LV6TMPVR4

moni

Re: LV6T

Post autor: moni » 9 marca 2011, o 20:15

W Polsce dystrybutorem jest FEN i to oni sa zobligowani do udostepniania aktualizacji firmware. Dlatego przyjac powinnismy, ze to FEN udostepnia oficjalna wersje.
Jest tez inna mozliwosc: jesli aktualizacja bedzie dostepna z serwerow notonlytv wtedy uznajemy ja za oficjalna.
Tak czy inaczej nie powinnismy opierac sie na aktualizacjach udostepnianych przez userow forum - dzieki temu mamy punkt zaczepienia przy zglaszanych wnioskach poprawek.

Awatar użytkownika
betoff
Posty: 58
Rejestracja: 19 października 2010, o 18:41

Re: LV6T

Post autor: betoff » 9 marca 2011, o 20:31

moni pisze:W Polsce dystrybutorem jest FEN i to oni sa zobligowani do udostepniania aktualizacji firmware. Dlatego przyjac powinnismy, ze to FEN udostepnia oficjalna wersje.
Jest tez inna mozliwosc: jesli aktualizacja bedzie dostepna z serwerow notonlytv wtedy uznajemy ja za oficjalna.
Tak czy inaczej nie powinnismy opierac sie na aktualizacjach udostepnianych przez userow forum - dzieki temu mamy punkt zaczepienia przy zglaszanych wnioskach poprawek.
Wystarczy napisać do fen, formularz zgłoszeniowy jest tutaj "Zadaj pytanie dotyczące tego produktu"

albo po angielsku na adres podany tutaj http://www.notonlytv.net/pl/download_external.html

Naprawdę odpowiadają. Trochę dziwna ta polityka z udostępnianiem softu, ale co zrobić, lepsze to niż nic.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T

Post autor: programista » 9 marca 2011, o 20:59

@moni - FEN nic nie zrobi, jeśli bym im wysłał co chcę w oprogramowaniu to oni by tego nie mogli zrobić, dlatego piszę tylko do not only, swoją drogą oprogramowanie V4 od nich dostał użytkownik na maila, co jak co chyba nie ma lepszego źródła jak z maila na oficjalnej stronie producenta, sami też udostępniają tylko taką możliwość, bo w download jest tylko ich mail.

akronim
Posty: 41
Rejestracja: 15 października 2010, o 23:58
Odbiornik: LV6T + WD Elements 500GB

LV6T i archiwizacja plików przy pomocy VideReDO

Post autor: akronim » 10 marca 2011, o 11:31

lpf1972 pisze:
Rufuss pisze:Mam pytanie o inny aspekt.

1. Czy ktoś ma opracowaną procedurę przygotowania nagranych na tym tunerze plików .ts do konwersji np. w divx?
Chodzi mi tu o wycinanie zbędnych fragmentów (reklam itp.) do dalszej obróbki. Ja zainwestowałem w DivX Pro Converter, ale nie jestem zadowolony.
Pewne rzeczy chciałbym sobie zachować do ponownego obejrzenia, niekoniecznie z tunera.
Chodzi też o oszczędność miejsca.

2. Czy ktoś rozpracował "parametry" kontenera mkv?
Niektórych plików .mkv tuner nie odtwarza. Czasami pliki są odtwarzane, ale tuner nie chwyta zewnętrznych napisów.
Z tego powodu próbowałem wmuxować napisy, ale wtedy plik już w ogóle nie jest odtwarzany.

Wdzięczny byłbym za jakiekolwiek wskazówki...
Może to temat na nowy wątek?
Wątek jest tutaj http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 5&start=60

A mój przepis na...
TsRemux - pozbycie się większości danych ze strumienia TS (zostawiam tylko video i wybrane audio)
ffmpeg - przekodowanie do dowolnego formatu, np. xvid (uwaga, tylko linia poleceń!)
avidemux - łączenie plików xvid/divx, wycinanie reklam itp. oczywiście jako codec "copy"
mvtoolnix - opcjonalnie jeśli chcę plik mkv, coś w środek samodzielnie wmuxować, poprawić format obrazu

Cięcie w pliku zakodowanym h.264 lub mpeg2 często jest nieprecyzyjne i jeszcze częściej wiąże się z rozsynchronizowaniem dźwięku. Pomijam fakt że brak do tego dobrych narzędzi GNU/GPL lub freeware.
Ja chciałbym zachowywać programy w oryginalnej jakości h.264, oczywiście po wycięciu reklam, i przekształceniu ich w jeden standardowy plik (rozmiar do 10GB) formatu akceptowanego przez większość media pleyerów - tzn. Matroska (.mkv). Z poszukiwań na forach internetowych wynika, że jednym najlepszych programów do takich celów jest VideoReDo (wersja 14-dniowa do ściągnięcia ze strony producenta http://www.videoredo.com/en/index.htm). Od wersji 4.XX umożliwia transkodowanie albo też przekształcenie pliku ograniczone wyłącznie do zmiany kontenera z .ts do .mkv bez transkodowania plików strumienia nadawanych kodekiem h.264. Podstawową zaletą programu jest więc to, że dla wycięcia reklam i przekształcenia pliku z kontenera .ts do .mkv nie jest wymagana długotrwała (wielogodzinna) i obniżająca jakość pliku konwersja (transkodowanie) strumienia - zmienia się jedynie kontener, a cały proces zajmuje kilka minut. Niestety z moich prób wynika, że albo strumień .ts generowany przez LV6T jest nie do końca standardowy, albo strumień nadawany w Polsce różni się od tego nadawanego w UK. Powstały plik .mkv zarówno przy odtwarzaniu go na PC przy pomocy VLC, jak również przy próbie odtworzenia go na LV6T już po kilkudziesięciu sekundach zacina się - obraz ma postać stopklatki, a dalej leci tylko dźwięk. Ponadto pik wynikowy ma jedynie ok. 1/3 pliku oryginalnego (plik źródłowy nie miał reklam, które należałoby wyciąć), a sygnał nie był transkodkowany z h264 do innego formatu co mogłoby skutkować zmniejszeniem jego rozmiarów. Próby dokonywałem na filmie dokumentalnym Lynchburg - Inspiracja Hitlera (Lynchburg Story) nadawanym na TVP Kultura w Warszawie.
Ostatnio zmieniony 10 marca 2011, o 11:48 przez akronim, łącznie zmieniany 2 razy.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: LV6T

Post autor: janek 77 » 10 marca 2011, o 11:40

Strumień w RP choć zgodny ze specyfikacją DVB-T jest inny niż w UK.
Innym przykladem na tę różnice jest komentarz p. T. Berezowskiego ze kodeki Cyberlnka i Arcsoft mają nieprawidłową implementację H264. Czytaj strumień jest inny i kodek nie radzi sobie dobrze.
Ponieważ nadawany strumień jest zgodny z normą to producenci softu albo się dopasują do RP albo nie. Tak samo jest z napisami na TVN i TVN7. Większość softu do tunerów nie widzi napisów. Producenci softu nie przewidzieli takiego rozwiązania choc specyfikacja DVB-T tak. Większość softu szuka napisów np. na TXT

lpf1972
Posty: 215
Rejestracja: 3 listopada 2010, o 12:38
Odbiornik: LE40B650, Ariva T50
Instalacja antenowa: ASR860P25 (pod dachem ceramicznym)+ antena SAT, rozdzielnia HDTV Center plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno / Kisielice

Re: LV6T

Post autor: lpf1972 » 10 marca 2011, o 12:09

Darmowe ciachanie TS w mpeg4/AVC

ciach... h264ts cutter
ciach... TSSniper
Ciachają wyłącznie na I-frames więc z założenia nie są precyzyjne (zwykle miejsce cięcia +/- 1s)
oba są freeware i działają

Umieszczenie strumieni w kontenerze matroska - MKVtoolnix - zawczasu warto pozbyć się nadmiarowych strumieni nie audio/wideo (np. w 'h264ts cutter' lub w TsRemux) lub dla twardzieli ffmpeg - zrobi wszystko co chcesz, tylko musisz wiedzieć jak mu to powiedzieć :D

przykładowo

Kod: Zaznacz cały

ffmpeg -i 000.ts -map 0.0 -map 0.1 -vcodec copy -acodec copy -sn -f matroska 000.mkv
zakładam że strumień 0.0 i 0.1 zawierają interesujące mnie wideo i audio (reszta jest pomijana)

asier
Posty: 86
Rejestracja: 10 marca 2011, o 21:11
Odbiornik: WIWA HD-85
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: LV6T

Post autor: asier » 10 marca 2011, o 23:53

programista pisze: Sucha lista dla zainteresowanych:
Jestem elektronikiem/programistą i chciałbym rozwinąć niektóre z proponowanych zmian i dołączyć kilka swoich propozycji.

Napisy do filmów są mało czytelne z powodu braku dobrej obwódki. Nie przerabiając czcionki najprościej uzyskać obwódkę wyświetlając najpierw napis w kolorze czarnym w 4 pozycjach [x-1,y] [x+1,y] [x,y-1] [x,y+1] a następnie napis w kolorze białym w pozycji [x,y].

Błędy w tłumaczeniu napisów menu. Przykład w menu FILMY. Po wybraniu filmu, poniżej okienka z jego podglądem wyświetla się napis "Rozmiar:" zazębiony z liczbą podającą rozmiar pliku. Błąd wynika z tego że w oryginale jest "Size:", czyli tłumaczenia muszą mieć długość stringu nie większą niż stringi angielskie..

Po naciśnięciu przycisku INFO na pilocie mamy informację o obecnym i następnym nadawanym programie. Bardzo często na końcu linijek tekstu są przypadkowe literki. Być może jest to błąd programistów (śmieci z poprzedniego stringu gdy obecny jest krótszy albo cięcie stringu UTF w połowie znaku).

Format dźwięku. Do wyboru mamy w zasadzie tylko język. Przydała by się opcja pozwalająca wybrać preferowany format dźwięku: DOLBY czy MPEG. Jeżeli tuner wykryje więcej niż jedną ścieżkę dźwięku w zadeklarowanym przez nas języku to powinien wybrać tą, którą sugerujemy w tej nowej opcji konfiguracyjnej. Dotychczas tuner uparcie wybiera MPEG. Ręczna zmiana klawiszem LANG dla danego programu pamiętana jest tylko do najbliższego wyłączenia tunera do stanu StandBy.

Czarny ekran i brak dźwięku przez sekundę przy zmianie formatu z 4:3 na 16:9 i na odwrót. Tuner wykrywa prawidłowo taką zmianę. Zrobiłem bardzo prosty układ elektroniczny we wtyczce SCART (dioda LED świeci tylko gdy obraz ma format 4:3):
8 nóżka - rezystor 330 ohm - dioda zenera 7.5V - dioda czerwona LED - 17 nóżka.
Nie znam specyfikacji strumienia MPEG-4, niemniej myślę że w momencie zmiany formatu tuner tuner traktuje to jako zakłócenie, "zapomina" o klatce I która nadeszła razem z nowym formatem i spokojnie czeka na następną dobrą klatkę kluczową. Tylko twórcy firmwaru będą mogli określić czy procesor fizycznie da radę obsłużyć klatkę I w momencie zmiany formatu. Jeśli nie to będziemy musieli poczekać aż nadawcy całkiem przejdą na 16:9..

ASPECT obrazu. To chyba największa bolączka tego tunera. Ja używam go podpiętego przez HDMI do telewizora LCD z ekranem 16:9, dlatego nie wiem jak sprawa wygląda dla podłączenia przez SCART. Programiści poszli po najmniejszej linii oporu i po prostu skalują wszystko jak leci na pełny ekran.. Obrazy w formacie 4:3 są rozciągnięte w poziomie a obrazy kinowe rozciągnięte w pionie. Postuluję wprowadzenie opcji "Keep original aspect ratio for HDMI output" oddzielnie dla obrazu z DVB-T i oddzielnie dla filmów z USB. Musi być to konfigurowalne bo są dwa obozy ludzi - jedni wolą mieć poprawne proporcje, a drugich kłują w oczy czarne pasy na ekranie.
Opcja ta jednak nie rozwiąże problemu niektórych programów/reklam nadawanych jako 16:9 ale "po staremu" jak w analogu, czyli 4:3 w letterboxie (czarne pasy na górze i dole będące częścią składową obrazu). Efekt wizualny teraz jest fatalny - rozciągnięty obraz z pasami.. Być może strumień MPEG-4 niesie taką informację i da się to uwzględnić w oprogramowaniu - rozciągnąć taki obraz tylko w pionie, zaś w poziomie dać na cały ekran.

Teletext wygląda fatalnie. Powinien być wyświetlany jako 4:3 a nie 16:9. Dodatkowo powinna być też opcja MIX.

Tuner radzi sobie z dyskami HDD, ale niestety nie czyta napędów CD/DVD podpiętych przez USB. Wiele osób ma filmy nagrane na płytach i mając zewnętrzny napęd chciałoby z nich skorzystać bez przegrywania na dysk/pendrive. Dodanie takiej funkcjonalności wiąże się z większą pracą dla programistów (inny format), ale może być to dobry chwyt marketingowy.

Nagrywanie programów jest bardzo fajną opcją. Co prawda tuner dzieli nagranie na kawałki (ograniczenie FAT), ale bardzo łatwo je scalić binarnie na komputerze dosowym poleceniem "copy".
copy /B cz1.ts + cz2.ts + cz3.ts wynik.ts
Przy odtwarzaniu nagrań na komputerze (używam kodeków K-Lite) zauważyłem jedną niedogodność. Komputer bierze aspect obrazu z nagłówka pliku. Jeśli nagranie zaczęło się na reklamie w 4:3 a potem był film w 16:9 to na komputerze całe nagranie obejrzymy w 4:3.

talos2002
Posty: 19
Rejestracja: 9 marca 2011, o 10:17
Odbiornik: NotOnlyTV LV6TBOXHDA2

Re: LV6T

Post autor: talos2002 » 11 marca 2011, o 00:18

Hello from Greece!

I have the LV6 receiver and I have noticed the following problems:

While for our movies it asks to continue from the position stopped last time, it doesn't ask for the PVR records.

Viewing the EPG and pressing the left or right arrow to see the program guide of other channels, changes the tv channel show I am watching.

Pressing "Timeshift" and then "Stop" (without "Play" in between), it won't ask to save or not the record.

Setting a recording time when starting a recording (like pressing the REC button twice) is not possible. (BIG disadvantage since other Mstar receivers can, like the excellent Akira DHB-B36 (fixed with firmware update). Even half cost ALi chip receivers do it.)

Videos and channels in 4:3 picture ration are stretched over the entire screen. (Fixed in Akira with firmware update)

Very slow channel switching (It's the slowest of my 3 receivers, by far).

At large subtitles, the letters qypgj are not shown full. Their lower part is not shown (don't fit in the screen).

Also, the Greek translation is very bad. I offered to improve it for them and they said they would contact me, but they never did.


programista, could you inform them about some of them please?

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T

Post autor: programista » 11 marca 2011, o 01:38

@asier

Nie ma możliwości już dodania kolejnych poprawek do listy, wynika to z poziomu w jakim prowadzę dyskusję z nimi i ma na celu zwiększenie szans na realizację problemów z listy.

Dobra wiadomość jest taka, że większość co tu opisujesz została zawarta w mailu do nich.

Nie mam natomiast zamiaru czepiać się ich o prawdziwe pierdoły w sprzęcie za 180 zł, bo przedobrzę i nic nie będzie, po za tym te pierdoły na prawdę są mało znaczące, jak:

-tłumaczenie polskie
-błędne literki w INFO, format dźwięku
-teletext! mamy 2011 rok teletext jest zbędny już o trybie mix nie wspomnę
-cd/dvd na usb raczej nie do zrobienia bo to jest specjalny tryb usb potrzebny (chyba host) a tuner tego nie posiada
-według mnie dobrze, że dzieli pliki, nie chciałbym mieć jednego pliku 6 gb.

To co wymieniłem powyżej nie zostało poruszone i raczej nie będę tego poruszał, bo są o wiele bardziej uciążliwe sprawy do poprawienia, i na nich powinni się skupić, nie chcę wywoływać u nich poczucia zrobienia nie wiadomo czego po naprawieniu wielu pierdół, bo wtedy już mogą nie zrobić tych najważniejszych poprawek, stwierdzą, że się namęczyli.

Jeśli nie uważasz tak jak ja to jedyne co mogę powiedzieć to to, że jest to tuner za 180 zł i gdzieś muszą być kompromisy.

@talos2002 - this is a polish community and i can't help you, most of your problem are of small importance.

The 4:3 video stretch has been already reported.
I you have some problems with recording time you should buy "half cost ALi chip receiver" not lv6t.
If for u it is switching channels very slowly then you should use one of the other 3 receivers.
I have no problems with large subtitles.
If the Greek translation is very bad use English, we have 2011 u should know English, and from what i see you know.

So i cant help u, this is polish board and u should write posts in polish language, this is my first and last response to your questions unless your next posts will be in polish.

akronim
Posty: 41
Rejestracja: 15 października 2010, o 23:58
Odbiornik: LV6T + WD Elements 500GB

Re: LV6T

Post autor: akronim » 11 marca 2011, o 05:34

Programisto, mam nadzieję, że wybaczysz mi drobny żart, który przyszedł mi do głowy po po przeczytaniu twojego posta:

'we have 2011 and users of this forum should know English ...' ;-)

Po za tym całkowicie się z Tobą zgadzam.

pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6T

Post autor: @GUTEK@ » 11 marca 2011, o 09:18

programista pisze: -tłumaczenie polskie
-błędne literki w INFO, format dźwięku
-teletext! mamy 2011 rok teletext jest zbędny już o trybie mix nie wspomnę
-cd/dvd na usb raczej nie do zrobienia bo to jest specjalny tryb usb potrzebny (chyba host) a tuner tego nie posiada
-według mnie dobrze, że dzieli pliki, nie chciałbym mieć jednego pliku 6 gb.
Tłumaczenie polskie też uważam że można olać, jest jakie jest i trudno, zapewne w innych językach też są różnie kwiatki. Więc jak już poprawiać to wszędzie.
Mamy EPG więc dokładnie teletext jest zbędny, tymbardziej że tam już same reklamy tylko są.
USB posiada dwa tryby pracy tryb Slave - urządzenia pracujące w tym trybie można tylko podłączyć pod urządzenie z Host USB w celu np. synchronizacji, przykładowo telefony, gpsy. Nasz tuner posiada Host USB - właśnie ten tryb pozwala na podłączanie innych urządzeń np. pendrivy. Obsługa cd/dvd jest możliwa tylko trzeba by w sofcie zaimplementować dodatkowy sterownik właśnie pod cd/dvd i według mnie tego nikt nie zrobi. To jest tuner a nie odtwarzacz multimedialny!
Dzielenie plików - uważam że z tym dzieleniem nawet nie należy nic robić, musi zostać zachowana wsteczna kompatybilność z FAT. W innym przypadku trzeba by wyciąć obsługę FAT/FAT32 i zostawić NTFS. Owszem napewno jest możliwość zrobienia że tuner wykrywa typ systemu plików i dostosowuje wielkość pliku ale to kolejna rzecz na którą nie ma co liczyć że poprawią, a połączenie takich dzielonych plików jest banalnie proste i można nawet w locie zrobić przy kopiowaniu na kompa. Jak ktoś sie nie czuje dobrze z poleceniami dosowymi to przykładowo Total Commander ma też możliwość łączenia plików.

Pozostaje czekać, mam nadzieje że kolega programista pogoni chłopców z LifeView do pracy ;)

asier
Posty: 86
Rejestracja: 10 marca 2011, o 21:11
Odbiornik: WIWA HD-85
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: LV6T

Post autor: asier » 11 marca 2011, o 09:29

programista pisze: Nie mam natomiast zamiaru czepiać się ich o prawdziwe pierdoły w sprzęcie za 180 zł, bo przedobrzę i nic nie będzie, po za tym te pierdoły na prawdę są mało znaczące, jak:
-tłumaczenie polskie
-błędne literki w INFO, format dźwięku
-teletext! mamy 2011 rok teletext jest zbędny już o trybie mix nie wspomnę
-cd/dvd na usb raczej nie do zrobienia bo to jest specjalny tryb usb potrzebny (chyba host) a tuner tego nie posiada
-według mnie dobrze, że dzieli pliki, nie chciałbym mieć jednego pliku 6 gb.
Masz rację że to sprzęt z dolnej półki, jednak w tej chwili chyba najpopularniejszy, więc producentowi powinno zależeć by jak najdłużej podtrzymać tę dobrą passę.
Niektóre problemy przeze mnie wymienione to tak naprawdę kosmetyka, ale ułatwiająca codzienne korzystanie z tunera. Np. opcja preferowanego formatu dźwięku stanie się koniecznością gdy częściej przyjdzie nam oglądać filmy z oryginalnym lektorem.
Odnośnie obsługi napędów CD/DVD to sprostuję twoją wypowiedź. Tuner jak najbardziej ma gniazdo USB typu HOST (bo do niego podpina się peryferia a nie że on jest urządzeniem peryferyjnym). Problemem jest system plików. W tej chwili tuner obsługuje system plików FAT i NTFS. Do czytania płyt CD/DVD należałoby dodać obsługę systemu ISO 9660 i UDF.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T

Post autor: programista » 11 marca 2011, o 12:18

No tak pomyliłem się z cd/dvd, bo to jest podłączane, ale plików nie widzi właśnie przez inny format.

Co do tego co oni mogą zrobić, to oczywiście jeśli by na prawdę się przyłożyli i chcieli zrobić z tej maszynki super sprzęt to zrobiliby, nawet największe pierdoły i nie tylko da się poprawić, mało tego da się dodać do tego sprzętu dużo więcej funkcji niż ma obecnie i poprawić te istniejące tak aby były perfekcyjne, ale czy to zrobią ? czy aż tak im zależy ? w mniejszym lub większym stopniu NIE, oni nie będą, aż tak się przykładać, inni producenci też nie.
Trzeba zaznaczyć,że taka jest polityka tych firm i ja nic na to nie poradzę, to że chcą coś poprawić też ma swoje granice, sam też bym chciał, żeby zrobili wszystko co się tylko da, ale to się nie stanie, zazwyczaj odpowiedź na nie dla jakiejś funkcji jest spowodowana tym, że inżynier "powiedział nie da się" i nie trzeba być geniuszem aby stwierdzić, że nie chcą tracić czasu/kasy albo po prostu nie chce im się czegoś zrobić, bo się zrobić wszystko w granicach możliwości tego sprzętu, ale tak się nie stanie i trzeba się z tym pogodzić.
Nie wiem jaki jest model biznesowy not only, ale wątpię że przekonywanie ich , że poprawki podtrzymają dobrą passę sprzedaży coś dadzą, oni w ogóle mogą zarabiać na czymś innym o wiele więcej kasy i po prostu nie przykładać takiej wagi do lv6t, zawsze maja też argument, że sprzęt jest tani i w związku z tym ma pewne bolączki, ja staram się po prostu urwać od nich te poprawki co się da zanim w ogóle stracą zapał.
Jeśli jednak nie będą chcieli poprawić na prawdę wkurzających rzeczy, to mam jeszcze w zanadrzu inną rozmowę z nimi, tak wiec pozostaje czekać.

rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Re: LV6T

Post autor: rsms » 11 marca 2011, o 13:10

Witam
Od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem LV6, między innymi dzięki informacjom zaczerpniętym z tego forum, więc i ja pozwolę sobie podzielić się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami.
Mogę potwierdzić dobry kontakt z dystrybutorem i zero problemów w rozwiązaniu konfliktu związanego z jednoczesnym posiadaniem TV LG.
LV6 kupiłem z myślą o roli magnetowidu, więc wszystko co ma więcej to dla mnie już tylko na plus, czy działa to trochę lepiej czy gorzej.
No ale w związku z tym mam pewną obserwację, wiele można przeczytać na forum o nieodpowiednim doborze formatu obrazu, i wiele uwag związanych z poprawą firmware z tym jest związanych.. Nie znam się na tym specjalnie, nie wiem jak przy odtwarzaniu filmów, nie testowałem tego, no ale przy odbiorze sygnału DVB-T LV6 zachowuje się pod tym względem dokładnie tak jak posiadany przeze mnie TV LG. Obraz 4:3 nieraz jest rozciągany na cały ekran, a nieraz nie, i dokładnie w tych samych momentach na jednym i drugim sprzęcie. Dwa zapewne zupełnie inne rozwiązania sprzętowe, dwa różne zespoły programistów, a efekt dokładnie ten sam.
Może to więc gdzie indziej trzeba szukać przyczyny. W końcu sygnał DVB-T jest cały czas nadawany testowo, nadawcy robią różne eksperymenty, i zapewne sami się uczą dopiero takiego nadawania.
Nie zgodziłbym się natomiast z oporami co do przekazywania uwag związanych z firmware takich jak np ta o info czy błędach w tłumaczeniu. To prawda że to pierdoły, ale pierdoły właśnie informatyczne, do rozwiązania przez programistów z marszu, i w czasie zbliżonym do tego jaki ja poświęcam na napisanie tego posta.
Na tym akurat znam się trochę i myślę że sam kolega o nicku programista zgodzi się w tym ze mną i to potwierdzi.
Takie kosmetyczne zmiany podnoszą jednak komfort i przyjemność korzystania z urządzenia w stopniu całkiem nieproporcjonalnym w stosunku do włożonego przez programistę nakładu pracy, więc nie sądzę żeby takie uwagi właśnie miały zniechęcić producenta do zmian w ogóle.
Co do firmware jeszcze, to w związku ze zmianą pilota dostałem plik z datą której jeszcze nie widziałem tu na forum, 02.02.2011. Nowy pilot nie doszedł jeszcze do mnie więc nie mogę sprawdzić na razie jaka to wersja dokładnie i jakie zmiany ewentualnie zawiera w stosunku do posiadanej oryginalnie LV6-OSD2-V2.

talos2002
Posty: 19
Rejestracja: 9 marca 2011, o 10:17
Odbiornik: NotOnlyTV LV6TBOXHDA2

Re: LV6T

Post autor: talos2002 » 11 marca 2011, o 16:08

programista pisze: I you have some problems with recording time you should buy "half cost ALi chip receiver" not lv6t.
If for u it is switching channels very slowly then you should use one of the other 3 receivers.
I have no problems with large subtitles.
If the Greek translation is very bad use English, we have 2011 u should know English, and from what i see you know.

So i cant help u, this is polish board and u should write posts in polish language, this is my first and last response to your questions unless your next posts will be in polish.
About the ALi based receivers, they didn't mention than it's pricey but lacks basic function, instead of having more. Why would I buy it then?

You are right about the channel switching and that's what I do. A 29€ receiver on top of a 65€ LV6 "base"...

About the translation, it's 2011 indeed. Maybe they should remove any translations then!

I am sorry to everyone about breaching your no-English rule. Your administrators think differently: forum.emitel.pl/ucp.php?mode=register
Let them know this should not exist...


About not replying any more, absolutely respectable. No offense taken.
My best wishes for your efforts. I hope you 'll have a good and productive cooperation with them.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: LV6T

Post autor: arik92 » 11 marca 2011, o 20:11

rsms pisze:no ale przy odbiorze sygnału DVB-T LV6 zachowuje się pod tym względem dokładnie tak jak posiadany przeze mnie TV LG. Obraz 4:3 nieraz jest rozciągany na cały ekran, a nieraz nie, i dokładnie w tych samych momentach na jednym i drugim sprzęcie.
Czy pisząc o LG masz na myśli wewnętrzny tuner DVB-T w LG?
Jak masz ustawione opcje dotyczące ustawień ekranu w LG? Dotychczas nikt nie pisał, o takim problemie w LG.
Czy LV6 jest podłączony z LG przez HDMI?
Jakie masz ustawienia rozdzielczości i formatu obrazu w LV6?

rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Re: LV6T

Post autor: rsms » 12 marca 2011, o 01:18

Dotychczas nikt nie pisał, o takim problemie w LG
I ja też o żadnym problemie w TV LG nie piszę :D
Oczywiście miałem na myśli tuner TV, ale pisząc to co pisałem poprzednio zapomniałem że tak czy inaczej i tak kluczowe jest ustawienie w TV, i żeby zanalizować należycie LV6 musi być ono oryginalne.
LV6 mam podłączony przez HDMI, i przy takim podłączeniu kluczowa jest wybrana rozdzielczość w LV6. Przy 720p i 1080i obraz 4:3 zawsze jest na całym ekranie, natomiast przy mniejszych na całym ekranie jest tylko przy wybraniu proporcji 16:9. Zarówno w jednym jak i drugim przypadku żadnych różnic między poszczególnymi trybami 4:3 oraz Auto nie widać.
Tak więc wybór jest faktycznie niewielki.
Wracając jeszcze do TV, to mimo ustawionego trybu 16:9, obraz nadawany jako 4:3 nieraz faktycznie taki jest i na ekranie, choć w większości przypadków wypełnia cały ekran.
No ale temu będę się musiał przyjrzeć porównując w tym momencie tryb 16:9 i oryginalny.

jarjar82
Posty: 24
Rejestracja: 1 marca 2011, o 14:28

Re: LV6T

Post autor: jarjar82 » 13 marca 2011, o 22:40

...dziś przy seansie filmu BRRIP o wadze 1,4 GB z dźwiękiem AC3 obraz rozjeżdżał się z dźwiękiem ... pomagało lekkie przewijanie np. wstecz i znów na kilka minut było O.K :roll: Czy to kwestia jakiś ustawień ?

robby99
Posty: 7
Rejestracja: 13 marca 2011, o 23:03

Re: LV6T

Post autor: robby99 » 13 marca 2011, o 23:07

Witam.
Mam to samo: przy odtwarzaniu 4,5GB filmu co kilka minut trzeba było go stopować i uruchomić (na szczęście pamięta, od którego momentu). Jednak strasznie to przeszkadza. Jest na to rada?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6T

Post autor: @GUTEK@ » 13 marca 2011, o 23:10

robby99 i jarjar82 - jakie macie wersję oprogramowania w tunerze. Najnowsza to LV6-OSD1-V4.

Odpowiedz