DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

telewizyjnychochlik
Posty: 52
Rejestracja: 16 listopada 2013, o 11:19
Odbiornik: Telewizor Sony z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: telewizyjnychochlik » 13 marca 2014, o 18:50

Jakby tyle faktycznie było to by mi to wyświetliło,a jest o połowę mniej,no chyba że ten bitrate jest jako łączny dla wszystkich programów w muksie :?:

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: belzebiusz » 13 marca 2014, o 19:06

MUX-y 1, 2 i 3 mają bitrate 24,88 Mb/s i modulację 64-QAM:
http://pl.wikipedia.org/wiki/DVB-T#Schemat_nadawania

Jeśli nie ma rozległego SFN jest FEC 3/4 i GI 1/8, w przypadku rozległego SFN jest FEC 5/6 i GI 1/4 - w obu przypadkach bitrate wychodzi 24,88 Mb/s.

Jeśli odbiornik pokazuje ci w przypadku tych 3 MUX-ów inaczej to wprowadza cię w błąd.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 17 marca 2014, o 17:26

Parametry SFN MUX-3 682 MHz (k47) dla województwa Świętokrzyskiego wynoszą:
FEC 3/4
GI 1/8
Modulacja 64 QAM
PID V 1202 A 1203 P 1202
Sprawdzane dzisiaj rano,i takie same parametry pokazuje tuner z nadajnika na Świętym Krzyżu jak i z Dobromierza.
Z resztą parę linijek wcześniej zamieszczałem zdjęcia odbioru MUX-3 z SLR Dobromierz.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: belzebiusz » 17 marca 2014, o 17:30

Szczerze wątpię w FEC 3/4 i GI 1/8 - odbiorniki często oszukują z tymi dwoma parametrami, prawdziwe może podać tylko profesjonalny miernik DVB-T, a dla tak rozległego SFN raczej mamy FEC 5/6 i GI 1/4.
Ostatnio zmieniony 18 marca 2014, o 11:28 przez belzebiusz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 17 marca 2014, o 17:44

To też prawda że tunery pokazują błędne parametry,ale nie będę kupował specjalnie profesjonalnego miernika aby sprawdzić faktyczny stan parametrów emisyjnych,gdyż jest to nieopłacalne,grunt że wszystko odbiera płynnie bez żadnych klatek i pikselozy,jedynie do czego się można doczepić w MUX-3 to do jakości co niektórych programów,bo czasem jest miazga,ale może z biegiem czasu technicy postarają się to dopracować.

telewizyjnychochlik
Posty: 52
Rejestracja: 16 listopada 2013, o 11:19
Odbiornik: Telewizor Sony z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: telewizyjnychochlik » 23 marca 2014, o 16:40

A propo tych wskaźników,dalej jest niższy bitrate aniżeli podane jest to w parametrach emisji,ostatnio najwięcej wyszło mi podczas dzisiejszej transmisji skoków narciarskich 20,34 Mb/s

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: belzebiusz » 24 marca 2014, o 00:56

Nie wierz wskaźnikom, mogą np. nie obejmować Null Packet i wielu innych rzeczy.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 6 maja 2014, o 15:30

Do kolegów ObywatelDVB-T,Tomciosz sprawdzaliście może jaki był odbiór MUX-3 ze Świętego Krzyża podczas konserwacji w Dobromierzu :?:
W tej chwili po włączeniu MUX-3 z Dobromierza jakość 93%,moc 95%,czyli tak jak przed konserwacją,a ze Świętego Krzyża przy 100% mocy jakość dalej pływa pomiędzy 60-90% :x

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1749
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: ObywatelDVB-T » 6 maja 2014, o 16:04

Ja niestety nie sprawdzałem. Natomiast jak była konserwacja 29 kwietnia na Św. Krzyżu to u mnie cały czas sygnał był wszystkie trzy MUX-y odbierałem z Kozłowca, Włoszczowy i z Kielc to jakieś 25 stopni różnicy w stosunku do Kozłowca. Jakość była 100% tylko siła spadła MUX-1 96%, MUX-2 90%, MUX-3 98%, normalnie na tej antenie (siatkowa ze wzmacniaczem 36dB) mam siłę po 100%. Antenę podpoiłem żeby sprawdzić bo na stałe mam inną obecnie na Wręczycę.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: Tomciosz » 6 maja 2014, o 16:05

Teraz jestem w Sosnowcu. Dwa, antenę zdemontowałem, bo nie dało się uzyskać stabilnego odbioru na k37 i k47, w żaden możliwy sposób(a było ich dużo...). Spędziłem nad tym całą majówkę i parę dni wstecz, by w końcu powrócić na stabilny odbiór multipleksów 1 i 2 z Wręczycy, przez 1km las, wysoki na 30m. Trudno. MUX3 tylko z Dobromierza, z TVP Kielce. No i oczywiście z drugiej anteny. Z Dobromierza, na Yagi 11el. wyliczonej na ok 612MHz z symetryzatorem: 80% siły 97% jakości. Aktualnie mam ją ustawioną na Wręczycę z przedwzmacniaczem GPS Wa-501-s3. Jeszcze planuję jak to wszystko zrobić, by, odbierać Dobromierz drugą anteną.

Co ciekawe, w mojej lokalizacji, w promieniu ok 700m wszyscy mają problem, nawet z Św.Krzyżem. :shock:

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 6 maja 2014, o 16:13

Ok dzięki za info ;)

Ja akurat podczas konserwacji Świętego Krzyża miałem na wszystkich MUX-ach kanały 30,37,47 brak sygnału bo mam tą antenę zasłoniętą od strony północno-wschodniej domem,obecnie jakość i moc dla k30 i 37 100/100% dla k 47 60-90% i moc 100% sygnału,natomiast tego dnia 29 kwietnia na drugiej osobnej antenie siatkowej ustawionej pomiędzy Dobromierz/Kamieńsk a Wręczycę (tą antenę też mam tak ustawioną że kierunek wschodni zasłania mur,a południowy dach domu)MUX-3 na kanale 47 bez zmian tak jak i teraz 93/95%.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: Domel28 » 6 maja 2014, o 18:08

@TLW/SZA- a może zaczęło Ci przesterowywać MUX3 ze św. Krzyża i stąd te skoki jakości?? Bo gdyb były jakieś problemy z SFN to by to poprawili podczas ostatnich konserwacji. Sąsiedzi też mają takie problemy z MUX3???

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 7 maja 2014, o 16:28

Z anteny która jest ustawiona na Dobromierz MUX-3 odbiera wzorcowo jakość 93%,moc 95 % bez żadnych zacięć.
A jeśli chodzi o antenę ustawioną na Święty Krzyż to są skoki jakości ale bez jakichś gwałtownych skutków od czasu do czasu się obraz przytnie.
U sąsiadów bywa różnie,to zależy od miejsca u sąsiadów mieszkających w stronę wschodnią wszystkie MUX-y ze Świętego Krzyża idą 100/100%,zaś u mieszkających trochę dalej ode mnie czyli jakby patrzył na zachód pojawiają się problemy z MUX-3 pozostałe dwa 100/100 bo też sprawdzałem,a u kilku osób MUX-3 zniknął i jest brak sygnału,przy 100% parametrach MUX-1,2.
Ciężko jednoznacznie powiedzieć co jest przyczyną,czy przester,czy niezbyt dobra lokalizacja :?:
W ponad 90% przypadków anteny to zwykłe siatki,ale u kilku osób przestawiałem na Święty Krzyż zawieszając anteny dość nisko 3-5 m. nad gruntem i wszystko odbiera bez zarzutów,ja też mam anteny na wysokości 6 metrów nad gruntem,tak aby wykluczać potencjalne zakłócenia pomiędzy Świętym Krzyżem a Dobromierzem,chyba że EC Kielce miesza :?:
Ale jak była konserwacja na Świętym Krzyżu to na wszystkich MUX-ach miałem brak sygnału.

Jędrek785
Posty: 1
Rejestracja: 8 czerwca 2014, o 14:27
Odbiornik: tuner Cabletech+Elemis
Instalacja antenowa: antena kierunkowa ATZ
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dobromierz-Święty Krzyż

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: Jędrek785 » 8 czerwca 2014, o 14:31

Witam forumowiczów.
Mam pytanie w jaki sposób można sprawdzić czy sygnał telewizyjny jest odbierany z głównego nadajnika Kielce/Św.Krzyż czy z nadajnika pomocniczego z SLR Dobromierz.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: Tomciosz » 8 czerwca 2014, o 14:37

Najprościej, zaczekać do konserwacji, jednego z dwóch. :)

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: belzebiusz » 8 czerwca 2014, o 15:19

Jędrek785 pisze:Witam forumowiczów.
Mam pytanie w jaki sposób można sprawdzić czy sygnał telewizyjny jest odbierany z głównego nadajnika Kielce/Św.Krzyż czy z nadajnika pomocniczego z SLR Dobromierz.
Z tego co się orientuje bez profesjonalnego miernika DVB-T nie jesteś w stanie tego zrobić - pozostaje czekanie do konserwacji.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: Tomciosz » 9 lipca 2014, o 18:17

Macie odbiór z Dobromierza?

Radio też nie odbiera.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 9 lipca 2014, o 20:31

Nie wiem jak z odbiorem MUX-3 z Dobromierza bo anteny mam na Święty Krzyż i Kosztowy,ale stacje radiowe na 88.9,97.1 i 100 MHz nadają bez przeszkód.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: Tomciosz » 9 lipca 2014, o 20:37

No to nie wiem, 5÷10 minut temu patrzylem nie działało nic. Teraz wrócił odbiór TV jak i Radia.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z SLR DOBROMIERZ WŁOSZCZOWA

Post autor: TLW/SZA » 9 lipca 2014, o 20:41

Może jakieś krótkotrwałe problemy z zasilaniem , ewentualnie jakaś burza w rejonie nadajnika :?:
Bo dzisiaj pogoda raczej nie rozpieszcza.

Też na szybko przestawiłem antenę na Dobromierz i MUX-3 działa idealnie moc 93%,jakość 95%.

Odpowiedz