DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

SIGUR82
Posty: 26
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 10:09
Odbiornik: TV SAMSUNG UE40D6000
Instalacja antenowa: Dipol A1610
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo k.Szczecin

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: SIGUR82 » 16 sierpnia 2013, o 16:32

symetryzator zamontowany.jednak na niektorych kanalach "sniezy,casem szatkuje czym moze to byc spowodowane??slabym ustawieniem anteny siatkowej??straty na kablu,zlaczkach??z reska do sławoborza jest b.blisko

forresty
Posty: 17
Rejestracja: 8 listopada 2012, o 10:02

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: forresty » 26 września 2017, o 17:38

Czy mógłby ktoś z Emitela napisac po co w łobzie, Gryficach czy Trzebiatowie pozostawiali doświetlenia k60 ze Sławoborza? Przeciez kupa ludzi ma problem z odbiorem z tego nadajnika. W Łobzie trzeba wzmacniacza w antenie skierowanej na Sławoborze gdy chce się rozdzielić sygnał na kilka odbiorników tv. bez wzmacniacza w większości miejsc w mieście nie da rady. Wzmacniacz jednak koncertowo przesterowuje mux3 z Podgórnej tak że w rezultacie idealnie odbiera mux1,2 a mux3 w takiej sytuacji jest nie do oglądania. odbiór z Kołowa to z kolei słaby sygnał iw rezultacie w zaleznosci od pogody sygnał jest lub go nie ma. Po co te doświetlenie mux3 skoro to ludziom mieszkającym w pobliżu masztu tylko problem robi? Wystarczyłby sam nadajnik ze Sławoborza i wszystko odbiera b.dobrze. Poza mux3- z przyczyn wiadomych

forresty
Posty: 17
Rejestracja: 8 listopada 2012, o 10:02

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: forresty » 28 września 2017, o 14:42

Super za obszerną i wyczerpującą odpowiedź. Dzekuje Ci emitelu. Zawsze wiedzialem ze można liczyć na was i wasze wsparcie. Tymczasem 200m od masztu na Podgórnej ni z symetryzatorem ni ze wzmacniaczem nie idzie anteny wystroić bo ciągle mux3 przesterowany albo mux 1,2 za sałaby :evil: :evil: :evil: :evil: U sąsiada to samo. Trzeci schował antenę przed doświetleniem i nawet na LNA177 wszystko dobrze odbiera.

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: poxipol » 28 września 2017, o 19:18

Po co kombinować z chowaniem anteny na strychu.
W takiej sytuacji stosuje się filtr korekcyjny.który pozwala wytłumić silny sygnał na danym kanale do konkretnej wartości,a pozostałe kanały pozostają bez zmian.

forresty
Posty: 17
Rejestracja: 8 listopada 2012, o 10:02

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: forresty » 29 września 2017, o 07:57

NIe mam anteny na strychu tylko na dachu i prawie centralnie z widokiem na to feralne podświetlenie. I nie tylko ja mam kłopoty bo kogo się nie zapytam to jest jakiś problem z odbiorem. Wyjątkiem jest sasiad co ma ustawiony dokładnie taki sam zestaw antenowy jak ja tyle że antene ma trochę zasłonietą kominem, drzewami i kawałkiem dachu.
Przychodzi facet z pretensjami do sklepu i wrzeszczy ze kupił nową antene i niczego nie może odebrać więc mu sprzedawca tłumaczy że w mieście jest problem z sygnałem. Ustawiłem w końcu na Kołowo, ale tu tez sygnał jest dobry dopóki nie trzeba go rozdzielić na 4 odbiorniki. Od biedy to odbiera, ale idealnie nie jest. Gdyby nie to podświetlenie to ustawiłbym bezpośrednio na Sławoborze i po problemie bo mux1-2 odbierają bez problemu a 3 jest przesterowany.

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: poxipol » 29 września 2017, o 18:51


forresty
Posty: 17
Rejestracja: 8 listopada 2012, o 10:02

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: forresty » 30 września 2017, o 14:29

Ok. Dzięki, ale zanim zacznę znów majstrować bo takie urządzenie jednak kosztuje trochę to może podpowiesz mi gdzie może tkwić przyczyna w takiej sytuacji. Obecnie mam antenę skierowaną na Kołowo i w jednym pokoju mam dekoder Opticum T50 (chyba tak to się nazywa) a w drugim ADB-2851T I Can Easy i na Opticum wszystko odbiera idealnie od tygodnia bez zacieć , pikselozy itd a w ADB - głównie na na mux 1 zacina. To samo w salonie a tam jest już odbiornik z dekoderem. W salonie głównie mux 1 sprawia problemy.
Czy to zależy od czułości dekodera? w czym rzecz? jeszcze muszę sprawdzić połączenia między gniazdkami a TV, ale zakładajac że wszystko jest w porządku to w czym może być problem w takiej sytuacji? odległość od splittera do wyjścia z gniazdek w przyblizeniu wszędzie taka sama ok 5m. Jakby udalo się to rozwiązać to zostałbym na tym Kołowie i miał w koncu swiety spokój ze skakniem po dachach . Antenę dziś korygowałem i ustawiona jest prawidłowo - optymalnie na ten kierunek i lepiej nie będzie. Kable nowe od dachu do splittera.
U mnie jest jakiś problem z rozdzieleniem bo jak sprawdzałem KOłowo na Odbiorniku bezpośrednio podłaczonym do anteny to wszystko jest perfekcyjnie. problem pojawia się po rozdzieleniu tak jakby coś za mocno tłumiło sygnał. Splitter to telmor na 4 odbiorniki. Czy generalnie jest taka możliwość ze splitter się uszkodził? Tocoś może się zepsuć?

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: poxipol » 30 września 2017, o 15:43

Kanał 60 z doświetleniami to problem SFN.
W zasadzie to nie przesterowanie, a negatywne oddziaływanie synchronizacji nadajników na tym samym kanale.
W takich sytuacjach stosuje się anteny o możliwie jak najwęższym kącie promieniowania .Jeżeli jest to niewystarczające stosuje się filtr korektor aby wytłumić sygnał na tym kanale do odpowiedniej wartości.
Sąsiad zamontował antenę na strychu-to taki naturalny tłumik antenowy.

Rozdzielenie sygnału na kilka odbiorników.
Podstawą jest uzyskanie dobrych parametrów na zaciskach anteny.
można się podratować przedwzmacniaczem-byle nie przeholować.
Jeżeli poziomy sygnałów są wystarczające podpina się odpowiedni rozgałęźnik czterodrożny.
Jeżeli sygnały po podziale są za słabe,można zastosować rozgałęźnik aktywny z wbudowanym wzmacniaczem.
Bardzo ważna jest w rozgałęźniku separacja wyjść.
Czułość głowicy w odbiornikach nie ma tu większego znaczenia.
Najważniejsze jest dopasowanie do znamionowej impedancji falowej 75 oma.
Jeżeli nie ma dobrego dopasowania,część sygnału wraca z powrotem, powodując zakłócenia na innych odbiornikach.
Istotne są też wtyki i ich poprawny montaż.
Jeżeli stosujemy rozgałęźnik aktywny lub dodatkowy wzmacniacz,to w połączeniu z przedwzmacniaczem w antenie, za mocny sygnał też może sprawiać niespodzianki przy zmieniającej się propagacji.

globos
Posty: 9
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, o 14:49
Odbiornik: TV LG 42LV3550 Winfast DTV1800
Instalacja antenowa: DIGITmaxHD/P25 TELMOR z wzmac. blok 4 pietro+ 4 metry maszt na balkonie
Nadajnik - obiekt nadawczy: TRZECIEWIEC/SLR CHODKIEW

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: globos » 25 lipca 2019, o 20:58

Witam Serdecznie
Mam problem z odbiorem mux 3 w miejscowości Mrzeżyno ul.Wypoczynkowa
Przy pochmurnej pogodzie nie ma problemu można bez problemu odebrać ze Sławoborza na k60 i Koszalina k23 ,przy bezchmurnej pogodzie mux3 nie istnieje siła sygnału jest ok 90% jakość 0%,sygnał czasami wraca pod wieczór.Pozostałe muxy działają bez problemów
Instalacja to : antena Telmor z przedwzmacniaczem ASR 860,wzmacniacz szerokopasmowy,rozdzielacz X8.
Były przetestowane różne kombinacje z wzmacniaczem bez,do samej anteny 1 odbiornik i dalej jest to samo.
Antena jet na wysokości ok 10m i w odległości ok 50 m od lasu.W pobliżu pracuje stacja radarowa którą podejrzewałem ale chyba to nie to.
Pozdrawiam i proszę o jakieś wskazówki
Tomasz

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2405
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: K63 » 25 lipca 2019, o 22:08

Na ul. Letniskowej masz BTS-a LTE 800. To chyba tylko kilkaset metrów. Najprawdopodobniej to on zakłóca Ci k.60. W takiej sytuacji wszelkie wzmacniacze odpadają, bo jeszcze pogarszają sytuację. Próbowałeś używać filtra LTE?

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: poxipol » 25 lipca 2019, o 22:39

W Ciągu doby zmienia się propagacja,do tego warunki atmosferyczne.
Do Gołogóry to dystans prawie 100 km.
Poziom sygnału na K 60 jest wysoki.Słaba jakość to spory poziom zakłóceń.LTE raczej można wykluczyć.
Zakłócenia mogą wynikać z synchronizacji nadajnika w Trzebiatowie K 60.

Antena ASR ma szeroki kąt promieniowania.Pewnie posiada przedwzmacniacz By-Pass z filtrem LTE tzw.inteligentny.Przy wyłączeniu jego zasilania,występuje spore tłumienie w porównaniu z typowym symetryzatorem,a zwłaszcza na K 60.
Jeżeli występuje ten problem to przede wszystkim ograniczenie negatywnego wpływu synchronizacji,co może się wiązać z anteną o większej kierunkowości,a nawet dodatkowo z filtrem środkowo zaporowym K 60
Filtr środkowo zaporowy ma za zadanie wytłumić sygnał do odpowiedniej wartości na K 60
Przedwzmacniacz antenowy to tylko w ostateczności.
Do podziału sygnału na wiele odb.jeżeli jest konieczny to wzmacniacz antenowy.

globos
Posty: 9
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, o 14:49
Odbiornik: TV LG 42LV3550 Winfast DTV1800
Instalacja antenowa: DIGITmaxHD/P25 TELMOR z wzmac. blok 4 pietro+ 4 metry maszt na balkonie
Nadajnik - obiekt nadawczy: TRZECIEWIEC/SLR CHODKIEW

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: globos » 26 lipca 2019, o 09:27

Witam
Antena jest tylko z przed wzmacniaczem, bez filtra lte i baypasa. Dziś zamonttuję filtr lte i zobaczę czy będzie lepiej. W nocy zauważyłem że pozostałe kanały zachowują się jak ten opisany ale po ok 15 min obraz powracał.
Pozdrawiam
Tomasz

globos
Posty: 9
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, o 14:49
Odbiornik: TV LG 42LV3550 Winfast DTV1800
Instalacja antenowa: DIGITmaxHD/P25 TELMOR z wzmac. blok 4 pietro+ 4 metry maszt na balkonie
Nadajnik - obiekt nadawczy: TRZECIEWIEC/SLR CHODKIEW

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: globos » 26 lipca 2019, o 10:30

Witam
Zastanawiam się nad podwyższeniem anteny, w pobliżu jest wysoki las sosnowy a antena jest ok 2m ponad dachem ale poniżej koron drzew - może to coś pomoże
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 527
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: DanielK » 26 lipca 2019, o 11:26

Panowie, przecież do RTCN Białogard "Sławoborze" jest tutaj tylko ok 38 km. Kierunek południowy wschód.
Powiesić dobrego krokodyla bez wzmacniacza z filtrem LTE np. Televes / Blue-Line / Fte i ewentualnie dopiero przed rozgałęźnikiem dać wzmacniacz domowy aby nadrobić straty na tym rozgałęzieniu i będzie dobrze.

globos
Posty: 9
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, o 14:49
Odbiornik: TV LG 42LV3550 Winfast DTV1800
Instalacja antenowa: DIGITmaxHD/P25 TELMOR z wzmac. blok 4 pietro+ 4 metry maszt na balkonie
Nadajnik - obiekt nadawczy: TRZECIEWIEC/SLR CHODKIEW

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: globos » 29 lipca 2019, o 13:12

Witam
Panowie zainstalowałęm filtr LTE na wejściu wzmacniacza i jest poprawa sygnał jest stabilny i jest mniej "śmieci" jak się ręcznie sprawdza kanały-widać to na których nic nie powinno być a było.
Dziękuję i pozdrawiam
Tomasz

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2405
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: K63 » 29 lipca 2019, o 13:45

Aby efekt był trochę lepszy, dobrze jest zastosować filtr LTE przed wzmacniaczem. Jednak w wypadku ASR z wbudowanym wzmacniaczem jest to utrudnione. Wymaga to wymiany fabrycznego wzmacniacza na dedykowany symetryzator i zastosowanie np. wzmacniacza liniowego. Jednak w przypadku dystrybucji na kilka odbiorników, warto rozważyć zastosowanie wzmacniacza kanałowego.

Odpowiedz