DVB-T z RTCN POZNAŃ ŚREM

piotr'ek
Posty: 128
Rejestracja: 4 sierpnia 2009, o 13:43

Re: DVB-t Poznań

Post autor: piotr'ek »

Tom345 pisze:Jako warszawiak pełną gębą, zapytam: a kiedy testy MUX3 u nas? :)
Też jestem w szoku, że was olano! Wogóle to powinniście już mieć z 7 MUX-ów + DVB-H + WiFi dla każdego i wszędzie - oczywiście za darmo. Nie macie jeszcze?
Wreszcie się poczujecie jak większość Polaków! Dobrze wam tak!

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 778
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: Samsung UE55RU7092
Instalacja antenowa: Siatka+LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3,4
ATV27 mod+LNA188 (CZ) Lysá hora MUX23
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-t Poznań

Post autor: igorlan »

piotr'ek pisze:
Tom345 pisze:Jako warszawiak pełną gębą, zapytam: a kiedy testy MUX3 u nas? :)
Też jestem w szoku, że was olano! Wogóle to powinniście już mieć z 7 MUX-ów + DVB-H + WiFi dla każdego i wszędzie - oczywiście za darmo. Nie macie jeszcze?
Wreszcie się poczujecie jak większość Polaków! Dobrze wam tak!
Naprawdę by Cię to bolało gdyby Warszawa miała MUX3? masz jakieś kompleksy? jeśli chodzi o mnie to owszem, żałuję, że nie ma DVB-T w Krakowie, gdzie znajduje się główna siedziba firmy EMITEL ale żeby zazdrościć innym i im złorzeczyć to jakoś mi to na myśl nie przychodzi. Żałosny jest ten Twój komentarz....

boro

Re: DVB-t Poznań

Post autor: boro »

Jarosław Bałuka pisze:Z RTCN Poznań / Śrem w kanale 28 z mocą 20kW ERP uruchomiono emisję multipleksu TVP o składzie:
TVP1, TVP2, TVP INFO, TVP HD, TVP Sport, TVP Historia, TVP Kultura.
Czy docelowo moc będzie zwiększona ?

Przemo
Posty: 528
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-t Poznań

Post autor: Przemo »

boro pisze:
Jarosław Bałuka pisze:Z RTCN Poznań / Śrem w kanale 28 z mocą 20kW ERP uruchomiono emisję multipleksu TVP o składzie:
TVP1, TVP2, TVP INFO, TVP HD, TVP Sport, TVP Historia, TVP Kultura.
Czy docelowo moc będzie zwiększona ?
Taka moc jest przewidziana dla emisji docelowej (już nie testowej). Większa mogłaby zapewnie zakłócić odbiór analogowego TV Puls na północ od Wrocławia. Przy obecnej mocy 20 kW i zastosowaniu dobrej anteny zasięg powinien być przynajmniej w promieniu 50-80km. Kiedyś widziałem przewidywany zasięg w dokumentach TVP, gdzie na mapce moja miejscowość (Rawicz) była już na skraju zasięgu. Jak widać teoria i praktyka są zupełnie inne i bez problemy odbieram sygnał TVP na kanale 28 przy zastosowaniu anteny Televes DAT-75 z aktywnym przedwzmacniaczem.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: DVB-t Poznań

Post autor: arik92 »

Mam pytanie w sprawie technicznej. Bo np. na kanale 23 jest tak:
Na TVP 1, TVP 2 i TVN gdy w swoim Sony wybiorę przycisk info to pokazuje że dźwięk nadawany jest jako "polski Dolby Digital". Tak samo jest na TVP HD z kanału 28. Na pozostałych kanałach z k.23 i z k.28 pokazuje że nadawany jest dźwięk "polski" czyli dźwięk MPEG.
Jednak gdy na kanałach TVP 1, TVP2, TVN z k.23 i TVP HD z k.28 nacisnę na pilocie audio to zmienia się z "polski Dolby Digital" na "polski". Czy to oznacza że na tych kanałach są nadawane dwie ścieżki dźwiękowe, jedna w DD AC3, a druga w MPEG?

Na tych kanałach gdzie nadawany jest tylko dźwięk MPEG po naciśnięciu audio pojawia się info że funkcja jest niedostępna przy bieżącym sygnale.
Jeszcze jedno pytanie ;)
Czy na kanałach gdzie nadawany jest dźwięk MPEG, czy to jest wersja MPEG 1 layer 2, czy MPEG 2 layer 2?

Jan.
Posty: 26
Rejestracja: 13 marca 2010, o 18:03

Re: DVB-t Poznań

Post autor: Jan. »

Na k.23 programy tvp1, tvp2, tvn mają podwójną ścieżkę dźwiękową, pierwsza mpeg1 layer 2, druga AC3
Na k.28 wszystkie kanały oprócz TVP HD mają jedną ścieżkę audio mpeg1 layer 2, tylko TVP HD ma dodatkowo AC3 - 5.1 384 kbit/s

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: DVB-t Poznań

Post autor: arik92 »

Dziękuje za odpowiedź. :)

A czy na tych kanałach gdzie jest AC3, czy to jest AC3 2.0 czy AC3 5.1 bo mój model tego nie pokazuje? Wiem że starsze modele Sony Bravia po naciśnięciu na info pokazywały ilu kanałowy jest nadawany dźwięk.

Jan.
Posty: 26
Rejestracja: 13 marca 2010, o 18:03

Re: DVB-t Poznań

Post autor: Jan. »

Na k.23 TVP1, TVP2 mają AC3 2.0 384 kbit/s
TVN ma AC3 448 kbit/s 2.0 lub czasami 5.1 (5.1 jest tylko na niektórych filmach i programach np. YCD miało 5.1)

Na k.28 TVP HD ma AC3 5.1 384 kbit/s

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-t Poznań

Post autor: RAPIOTR »

Mam wrażenie ,że jakość programów (obrazu) na k28 jest lepsza. Może to VBR ? Jedynie TVP Sport kiepsko wypada.

Czy emisja prowadzona jest z tubusa czy niższego systemiku wiszącego na boku masztu ?

Moc ERP mux 3 musi być mniejsza. Tuner pokazuje mi na K28 level 94% i quality 91%
MUX1 na k 23 level 97% quality 92%. Jaki jest zasięg emisji będą musieli się wypowiedzieć koledzy z obszarów powyżej 50 km od masztu .



pozdrowienia dla wszystkich świętych w Emitelu ;)

Awatar użytkownika
Peter Parker
Posty: 151
Rejestracja: 18 czerwca 2009, o 23:16
Odbiornik: LV5T Deluxe USB
Samsung UE46EH5300 (TV)
Instalacja antenowa: Yagi 21
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań/Wichów

Re: DVB-t Poznań

Post autor: Peter Parker »

140 km w linii prostej. Dam radę odebrać MUX3 na antenie kierunkowej?

mm4738
Posty: 221
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Vu Duo2, T750 (T2)
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem, Ślęża, Mikstat, Praded

Re: DVB-t Poznań

Post autor: mm4738 »

W Rawiczu, mam wrażenie, iż k.23 nadaje od wczoraj z mniejszą mocą.
Poziom sygnału spadł z 92% na 65%, jakość 90-92%.
Na kanale 28 poziom sygnału ok 59%, jakość ok 90%.
Obraz na TVP1 i TVP2 wydaje się być lepszy niż z k.23.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: DVB-t Poznań

Post autor: Tom345 »

A ja komunikuję, iż UPC Polska dołączyło właśnie TVP HD ;)

piotr'ek
Posty: 128
Rejestracja: 4 sierpnia 2009, o 13:43

Re: DVB-t Poznań

Post autor: piotr'ek »

igorlan pisze:Naprawdę by Cię to bolało gdyby Warszawa miała MUX3? masz jakieś kompleksy?
A mam! Bo ja z normalną jakością nie mogę odbierać Polsatu, TVN, TV4 (tego to już wogóle nie mam) czy też TV Puls. Stolica na drucie wywieszonym za okno mogła odbierać w/w kanały. Ku*wa boli mnie to i mam kompleksy, a co? Wolno mi! Na szczęscie mam co oglądać i już i pie*dolę to całe DeFałBeTe!!! Abonament RTV również!!!

black500
Posty: 52
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Instalacja antenowa: ATX-91, ATX-87
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża; RTON Żórawina

Re: DVB-t Poznań

Post autor: black500 »

Pytanko do Kolegow z okolic Wroclawia:
czy ktos z Was probowal i sprawdzil mozliwosci odebrania sygnalu?
Dzieki za info.

PiotrekxD
Posty: 117
Rejestracja: 10 kwietnia 2010, o 06:37

Re: DVB-t Poznań

Post autor: PiotrekxD »

Mam pytanie:
Czy będę mógł odbierać MUX-3 ze Śremu przy dobrej nawet b. dobrej antenie kierunkowej?
(Mogę zmienić na lepszą) Mieszkam w Gorzowie Wlkp. W lubuskim dopiero będzie w 2011r (kwiecień)... Nadajnik nadaję z 20kW, to o wiele wiele wiele lepiej niż Leszno, a Śrem jest trochę bliżej... Jak myślicie? :D

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-t Poznań

Post autor: RAPIOTR »

Według mnie nie ma najmniejszych szans aby sygnał DVB-T ze Śremu doleciał do Gorzowa . Chyba ,że wysokie wzgórze i jakiś blok wtedy anteny yagi uda synfazowo i możesz sie pobawić i poczekac na podniesienie warunków. Podejrzewam jednak ,że na zabawie to sie skończy..... .
Trzeba również wziąść pod uwagę czy k 28 nie jest zakłucany przez inne emisje (nie sprawdziłem co w Gorzowie włazi na 28)????.
Do tego w k 28 mamy pono 20 KW ERP co raczej przekreśla definitywnie sens tej zabawy.

Z drugiej strony kto nie ryzykuje ten we Wronkach nie siedzi hehe więc jeśli masz ochotę to działaj ;)

ps : O co chodziło ci pisząc o emisji z Leszna?? Czyżbyś odbierał tą pierdziaweczkę hehe?? 8-)

Mux1 w k 23 100 KW ERP i mux 3 w k28 pono 20 KW ERP a także rodzący się mux2 w k 39 100 KW ERP będą niezmiennie nadawane z obiektu RTCN Śrem. i bardzo dobrze.

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: DVB-t Poznań

Post autor: handrzej »

A ja oczywiście mapkami się bawiłem, antena 11m nad ziemią bez przedwzmacniacza pokrycie w kierunku Gorzowa kończy się na Nowym Tomyślu. W Gorzowie nikłe szanse, co innego w Zielonej Górze.

PiotrekxD
Posty: 117
Rejestracja: 10 kwietnia 2010, o 06:37

Re: DVB-t Poznań

Post autor: PiotrekxD »

Dzięki tropo to na pewno tak. Spróbuje się pobawić...

PS. Sprawdzałem z media.lubuskie.prv.pl i radiopolska.pl i nic nie będzie zakłócać. : )
Tylko modlić się, żeby odebrało... :D

Ikey
Posty: 145
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 13:07
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Jemiołów

Re: DVB-t Poznań

Post autor: Ikey »

handrzej pisze:A ja oczywiście mapkami się bawiłem, antena 11m nad ziemią bez przedwzmacniacza pokrycie w kierunku Gorzowa kończy się na Nowym Tomyślu. W Gorzowie nikłe szanse, co innego w Zielonej Górze.
W Zielonej Górze można to odebrać, ale k28 jest przewidziany tutaj w okresie przejściowym dla DVB-H (chyba, że plany się zmieniły), więc za jakiś czas może być kolizja.

sebaa
Posty: 25
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-t Poznań

Post autor: sebaa »

Potwierdzony Rawicz (59km w linii prostej), Ostrów Wlkp (79km), Kalisz (89km) może Zielona Góra (114) też da radę. Napewno sygnał mocniejszy niż ten który uruchomią w pierwszym etapie MUX3 dla lubuskiego w Gorzowie Wlkp tylko 5kW.

Mam prośę kto ma możliwość niech testuję odbiór bo wydaje się że nadają więcej niż 20kW.
Ostatnio zmieniony 12 czerwca 2010, o 12:10 przez sebaa, łącznie zmieniany 2 razy.

Odpowiedz