DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: loker » 28 maja 2012, o 22:19

Sprawdzałem na DVB-T Map - do nadajnika mam 19 km.
Ale Ty masz dłuższa wersję ATX'a - powinna wystarczyć. Na najdłuższych to w Świdwinie ludzie łapali analog z kołowa - 80 km!

STB
Posty: 9
Rejestracja: 28 maja 2012, o 13:38
Odbiornik: Synaps THD-2855
Instalacja antenowa: Televes V UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra/Sławoborze

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: STB » 28 maja 2012, o 22:53

Antena zbiorowa w budynku na ogół ma wzmacniacze selektywne, tzn wzmacniająca tylko określone kanały TV. Trudno żeby sama z siebie zaczęła wzmacniać nowe kanały bez ingerencji np konserwatora.

arczi10
Posty: 9
Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:51
Odbiornik: wiwa HD 50
Instalacja antenowa: ATX

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: arczi10 » 30 maja 2012, o 12:53

Więc tak koledzy,
wzmacniacz wwk 861 jest po to bo mam kilkanaście odbiorników tv z tej anteny podłączone, symetryzator jest przy antenie
Kanał 47 łapie, 44 nie
długość mojej anteny to 105 cm

Czyli zrozumiałem że najprawdopodobniej pomoże regulacja wwk 861 ?

STB
Posty: 9
Rejestracja: 28 maja 2012, o 13:38
Odbiornik: Synaps THD-2855
Instalacja antenowa: Televes V UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra/Sławoborze

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: STB » 30 maja 2012, o 13:06

Ten wzmacniacz ma 6 filtrów, podłączonych do dwóch wejść antenowych. Każdy z tych filtrów może być ustawiony do odbioru 1 kanału w zakresie UHF (od 21 do 69). Tu jest instrukcja obsługi tego wzmacniacza: http://www.telmor.pl/Wzmacniacze_abonen ... ozakresowy
Ponadto wzmacniacz ma wejście VHF (kanały od 6-12) i radia UKF FM

Awatar użytkownika
GREGORY007
Posty: 35
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 12:07
Odbiornik: SHARP LC-32DH65E
SHARP LC-32LX630E
Instalacja antenowa: König Electronic
KN-DVBT-IN10
Telmor
DIGITactiva
Nadajnik - obiekt nadawczy: SŁAWOBORZE & GOŁOGÓRA

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: GREGORY007 » 30 maja 2012, o 13:11

Witam.

@ arczi10

Jeżeli odbierasz k.47 to antena zbiera Gołogórę (albo żle "wycelowana", albo i z odbicia).
Sławoborze nadaje MUX 1 na k.45, a MUX 2 na k.50.
Twoja antena ma tzw. zysk energetyczny ok. 14db, więc nie powinieneś mieć problemów nawet
bez wzmacniacza.

arczi10
Posty: 9
Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:51
Odbiornik: wiwa HD 50
Instalacja antenowa: ATX

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: arczi10 » 30 maja 2012, o 14:23

Kanał 47 odbieram z jakością 80-90% a kanał 50- 95-100% , to mi się wydaje że powinno być ok
A po za tym Gołogóra jest dużo dalej, czy się myle ?

El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: El Prezesso » 30 maja 2012, o 14:41

Nie mylisz się, z Twojej lokalizacji do Gołogóry jest ok. 87 km a do Sławoborza 33 km.

Zauważyłem jednak (o czym wspominałem wcześniej), że MUX1 z Gołogóry notuje w moich telewizorach słabsze osiągi niż MUX2 - wahania siły sygnału od 80 do 100% a MUX2 stabilnie 100%.
Podobnie jak obrócę antenę na Sławoborze.
Powstaje wrażenie jakby MUX1 szedł słabiej. Może jakiś problem tkwi w sąsiednio-kanałowym nadawaniu z jednej i drugiej lokalizacji (44 - 45 kanał)?

STB
Posty: 9
Rejestracja: 28 maja 2012, o 13:38
Odbiornik: Synaps THD-2855
Instalacja antenowa: Televes V UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra/Sławoborze

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: STB » 30 maja 2012, o 15:51

Witaj arczi10
Proponuję podłączyć antenę bezpośrednio do telewizora z pominięciem wzmacniacza i przeszukanie kanałów 44, 45, 47 i 50. To powinno wyjaśnić wszystkie problemy. Nadajnik w Gołogórze ma dwukrotnie większą moc niż w Sławoborzu, jednak ze względu na odległość, w Dźwirzynie zdecydowanie pewniejszy będzie odbiór ze Sławoborza.

Awatar użytkownika
GREGORY007
Posty: 35
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 12:07
Odbiornik: SHARP LC-32DH65E
SHARP LC-32LX630E
Instalacja antenowa: König Electronic
KN-DVBT-IN10
Telmor
DIGITactiva
Nadajnik - obiekt nadawczy: SŁAWOBORZE & GOŁOGÓRA

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: GREGORY007 » 30 maja 2012, o 16:18

U mnie również poziom sygnału jest o kilka "punktów" niższy :
- MUX 1 91-93
- MUX 2 95-96

@ arczi10
Jeżeli Masz taką sytuację, to rozwiązanie, o którym napisał "STB" [wcześniejszy post] powinno problem załatwić
(dostrój dodatkowo 2 filtry nie sąsiadujące ze sobą na kanały 44 i 45 ),
ale i nie przesadź ze wzmocnieniem (wcześniej "loker" zwracał na to uwagę).
Jak zasugerował "El Prezesso" kanały sąsiadują ze sobą i zbyt silne podkręcenie wzmacniacza
może wprowadzić niepotrzebny "śmietnik".

SIGUR82
Posty: 26
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 10:09
Odbiornik: TV SAMSUNG UE40D6000
Instalacja antenowa: Dipol A1610
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo k.Szczecin

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: SIGUR82 » 31 maja 2012, o 18:32

odbieraja Panstwo tvp1 hd?

jivoha
Posty: 6
Rejestracja: 2 czerwca 2012, o 20:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sławoborze?

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: jivoha » 2 czerwca 2012, o 20:27

Witam,

mam kilka problemów związanych z odbiorem mux-ów.

W gwoli wstępu. Mieszkam w bloku w którym rządzi Gawex i taki też Azart mam u nich wykupiony. Jako, że z MUX 2 nie ma problemów tak już MUX 1 odebrać nie mogę ani pod 44 ani 45.
Co ciekawe MUX 2 znajduje mi na kanale 12!!

Pytanie 1
Co zrobić, żeby zaczął mi z anteny zbiorowej bo taka najprawdopodobniej siedzi na dachu, odbierać MUX 1?

Pytanie 2
Czy telewizor Samsung SyncMaster 2333HD w ogóle się nadaje do takiego odbioru?

Bardzo proszę o pomoc bo Euro blisko a jakoś lepsza by się przydała nie ma co ;)
Podrawiam

edit
Wszystko jasne... nie mam anteny zbiorczej. Sygnał leci swiatłowodem najprawdopodobniej z Łodzi z Toya i to oni ustalają jakie kanały z cyfrowej znajdą się w Azarcie. Martwi jedynie polityka firmy która dąży do zmuszenia klientów do zrezygnowania z Azartu na rzecz cyfrówki. A takie zagrywki utwierdzają mnie w przekonaniu, że o MUX 1 w Azarcie mogę pomarzyć.

Awatar użytkownika
GREGORY007
Posty: 35
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 12:07
Odbiornik: SHARP LC-32DH65E
SHARP LC-32LX630E
Instalacja antenowa: König Electronic
KN-DVBT-IN10
Telmor
DIGITactiva
Nadajnik - obiekt nadawczy: SŁAWOBORZE & GOŁOGÓRA

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: GREGORY007 » 2 czerwca 2012, o 23:14

@ jivoha

A o "czymś" małym za oknem, lub na balkonie nie Myślałeś ?

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: loker » 2 czerwca 2012, o 23:59

Pewnie kablówka udostępnia MUX'a tak jak koszalińska. Może jeszcze MUX-1 nie włączyli?
A w jakim mieście mieszkasz?

jivoha
Posty: 6
Rejestracja: 2 czerwca 2012, o 20:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sławoborze?

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: jivoha » 3 czerwca 2012, o 00:48

Mieszkam w Koszalinie.

MUX 1 działa no, ale tak jak napisałem w edicie nie ma szans na wyszukiwanie po Azart więc pozostaje mi tak jak napisał GREGORY007 coś na zewnątrz, ALE szkoda chyba kasy ;) druga sprawa, że mam balkon na "morze" a nie na ląd :)

Tak czy inaczej pozostaje mi czekać na łaskę Toya - Gawex :|

Awatar użytkownika
GREGORY007
Posty: 35
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 12:07
Odbiornik: SHARP LC-32DH65E
SHARP LC-32LX630E
Instalacja antenowa: König Electronic
KN-DVBT-IN10
Telmor
DIGITactiva
Nadajnik - obiekt nadawczy: SŁAWOBORZE & GOŁOGÓRA

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: GREGORY007 » 3 czerwca 2012, o 10:54

@ jivoha

To fakt, położenie balkonu niefortunne, a okna (jeżeli są) od strony "S" pewnie
wycelowane w sąsiedni blok, no i dochodzi irytujący kabel "przez mieszkanie".
Myślę, że warto spróbować bo na dobrą wolę operatora kablówki nie ma co liczyć
(podobnie postępuje TKK, udostępnili tylko kanały z MUX-a 2).
Sprawdź, może Masz "przesiekę" pomiędzy blokami pozwalającą znaleźć się "w świetle"
Sławoborza lub Gołogóry (poniżej podaję przybliżone azymuty):

- RTCN Białogard-Sławoborze 226 SW
- RTCN Koszalin-Gołogóra 121 SE

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: loker » 3 czerwca 2012, o 11:12

Tydzień temu dzwoniłem do TKK - po 1 czerwca mają udostępnić MUX-1.

przemek_kg
Posty: 20
Rejestracja: 13 sierpnia 2011, o 21:31
Odbiornik: Samsung le32c450e
Instalacja antenowa: Siatka,9 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: białogard\ Sławoborze

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: przemek_kg » 3 czerwca 2012, o 11:26

@ jivoha. A może spróbował byś czegoś prostego? Weź przewód antenowy " obierz " i zrób literę T wyrzuć za okno, przeszukaj i zobacz co się stanie. Sygnał DVB-T jest inny niż analog i nawet "siatka" odwrócona tyłem go odbiera :) Więc nie zaszkodzi sprawdzić.
A co Dźwirzyna i odbioru w nim Gołogóry. Ja w Kołobrzegu go nie odbieram. Więc to trochę dziwne :) Czy aby na pewno masz dobrze ustawioną antenę??

jivoha
Posty: 6
Rejestracja: 2 czerwca 2012, o 20:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sławoborze?

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: jivoha » 3 czerwca 2012, o 13:40

@GREGORY007

Mój blok to jedynak na osiedlu :D także jeżeli chodzi o zasłonę blokową to nie ma problemu...
Co do kabla przez całe mieszkanie to owszem problem, ale ja mam już puszczony taki kabel i nic nie widać. Pozostał mi po antenie satelitarnej, która dalej wisi ustawiona na południowy zachód ;) Czytałem, że chyba na Hot Birdzie też można dorwać kanały Muxa no ale u mnie problem tkwi w tym, że nie mam dekodera od satelity :P

@przemek_kg

Masz na myśli obranie kabla i zrobienie z niego zwykłej literki "T"? :P
Spróbuję zobacze co jest 5 ;)

Dzięki chłopaki za odpowiedź ;) <piwo>

edit
Kabel antenowy - masz na myśli koncentryk? I jak go obrać, żeby było ok przecież on nawinięty jest...

lizack

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: lizack » 3 czerwca 2012, o 18:17

witam
jestem z kołobrzegu posiadam telewizor majacy dekoder MPEG-4 (SAMSUNG LE32C450E1W, jak ustawic kanaly cyfrowe ?

jivoha
Posty: 6
Rejestracja: 2 czerwca 2012, o 20:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sławoborze?

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: jivoha » 3 czerwca 2012, o 19:16

Wszystko działa jak ta lala :D

Konstrukcja wykonana by Andrzej (tata) :lol:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/74b ... b79fe.html

edit
TVP 1 HD 70 siła sygnału i czasami poziom błędów skacze na 2
TVP 2, Polsat, TVN,7 72-75 i również błędy 2 od czasu do czasu

Także dzięki za pomoc i Tobie przemek_kg za pomysł ;)

@lizack

Skieruj antenę na Sławoborze pod Białogardem pi razy drzwi i wtedy szukaj w telewizorze ręcznie kanałów cyfrowych na kanale 45 oraz 50.
Wsio ;)
Ostatnio zmieniony 3 czerwca 2012, o 19:57 przez jivoha, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz