DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Awatar użytkownika
domino16297
Posty: 337
Rejestracja: 10 maja 2012, o 15:30
Odbiornik: Cabletech URZ 0083
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin-Żółwieniec

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: domino16297 » 29 maja 2013, o 22:07

Szybkie pytanie. Czy może ktoś napisać jaki ma sygnał z 36 kanału z nadajnika Konin Żółwieniec? U mnie siła sygnału 63 jakość 25 %. Nawet epg nie pobiera.... Czy to przez burze są te problemy?
Edit... Jakość sygnału z chwili na chwilę rośnie 52,53,54,56, % i tnie :shock:
Ostatnio zmieniony 29 maja 2013, o 22:12 przez domino16297, łącznie zmieniany 2 razy.

Tharazi
Posty: 78
Rejestracja: 12 października 2010, o 14:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 250
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69; siatka ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin;Włocławek

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: Tharazi » 29 maja 2013, o 22:09

Witam!
Mieszkam koło Włocławka i bez problemu odbieram MUX-3 z Żółwieńca na kanale 27 (siła sygnału ok. 70% stabilnie)na "siatce" ze wzmacniaczem ustawionej na Płock Rachocin, więc Konin odbieram z odbicia. A mux-3 na 36 kanale nie mam jak sprawdzić ponieważ odbieram z doświetlenia z Włocławka. :)

Awatar użytkownika
domino16297
Posty: 337
Rejestracja: 10 maja 2012, o 15:30
Odbiornik: Cabletech URZ 0083
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin-Żółwieniec

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: domino16297 » 29 maja 2013, o 22:30

Po 10 minutach wszystko wróciło do normy.... Czyżby jakieś chwilowe zakłócenia?

Awatar użytkownika
derwalski
Posty: 80
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Bravia W4000/LV5HDeluxe/Wiwa HD-90/Opticum HD TS 9600
Instalacja antenowa: 11 el. Y-U
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żółwieniec/Śrem

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: derwalski » 29 maja 2013, o 22:44

Niedawno włączyłem TV i zero kanałów z k.36. Poprzednio na mojej Bravii W4
000 mux3 z k. 27 niestety był nie do oglądania. Zadałem profilaktycznie strojenie od zera. Na liście pojawiły się programy z k. 27, k. 45 i k. 55. Poprzednio, po uruchomieniu mux3 na liście meldowały się zdublowane. Obecnie tylko z mux3 k.27 i normalnie da się oglądać. Może to jakaś przerwa techniczna i zmiana parametrów?

Awatar użytkownika
domino16297
Posty: 337
Rejestracja: 10 maja 2012, o 15:30
Odbiornik: Cabletech URZ 0083
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin-Żółwieniec

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: domino16297 » 29 maja 2013, o 22:56

Nie wydaje mi się. Pewnie by były jakieś informacje związane ze zmianami....

Antenix
Posty: 36
Rejestracja: 5 maja 2013, o 13:15
Odbiornik: Ferguson FT-8100 HD
Instalacja antenowa: biquad/siatka

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: Antenix » 30 maja 2013, o 12:46

Kanał 27 z Żółwieńca na zachód ma takie tłumienie, że odbiór jest w Gnieźnie za niski by dało się oglądać.

Awatar użytkownika
derwalski
Posty: 80
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Bravia W4000/LV5HDeluxe/Wiwa HD-90/Opticum HD TS 9600
Instalacja antenowa: 11 el. Y-U
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żółwieniec/Śrem

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: derwalski » 30 maja 2013, o 17:44

No niestety, Bravia W4000 nie radzi sobie z SFN. Listy też nie trzyma, w miejsce kanałów z Muxa3 nadawanego z k. 36, nadpisały mi się programy z k. 27 i znowu skanowanie i układanie listy. Jak tak dalej pójdzie, to skończy się zakupem jakiejś Wiwy.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: cyber » 30 maja 2013, o 17:47

Tharazi pisze:Witam!
Mieszkam koło Włocławka i bez problemu odbieram MUX-3 z Żółwieńca na kanale 27 (siła sygnału ok. 70% stabilnie)na "siatce" ze wzmacniaczem ustawionej na Płock Rachocin, więc Konin odbieram z odbicia. A mux-3 na 36 kanale nie mam jak sprawdzić ponieważ odbieram z doświetlenia z Włocławka. :)
No właśnie o to się głównie rozchodzi ,że k.27 "sieje" lepiej na kujawsko-pomorskie ...Włocławek jest tutaj przykładem ... i tym samym część Kujaw ma dostęp do TVPInfo-Poznań a część WLKP jest pozbawiona tego sygnału !
Natomiast już w stronę zachodnią od Żółwieńca k.27 jest silnie tłumiony i wielu Wielkopolan jest pozbawionych swojej wersji regionalnej właśnie TVPInfo-Poznań !
Natomiast oddalony Śrem tutaj nie rozwiązuje problemu bo w tej częsci WLKP dobry sygnał to może i jest ale tylko na papierku ...
W tej części WLKP paradoksalnie stabilniejszy się okazuje sygnał na k.36 z Info Bydgoszcz

Więc powstał taki cyfryzacyjny "Kogel-Mogel" dla Wielkopolski i Kujaw ...
Tylko nie jednemu odbiorcy Mux3 w tym regionie do śmiechu na pewno nie jest ;)
Pozdrawiam.

stroboskop323
Posty: 5
Rejestracja: 12 maja 2013, o 01:27
Odbiornik: Dekoder Cyfrowy Polsat
T-HD 200
Instalacja antenowa: 3m ponad dachem
Bi-Quad własnej roboty
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin-Żółwieniec

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: stroboskop323 » 31 maja 2013, o 19:31

U mnie w ogóle nie mam k. 27. Odbieram mux-3 z kanału 36. Jakość taka sama jak k. 45, natomiast po wyłączeniu analogu wreszcie mam stabilny k. 55, choć jakość i siłą słabsze niż pozostałych.

Niestety nie mogę złapać nic innego - w szczególności MUX-4.
Śrem, Gniezno, Wągrowiec mam zasłonięty terenem. Kalisz daleko...

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: cyber » 8 czerwca 2013, o 18:22

Panowie z Emitela ...Czy z Żółwieńca będzie poprawiony zasięg dla Wielkopolski :?:
Czy może wg. Emitela jest wszystko O.K. :?:
Ostatnio zmieniony 18 czerwca 2013, o 17:41 przez cyber, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
domino16297
Posty: 337
Rejestracja: 10 maja 2012, o 15:30
Odbiornik: Cabletech URZ 0083
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin-Żółwieniec

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: domino16297 » 9 czerwca 2013, o 12:18

Drugi raz w ciągu tygodnia zaobserwowałem spadek jakości sygnału do 25 %. Nic nie było można obejrzeć.Pierwszy przypadek opisywany przeze mnie post z 29 maja który wystąpił o tej samej porze co teraz czyli około godziny 22. Kanał 36....

qrzy
Posty: 214
Rejestracja: 24 grudnia 2011, o 13:33
Odbiornik: SDRplay, Nesdr mini 2, Dual Dab 4, Samsung 32"
Instalacja antenowa: Discone # 3-el UKF # Ant.Logarytm. # Yagi UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Krzemionki, Wieża Ciśnień

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: qrzy » 9 czerwca 2013, o 15:07

Skoro problem pojawia się o tej samej porze, to może problemem są zewnętrzne zakłócenia gdzieś z okolicy? Może ktoś ma urządzenie które nieszczęśliwie sieje na częstotliwości na której nadawany jest MUX3.

Jak problem będzie się powtarzał, to możesz to zgłosić do UKE.

Pablo70
Posty: 87
Rejestracja: 21 kwietnia 2012, o 17:26
Odbiornik: nBox dongle
Panasonic 42ST50
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kalisz-Mikstat

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: Pablo70 » 9 czerwca 2013, o 22:27

No właśnie.Spędziłem miły weekend w okolicach Ślesina.W sobotę w południe ustawiłem sobie antenkę.Muxy 1 i 2 na 100% jakości.Mux na kanale 27 trochę słabiej (około 70%),ten z 36 trochę lepiej (około 80%).Wieczorem włączam telewizor i ... brak muxa 3 z obu kanałów.Na obu skakała jakość i siła.Przekręciłem trochę antenę i mux 3 z kanału 27 wskoczył z 50% jakością ale na kanale 36 ani śladu sygnału.Dzisiaj rano włączam telewizor oczywiście mux 3 na 36 działa jakby nigdy nic. :shock:
Wygląda faktycznie na jakieś zakłócenia ale żeby nawet w pobliżu nadajnika był problem ?

_chris_

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: _chris_ » 9 czerwca 2013, o 22:48

Pablo70 pisze:Wygląda faktycznie na jakieś zakłócenia ale żeby nawet w pobliżu nadajnika był problem ?
Przy odbiorze cyfry wszędzie mogą być problemy. A może coś robili na nadajniku i było obniżenie albo wyłączenie mocy, kto wie.

Awatar użytkownika
domino16297
Posty: 337
Rejestracja: 10 maja 2012, o 15:30
Odbiornik: Cabletech URZ 0083
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin-Żółwieniec

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: domino16297 » 10 czerwca 2013, o 10:09

Jedno jest pewne. Z naszymi antenami i tunerami wszystko jest w porządku. Tutaj chodzi o spadek sygnału że nawet tuner nie może pobrać EPG. Po około pół godziny wszystko wraca do normy...

_chris_

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: _chris_ » 10 czerwca 2013, o 10:22

domino16297 pisze:utaj chodzi o spadek sygnału że nawet tuner nie może pobrać EPG. Po około pół godziny wszystko wraca do normy...
Niekoniecznie spadek mocy, to może być również jakieś zakłócenie.

Awatar użytkownika
derwalski
Posty: 80
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Bravia W4000/LV5HDeluxe/Wiwa HD-90/Opticum HD TS 9600
Instalacja antenowa: 11 el. Y-U
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żółwieniec/Śrem

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: derwalski » 10 czerwca 2013, o 10:58

Coś się musiało dziać z k. 36, bo moja goovniana Bravia wpakowała w miejsce w.w. programy z k. 27 no i znowu problem z SFN. Dodatkowo chyba bardzo szalała propagacja i dopisały mi się kanały z Trzeciewca. Znowu kasowanie listy i układanie od nowa.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: belzebiusz » 10 czerwca 2013, o 11:29

Soniaki chyba mają opcję wyłączenia automatycznego wyszukiwania nowych usług cyfrowych.

clipperton66
Posty: 83
Rejestracja: 1 kwietnia 2013, o 18:09
Odbiornik: SAMSUNG UE 37005
Instalacja antenowa: 19 el yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice-Limża / Trzeciewiec

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: clipperton66 » 10 czerwca 2013, o 11:59

Witam
Chciałem sie z kolegami podzielic kilkoma spostrzeżeniami nt odbioru dvb-t.Miałem podobne doswiadczenie bedąc 3 tygodnie temu na wsi.Nadjnik czyli antena nadawcza widoczna z odległosci 34 km ,a bardzo często pojawiało sie klatkowanie.Fakt czasami padał deszcz i powiewało.Po kombinacjach z antena doszedłem do wniosku że poprostu pojawiaja sie róznego rodzaju odbicia , a nawet padający deszcz gdzies dalej na torze w kierunku nadajnika powoduje zniekształcenia w odbiorze dvb-t.Jest tu cos takiego jak w tv satelitarnej.Pozatym zwróccie koledzy uwage że jak w przypadku tv analogowej nadajniki miały moce o wiele wieksze np trzeciewiec miał 650 kw erp to w tej chwili ma 100 kw ERP.ERP oznacza moc wyproieniowaną z dipola w eter.a na to sie sklada moc nadajnika,tlumienie fidera oraz wysokosc zawieszenia anten nadawczych oraz zysk energetyczny anten nadawczych.A własciwe moce samego nadajnika moc tzw Output jest zaledwie w granicach 4 kw out Wiec trzeba wziasc pod uwage i tez fakt ze te nadajniki cyfrowe w gruncie rzeczy nie sa wcale takie mocne jak te analogowe.Fakt ze nadajnik analogowy miał inny podzial mocy na wizje i fonie.tzn pół mocy nadajnika brała wizja a druga połówkę fonia ale i tak wychodzi połowa to przy 650 kw erp to 325 kw erp to tez wiecej.Nieulega więc watpliwosci ze dvb-t nie da sie odbierac na przysłowiowym gwozdziu , a do tego jeszcze czesto własnie warunki pogodowe mają duże znaczenie..Antena to podstawa i to dobra kierunkowa.Pozdrawiam kolegów
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2013, o 12:35 przez clipperton66, łącznie zmieniany 1 raz.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KONIN ŻÓŁWIENIEC

Post autor: belzebiusz » 10 czerwca 2013, o 12:33

100 kW DVB-T to ok. 600 kW analogu przyjmując parametry nadawcze w Polsce.

Odpowiedz