura w moście,to świństwo narobiło więcej szkody jak pożytku.
Niestety po kilku dniach spokoju problemy zacinania obrazu na mux3 wróciły.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 14 stycznia 2014, o 19:00

W piątek 17 stycznia w godzinach od 1 w nocy do 6 nad ranem,przewidziana jest konserwacja nadajników SLR Dobromierz:

http://emi.emitel.pl/EMITEL/przeglad_serwisowan.aspx

http://radiopolska.pl/

Także jak ktoś z Włoszczowy i okolic będzie miał czas,chęci i dotrwa do tej godziny,będzie miał okazję sprawdzić jak sprawuje się odbiór MUX3 ze Świętego Krzyża ,podczas wyłączenia Dobromierza.

telewizyjnychochlik
Posty: 52
Rejestracja: 16 listopada 2013, o 11:19
Odbiornik: Telewizor Sony z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: telewizyjnychochlik » 15 stycznia 2014, o 14:55

Ten nadajnik w Dobromierzu miał niby poprawić jakość odbioru w naszym rejonie, a jest zupełnie na odwrót, ciekawe czy po tej konserwacji coś się poprawi,bo dziś na muxie 3 pojawiały się już zakłócenia :(

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 17 lutego 2014, o 19:42

Tutaj macie obiecane fotki z odbioru MUX-3 z Dobromierza w Szczekocinach:

http://www25.zippyshare.com/v/10153749/file.html

http://www6.zippyshare.com/v/67162940/file.html

Co ciekawe przy tym ustawieniu anteny odbiera też MUX-1 z Wręczycy :D

http://www29.zippyshare.com/v/17783493/file.html

Antena siatkowa z przedwzmacniaczem SWA2000,na samym symetryzatorze sygnału brak,dotyczy to MUX-u z Dobromierza jak i Wręczycy.

telewizyjnychochlik
Posty: 52
Rejestracja: 16 listopada 2013, o 11:19
Odbiornik: Telewizor Sony z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: telewizyjnychochlik » 28 lutego 2014, o 17:55

Faktycznie jest możliwy odbiór mux3 z Dobromierza,sam dzisiaj sprawdzałem i odbiór znakomity,100% na pasku telewizora.Ciekawe czy coś poprawiali czy wymiana mojej instalacji antenowej pomogła?

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 2 marca 2014, o 10:33

Pewnie że jest możliwy,przecież bujdy bym nie wciskał,ale poprawny odbiór zależy od odpowiedniego ustawienia anteny,tak aby sygnał z EC Kielce i Świętego Krzyża nie kolidował z Dobromierzem.

telewizyjnychochlik
Posty: 52
Rejestracja: 16 listopada 2013, o 11:19
Odbiornik: Telewizor Sony z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: telewizyjnychochlik » 12 marca 2014, o 18:34

Witam jaki jest w końcu właściwy bitrate z Dobromierza :?: Bo według wskaźnika z mojego telewizora wyniósł on maksymalnie 12.34 MB/s,a na tej stronie podane jest że bitrate wynosi 24.88 Mb/s :shock:

http://www.satbroadcasts.com/DVB-T_tran ... oland.html

Albo to są nieaktualne dane,albo ktoś coś poknocił :?:

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 13 marca 2014, o 15:15

Skoro tyle podają to tyle musi być :D
Z tymi Mb/s to jest tak samo jak z tym rzekomym odbiorem MUX-L w Kielcach :lol:
Wszyscy słyszeli tylko nikt nie widział ,no ponoć poza jednym wyjątkiem ;)

Odpowiedz