DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

jackass997
Posty: 12
Rejestracja: 3 października 2012, o 19:47
Odbiornik: Wiwa HD-80
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Świnoujście 10kW -2,5km

DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: jackass997 » 9 października 2012, o 20:18

Witam , otóż mam problem z odbiorem mux2 w Świnoujściu , posiadam antene siatkową skierowana w nadajnik(ok 2km) i kanały mux1 odbieraja bardzo dobrze ale juz mux2 nie wyszukuje a wczesniej łapały jak miałem antene pokojowa, czym jest to spowodowane i jak złapać mux2?

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: Problem z odbiorem mux2

Post autor: cyber » 9 października 2012, o 21:49

"Siatka" pasywna czy też aktywna (ze wzmacniaczem) ? Jeśli aktywna to sprawa jasna...

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: sluuurp » 10 października 2012, o 12:33

Czyli masz przesterowanie. W odbiorze cyfrowym przesterowanie jak i za słaby sygnał powoduje brak odbioru. Ty masz przesterowamie. Nadajniki w Świnoujściu bardzo dobrze pracują, testowałem w Międzyzdrojach.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: Matteo87 » 10 października 2012, o 12:43

jackass997 pisze:Witam , otóż mam problem z odbiorem mux2 w Świnoujściu , posiadam antene siatkową skierowana w nadajnik(ok 2km) i kanały mux1 odbieraja bardzo dobrze ale juz mux2 nie wyszukuje a wczesniej łapały jak miałem antene pokojowa, czym jest to spowodowane i jak złapać mux2?
W antenę musisz wstawić taki symetryzator:
http://www.dipol.com.pl/symetryzator_an ... _C0002.htm

A kabel przy telewizorze musisz zakończyć taką wtyczką:
http://www.dipol.com.pl/wspolosiowa_wty ... R90800.htm

Oczywiście wyjąć wzmacniacz i zasilacz.

A jeśli masz zrobione tak jak powyżej to sprawdz wszystkie połączenia wtyczek itp. albo czy kabel nie jest uszkodzony. W Twoich warunkach odbioru powinno działać bez problemu

jackass997
Posty: 12
Rejestracja: 3 października 2012, o 19:47
Odbiornik: Wiwa HD-80
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Świnoujście 10kW -2,5km

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: jackass997 » 10 października 2012, o 18:01

Matteo87 pisze: Oczywiście wyjąć wzmacniacz i zasilacz.

A jeśli masz zrobione tak jak powyżej to sprawdz wszystkie połączenia wtyczek itp. albo czy kabel nie jest uszkodzony. W Twoich warunkach odbioru powinno działać bez problemu
Panowie , zapomniałem napisać ze antena jest z symetryzatorem (kanały 6-60) i zakończona sama wtyczka bez zasilacza.

kabel jest nówka z sklepu, nie uszkodzony, podłączałem całość od nowa kilka razy i nic

o co chodzi z tym przesterowaniem ?

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: sluuurp » 10 października 2012, o 20:53

W Świnoujściu wszystkie MUX-y nadają, sprawdzałem z mocą 10 KW, więc trochę, to dziwne że nie masz MUX-a 2
Co mogę zaproponować.
Zamontuj najprostszą antenę kierunkową jakieś pięć, sześć elementów maksymalnie, od kanału 21 do 69, czyli bez VHF, bo VHF zbiera tylko śmieci z eteru i nam do niczego nie jest potrzebne. Ma być sam UHF. Oczywiście antena bez wzmacniacza, tylko z symetryzatorem.
Ewentualnie wrócić do poprzedniego rozwiązania skoro jak piszesz wszystko Ci działało poprawnie. Tylko, to jest rozwiązanie, które nie daje żadnej satysfakcji, że się problem samemu rozwiązało.
Zwróć jeszcze uwagę jakie anteny ludzie maja na dachach po montowane nie wliczając siatkowych. I oczywiście nie patrz na kierunek Niemiecki.

Ty mieszkasz bardzo blisko nadajnika, to powinno chodzić wszystko na antenie magnesowej, takim patyku. Stawiasz na parapet i powinno zagrać. Parapet jeszcze robi jako przeciwwaga, czyli jak by dopasowuje antenę.

Co do złączek wtyczek, to proponuję wszystkie metalowe z serii tak zwanej F

_chris_

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: _chris_ » 10 października 2012, o 21:24

@ jackass997: może być przesterowanie - wejdź na dach i odkręć antenę plecami do nadajnika - wyjaśni się.

Ale może być też uszkodzenie kabla antenowego, symetryzatora albo i wtyczki antenowej - tego okiem nie zobaczysz. Nawet nowy kabel może mieć przerwę na żyle środkowej (co dość łatwo sobie wyobrazić), albo i w ekranie (co już bardzo trudno sobie wyobrazić).

I może podałbyś % poziomu i jakości sygnału dla mux-1 i mux-2 (jeśli dekoder coś w ogóle pokazuje).

jackass997
Posty: 12
Rejestracja: 3 października 2012, o 19:47
Odbiornik: Wiwa HD-80
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Świnoujście 10kW -2,5km

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: jackass997 » 10 października 2012, o 22:00

kabel, wtyczki i symetryzator zmieniłem na nowe wczesniej miałem inne stare i było to samo, pokazuje mi siła 65% jakość 100%. Na pokojowej tez mi teraz nie łapie mux2..

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: sluuurp » 10 października 2012, o 23:28

Przywróć ustawienia fabryczne. Cos mi tutaj nie gra z Wiwą. Można jeszcze wgrać nowy soft ze strony GUTKA: http://www.gutek.xt.pl lub http://gutek.elektroda.eu/gutekxtpl/softy.htm
bądź ze strony Wiwy.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: Matteo87 » 11 października 2012, o 10:34

Mi tu coś nie gra także. Dziwi mnie, że masz na działającym MUXie siłę 65%, co jest jak na WiWę bardzo mało, zwłaszcza przy tej odległości od nadajnika. Ja mam WIWĘ HD 50, antenę z symetryzatorem i ciężko mi zejść z siłą poniżej 100% przy odległości od nadajnika 30 km.

Objawy występujące u Ciebie są bardzo dziwne.

Może jest jakieś źródło silnych lokalnych zakłóceń?

Czy z miejsca zamontowania anteny jest bezpośrednia widoczność na obiekt nadawczy, czy coś zasłania? Ile metrów ma kabel antenowy?

jackass997
Posty: 12
Rejestracja: 3 października 2012, o 19:47
Odbiornik: Wiwa HD-80
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Świnoujście 10kW -2,5km

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: jackass997 » 11 października 2012, o 16:13

sasiad z bloku ma jakies 15m od mojej anteny antene satelitarna cyfrowego polsatu , co do budynków to jakiś wysokich blisko nie ma , w okolicy stoja domki piętrowe, dopiero jakiś 1km dalej stoi wieżowiec 11 piętrowy, no i 50m od balkonu stoi dźwig bo blok stawiają

kabel ma 5m długości

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: sluuurp » 11 października 2012, o 18:27

Opisz jeszcze raz jakie muxy odbierasz? Rozumiem z Twojego opisu, że nie odbierasz MUX2 i nie instaluje tuner kanałów-tak.
Zrób tak przywróć ustawienia fabryczne (koniecznie) czyści jakieś pozostałości z poprzednich softów itp, wgraj soft ze strony Gutka 120405.115628.1 po wgraniu znowu koniecznie ustawienia fabryczne i zainstalować programy. Rozumiem, że masz Wiwę HD80.
Nic nie piszesz o MUX-ie 3.
W Międzyzdrojach chodziły mi trzy muxy znakomicie plus z Niemiec kanał 22 i 23. Sygnał do Międzyzdrojów leci przez morze, więc nie ma żadnych przeszkód. Nawet byłem zdziwiony, że tak fajnie wszystko działa.
U Ciebie musi to chodzić, więc na początek zrób, to co napisałem. Jak nic, to nie da będziemy myśleć dalej. Soft wgraj na sformatowanym w FAT32 pendrive. Na pendrive nic nie może być innego, tylko soft.
Napisz po tych manewrach, co i jak.
Wgranie softu jest banalnie proste. Pamiętaj tylko koniecznie, ustawienia fabryczne, przed i po wgraniu softu.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: Matteo87 » 11 października 2012, o 19:45

W Świnoujściu nie ma MUX3. Kolega musiałby łapać Szczecin, co może być trudne zważywszy na to, że Świnoujście znajduje się poza teoretycznym zasięgiem.

A czy próbowałeś łapać sygnał z nadajnika Szczecin Kołowo? Musisz skierować antenę mniej więcej na południe, w stronę Szczecina. Są stamtąd emitowane 3 multipleksy:
MUX1 - k.41
MUX2 - k.34
MUX3 - k.49

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: sluuurp » 12 października 2012, o 00:04

To skąd ja mogłem odbierać MUX3 w Międzyzdrojach? Antenę miałem dookulną ze wzmacniaczem. Byłem przekonany, że to ze Świnoujścia nie wiedząc, że w Świnoujściu brak MUX-a3. Trochę to dziwne, że w Świnoujściu brak MUX3
O ile się nie mylę, bo nie chce mi się szukać (późno już), to w Świnoujściu MUX2 i MUX1 nadają na tych samych częstotliwościach co w Szczecinie. Jak się mylę, to proszę mnie poprawić.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: belzebiusz » 12 października 2012, o 00:06


Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: sluuurp » 12 października 2012, o 16:31

Nie ciężko, tylko napisałem, że jest późno i post był wysłany tuż przed wyłączeniem komputera. Dzisiaj sam bym sobie znalazł. Ale nie mniej jednak dziękuję bardzo za linki.

jackass997
Posty: 12
Rejestracja: 3 października 2012, o 19:47
Odbiornik: Wiwa HD-80
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Świnoujście 10kW -2,5km

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: jackass997 » 12 października 2012, o 19:01

wgrałem nowy soft ten co wyżej od gutka i nadal nie ma mux2 ale wyszukało kilka kanałów niemieckich

EDIT: Skierowałem antene w odwrotny kierunek (chyba szczecin) i mam już ona muxy , nawet kanały mux3 wyszukały ale sygnał za słaby klika %

Awatar użytkownika
Max van Org
Posty: 985
Rejestracja: 29 listopada 2010, o 17:54

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: Max van Org » 12 października 2012, o 21:14

Jakieś bajki nam tu wciskasz. Jeżeli mieszkasz w Świnoujściu i nadajnik jest w Świnoujściu, to wystarczy kawałek drutu do odbioru. Trzymaj śrubokręt przy gniazdku i sprawdź czy będzie działało. Gdybyś miał problem z MUX-1, to może nadajnik z Szwecji zakłócał twój zasięg, ale MUX-2 nadaje na tym samym kanale z Kołowa i Świnoujścia. Próbowałeś odebrać MUX-2 z Białogardu?

Kod: Zaznacz cały

10  MUX-Nät7     Szwecja
25  MUX-Nät5     Szwecja
22  MUX-NDR      Helpterberg
23  MUX-ZDF      Helpterberg
25  MUX-Nät4     Szwecja
27  MUX-Nät6     Szwecja
29  MUX-NDR      Garz/Rügen
30  MUX-Nät6     Szwecja
33  MUX-Nät1     Szwecja
34  MUX-2        Kołowo
34  MUX-2        świnoujście
36  MUX-NDR      Wolgast
36  MUX-NDR      Heringsdorf
37  MUX-ZDF      Wolgast
37  MUX-ZDF      Heringsdorf
40  MUX-ZDF      Garz/Rügen
41  MUX-1        Kołowo
41  MUX-Nät3     Szwecja
43  MUX-Nät2     Szwecja
45  MUX-1        Białogard
49  MUX-3        Kołowo
50  MUX-2        Białogard
58  MUX-1        świnoujście
59  MUX-DIGI-TV  Rø

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: sluuurp » 12 października 2012, o 22:29

Jeżeli programy z MUX3 ze Szczecina wyłapało, to powinno odbierać. Może mocno szatkować, ale np. o tej porze co pisze ten post powinno chodzić mam na myśli MUX3. Podejrzewam, że w Międzyzdrojach odbierałem MUX3 ze Szczecina.
Oddaj tą Wiwę do serwisu, na miejscu powinni Ci sprawdzić jak poprosisz. To jest niemożliwe żebyś nie odbierał MUX-u 1 i 2 w Twojej lokalizacji.
Zostaw na razie tą antenę w spokoju i rzeczywiście sprawdź na kawałku drutu. Zresztą już pisałem o antenie magnesowej na parapet okna.
Mam kuzyna na Grunwaldzkiej, czyli trochę dalej od Ciebie i na takiej magnesówce wszystko mu chodzi MUX1 i MUX2, specjalnie do niego dzisiaj dzwoniłem.
Mówił mi jeszcze, że w Świnoujściu nie ma w ogóle problemów z odbiorem DVB-T.

jackass997
Posty: 12
Rejestracja: 3 października 2012, o 19:47
Odbiornik: Wiwa HD-80
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Świnoujście 10kW -2,5km

Re: DVB-T z RTON ŚWINOUJŚCIE ul. CHROBREGO

Post autor: jackass997 » 13 października 2012, o 13:10

może źle napisałem ale odbieram już oba muxy , mux1 i mux2 czasami łapie mux3.

Odpowiedz