DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Awatar użytkownika
demolek
Posty: 68
Rejestracja: 25 października 2010, o 18:16
Odbiornik: GLOBO HD-TS1
Instalacja antenowa: obecnie - Opticum AX900 bez wzm.
było - MLog 6-60 + wzm. LG2 25dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: demolek » 8 stycznia 2013, o 00:13

@Purple82 u mnie nie daleko Ciebie idzie TVP2 HD bardzo dobrze ja na mój system antenowy :)
bez zacięć.
A tak prezentują się ekrany z poziomami sygnałów na mim TV:

TVP2HD - czyli słabszy
Obrazek
20130108575 by demolek07, on Flickr

TVP1HD - czyli ten mocniejszy mux
Obrazek
20130108576 by demolek07, on Flickr

Myślę też że warto by uzupełnić swój o sprzęt i system antenowy ;).
Ja swego czasu miałem przejściówke okienną by nie wiercić w ścianach/futrynach - ale ta po kilkudziesięciu otwieraniach/zamykaniach okna "zdechła" - zrobiła się kapryśna. Obecnie system w mieszkanku (foto kilka postów wyżej :D)

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: Mirek71 » 8 stycznia 2013, o 09:27

kol Purple 82 mogą być dwie przyczyny twoich problemów :
1) TVP 2 HD jest na muxie który nadaje ze słabszą mocą - pod koniec marca ma nastąpić w naszym regionie wyłączenie tv analogowej i wówczas jest szansa że zwiększą moc i odbiór 2 tvp hd będziesz miał ok ...
2) (w którą stronę masz skierowaną antenę tj w kierunku prawobrzeża czy w stronę niemiec?) - prawdopodobnie masz skierowaną na niemcy a sygnał z Kołowa łapiesz z odbić bo masz też niemieckie muxy - stąd może być słabszy odbiór 2 tvp hd ...
napisz jaką masz antenę (i czy ze wzmacniaczem) jak zamontowaną (które piętro) i w którą stronę skierowaną ???

Purple82
Posty: 3
Rejestracja: 7 stycznia 2013, o 21:08

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: Purple82 » 14 stycznia 2013, o 20:21

Antena jest zamontowana na 4piętrze. Jest to antena kierunkowa Opticum dość duża bez wzmacniacza skierowana w kierunku stadionu Pogoni. Ustawienie anteny w kierunku Niemiec skutkuje tym, że kompletnie nic nie łapie. Przypuszczam, że cały sygnał łapany jest rykoszetem odbitym od innego bloku.Może faktycznie od marca się poprawi, bo na razie to średnia przyjemność wychodzić ciągle na balkon, zwłaszcza jak pełno śniegu:)

Awatar użytkownika
demolek
Posty: 68
Rejestracja: 25 października 2010, o 18:16
Odbiornik: GLOBO HD-TS1
Instalacja antenowa: obecnie - Opticum AX900 bez wzm.
było - MLog 6-60 + wzm. LG2 25dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: demolek » 14 stycznia 2013, o 20:44

Purple82 pisze:skierowana w kierunku stadionu Pogoni.
Zaraz zaraz zaraz - Mieszkasz (?) na 26 Kwietnia to masz antenę skierowaną przynajmniej o 90 jak nie więcej stopni odwróconą od nadajnika w Kołowie - według mojej oceny - więc zapewne łapiesz sygnał z odbić. Więc to może być przyczyną Twoich problemów.

dla mnie wygląda to tak:
........................................ nadajnik w Kołowie X

stadion Pogoni X
....................... Twoja pozycja X

....... moja pozycja X

A tak to wygląda u mnie obecnie w ^ mojej pozycji:
Obrazek

Purple82
Posty: 3
Rejestracja: 7 stycznia 2013, o 21:08

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: Purple82 » 14 stycznia 2013, o 21:31

No niestety okna mam zwrócone w przeciwnym kierunku niż kołowo bardziej w kierunku osiedla Kaliny. Ogólnie nie jest źle. Większość kanałów odbiera bardzo dobrze. Jedyny problem to Tvp2Hd gdzie siła sygnału oscyluje w granicach 30-34% a jakość w porywach do 42%. No ale miejmy nadzieję że sygnał zostanie wzmocniony to i odbicie będzie mocniejsze:)

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: Mirek71 » 15 stycznia 2013, o 09:12

purple82 - chyba najlepszym rozwiązaniem będzie jak poczekasz do wyłaczenia analogu w szczecinie, choć dla sygnału z odbić ponoć lepsza jest antena typu siatka pasywna - ja na takiej odbieram z niebuszewa (8 pietro - okolica manhatanu) i też z odbić, wszystko idzie mi na 100% jakość/siła z wyjątkiem 2TVP HD którą mam na ok 85 % jakości ale jest stabilnie tj nie zrywa obrazu ...
może jeszcze popróbuj ustawień tj jak będzie słoneczna i wyżowa pogooda ustaw tv na pr 2 TVP HD z podglądem na wskaźniki siły /jakości i obracaj delikatnie anteną po okolicznych blokach szukając silniejszego odbicia ... powodzenia :D

parian
Posty: 3
Rejestracja: 15 stycznia 2013, o 11:20
Odbiornik: Manta DVBT05
Instalacja antenowa: Yagi 19 el. + gps2000
Pasywny Mini LOG + zewnętrzny wzmacniacz 20 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: parian » 15 stycznia 2013, o 11:52

Witam wszystkich po raz pierwszy. Mam pytanie odnośnie nadajnika w Kołowie - czy macie jakieś informacje o zmianach technicznych w nadajniku (np. zwiększenie mocy).
Od kilku dni jestem zasypywany telefonami od klientów (prowadzę w Policach sklep ze sprzętem do DVB-T), którzy mają problemy z odbiorem. Sygnał wygląda na przesterowany, dwa razy pomogło zastosowanie tłumika, raz regulacja napięciem zasilacza. Co może być powodem takiego stanu rzeczy?

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: belzebiusz » 15 stycznia 2013, o 14:14

Mróz i polepszona propagacja?

parian
Posty: 3
Rejestracja: 15 stycznia 2013, o 11:20
Odbiornik: Manta DVBT05
Instalacja antenowa: Yagi 19 el. + gps2000
Pasywny Mini LOG + zewnętrzny wzmacniacz 20 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: parian » 15 stycznia 2013, o 15:22

Też tak pomyślałem, ale mróz już mieliśmy na początku grudnia i nic się nie działo.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: _chris_ » 15 stycznia 2013, o 22:51

Temperatura, wilgotność, ciśnienie, śnieg i lód... ogólnie warunki propagacyjne. A jeśli do tego odbiory są w trudnych warunkach, z odbić i w SFN-ie, a do tego na antenach ze wzmacniaczami - problemy gotowe.

Najgorszy możliwy wariant pracy wzmacniacza antenowego - zaniżone napięcie zasilania w stosunku do napięcia znamionowego. W takich warunkach zwykle mamy bardzo małe zakresy dopuszczalnych zmian poziomów wszystkich dochodzących do wzmacniacza sygnałów, a przy dużych zmianach pogodowych i innych powodach zmiany poziomów sygnałów dochodzących do anten mogą być bardzo duże.

Przy czym reguły nie ma - przykładowo raz poziomy mogą być dużo większe przy obecności śniegu i lodu, a w innym przypadku dużo mniejsze...

Żeby się nie rozpisywać, aby mieć minimum problemów winno być tak:
  • Antena pasywna - dobrej jakości kabel antenowy - odbiornik
    .
    albo w razie konieczności:
    .
  • Antena - dobrany wzmacniacz antenowy zasilany z napięcia nominalnego - dobrej jakości kabel antenowy - ekranowany zasilacz antenowy / zasilanie z odbiornika - odbiornik
    ...

parian
Posty: 3
Rejestracja: 15 stycznia 2013, o 11:20
Odbiornik: Manta DVBT05
Instalacja antenowa: Yagi 19 el. + gps2000
Pasywny Mini LOG + zewnętrzny wzmacniacz 20 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: parian » 16 stycznia 2013, o 11:16

To jeszcze pytanie - jakie zasilacze antenowe polecacie, prócz Telmorowskich?
Coś jest dostępnego na polskim rynku w rozsądnych cenach?

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: _chris_ » 16 stycznia 2013, o 13:43

parian pisze:Coś jest dostępnego na polskim rynku w rozsądnych cenach?
A, to zależy, co dla kogo oznacza "rozsądna cena"...
parian pisze:jakie zasilacze antenowe polecacie, prócz Telmorowskich?
Najlepszą opcją jest w ogólności zasilanie z dekodera, tyle, że trzeba mieć wzmacniacz dostosowany do zasilania z +5V. Jest to jak najbardziej wykonalne, jeśli zastosuje się wzmacniacz masztowy lub liniowy, dostosowany do takiego zasilania. Czasami można też trafić wzmacniacze dopuszkowe zasilane z +5V, ale to rzadkość.

A tu jest o zasilaczach antenowych

Awatar użytkownika
demolek
Posty: 68
Rejestracja: 25 października 2010, o 18:16
Odbiornik: GLOBO HD-TS1
Instalacja antenowa: obecnie - Opticum AX900 bez wzm.
było - MLog 6-60 + wzm. LG2 25dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: demolek » 16 stycznia 2013, o 23:09

@_chris_ - a czy to właśnie podawanie napięcia ze wzmacniaczy nie powoduje u wielu ludzi kłopotów z systemami antenowymi z wzmacniaczami? Zasilacz podaje swoje 12 V a dekoder swoje 5 V. Tak na prosty rozum to niezły bajzel jest wtedy we wzmacniaczu chyba :( a t porzekłada się na jakość programów.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: _chris_ » 16 stycznia 2013, o 23:32

Wzmacniacz antenowy powinien być zasilany z napięcia specyfikowanego przez producenta. Jak jest napisane +12V, to powinno być +12V.

Część wzmacniaczy może pracować przy zaniżonych napięciach zasilania (np. +5V). ale ma wtedy zmienione parametry, głównie zmniejszone wzmocnienie i zmniejszone maksymalne poziomy wyjściowe, co oczywiście z jednej strony powoduje, że czasami daje się poprzez zmniejszenie tego napięcia uzyskać krótkookresowo stabilny odbiór (zmniejszenie wzmocnienia = mniejszy poziom sygnałów na wyjściu wzmacniacza = przestajemy przesterowywać wzmacniacz), ale z drugiej strony taki wzmacniacz jest o wiele bardziej wrażliwy na zmiany poziomów dochodzących do niego wszelkich sygnałów, więc wystarczy "cokolwiek", czyli jakiekolwiek wahnięcie w mocach odbieranych sygnałów mux-ów lub innych niepożądanych i jest po stabilnym odbiorze...

Zasada jest prosta - wzmacniacz zasilany napięciem znamionowym i z dobranym do warunków wzmacnianiem oraz maksymalnym dopuszczalnym poziomie wyjściowym.

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: sluuurp » 22 stycznia 2013, o 23:50

Czy Wam też jak by osłabł trochę MUX3 ? Mam czasami lekkie szatkowanie, a nie miałem.

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: sluuurp » 23 stycznia 2013, o 17:32

Dziękuję wszystkim za rzeczową i wyczerpującą odpowiedź na moje pytanie.
Cześć.

Awatar użytkownika
demolek
Posty: 68
Rejestracja: 25 października 2010, o 18:16
Odbiornik: GLOBO HD-TS1
Instalacja antenowa: obecnie - Opticum AX900 bez wzm.
było - MLog 6-60 + wzm. LG2 25dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: demolek » 23 stycznia 2013, o 20:30

A co kolega taki nerwowy ;)?
U mnie idzie obecnie OK


I mała prośba do ludzi z Emitela - zajrzałem na stronę: http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.asp ... t=DODR_N2T - czy nie można by uzupełnić danych odnośnie TVP 1 HD i TVP 2 HD? Bo obecnie na Mux 1 i 3 mamy TVP 1 i TVP 2 :(.

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: sluuurp » 24 stycznia 2013, o 09:37

Nie nerwowy, tylko czekać dwa dni na jedno zdanie, to trochę denerwuje, kiedy ja odpowiadam prawie zawsze z marszu.

Awatar użytkownika
demolek
Posty: 68
Rejestracja: 25 października 2010, o 18:16
Odbiornik: GLOBO HD-TS1
Instalacja antenowa: obecnie - Opticum AX900 bez wzm.
było - MLog 6-60 + wzm. LG2 25dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: demolek » 24 stycznia 2013, o 19:20

@sluuurp jakie dwa dni czekania na odpowiedź?
Twoje pytanie - Post Napisane: 23 stycznia 2013, o 00:50
Twoja odpowiedź - Post Napisane: 23 stycznia 2013, o 18:32
moja odpowiedź - Post Napisane: 23 stycznia 2013, o 21:30

nawet 24 godzin nie było :)

A przy okazji poprawiło się?

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: sluuurp » 24 stycznia 2013, o 22:59

Tak, włosek wszedł jakimś cudem w ef-ce na gorący i to dawało taki objaw. Dlatego zawsze się pytam innych o odbiór ponieważ mam dość skomplikowaną instalację i nim zacznę szukać wolę mieć pewność od innych, czy wszystko O.K. Przecież na takie banalne pytanie można odpowiedzieć w godzinę.
Coraz więcej ludzi tu w końcu pisze, a odpowiedzi na pytanie zero.
Rozumiem coś skomplikowanego, ale czy muxy chodzą prawidłowo w Szczecinie, to chyba proste pytanie.

Odpowiedz