WIWA H.265

eter
Posty: 945
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA H.265

Post autor: eter »

Nie mów, że nowe Wiwy mają też "stary"problem.
Męczyłem się kilka lat z Wiwą HD50 - bo miała właśnie tę przypadłość, opóźniony dźwięk względem obrazu po HDMI i jedynie wyjście dźwięku analogowe po gnieździe SCART, czy też z wyjściowego gniazda analogowego dźwięku dawało dźwięk zsynchronizowany z obrazem, który szedł po HDMI.
Szkoda, jakby nowe też miały tę wkurzającą wadę.
Poza tym, Polsat to chyba nadal nadaje złą synchronizację (nie sprawdzałem obecnie) na ich ścieżce Dolby i trzeba przełączać na zwykłą mpeg, ale to inny temat.

aaron84
Posty: 245
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: WIWA H.265

Post autor: aaron84 »

Ja używam wyłącznie złącza SCART. Mam stary telewizor kineskopowy.

Polsat akurat wydaje mi się być zsynchronizowany, tak jak cały MUX-2.
Natomiast bardzo rozjechany jest MUX-3 i MUX-1. I to jest najciekawsze, że przełączenie się z MUXa "rozjechanego" na MUX zsynchronizowany i z powrotem na ten "rozjechany" nie daje poprawy synchronizacji. Natomiast wyłączenie tunera WIWA H.265 i ponowne włączenie skutkuje przywróceniem synchronizacji. Po około 20 minutach jednak problem wraca.

WIWA HD-90, której używam od wielu lat, nie ma tego problemu.

Nie wiem, czy to de ja vu, czy faktyczne wspomnienie, ale chyba kiedyś dawno temu aktualizowałem firmware na WIWA HD-90, żeby rozwiązać dokładnie taki sam problem. Nie jestem tylko pewien, czy to była WIWA HD-90 czy tzw. WIWA HD-90 NEW. Miałem obie wersje tych dekoderów, ale jeden z nich się "sfajczył", bo miał jakaś wadliwą pamięć, czy coś w tym rodzaju. Chyba to ten NEW się sfajczył, a ten co używam obecnie to stara WIWA HD-90. Tak mi się przynajmniej wydaje.

2Tom
Posty: 104
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265

Post autor: 2Tom »

To wygląda na podobny problem jaki występuję na Wiwie H.265 MAXX . Tam przeskakiwanie z kanału na kanał doprowadza co jakiś czas do rozjechania obrazu z dźwiękiem. Co ciekawe na LITE i PRO ten problem też występuję , ale bardzo rzadko.. To co można doradzić to aktualizacja do ostatniej wersji firmware..

aaron84
Posty: 245
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: WIWA H.265

Post autor: aaron84 »

U mnie problem występuje nawet bez przeskakiwania z kanału na kanał. Starczy odczekać 20 minut od włączenia urządzenia.

Moja WIWA H.265:

SW wersja: V5.1.0.50 Oct 30 2020
HW wersja: 2.1.RC20.4.1U

Skąd można pobrać nowszy firmware? Na stronie WIWA chyba nie ma.

eter
Posty: 945
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA H.265

Post autor: eter »

No to kiepska sprawa, rozjechanie dźwięku z obrazem - to dyskwalifikuje w ogóle tuner do normalnego oglądania.
Tym bardziej ciekawe, że też jest to po SD, czyli na wyjściu SCARTA.
Jakoś Wiwy mają z tą synchronizacją jak widać kłopoty, które co jakiś czas się powtarzają :(
W innych tematach widziałem jak podawali namiary na firmware chyba z Czech, bo na stronie wsparcia Wiwy to raczej nie było i nie ma.
Ostatnio zmieniony 24 października 2021, o 00:50 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

2Tom
Posty: 104
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265

Post autor: 2Tom »

Firmware z Czech - WIWA H265 - https://drive.google.com/drive/folders/ ... tZYV6UCTvH
Instrukcja (Pliki w formacie zip, przed wgraniem trzeba rozpakować - ostatnia dostępna wersja oprogramowania to V5.1.0.52 z 10.11.2020r)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przed i po aktualizacji należy przywrócić ustawienia fabryczne.

Zaczynamy więc od:

- wciskamy przycisk "menu" na pilocie.
- wybieramy zakładkę "System" (koło zębate)
- wybieramy "Przywróć ustawienia fabryczne"
- hasło: 000000

Następnie:

- wciskamy przycisk "menu" na pilocie.
- wybieramy zakładkę "System" (koło zębate)
- wybieramy "Aktualizacja oprogramowania" -> "Aktualizacja przez USB"

Po zakończeniu aktualizacji dekoder sam się zresetuje. Przywracamy
ponownie ustawienia fabryczne.

aaron84
Posty: 245
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: WIWA H.265

Post autor: aaron84 »

Dzięki. Jednak niestety nie pomogło :(
Dalej obraz jest opóźniony względem dźwięku. Szczególnie na MUX-3.

2Tom
Posty: 104
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265

Post autor: 2Tom »

Możesz jeszcze napisać do serwisu, albo zadzwonić do nich opisując problem.
Przynajmniej odpisują na pytania, to może coś doradzą..
serwis@wiwa.info.pl
tel 22 654 76 66, 22 654 77 45

aaron84
Posty: 245
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: WIWA H.265

Post autor: aaron84 »

Dzięki.

Predator72
Posty: 2
Rejestracja: 24 października 2021, o 18:42
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: WIWA H.265
Instalacja antenowa: 2 x siatka
dach bloku 4 piętrowego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Ornontowice

Re: WIWA H.265

Post autor: Predator72 »

Witam.
Czy Ktoś z Szanownego Grona przerabiał funkcję 'Memo Control' ?
Próbuję przypisać w Wiwie wysłużony przycisk Power z telewizora.
Zgodnie z opisem pierwsze dwa punkty w porządku,
Punkt 3 - naciskając przycisk z pilota od telewizora
czerwona lampka na wiwie powinna świecić w sposób ciągły,
a ona cholera cały czas miga i nie zapamiętuje komendy.
W instrukcji podają, że jest 5 przycisków programowalnych,
a w zakreśleniu jest:
SET
V+
V-
TV/AV
SINCE SET
no i ten mniejszy Power
Co robię źle ?
Kombinowałem na różne sposoby i nijak tego nie mogę ogarnąć.
Może jakaś podpowiedź.
Pozdrawiam.

2Tom
Posty: 104
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265

Post autor: 2Tom »

Nagrałem filmik , zobacz (Programowanie przycisku POWER) - https://youtu.be/svSKOacDMSQ
Następne przyciski programujesz w ten sam sposób..

Predator72
Posty: 2
Rejestracja: 24 października 2021, o 18:42
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: WIWA H.265
Instalacja antenowa: 2 x siatka
dach bloku 4 piętrowego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Ornontowice

Re: WIWA H.265

Post autor: Predator72 »

Witam @2Tom.
Zrobiłem dokładnie tak jak przedstawiłeś na filmiku,
sprawdzam na sprzęcie….. nie działa.
Już prawie pogodziłem się z porażką,
sądząc że mój Sharp jest zbyt oporny na taką technikę,
i nagle…. olśnienie !!!!!
a może ten dolny przycisk Power na pilocie Wiwy ma załączać i wyłączać mojego Skarpa ?
Oczywiście że tak, wszystko działa jak w instrukcji.
Człowiek uczy się całe życie.
Dzięki serdeczne 2Tom za błyskawiczną odpowiedź.
Przy okazji… na pokładzie w Wiwie mam oprogramowanie V5.1.0.50
warto wgrywać to V5.1.0.52 co zapodałeś wyżej 24 pażdziernika ?
Są jakieś zmiany w grafice ?
Pozdrawiam.

2Tom
Posty: 104
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265

Post autor: 2Tom »

Witaj
Jak nie widzisz żadnych problemów, to nie ma potrzeby zmieniać firmware..
Tak te przyciski które zaprogramowałeś, mają z założenia zastąpić podstawowe funkcje pilota którego używasz od TV.
Można schować starego pilota a używać TV + Tuner jednym pilotem od WIWY.

ODPOWIEDZ