DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

showmen
Posty: 16
Rejestracja: 31 lipca 2012, o 23:36
Odbiornik: Samsung LE32C450
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo - SZCZECIN

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: showmen » 26 stycznia 2013, o 20:20

Może mnie ktoś naprowadzi dlaczego teraz nie mogę odebrać MUX 1 (straszne są zakłócenia, dużo błędów), a MUX 3 (to już w ogóle brak sygnału), zaś MUX 2 (wszystko OK, zero zakłóceń, pixeli, błędów). Dodam, że wcześniej, gdy temperatura była na plusie łapało nawet MUX 3.

Rozumiem, że nie łapie MUX 3 bo słabą mocą nadają, ale dlaczego nie są zakłócenia na MUX 1 skoro nadają taką samą mocą jak MUX 2??? Analog w porządku.

Mam siatkę + chyba wzmacniacz bo nic nie ruszane + standardowy zasilacz. Nie mogę wrzucić symetryzatora bo antena jest wysoko na starym maszcie i nie da rady ściągnąć!!! Wiosną chyba będzie trzeba nową antenę kupić...

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: _chris_ » 26 stycznia 2013, o 22:54

@ showmen: tak to bywa ze starymi antenami i z odbiorem DVB-T. Czasami zaczyna brakować tylko jednego mux-a.
Sprawdź (podmień) zasilacz antenowy na początek. Prowizorycznie możesz dać taki z regulacją.

showmen
Posty: 16
Rejestracja: 31 lipca 2012, o 23:36
Odbiornik: Samsung LE32C450
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo - SZCZECIN

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: showmen » 27 stycznia 2013, o 20:06

Mam nowy zasilacz tylko, że bez regulacji bo ciężko jest znaleźć taki w sklepie stacjonarnym u nas w mieście. Dziwi mnie tylko jeden fakt dlaczego MUX 2 odbiera bardzo dobrze, a MUX 1 bardzo słabo - taka sama siła nadawania?!

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: _chris_ » 27 stycznia 2013, o 22:24

showmen pisze:Mam nowy zasilacz tylko
Jakość osprzętu jest w tej chwili taka, że nawet nowe sprzęty bywają już wadliwe...
showmen pisze: Dziwi mnie tylko jeden fakt dlaczego MUX 2 odbiera bardzo dobrze, a MUX 1 bardzo słabo - taka sama siła nadawania?!
Jeśli nie zasilacz to coś innego jest "nie halo" z instalacją - wzmacniacz, kabel antenowy, złącza... taki urok odbioru DVB-T.

Awatar użytkownika
demolek
Posty: 68
Rejestracja: 25 października 2010, o 18:16
Odbiornik: GLOBO HD-TS1
Instalacja antenowa: obecnie - Opticum AX900 bez wzm.
było - MLog 6-60 + wzm. LG2 25dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: demolek » 28 stycznia 2013, o 17:49

Nie chce się wymądrzać bo znawcą nie jestem ale chyba właśnie w mieście instalacja antenowa musi być "nowa" nowa antena (nawet siatka chyba zadziała - oby była nowa) nowy kabel, czy wzmacniacz? moja nowa chodzi bez i daje radę nawet tvp2hd zamontowana jak na zdjęciu w mieszkaniu :D (tymczasowo). Takie to moje spostrzeżenie i obserwacje stanu u mnie w domku.

Pomorski
Posty: 12
Rejestracja: 15 sierpnia 2012, o 15:00
Odbiornik: Wiwa HD 50 new,Philips 42PFL6805H/12
Instalacja antenowa: Siatka ze wzmacniaczem na wysokości 10 m wzmacniacz,zasilacz 15 m kabla 75 om,
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin-Kołowo,Wschodnie Niemcy

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: Pomorski » 31 stycznia 2013, o 13:33

W moim telewizorze od 27 stycznia z 30 kanałów zrobiło się 16 szesnaście i to o złej jakości i sile.Gdy przeszedłem na odbiór analogowy to też bez rewelacji.Jedynka faluje,Info jako tako ,tvnadzorców kiepsko.Czy to kolejny etap wdrażania telewizji cyfrowej czy instalacja antenowa się posypała.Nie mam kanałów niemieckich co by wskazywało na problemy instalacji, zniknął też MUX-3. Może ktoś pomoże w tym problemie.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: _chris_ » 31 stycznia 2013, o 13:59

Pomorski pisze:Jedynka faluje,Info jako tako ,tvnadzorców kiepsko
To by wskazywało na uszkodzenie zasilacza antenowego. Posprawdzaj wszystkie złącza, wtyki i inne połączenia kabla antenowego, a potem wymień zasilacz antenowy. Jak nie pomoże - wymiana wzmacniacza w antenie i kabla antenowego...

A w ogóle DVB-T powinieneś spróbować odebrać na antenie z symetryzatorem.

Pomorski
Posty: 12
Rejestracja: 15 sierpnia 2012, o 15:00
Odbiornik: Wiwa HD 50 new,Philips 42PFL6805H/12
Instalacja antenowa: Siatka ze wzmacniaczem na wysokości 10 m wzmacniacz,zasilacz 15 m kabla 75 om,
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin-Kołowo,Wschodnie Niemcy

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: Pomorski » 7 lutego 2013, o 12:44

Dałem inny zasilacz ,ale było jeszcze gorzej.Podłączyłem więc antenę bez zasilacza do odbioru analogowego i nadal obraz był raz kiepski/jak to bez zasilacza/ a raz jeszcze gorszy/na tym samym programie/.Prawdopodobnie to wina anteny lub wzmacniacza.Co do symetryzatora to nie wiem czy to dobry pomysł ,mam nadajnik ok 25 km do 30 km od siebie.Przyjdą cieplejsze dni,to czeka mnie wycieczka na dach.I na koniec pytanie Czy na odbiór telewizji cyfrowej ,może mieć wpływ radio CB. Kiedyś musiałem zbierać podpisy do Państwowej Inspekcji Radiowej o pelengacje mojej okolicy ,bo jakiś gość używał CB i zakłócał odbiór Tv.

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: sluuurp » 7 lutego 2013, o 13:09

Pomorski pisze:I na koniec pytanie Czy na odbiór telewizji cyfrowej ,może mieć wpływ radio CB. Kiedyś musiałem zbierać podpisy do Państwowej Inspekcji Radiowej o pelengacje mojej okolicy ,bo jakiś gość używał CB i zakłócał odbiór Tv.
Na antenę siatkową może mieć jak najbardziej wpływ. Ta antena zbiera wszystkie radiowe śmieci, bo jest szerokopasmową i dużo mniej kierunkowa.

Przeważnie jest tak, że wszystko zwala się na użytkownika CB-radia (sam nim byłem parę lat). Ludzie mieli w opłakanym stanie anteny TV i im zakłócałem , miałem nawet kontrolę i u mnie wyszło wszystko O.K, a tym co zakłócałem poradzono wymianę instalacji TV. Ja miałem instalację antenową CB w porządku, (bardzo niskie SWR przy nadawaniu). Ciekawe, że mi nie zakłócało odbioru TV ani sąsiadom, którym sam montowałem instalację antenową TV.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: _chris_ » 7 lutego 2013, o 19:24

@ Pomorski:
przy 25...30km powinieneś spokojnie odebrać DVB-T na antenie z symetryzatorem, w tym także swojej 'siatce' (jeśli nie jest uszkodzona mechanicznie), chyba, że masz tę antenę w jakiejś studni z bloków albo na strychu.

Jeśli masz kabel antenowy o średnicy ~5mm to jest do wymiany. Przy antenie z symetryzatorem i zamontowanej na zewnątrz kabel powinien być o wysokim współczynniku ekranowania (>95dB) i w wykonaniu zewnętrznym z osłoną zewnętrzną z PE (kolor czarny) - powiedzmy przykładowo Triset-113PE albo coś podobnego.

CB może zakłócać w wypadkach:
  1. ktoś ma zamontowany do CB nielegalny, a do tego kiepskiej jakości booster i wali mocą oraz harmonicznymi po okolicy;
  2. ewentualnie, ktoś ma bardzo słabo ekranowaną instalację antenową, czyli byle jaki kabel antenowy, a do tego wzmacniacz (co już samo w sobie może stanowić problem), często jeszcze bez metalowej obudowy.
  3. antena nie jest zamontowana zgodnie z wymogami na odbiór standardowy. Wtedy sygnały TV są za małe i CB (legalne) może zakłócić.
Tak bardzo po krótce: ogólnie odbiór sygnałów TV analogowej w zasięgu odbioru standardowego był chroniony, co oznacza, że przy prawidłowej, pasywnej odbiorczej instalacji antenowej żaden z innych legalnie emitowanych sygnałów radiowych nie powinien był zakłócać odbioru TV.

Przy prawidłowych instalacjach antenowych TV i prawidłowym CB problemu, tak jak napisał sluuurp nie ma i być nie powinno.

Pomorski
Posty: 12
Rejestracja: 15 sierpnia 2012, o 15:00
Odbiornik: Wiwa HD 50 new,Philips 42PFL6805H/12
Instalacja antenowa: Siatka ze wzmacniaczem na wysokości 10 m wzmacniacz,zasilacz 15 m kabla 75 om,
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin-Kołowo,Wschodnie Niemcy

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: Pomorski » 9 lutego 2013, o 21:54

Dzięki za radę.Wszystko wskazuje,że nie ma co oszczędzać na instalacji antenowej i trzeba sprawić sobie porządną.I mam takie pytanie,czy w Szczecinie jest sklep gdzie można dobrać instalację antenową i uzyskać profesjonalną poradę.Dobrych parę lat temu kupowałem taki sprzęt na Alei Piastów w takim kontenerku ale tego już chyba nie ma.Co do radia CB to jego właściciel miał za duży "nieregulaminowy" wzmacniacz ,który zakłócał TV, i kiedy zacząłem zbierać podpisy to zdemontował swój sprzęt.

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: sluuurp » 10 lutego 2013, o 20:30

Jest na Wyszyńskiego 26, tel. 517 015 458, zaraz za kładką idąc w dół po prawej stronie. Sklep nazywa się "Eltrox" http://www.eltrox.pl. Pracują tam naprawdę fachowcy. Ja tylko tam się zaopatruję od czasu do czasu.
Co do CB radia, jak facet miał "dopał", to sam bym go zlinczował, bo tacy ludzie tylko psuli prawdziwym CB'istą opinię i robili zakłócenia na całej czterdziestce, mikrofon jak znam życie pewnie też miał z kompresją. Ja miałem radio prezydent'a Linkolna (świetne radio) i musiałem dać do homologacji celem zmniejszenia mocy z 10 watów do 4, bo tylko do takiej mocy można w naszym kraju pracować, nawet nie używałem modulacji wstęgowej, ponieważ na to pasmo nie miałem zezwolenia, słuchałem tylko rozmów w łączności USB/lSB, a potem, to już licencja na 144 MHz.
Ostatnio zmieniony 13 lutego 2013, o 20:42 przez sluuurp, łącznie zmieniany 1 raz.

Pomorski
Posty: 12
Rejestracja: 15 sierpnia 2012, o 15:00
Odbiornik: Wiwa HD 50 new,Philips 42PFL6805H/12
Instalacja antenowa: Siatka ze wzmacniaczem na wysokości 10 m wzmacniacz,zasilacz 15 m kabla 75 om,
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin-Kołowo,Wschodnie Niemcy

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: Pomorski » 13 lutego 2013, o 14:01

Dziękować,byłem tam kiedyś,rozmawiałem ze sprzedawcą i chyba wybiorę się jeszcze raz.

aaron84
Posty: 239
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: aaron84 » 20 lutego 2013, o 18:05

showmen pisze:Mam nowy zasilacz tylko, że bez regulacji bo ciężko jest znaleźć taki w sklepie stacjonarnym u nas w mieście. Dziwi mnie tylko jeden fakt dlaczego MUX 2 odbiera bardzo dobrze, a MUX 1 bardzo słabo - taka sama siła nadawania?!
Mieszkam tylko kilka kilometrów od Ciebie, a mam odwrotny problem już od wielu miesięcy.
Mux1 i Mux3 mam stabilne na 100%, a Mux2 skacze sobie od 15% do 85%. Średnio 40%. Często nic się nie da oglądać.
Więc u mnie to jest jeszcze dziwniejsze niż u Ciebie, bo Mux3 nadaje z mocą o wiele mniejszą niż Mux2, a mimo to jakość odbioru Mux3 jest znakomita. A Mux2 - kupa.

Awatar użytkownika
demolek
Posty: 68
Rejestracja: 25 października 2010, o 18:16
Odbiornik: GLOBO HD-TS1
Instalacja antenowa: obecnie - Opticum AX900 bez wzm.
było - MLog 6-60 + wzm. LG2 25dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: demolek » 10 marca 2013, o 13:05

Udało mi się przenieść antenę z mieszkania pod dach. Tak na piątek przed zbliżającym się wyłączeniem analogu wyglądały parametry na poszczególnych muxach:

mux-1 S=65 Q=99

Obrazek
IMG_3964 by demolek07, on Flickr

mux-2 S=65 Q=99

Obrazek
IMG_3963 by demolek07, on Flickr

mux-3 S=40 Q=82

Obrazek
IMG_3962 by demolek07, on Flickr

Obecnie po zmianie "miejsca zamieszkania anteny" ten mux trochę tnie :(. Ale jak wspomniałem po wyżej jak się ociepli to przejrzę sobie porządnie instalację ponownie tymczasową.

Teraz pozostaje czekać na wyłączenie analogu i przełączenie DVB-T. I tu pytanko:
czy przypadkiem nie będzie przełączenia któregoś z muxów na inny kanał?

Awatar użytkownika
NDR2
Posty: 4
Rejestracja: 12 marca 2013, o 15:00
Odbiornik: Panasonic TX-P50VT50 oraz SHARP LC-40LE830E
Instalacja antenowa: Antena TELEVES DAT HD Boss DVB-T + Multiswitch TELEVES 5x12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: NDR2 » 12 marca 2013, o 15:11

Wiadomo może jaki jest docelowy kanał dla MUX-3 z Kołowa i moc po wyłączeniu analogu 19 marca?

Awatar użytkownika
demolek
Posty: 68
Rejestracja: 25 października 2010, o 18:16
Odbiornik: GLOBO HD-TS1
Instalacja antenowa: obecnie - Opticum AX900 bez wzm.
było - MLog 6-60 + wzm. LG2 25dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: demolek » 12 marca 2013, o 15:57

Z tego co pamiętam to chyba ten na którym jest teraz analogowy Polsat - czyli 1 kanał w dół

Awatar użytkownika
NDR2
Posty: 4
Rejestracja: 12 marca 2013, o 15:00
Odbiornik: Panasonic TX-P50VT50 oraz SHARP LC-40LE830E
Instalacja antenowa: Antena TELEVES DAT HD Boss DVB-T + Multiswitch TELEVES 5x12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: NDR2 » 13 marca 2013, o 11:14

Czyli 19.03 trzeba "od nowa" przeskanować eter, aby "złapać" MUXa-3?

Viking
Posty: 35
Rejestracja: 21 lipca 2009, o 23:40

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: Viking » 18 marca 2013, o 11:12

MUX3 przejdzie na kanał 48 a jest teraz na 49 i mają zwiększyć jego moc.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: DVB-T z RTCN SZCZECIN KOŁOWO

Post autor: vigoo » 18 marca 2013, o 11:22

Tylko jakoś nigdzie nie jest napisane, że nastąpi to natychmiast po wyłączeniu analogu...

Odpowiedz