DVB-T z RTCN PIŁA RUSINOWO

Awatar użytkownika
jas
Posty: 10
Rejestracja: 27 października 2010, o 09:02

Re: DVB-T RUSINOWO-PIŁA

Post autor: jas » 11 listopada 2010, o 12:21

Dzięki za info.Super , że masz stabilny sygnał.Sam przyznasz ,że odbieranie bez wzmacniacza z odległości 100 km od nadajnika pracującego z mocą 20 kW jest sensacyjne.Widocznie warunki terenowe dla sygnału cyfrowego masz bardzo dobre.Jest to dowód ,że warto próbować z dalszych odległości odebrać sygnał DVB-T.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T RUSINOWO-PIŁA

Post autor: Drekan » 18 grudnia 2010, o 17:09

Zamieszczam tutaj ważną informację dotyczącą tego nadajnika. :!:
Tomasz Berezowski pisze:
Drekan pisze:Z terminami uruchomienia Skrzycznego już sprawa jasna. Nie jest w naszej mocy coś w tej kwestii przyśpieszyć. :cry:

Ale z ciekawości zapytam: Panie Tomaszu co z trzecim jeszcze nie uruchomionym nadajnikiem czyli Piłą? :?:
Piła powinna być uruchomiona przed Świetami. Nadajnik jest na miejscu, trwają prace.

malinek

Re: DVB-T RUSINOWO-PIŁA

Post autor: malinek » 21 grudnia 2010, o 13:07

Nadajnik Wałcz/Rusinowo wlaśnie zaczął nadawać sygnał MUX2.

Herbatnik
Posty: 21
Rejestracja: 19 października 2010, o 13:19

Re: DVB-T RUSINOWO-PIŁA

Post autor: Herbatnik » 22 grudnia 2010, o 08:25

Potwierdzam odbiór tego nadajnika ze Szczecina, odległość 117 km, jakość 65% siła 72%

somasz

Re: DVB-T RUSINOWO-PIŁA

Post autor: somasz » 15 stycznia 2011, o 14:40

Witam.
Mam takie pytanko. Mieszkam w Trzciance. Do nadajnika w Rusinowie mam około 20 km w linii prostej. Czy mam szanse odebrać sygnał z Rusinowa przez antenę wewnętrzną. Sygnal odbierany by był z pierwszego piętra domku. W okolicy trochę domków jednorodzinnych, jeden blok, ale znajdujący się w innym kierunku niż Rusinowo, a potem już tylko lasy.
Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
juter
Posty: 198
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 21:11
Odbiornik: Panasonic TX-L42U3E
Instalacja antenowa: Antena z avatara (symetryzator+druty), zawieszona na 4m, teren - 120m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: DVB-T RUSINOWO-PIŁA

Post autor: juter » 15 stycznia 2011, o 15:18

somasz pisze:Witam.
Mam takie pytanko. Mieszkam w Trzciance. Do nadajnika w Rusinowie mam około 20 km w linii prostej. Czy mam szanse odebrać sygnał z Rusinowa przez antenę wewnętrzną. Sygnal odbierany by był z pierwszego piętra domku. W okolicy trochę domków jednorodzinnych, jeden blok, ale znajdujący się w innym kierunku niż Rusinowo, a potem już tylko lasy.
Proszę o pomoc
MUX2 napewno złapiesz, mux3 w chwili obecnej na antenie pokojowej raczej marne szanse. Dlaczego tak bardzo zależy Ci na antenie wewnętrznej? która podobnie jak popularna siatka nie jest polecana do odbioru DVB-t

Michał_gw
Posty: 3
Rejestracja: 5 listopada 2010, o 09:03

Re: DVB-T RUSINOWO-PIŁA

Post autor: Michał_gw » 29 stycznia 2011, o 21:26

niszczot pisze:@jas dzięki za linki.
MUX3 z Rusinowa odbieram super,natomiast wiele osób mnie pyta o odbiór w Gorzowie a do niego mam 30 km wiec moze być róznie.
Jestem jednak mysli takiej ze jakiś gorzowiak musi wziąsc sprawy w swoje ręce i obrócić antenę o 90 na wschód o ustawień na Jemiołów.
Odbieram w Gorzowie z Rusinowa MUX2&3 na antenie YAGI 19-elementowej ze wzmacniaczem SWA-9. Wzmacniacz nie jest konieczny jednak mam w mieszkaniu poprowadzone ~25m przewodu i dwa gniazda i bez wzmacniacza nie było sygnału na ostatnim gnieździe.
Mój tv pokazuje siłę sygnału jako trzy kreski na sześć i jakość sygnału - dobra. Zdarzają się delikatne zacięcia od czasu do czasu ale jeszcze wyreguluję antenę i powinno być dobrze.

Czekam na uruchomienie MUX3 w Gorzowie. Wtedy wykręcę wzmacniacz i bez problemu odbiorę MUX2 z Rusinowa i 3 z miasta bez przestawiania anteny


Obrazek

kapixl

Re: DVB-T RUSINOWO-PIŁA

Post autor: kapixl » 29 marca 2011, o 20:09

jeśli nic nie stoi na przeszkodzie to proszę podaj na jakim mieszkasz osiedlu oraz na którym piętrze...?
=====================
ps.
http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html; ... 3C4935CC1B
to jest link do strony na której jest pokazana odległość z miejscowości, w której mieszkam do nadajnika w Rusinowie. Odległość wynosi 83 km. Antena będzie na około 9 m. Czy mam realne szanse na odbiór MUX 3 i MUX 2 z Rusinowa...?
Mam zdecydowanie bliżej do nadajnika w Jemiołowie, ale niestety nadaje On tylko jeden multipleks....

Proszę o Wasze opinie.

Ed_pl

Re: DVB-T z RTCN PIŁA RUSINOWO

Post autor: Ed_pl » 3 maja 2011, o 15:08

Białośliwie. Odległość od nadajnika 58.5km.
Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60 bez wzmacniacza z rozgałęzieniem na dwa tory. Wysokość ok 12m.
Siła sygnału:
Mux2 - 95%
Mux3 - 86%
Jakość sygnału: 100%
Odbiór wzorcowy bez żadnych zakłóceń.

Awatar użytkownika
krzys34
Posty: 40
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Telewizor SAMSUNG LED 49KU6172
Instalacja antenowa: Zwykła kablówka tylko z DVB-T w blokach
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rusinowo

Re: DVB-T z RTCN PIŁA RUSINOWO

Post autor: krzys34 » 12 maja 2011, o 14:45

Dziś pewnie Rusinowo ma od rana konserwacje bo cisza w eterze!!!

DVBManiak

Re: DVB-T z RTCN PIŁA RUSINOWO

Post autor: DVBManiak » 12 maja 2011, o 17:44

Dokładnie tak od 8:00 do 16:00 była.

fajnymik
Posty: 15
Rejestracja: 21 października 2010, o 23:28
Odbiornik: Telewizory Samsung.
Instalacja antenowa: Antena DX 91 Delta, Wzmacniacz AMS 143 ST.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piła / Rusinowo

Re: DVB-T z RTCN PIŁA RUSINOWO

Post autor: fajnymik » 7 sierpnia 2011, o 13:31

Witam serdecznie chciałbym się dowiedzieć czy jak mam Antenę kierunkową DX-91 od Delty z Symetryzatorem i czy mogę do niego dołączyć wzmacniacz wewnęczny żeby podłączyć 3 lub 4 TV? Do Rusinowa mam 57.7 km. lini prostej odbieram z Sierakowa k. Międzychodu
http://www.dvbtmap.eu/terrainprofile.ht ... 2714469687

gg99gg
Posty: 29
Rejestracja: 24 października 2010, o 18:22
Odbiornik: technisat T4
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit x2sztuki 90m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN-Trzeciewiec+Rusinowo+Chojna

Re: DVB-T z RTCN PIŁA RUSINOWO

Post autor: gg99gg » 19 grudnia 2011, o 20:57

z tego nadajnika zmieniły się parametry MUX2
sprawnośc kodu 5/6
okres ochronny 1/4
z Trzeciewca MUX2 ma tak 3/4 i 1/8
napewno te zmiany związane są z włączeniem nadajnika na tym samym kanale SFN 43 RTCN GNIEZNO/Chojna

pan_tom
Posty: 7
Rejestracja: 30 grudnia 2011, o 20:45
Odbiornik: panasonic l37e30e
Instalacja antenowa: antena DIPOL 19/21-69 ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rusinowo

mux 3

Post autor: pan_tom » 30 grudnia 2011, o 21:00

witam! po uruchomieniu mux 2 z nadajnika w chojnej k. gołańczy przestał być osiągalny mux3 z nadajnika w rusinowie w miejscowości wapno, czy uruchomienie nadawania w chojnej może w tej kwestii stanowić problem? antena której używam to [/url]http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1911.htm [/url] ze wzmacniaczem, czy ktoś doświadczył może podobnej sytuacji? jak można temu zaradzić? proszę o pomoc
pozdrawiam!

eldejar

Re: DVB-T z RTCN PIŁA RUSINOWO

Post autor: eldejar » 27 lutego 2012, o 02:48

Mieszkam w miejscowości Łobżenica.
Częstotliwość ustawiłem na 650mhz
wykrywa mi nazwę sieci "EmiTel"
jakość sygnału wg. odbiornika "doskonała"

Jednak przy wyszukiwaniu usług cyfrowych nic nie znajduje..

Posiadam tv z wbudowanym MPEG-4 zgodny z DVB-T.
Do tego jakaś stara antena "siatkowa" z wzmacniaczem...

w czym tkwi problem? (nie posiadam instrukcji do TV)

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN PIŁA RUSINOWO

Post autor: kb997 » 27 lutego 2012, o 07:16

Wyrzuć wzmacniacz i separator z zasilaczem. Daj zwykłą wtyczkę jak nie masz symetryzatora pod ręką to poprostu ekran kabla do jednej śruby w puszce a żyła do drugiej. Masz przesterowany sygnał. Albo obróć antenę na zachód niczego nie demontując. Powinieneś złapać na kanale 51 (714mhz) mux3 a na obecnym 43 (650mhz) mux2.
Co to za telewizor? Marka i model.

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: DVB-T z RTCN PIŁA RUSINOWO

Post autor: loleklolek » 27 lutego 2012, o 10:05

Ten tv niekoniecznie ma MPEG-4. Może to być tylko MPEG-2.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN PIŁA RUSINOWO

Post autor: kb997 » 27 lutego 2012, o 12:26

loleklolek pisze:Ten tv niekoniecznie ma MPEG-4. Może to być tylko MPEG-2.
Też prawda, ale jeszcze nic straconego. Są moduły mpeg4 na pcmcia dla tv z mpeg2 tylko ponoć hd nie będzie działać i nie wiem czy z każdym odbiornikiem.

eldejar

Re: Odp: DVB-T z RTCN PIŁA RUSINOWO

Post autor: eldejar » 27 lutego 2012, o 12:48

kb997 pisze:Co to za telewizor? Marka i model.
TV Philips NO32PFL5522D/12
wg. tego co znalazłem w necie to telewizor jest przystosowany do odbioru tej telewizji.
Z tyłu telewizora jest napisane "przystosowany do standardu DVB-T"


ps. antenę mam cały czas ustawioną na zachód.. spróbuję ominąć płytkę zasilacza


Przestawiłem odrobinę antenę i teraz odbiera i emitel i "NW 04 WIELKOPOLSKIE"
z jakością "doskonała" (jakieś 80-85%)

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T z RTCN PIŁA RUSINOWO

Post autor: kb997 » 27 lutego 2012, o 15:02

Nie mam dobrych wieści. Na hdtv.(ciach).pl znalazłem informację, że Philipsy z symbolem D na końcu są w mpeg2. Pozostaje Ci albo moduł CAM mpeg4 na pcimcia lub tuner zewnętrzny. A audio słychać bo coś kojarzę, że powinno chodzić nawet jeśli masz tv mpeg2.

Odpowiedz