DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

SIGUR82
Posty: 26
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 10:09
Odbiornik: TV SAMSUNG UE40D6000
Instalacja antenowa: Dipol A1610
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo k.Szczecin

DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: SIGUR82 » 24 marca 2012, o 10:08

RTCN Sławoborze – Radiowo Telewizyjne Centrum Nadawcze położone w Sławoborzu k. Świdwina

Wysokość 78 m n.p.m.
Właściciel Tp EmiTel Sp. z o.o.

DVB-T :TVN,TVN 7, Polsat, TV 4, TV 6, Polsat Sport News, Puls, Puls 2
Czestotliwosc:709 MHz
kanal:50
moc:50kW
polaryzacja:pozioma

Do 31 Maja zostanie uruchomiony 2gi etap Mux-1 w sklad ktorego wejda nastepujace kanaly:
TVP1, TVP2, TVP INFO (wersja regionalna), Eska TV, TTV, Polo TV, ATM Rozrywka.
kanal:45
czestotliwosc:666MHz
moc:50kW
polaryzacja:H

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: DVB-T z RTCN SŁAWOBORZE / BIAŁOGARD

Post autor: loker » 24 marca 2012, o 22:37

Jeden z nowszy obiektów, ma z 10 lat dopiero. Przed jego uruchomieniem mieszkańcy środkowej części zachodniopomorskiego mieli możliwość odbioru TVP2 z Toporzyka (obecnie na tym kanale TVP INFO), TVP1 z Gołogóry. Przy dobrej antenie również POLSAT z Toporzyka. A posiadacze anten siatkowych łapali co się dało z Kołowa...

Do wyłączenia analogu jest to drugi (po Raszynie) nadajnik nadający z dużą mocą TVN.

Dzięki obecności RTCN w Kołowie, Sławoborzu, Gołogórze i Świnoujściu całe zachodniopomorskie będzie miało równy dostęp do NTC.

Awatar użytkownika
GREGORY007
Posty: 35
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 12:07
Odbiornik: SHARP LC-32DH65E
SHARP LC-32LX630E
Instalacja antenowa: König Electronic
KN-DVBT-IN10
Telmor
DIGITactiva
Nadajnik - obiekt nadawczy: SŁAWOBORZE & GOŁOGÓRA

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: GREGORY007 » 8 maja 2012, o 14:29

Witam.

Drobna "korekta danych" dla obiektu przy okazji startu emisji MUX-a 1:
- MUX-2 częstotliwość 706 MHz
- 78 m n.p.m. to wysokość posadowienia podpory anteny (sam "obiekt" to 209 m n.p.t.)
Teraz czekamy na MUX-3.

SIGUR82
Posty: 26
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 10:09
Odbiornik: TV SAMSUNG UE40D6000
Instalacja antenowa: Dipol A1610
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo k.Szczecin

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: SIGUR82 » 8 maja 2012, o 17:26

jak u Panstwa odbior Mux-a 1??

Awatar użytkownika
GREGORY007
Posty: 35
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 12:07
Odbiornik: SHARP LC-32DH65E
SHARP LC-32LX630E
Instalacja antenowa: König Electronic
KN-DVBT-IN10
Telmor
DIGITactiva
Nadajnik - obiekt nadawczy: SŁAWOBORZE & GOŁOGÓRA

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: GREGORY007 » 8 maja 2012, o 19:14

Mija godz.19-sta, a MUX-1 ciągle jest.
- poziom syg. 91
- jakość syg. 100

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: loker » 8 maja 2012, o 21:04

Poinstruowałem rodziców telefonicznie i telewizor wczytał 7 nowych programów z MUX-1. Sławoborze nadaje już dwa multipleksy, czekamy na kolejne.

przemek_kg
Posty: 20
Rejestracja: 13 sierpnia 2011, o 21:31
Odbiornik: Samsung le32c450e
Instalacja antenowa: Siatka,9 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: białogard\ Sławoborze

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: przemek_kg » 9 maja 2012, o 23:15

Potwierdzam :) MUX 1 w ramach testu działa bez zarzutów. Odbiór w Kołobrzegu w północnej zachodniej części miasta jest bezproblemowy.

arczi10
Posty: 9
Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:51
Odbiornik: wiwa HD 50
Instalacja antenowa: ATX

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: arczi10 » 24 maja 2012, o 17:04

Witam

U mnie jest problem z MUX 1. brak sygnału, przy czym MUX 2 śmiga super, sygnał 95-100%

Miejscowość Dźwirzyno, 10 km od Kołobrzegu, antena typu ATX, wysokość założenia anteny około 15m, brak drzew i budynków zasłaniających, a wszystkie kanały analogowe chodzą lustro

Co może być ? tym bardziej że MUX 2 jest na fulla

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: loker » 24 maja 2012, o 17:55

Może w telewizorze / tunerze zapisał Ci się MUX-1 np. ze Świnoujścia? Spróbuj przeszukać ręcznie kanał 45.

Ponadto:
Przypominany, że do dnia 31.05.2012 emisje będą miały charakter testowy, co oznacza, że mogą występować przerwy lub zakłócenia sygnału.
Chociaż EMITEL uruchamia tylko przetestowane emisje na docelowych parametrach.

arczi10
Posty: 9
Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:51
Odbiornik: wiwa HD 50
Instalacja antenowa: ATX

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: arczi10 » 24 maja 2012, o 18:25

Przeszukiwałem ręcznie już nie raz i automatycznie, na ręcznym jak ustawie kanał 50 to mam full zasięg, na 45 - zasięgu jest 0
Myślę że zasięg powinie być nawet jeśli nie będzie widać programu

Z tego co wyczytałem to MUX 1 nadają z mocą o połowę mniejszą niż MUX 3, ciekawe tylko że w Kołobrzegu podobno działa dobrze

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: loker » 24 maja 2012, o 18:38

arczi10 pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum
Jaki MUX-3???
Zarówno MUX-2 jak i MUX-1 nadają z mocą 50 kW

arczi10
Posty: 9
Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:51
Odbiornik: wiwa HD 50
Instalacja antenowa: ATX

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: arczi10 » 24 maja 2012, o 22:02

Sorki, pomyłka, chodziło oczywiście o MUX 1

No to nie wiem, ale pamiętam że podawali że MUX 2 nadają z mocą 100kW

ale dobra, to co może być nie tak, czy MUX 1 jest to inny nadajnik, w innym miejscu czy to ta sama wieża ?

Już chciałem kupować nową antene, ale jeśli 2 chodzi z sygnałem 100% to czy coś mi to zmieni ? po wklepaniu ręcznie 45 - 666 poziom sygnału pokazuje 0, jedynie gdzie widzę sygnał to
47 - 682 i 50 - 706

arczi10
Posty: 9
Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:51
Odbiornik: wiwa HD 50
Instalacja antenowa: ATX

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: arczi10 » 26 maja 2012, o 00:11

tak czytam cały czas posty na forum i wnioskuje że antena jest dobra skoro odbieram w bardzo dobrej jakości wszystkie kanał nadawane analogowo właśnie z tej anteny skierowanej na Sławoborze no i Mux 2 z siłą sygnału 100%. Nie mogę dojść co jest nie tak. Zrozumiałe było by jakby Mux 1 nadawał słabiej to mógłby nie działać

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: loker » 27 maja 2012, o 12:38

Dziwne. Jestem właśnie u rodziców i z tego nadajnika mam oba MUXy 100% jakości, a antenka to najkrótszy ATX, sygnał rozdzielony na 3 telewizory, a antena zawieszona przy oknie na wysokości I-go piętra...

arczi10
Posty: 9
Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:51
Odbiornik: wiwa HD 50
Instalacja antenowa: ATX

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: arczi10 » 28 maja 2012, o 00:46

No właśnie dziwne, Mam anten ATX 55 i analogowe super i MUX 2, a MUX 1 brak
Nie wiem czy zmieniać antene, myśle o 44/21-69 Tri Digit lub Maximum UHF200
Co o tym sądzicie?
Aha, mam jeszcze zaraz za anteną (już w budynku) zamontowany wzmacniacz WWK-861, mam kilka telewizorów i na wszystkich obraz jest lux chodzi o analog, czyli wzmacniacz jest dobrze zestrojony

STB
Posty: 9
Rejestracja: 28 maja 2012, o 13:38
Odbiornik: Synaps THD-2855
Instalacja antenowa: Televes V UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra/Sławoborze

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: STB » 28 maja 2012, o 13:44

Wzmacniacz WWK 861 wymaga dostrojenia filtrów wejściowych do odpowiedniego kanału.
W tym wypadku 45 (MUX-1)

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: loker » 28 maja 2012, o 15:33

A po co Ci wzmacniacz do tej anteny? Wymień go na symetryzator. W Świdwinie moi rodzice odbierają krótszą wersją Twojej anteny na 100%.

STB
Posty: 9
Rejestracja: 28 maja 2012, o 13:38
Odbiornik: Synaps THD-2855
Instalacja antenowa: Televes V UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra/Sławoborze

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: STB » 28 maja 2012, o 20:21

Wystarczy spojrzeć na mapę, żeby zobaczyć, że Świdwin jest 15 km od Sławoborza, a Dźwirzyno blisko 40. Warunki odbioru są więc zupełnie inne. Wzmacniacz WWK 861 nie zastępuje symetryzatora, tylko filtruje i wzmacnia sygnały do poziomu potrzebnego do prawidłowego odbioru w kilku lub kilkunastu TV. Nawiasem mówiąc w/w wzmacnicza nie da się prawidłowo ustawić bez odpowiedniego miernika antenowego. Antena ATX 55 pracująca w warunkach podanych, jest zupełnie wystarczająca. Anteny o dziwnie i tajemniczo brzmiących nazwach, których pełno w internecie, często mają gorsze własności, za to mogą niewspółmiernie do wartości kosztować.

El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: El Prezesso » 28 maja 2012, o 21:16

arczi10 pisze:Sorki, pomyłka, chodziło oczywiście o MUX 1

No to nie wiem, ale pamiętam że podawali że MUX 2 nadają z mocą 100kW

ale dobra, to co może być nie tak, czy MUX 1 jest to inny nadajnik, w innym miejscu czy to ta sama wieża ?

Już chciałem kupować nową antene, ale jeśli 2 chodzi z sygnałem 100% to czy coś mi to zmieni ? po wklepaniu ręcznie 45 - 666 poziom sygnału pokazuje 0, jedynie gdzie widzę sygnał to
47 - 682 i 50 - 706
Jeśli widzisz kanał 47 to widzisz MUX 2 Gołogóry.
Może to zabrzmi dziwnie ze wzgledu na odległosć od nadajnika ale jak masz problem z MUX1 Sławoborze to sprawdź jak będzie z kanałem 44 z Gołogóry. Może się uda. W teorii nie powinno, ale..

leone
Posty: 1
Rejestracja: 28 maja 2012, o 22:11

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: leone » 28 maja 2012, o 22:18

Witam
U mnie jest podobny problem jak u kolegi arczi10

Z tym że ja w koszalinie jestem podłączony do anteny zbiorczej na dachu, a dekoder mam wbudowany w telewizor
Odbieram bez problemu i już od dawna MUX2 na 706 MHz
jednak jak przeszukuję 666 MHz nic nie znajduje
przeszukiwanie częstotliwości dla gołogóry też nic nie daje. Jedyne co zauważyłem to 666 MHz przeszukuje chwile dłużej niż inne częstotliwości.

Odpowiedz