DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Awatar użytkownika
GREGORY007
Posty: 35
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 12:07
Odbiornik: SHARP LC-32DH65E
SHARP LC-32LX630E
Instalacja antenowa: König Electronic
KN-DVBT-IN10
Telmor
DIGITactiva
Nadajnik - obiekt nadawczy: SŁAWOBORZE & GOŁOGÓRA

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: GREGORY007 » 3 czerwca 2012, o 19:48

@ jivoha

"I gitara...", cytując klasyka. :D
A swoją drogą co znaczy szczęśliwa lokalizacja i trochę zdolności manualnych.
Jeżeli chodzi o parametry sygnału, to nie Potrzebujesz żadnego dodatkowego sprzętu,
powinny się wyświetlać przy strojeniu, albo można je odczytać z poziomu "MENU",
ewentualnie jakieś "OPCJE", lub "INFO".

@ lizack

A że tak wścibsko zapytam, antenę jakąś Ty masz ?

jivoha
Posty: 6
Rejestracja: 2 czerwca 2012, o 20:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sławoborze?

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: jivoha » 3 czerwca 2012, o 20:10

@GREGORY007

edytowałem więc pewnie nie zauważyłeś...
Myślisz, że 70-73 to dobra siła sygnału?
Czasami jakiś błąd się pojawia na pasku lecz na obrazie nic niepokojącego nie widać :)

Awatar użytkownika
GREGORY007
Posty: 35
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 12:07
Odbiornik: SHARP LC-32DH65E
SHARP LC-32LX630E
Instalacja antenowa: König Electronic
KN-DVBT-IN10
Telmor
DIGITactiva
Nadajnik - obiekt nadawczy: SŁAWOBORZE & GOŁOGÓRA

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: GREGORY007 » 3 czerwca 2012, o 20:25

@ jivoha

"Siła", bądź "poziom" sygnału wbrew pozorom to drugorzędna sprawa (oczywiście jeżeli ma
przyzwoitą wartość), ważniejszy jest drugi parametr "jakość", ale w Twoim przypadku (na
takiej instalacji antenowej ;) ) to bardzo dobra wartość.

jivoha
Posty: 6
Rejestracja: 2 czerwca 2012, o 20:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sławoborze?

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: jivoha » 3 czerwca 2012, o 20:32

z tym, że podaje mi tylko siłę ok. 70 a takiego paska jak jakość nie mam chyba, że pasek poziom błędów oznacza jakość ;)
Innych wartości się nie doszukałem...

SIGUR82
Posty: 26
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 10:09
Odbiornik: TV SAMSUNG UE40D6000
Instalacja antenowa: Dipol A1610
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo k.Szczecin

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: SIGUR82 » 7 czerwca 2012, o 21:07

bylem w domu rodzinnym,ustawiałem sąsiadowi Mux 1 i Muz 2 i kanały fruwają aż milo.Jest mały nie dosyt z braku Muz 3 i braku tvp 2 hd.No coz trza czekac....do...sam nie wiem do kiedy ps.ustawiałem w miejscowości Stawno kolo miasta Gryfice.Antena skierowana na nadajnik Sławoborze z tym ze antena trochę patrzy na przeciwległy blok.Jakość sygnału na tv Thomson 92%.Tvp1 hd pięknie się prezentował.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 9 czerwca 2012, o 11:51 przez SIGUR82, łącznie zmieniany 1 raz.

szulczas

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: szulczas » 8 czerwca 2012, o 23:06

Witam
Od kilku dni walcze z tunerem not only tv LV5TDLX ale jedyne co mi sie udalo uzyskac to poziom 55%, jakosc 10%

Bez wzgledu jak kombinuje z roznymi antenami (od tej dolaczonej do tunera 10cm) to caly czas ten sam efekt.
Probowalem juz nawet na innym komie i innej lokalizacji i to samo

Lokalizacja: Dygowo

Jaki moze byc problem... walniety tuner?? Czy jednak cos z antena??

Dolaczam fotki z ustawieniem na czestotliwosci 682 - tu wylapuje wlasnie te 55%

oraz 666 - nic
oraz 706 - nic

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
GREGORY007
Posty: 35
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 12:07
Odbiornik: SHARP LC-32DH65E
SHARP LC-32LX630E
Instalacja antenowa: König Electronic
KN-DVBT-IN10
Telmor
DIGITactiva
Nadajnik - obiekt nadawczy: SŁAWOBORZE & GOŁOGÓRA

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: GREGORY007 » 9 czerwca 2012, o 12:25

@ szulczas

Spróbuj może jeszcze na innej aplikacji (np. Splash Lite), bo lokalizację Masz bardzo
przyzwoitą (chyba że dokuczają "śmigiełka", które są na linii Dygowo - Sławoborze).
Jeżeli nie Masz dodatkowych "atrakcji" (wyższe zabudowania, "blaszaki", "trafo"),
to powinno odbierać MUX-y zarówno ze Sławoborza (!!!), jak i z Gołogóry.

szulczas

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: szulczas » 9 czerwca 2012, o 17:58

splash lite

Obrazek

:(

Sprawdzalem rowniez w kołobrzegu na osiedlu ogrody i to samo: 55% i 10%

Chyba musi byc cos z tym tunerem bo troche dziwne ze za kazdym razem takie same wartosci... tzn. jesli zle jest ustawiona antena to 0% i 0% a jesli juz cos wylapie to 55% i 10%... nie ma np. 20% i 5% , 40% i 10%

Ripcoin
Posty: 2
Rejestracja: 26 czerwca 2012, o 10:39
Odbiornik: HD-50
Instalacja antenowa: AN-200

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: Ripcoin » 26 czerwca 2012, o 10:48

Witam,
zakupiłem wczoraj tuner Wiwa HD-50 wraz z anteną Wiwa AN-200.
Chciałbym się dowiedzieć, czy umożliwi mi to bezproblemowy odbiór telewizji w Mrzeżynie.
Jeżeli tak, to jakaś mała podpowiedź, jak ustawić antenę będzie mi bardzo pomocna.

markttronik
Posty: 1
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 20:54
Odbiornik: signal
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sławoborze

Kratkowanie na polsacie mux2 ch.50

Post autor: markttronik » 25 listopada 2012, o 17:49

Witam mam pytanie odnośnie odbioru programów zwłaszcza Polsat i TVN , bo często pojawiają się kratki, mimo, iż według wskazań odbiornika siła sygnału 97, a jakośc 100.
Instalację wykonałem w sierpniu i przez dwa mięsiące było ok. Wymieniłem wzmacniacz ale i to nie dało efektu. Czy to się dzieje nietylko w moim przypadku? Napiszcie oswoich opderwacjach.

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: loker » 5 grudnia 2012, o 22:42

A gdzie mieszkasz? Może zrezygnuj ze wzmacniacza i zamontuj (tańszy) symetryzator.

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: loker » 20 maja 2013, o 08:08

MUX-3 już elegancko nadaje z tego nadajnika, choć mam problem z ustawieniem na jednym z tunerów. Teraz czekamy na kolejne mutipleksy ;

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: sluuurp » 22 maja 2013, o 11:35

jivoha pisze: takiego paska jak jakość nie mam chyba, że pasek poziom błędów oznacza jakość
Tak, pasek błędów oznacza jakość. Im mniej błędów, tym lepiej.

kotowy
Posty: 1
Rejestracja: 25 maja 2013, o 10:08
Odbiornik: wiwa 95 hd mc
Instalacja antenowa: pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Slawoborze

Czy ktos tez tak ma?

Post autor: kotowy » 25 maja 2013, o 10:18

J.w. - mam (na wiwie 95)albo 1,2,3 później nie ma sygnalu na wszystkich polsatach i tvn-ach i od 12 do końca,albo,gdy przestawie antene - od 1 do 11 .I jeszcze jedno: w tym pierwszym ustawieniu jest do 19,a później 800,801 i 802(odpowiednio - tv-1,2 i regionalna.
Pozdrowienia!

Awatar użytkownika
Railroad
Posty: 240
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 08:16
Odbiornik: Sony Bravia KDL26ex320
Samsung UE43KU6072u.
Instalacja antenowa: Antena UHF Yagi
ANTENA SONUS TV MINI LOG 6-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec, Chodkiewicza

Re: Czy ktos tez tak ma?

Post autor: Railroad » 26 maja 2013, o 07:46

Napisz jeszcze raz tylko tym razem po polsku. Co to za bełkot.

STB
Posty: 9
Rejestracja: 28 maja 2012, o 13:38
Odbiornik: Synaps THD-2855
Instalacja antenowa: Televes V UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra/Sławoborze

Re: Czy ktos tez tak ma?

Post autor: STB » 26 maja 2013, o 21:58

[quote="kotowy"]
Dekoder z włączoną funkcją LCN powtarzające się nazwy programów (np TVP1, 2 i Info z MUX-1 i MUX-3) oznacza 801 802 i 803

SIGUR82
Posty: 26
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 10:09
Odbiornik: TV SAMSUNG UE40D6000
Instalacja antenowa: Dipol A1610
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo k.Szczecin

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: SIGUR82 » 10 sierpnia 2013, o 11:12

hej jak moge pomoc rodzinie z Reska ktora posiada najnowszy tv firmy z korei,jednak zakupili antene siatkowa i odbieraja tylko kanaly z Mux 2 a jakosc jest slaba....Co moge im doradzic?

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: cyber » 10 sierpnia 2013, o 12:00

He, he - no to podałeś full info w tym temacie ;) Jeśli jednak siatka jest aktywna (wzmacniacz+zasilacz) a nadajnik znajduje się stosunkowo niedaleko to należy tą siatkę przerobić na pasywną (symetryzator + zwykły wtyk antenowy) ...
Edit. Z Reska do Sławoborza jest około 25km ,profil terenu o.k. więc antena powinna być pasywna -jeśli tak nie jest to niskimi kosztami taką "siatkę " aktywną można przerobić na pasywną ...należy też pamiętać o otwartej najblizszej przestrzeni na nadajnik ,porządnym kablu i precyzyjnych złączach...
Powodzenia.

SIGUR82
Posty: 26
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 10:09
Odbiornik: TV SAMSUNG UE40D6000
Instalacja antenowa: Dipol A1610
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo k.Szczecin

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: SIGUR82 » 11 sierpnia 2013, o 21:29

czyli symetryzator trzeba zakupić? na kanały 21-69? w popularnym sklepie online znalazlem symetryzator na którym napisane jest do anten typu yagi.Czy do anten szerokopasmowych będzie działać?

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: DVB-T z RTCN BIAŁOGARD SŁAWOBORZE

Post autor: cyber » 13 sierpnia 2013, o 05:39

Tak ,Symetryzator (k.21-69 lub 1-69) i do tego konieczny zwykły Wtyk Antenowy na drugim końcu kabla .
Edit. W puszce anteny aktywnej podmienia się przedwzmacniacz ("płytkę") na wspomniany symetryzator (koszt :kilka zł.) a na drugim końcu kabla "wyrzuca się" zasilacz z separatorem i montuje zwykły wtyk do Tv (groszowy wydatek) ...
Powodzenia.

Odpowiedz