DVB-T z RTCN POZNAŃ ŚREM

Rahm

Re: DVB-t Poznań

Post autor: Rahm » 27 września 2010, o 17:48

rybski pisze:Dzieci brak Żony też hehe
Nie pitol, bo dzisiaj Polsat jest ważny. Mecz z Serbią o 21. A ja już dawno zrezygnowałem z analogowej.

raf71
Posty: 30
Rejestracja: 1 grudnia 2009, o 18:59
Odbiornik: FT8100-HD
Instalacja antenowa: siatka+WB22
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: DVB-t Poznań

Post autor: raf71 » 27 września 2010, o 17:50

RAPIOTR pisze:Przecież był komunikat ,że do 30 września mogą być wyłaczenia. Trzeba spokojnie czekać :D
E no - bez jaj !!!
W czwartek gra KOLEJORZ, a transmisja jest na TV4.
Ja chce oglądać !!!

rybski

Re: DVB-t Poznań

Post autor: rybski » 27 września 2010, o 18:00

Rahm pisze:Nie pitol, bo dzisiaj Polsat jest ważny. Mecz z Serbią o 21. A ja już dawno zrezygnowałem z analogowej.
No ja tez chciałem oglądać i analogu też już dawno brak :D

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: DVB-t Poznań

Post autor: voitek » 27 września 2010, o 19:23

Takie argumenty to możecie dla samych siebie zostawić.

Rahm

Re: DVB-t Poznań

Post autor: Rahm » 27 września 2010, o 19:48

voitek pisze:Takie argumenty to możecie dla samych siebie zostawić.
Raczej wspólna sprawa.

cyfrojtek

Re: DVB-t Poznań

Post autor: cyfrojtek » 27 września 2010, o 20:11

Poznań Śrem dzisiaj padł od rana nie ma nic :o

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-t Poznań

Post autor: RAPIOTR » 27 września 2010, o 20:29

cyfrojtek pisze:Poznań Śrem dzisiaj padł od rana nie ma nic :o

Naprawdę ?!!! hehe. A ja widzę ,że wszystkie emisje analogowe zarówno TV jak i fm śmigają bez problemu. Wyłączono tylko MUX1 k23. Czytać trzeba czytać zanim się coś napisze ;)

Rahm

Re: DVB-t Poznań

Post autor: Rahm » 27 września 2010, o 20:41

Napiszcie, jak wygląda u was sytuacja. Sygnał wrócił (moc i jakość takie same), tylko tuner nie wyszukuje kanałów.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-t Poznań

Post autor: RAPIOTR » 27 września 2010, o 21:22

Z RTCN narazie bez zmian. Wyłączony MUX1 k23 ,MuX3 na k28 działa bez zmian no ale on idzie z innego systemu UHF. Czekać spokojnie trzeba czekać...

badzio19
Posty: 47
Rejestracja: 28 września 2010, o 15:14
Odbiornik: WIWA90, FERGUSONY t50 oraz 8100hd
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-69 +
WZMACNIACZ COMBI 1-60 32 DB 40-800MHz F2.8dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem, czasem Kalisz ;)

Re: DVB-t Poznań

Post autor: badzio19 » 28 września 2010, o 15:31

Nadal brak sygnału na mux1 ale mam inne pytanie, mam f8100Hd i za diabła nie uzyskuje na nim
jakości sygnału powyżej 60%. Do tego sygnał znaczy poziom i jakość były pływające, spadał poziom nawet do 80% i wtedy pojawiały się zacięcia wizji. Dziwne jest to też ze mux3 był odbierany zawsze lepiej niż mux1, poprawiło się teraz na mux1 po zmianach ciekawe czy ten typ tak ma czy coś jeszcze muszę w instalacji antenowej zmienić.
A właśnie czy w sygnale jest możliwość wstawienia blokady nagrywania. Nie mogę nagrać na mux1 żadnego programu który idzie Live. Odpada Polsat i wyścigi F1, dostaje zawsze komunikat dysk pełny. Jak zapuszczę nagrywanie przed programem live to mogę nagrać ale w trakcie już nie. Na mux3 mistrzostwa w piłce nagrywałem bez problemu.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: DVB-t Poznań

Post autor: Kafar » 28 września 2010, o 17:21

badzio19 pisze: A właśnie czy w sygnale jest możliwość wstawienia blokady nagrywania. Nie mogę nagrać na mux1 żadnego programu który idzie Live. Odpada Polsat i wyścigi F1, dostaje zawsze komunikat dysk pełny. Jak zapuszczę nagrywanie przed programem live to mogę nagrać ale w trakcie już nie. Na mux3 mistrzostwa w piłce nagrywałem bez problemu.
Bardzo ciekawa sytuacja. Czytałem o takich mozliwościach przy kodowaniu sygnału i wykorzystaniu modułów zgodnych ze standardem CI+. Tam dostawca sygnału może ustawić użytkownikowi maksymalny czas nagrania, jego przechowywania i przede wszystkim możliwość nagrywania. Moduły te nie są zgodne z obsługą kilku strumieni więc odpada stosowanie sprzętów z podwójnymi głowicami(ale tego samego standardu, a nie combo).
http://www.hd-plus.de/
W wakacyjnym satkurierze o tej platformie pisali. Twój tuner napewno takich możliwości nie ma, a czy w strumieniu transmitowanym są jakieś znaczniki(tak jak do proporcji nadawanego obrazu) blokujące nagrywanie to trzeba się Panów Jarosławów pytać, albo u źródła - w Polsacie. Ja bym obstawiał niedopracowany soft tunera.

badzio19
Posty: 47
Rejestracja: 28 września 2010, o 15:14
Odbiornik: WIWA90, FERGUSONY t50 oraz 8100hd
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-69 +
WZMACNIACZ COMBI 1-60 32 DB 40-800MHz F2.8dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem, czasem Kalisz ;)

Re: DVB-t Poznań

Post autor: badzio19 » 28 września 2010, o 20:40

Kafar pisze:
badzio19 pisze:
W wakacyjnym satkurierze o tej platformie pisali. Twój tuner napewno takich możliwości nie ma, a czy w strumieniu transmitowanym są jakieś znaczniki(tak jak do proporcji nadawanego obrazu) blokujące nagrywanie to trzeba się Panów Jarosławów pytać, albo u źródła - w Polsacie. Ja bym obstawiał niedopracowany soft tunera.
No i trochę już podzwoniłem do ich wsparcia i też zwróciłem im uwagę na błąd w poprzednim sofcie 2.0 - przy wyszukiwaniu kanałów ucinał TVP1 TVP2 (oba w dwóch muxach)bo uważał ze to te same kanały i zamiast 14 podawał ze jest tylko 12. W 2.01 to poprawili, jak ruszą muxy oficjalnie to będę reklamował ferdka.

scanya
Posty: 152
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-t Poznań

Post autor: scanya » 28 września 2010, o 20:47

Kiedy zmniejszono rozdzielczość TVP HD w MUX3 do 960 x 720 50fps ?

Jan.
Posty: 26
Rejestracja: 13 marca 2010, o 18:03

Re: DVB-t Poznań

Post autor: Jan. » 28 września 2010, o 21:12

Jeszcze wczoraj była 1280x720 50fps która prezentowała się moim zdaniem doskonale. W tym momencie gołym okiem widać gorszą jakość obrazu na tym kanale.

cyfrojtek

Re: DVB-t Poznań

Post autor: cyfrojtek » 28 września 2010, o 21:17

NAdal brak cyfrowego sygnału ze Śremu totalna kaplica w okolicach Gniezna czy w tym kraju nie może być coś zrobione porządnie tylko ciągle prowizorki.

Awatar użytkownika
mateopoznan
Posty: 34
Rejestracja: 15 sierpnia 2010, o 20:02
Odbiornik: Sony Bravia KDL-32L4000, Opticum HD TS 9600
Instalacja antenowa: Zardzewiała siatka ;)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem, SLR Piątkowo

Re: DVB-t Poznań

Post autor: mateopoznan » 28 września 2010, o 21:55

TVP HD wygląda teraz jak solidne SD z satelity. Fatalna wiadomość, potwierdzona organoleptycznie.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: DVB-t Poznań

Post autor: Kafar » 28 września 2010, o 22:36

mateopoznan pisze:TVP HD wygląda teraz jak solidne SD z satelity. Fatalna wiadomość, potwierdzona organoleptycznie.
Może przy okazji sprawdzają po stronie zestawiania strumienia, jak zachowa się obraz przy różnych rozdzielczościach i przepływności, dopóki MUX-y są eksperymentalne - mają do tego pełne prawo. Ale takie zachowanie pozwala domniemać pazerności i upchnięcia pseudo HD z większą ilością SD.

anaconda911

Re: DVB-t Poznań

Post autor: anaconda911 » 28 września 2010, o 22:38

Dopiero po 30 wrzesnia (takie jest pozwolenie na nadawanie) bedzie u nas MUX1 i MUX2.
Trzeba czekać do czwartku. MUX3 na razie nie startuje.

headcharge

Re: DVB-t Poznań

Post autor: headcharge » 28 września 2010, o 22:40

Kilka tygodni temu pisali na Wirtualne media, że TVN dorzuci TVN7, a Polsat nowy kanał Polsat Sport News. Więcej tutaj http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/dr ... w-tym-roku

Awatar użytkownika
handrzej
Posty: 246
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LED 32"

& PC dongle
RTL2832U + R820T
Instalacja antenowa: wewnętrzna+przedwzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: DVB-t Poznań

Post autor: handrzej » 29 września 2010, o 14:58

Z tym 960x720 px to chyba na głowę ktoś upadł boleśnie w pracy ;)
Jeszcze się za chwile okaże, że do tego MUXa będą chcieli wrzucić dwa nowe kanały Parlament i Seriale :lol: :lol: :lol: Ale były by jaja.
Kombinacje na całego, ścieżki dźwiękowe do wyboru tylko na TVP HD.

Jedno co trzeba przyznać pomysł z MP2 oryginalne audio + dubbing i AC3 tylko oryginalne audio i do tego napisy w czasie zagranicznych produkcji, bardzo trafiony !

Odnoszę wrażenie, że zwiększył się bitrate na TVP Kultura. No ale VBR jest to wszystko możliwe.

Kanał TVP HD powinni przemianować na TVP HD Ready :lol:

Odpowiedz