LV6TMPVR4

rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Re: LV6T

Post autor: rsms »

od Ciebie.. już nic.
Skoro jesteś alfą i omegą która sama wszystko musi stwierdzić żeby można to było uznać za fakt zaistniały.
Albo się traktujemy poważnie albo nie.
Wychodzi na to że jestem tu jedynym posiadaczem TV z MPEG4, obsługą DD i DD+, i nikt tego co ja napiszę nie potwierdzi, więc dla Ciebie nie będzie to fakt zaistniały tylko zawsze niepewne źródło informacji. Więc szkoda mojego czasu żeby o moich spostrzeżeniach pisać skoro to nikogo nie interesuje.
Po tym co pisałeś wcześniej widać że moich postów o tym problemie w ogóle nie czytałeś, albo co gorsza nie masz o tych zagadnieniach najmniejszego pojęcia. Piszesz o trybie RAW w powiązaniu z wyjściami cinch, a przecież w LV6 można mówić o tylko jednym wyjściu cyfrowym, przez HDMI. Właśnie, nie masz pojęcia, ale jeśli sam nie potwierdzisz to nie uwierzysz :D
@GUTEK@ czytał co napisałem i jakoś nie miał problemów ze zrozumieniem o co chodzi.
I nie traktuje nic osobiście, po prostu ja tym bardziej bym był ciekaw tego czego sam nie mogę sprawdzić, a z czym mogę się niedługo zetknąć. I nie przyszłoby mi do głowy z góry zakładać że ktoś nie wie co pisze.
A uśmiecham się bo lubię :D i zawsze to lepiej śmiać się z czegoś niż nad czymś płakać :D
I dlatego że są tu takie znaczki.. a jak są, to chyba po to żeby je wstawiać :D
Ostatnio zmieniony 22 marca 2011, o 22:11 przez rsms, łącznie zmieniany 1 raz.

wtol
Posty: 14
Rejestracja: 2 listopada 2010, o 09:05
Odbiornik: LV6TMPVR4
LV5TDelux USB 2.0
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin, Trzeciewiec

Re: LV6T

Post autor: wtol »

Dla mnie najbardziej oczekiwaną rzeczą jest zachowanie proporcji obrazu podczas oglądania telewizji. O ile producent zadbał o posiadaczy telewizorów 4:3 to zupełnie pokpił 16:9. Dopóki nie będzie w sofcie pillarbox-u tak długo ten sprzęt będzie upośledzony. Wiadomo, że format 4:3 będzie funkcjonował jeszcze parę ładnych lat.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T

Post autor: programista »

wtol

O to walczę jak i opcje powiązane, możliwość zmiany formatu przyciskiem podczas oglądania filmu, wiem że to jest problem dla wielu z forum, niestety nie mam tv 16:9 aczkolwiek gutek mi opisał co jest nie tak.

Początkowo nawet nie wiedzieliśmy, że to się nazywa pillarbox, ale jakoś to wyszukałem.

I GUTEK pomyliłem się, jednak to lifeview wymyślał na około z pillarbox, ale tym razem im wyjaśniłem krystalicznie czysto o co chodzi, a że chyba nie może być nic prostszego niż wycentrować obraz to raczej to zrobią, po za tym to zawiera się w błędzie z trzymaniem proporcji i możliwość zmiany formatu podczas oglądania.

rsms - jak grochom o ścianę, gadanie z d..ą.

rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Re: LV6T

Post autor: rsms »

programista
ale z d..a która wie jakie wyjścia ma LV6 i do czego służą..
a nie z taką która nawet tego nie wie :D

asier
Posty: 86
Rejestracja: 10 marca 2011, o 21:11
Odbiornik: WIWA HD-85
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: LV6T

Post autor: asier »

wtol pisze:Dla mnie najbardziej oczekiwaną rzeczą jest zachowanie proporcji obrazu podczas oglądania telewizji. O ile producent zadbał o posiadaczy telewizorów 4:3 to zupełnie pokpił 16:9. Dopóki nie będzie w sofcie pillarbox-u tak długo ten sprzęt będzie upośledzony. Wiadomo, że format 4:3 będzie funkcjonował jeszcze parę ładnych lat.
Masz rację. Obecny firmware nastawiony jest na dobrą obsługę analogowego wyjścia sygnału na SCART. Na wyjściu HDMI niestety obraz rozciągany jest na całą powierzchnię ekranu. Tuner poprawnie dekoduje aktualnie nadawany format obrazu. Na 8 nóżce scart napięcie zmienia się w zależności od formatu (norma: 4:3 to 9.5-12V, 16:9 to 5V-8V). Telewizory panoramiczne (zarówno CRT jak i LCD) zwykle mierzą to napięcie i odpowiednio ustawiają pillarbox (pasy z boków) albo dają obraz na cały ekran. Nawet niektóre kineskopowe 4:3 z "wyższej półki", przywiezione z Niemiec, obraz 4:3 dają na cały ekran a 16:9 jako letterbox (dodają pasy na górze i dole). Pozostałe zwykłe CRT tylko wykrywają czy jest napięcie czy go nie ma - nie sprawdzałem czy klawisz ASPECT na pilocie potrafi pomóc w takiej sytuacji.
Tak więc warto powalczyć o zachowanie proporcji dla użytkowników korzystających z wyjścia HDMI i to nie tylko dla filmów ale i dla DVB-T. Uważam, że powinna do tego służyć opcja w MENU (keep aspect ratio), bo zawsze znajdą się malkontenci, którym będą przeszkadzać pasy po bokach ;-)

Rufuss
Posty: 29
Rejestracja: 2 października 2010, o 00:10

Re: LV6T

Post autor: Rufuss »

Przeczytałem właśnie post Asiera o napięciu w SCARCIE "sterującym" formatem.
Zaznaczam, że wypowiadam się jako laik.

Do rzeczy - czy napięcie sterujące formatem jest przewidziane w standardzie HDMI?

Pytam, bo miałem następujący problem z innym sprzętem.
Do TV Sharpa miałem podłączoną microwieżę z DVD przez SCART - wszystko było ok przy oglądaniu DVD. Obraz 4:3 był świetnie rozciągany (uważam, że akurat to SHARPY mają dobrze rozwiązane).
Dokupiłem do tego TV stary model odtwarzacza blu-ray SHARP (myślałem, że wszystko będzie cacy, bo jeden producent).
Tutaj przez HDMI zaczął się problem. W przypadku filmów 4:3 nie były one rozciągane, miały pasy po bokach. Nie można było zmieniać formatu z pilota, jak to było w przypadku połączenia przez SCART.
Zgłosiłem to nawet do SHARPA, ale mnie zlali.

W każdym razie w mojej dygresji na temat chodzi o to, że może SCART jest bardziej "elastycznym" standardem niż HDMI, umożliwia dzięki napięciu na nóżce 8 lepsze sterowanie formatem na TV, a HDMI jest wg specyfikacji (tego nie wiem, pytam) sztywne w tym względzie.
No i jeśli tak jest, to może dlatego opornie im idzie praca nad przełączaniem formatu na HDMI w locie?

Jeśli coś namieszałem, to sorki, chodziło mi o pewnego problemu na wyczucie. W tym momencie nie mam dostępu do mojego sprzętu, żeby jeszcze się upewnić.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T

Post autor: programista »

Nie ma takiego czegoś jak dobre rozciągnięcie 4:3 na 16:9, tak się nie da, sznupy są rozciągnięte, że nie da się na to patrzeć.

Jedynym sposobem na normalne oglądanie tego na tv 16:9 jest wyświetlenie tego centralnie przy zachowaniu formatu 4:3, można to m.in zaobserwować na yt, na yt jest też możliwość "konwersji" 4:3 na 16:9 żeby było bez pasów, ale wtedy ucina film, co oczywiście wynika z tego, że nie da się tego zrobić dobrze bez pasów.

batou007

Re: LV6T

Post autor: batou007 »

Uważam, że powinna do tego służyć opcja w MENU (keep aspect ratio), bo zawsze znajdą się malkontenci, którym będą przeszkadzać pasy po bokach
Ja osobiście wolę jak obraz 4:3 jest rozciągnięty na cały ekran w TV 16:9. Nie cierpię tych czarnych pasów po bokach.

asier
Posty: 86
Rejestracja: 10 marca 2011, o 21:11
Odbiornik: WIWA HD-85
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: LV6T

Post autor: asier »

Rufuss pisze:Przeczytałem właśnie post Asiera o napięciu w SCARCIE "sterującym" formatem.
W każdym razie w mojej dygresji na temat chodzi o to, że może SCART jest bardziej "elastycznym" standardem niż HDMI, umożliwia dzięki napięciu na nóżce 8 lepsze sterowanie formatem na TV, a HDMI jest wg specyfikacji (tego nie wiem, pytam) sztywne w tym względzie.
No i jeśli tak jest, to może dlatego opornie im idzie praca nad przełączaniem formatu na HDMI w locie?
Nie mam zbytniego doświadczenia w temacie HDMI, ale poszperałem w necie i mam pewne spostrzeżenia. Prawdopodobnie w HDMI istnieje flaga AR (aspect ratio) informująca o tym czy obraz jest szeroki czy też klasyczny i wysyłana jest tylko w momencie zmiany. W zasadzie powinna być uwzględniana tylko dla trybów SD (576, 480) bo tryby 720 i 1080 są z definicji HD czyli szerokie. Czytając fora można dojść do wniosku że producenci telewizorów jak i tunerów idą na skróty i zwykle zakładają, że HDMI to zawsze 16:9. Nie mam możliwości sprawdzenia jak działa LV6 na sprzęcie innym niż mój PANASONIC VIERA (może ktoś z forum się wypowie). U mnie wszystko rozciągane jest na cały ekran, ale na szczęście działa dla HDMI klawisz aspect w TV. Najlepiej wygląda u mnie tryb 720p (najładniejsze skalowanie).
Problem proporcji na HDMI ładnie opisany jest na tym forum:
http://www.avforums.com/forums/4691460-post17.html
Reasumując, przy prostym założeniu że HDMI to zawsze 16:9, obraz 4:3 należy wkomponować w ekran umieszczając go centralnie na środku z dodanymi czarnymi pasami po lewej i prawej stronie (pillarbox). Bardziej technicznie mówiąc taki obraz o proporcjach 4:3 trzeba wyświetlić w prostokącie 960x720 zawartym wewnątrz ramki 1280x720, a resztę ekranu pozostawić czarną. Dla formatu 1080 będzie to odpowiednio 1440x1080 wewnątrz 1920x1080. Dla filmów kinowych 21:9 (2.39:1) będzie to odpowiednio 1280x536 wewnątrz 1280x720 albo 1920x804 wewnątrz 1920x1080.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T

Post autor: programista »

batou007 pisze:
Uważam, że powinna do tego służyć opcja w MENU (keep aspect ratio), bo zawsze znajdą się malkontenci, którym będą przeszkadzać pasy po bokach
Ja osobiście wolę jak obraz 4:3 jest rozciągnięty na cały ekran w TV 16:9. Nie cierpię tych czarnych pasów po bokach.
Prawidłowo to lifeview powinno zrobić tak, że zachowywany jest format 4:3, a więc z pasami, ale jeśli zmienimy sobie na 16:9 przyciskiem to powinno rozciągnąć. Choć nie wiem jak można tak rozciągnięte sznupy oglądać.

varter

Re: LV6T

Post autor: varter »

Witam wszytki jako nowa osoba na tym forum.

Mam pytanie jeśli chodzi o piloty, kupiłem nowy Not Only TV LV6TMPVR4 i chciałbym wgrać najnowszy soft (rozumiem że jest nim LV6-OSD1-V6). Nie wiem który soft wybrać czy ten z końcówką NEWIR czy bez. Jak mam rozróżniać czy mam nowy pilot na wersje NEWIR czy stary na zwykła, a nie chce zablokować pilota.

Byłbym wdzięczny za pomoc.

rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Re: LV6T

Post autor: rsms »

Jeśli po prostu zakupiłeś interesują Cię softy bez NEWIR. Te NEWIR są dla tych którzy dostali dodatkowego pilota.

Rufuss
Posty: 29
Rejestracja: 2 października 2010, o 00:10

Re: LV6T

Post autor: Rufuss »

programista pisze:Nie ma takiego czegoś jak dobre rozciągnięcie 4:3 na 16:9, tak się nie da, sznupy są rozciągnięte, że nie da się na to patrzeć.

Jedynym sposobem na normalne oglądanie tego na tv 16:9 jest wyświetlenie tego centralnie przy zachowaniu formatu 4:3, można to m.in zaobserwować na yt, na yt jest też możliwość "konwersji" 4:3 na 16:9 żeby było bez pasów, ale wtedy ucina film, co oczywiście wynika z tego, że nie da się tego zrobić dobrze bez pasów.
Zależy od rozwiązania.
Akurat SHARP ma takie, że części obrazu po bokach są rozciągnięte, środkowa część obrazu, jakieś 70& jest w normalnych wymiarach (sznupa w środkowej części ekranu nie jest rozciągana ;)). Daje się przyzwyczaić do rozciągniętych boków, czasami to widać, kiedy obiekt wchodzi z boku w kadr, lub kamera leci równoległą panoramą.
W każdym razie ja się tak przyzwyczaiłem, że nie mogę oglądać z paskami po bokach.
To tak jako ciekawostka

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: LV6T

Post autor: arik92 »

Rufuss pisze: Zależy od rozwiązania.
Akurat SHARP ma takie, że części obrazu po bokach są rozciągnięte, środkowa część obrazu, jakieś 70& jest w normalnych wymiarach (sznupa w środkowej części ekranu nie jest rozciągana ;)). Daje się przyzwyczaić do rozciągniętych boków, czasami to widać, kiedy obiekt wchodzi z boku w kadr, lub kamera leci równoległą panoramą.
W każdym razie ja się tak przyzwyczaiłem, że nie mogę oglądać z paskami po bokach.
To tak jako ciekawostka
Mówisz o trybie, który w Sharpie nazywa się "Panoramiczny"? W Sony odpowiednikiem takiego trybu jest tryb "Smart".
Rufuss pisze: Dokupiłem do tego TV stary model odtwarzacza blu-ray SHARP (myślałem, że wszystko będzie cacy, bo jeden producent).
Tutaj przez HDMI zaczął się problem. W przypadku filmów 4:3 nie były one rozciągane, miały pasy po bokach. Nie można było zmieniać formatu z pilota, jak to było w przypadku połączenia przez SCART.
Zgłosiłem to nawet do SHARPA, ale mnie zlali.
Czy w tym przypadku nie było tak, że nie było dostępu do pozostałych trybów, można było wybrać tylko tryb "Pełny" i "Pixel na Pixel"? Jeśli tak, to jest to spowodowane tym, że rozdzielczość wyjściowa na wyjściu HDMI jest ustawiona na 1080i/p lub 720p, a są to rozdzielczości HD, a w telewizji HD format obrazu to 16:9. Jeśli możesz w tym odtwarzaczu ustawić rozdzielczość wyjściową na 576i/p to wtedy powinny pojawić się pozostałe tryb obrazu takie jak "Panoramiczny", "Normalny".

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T

Post autor: programista »

Acha takie procentowe rozciąganie w zależności of bliskości środka, szprytne, czemu na yt takiego czegoś nie zrobi, bo chyba z takim patentem to rozciągnięcie da się jakoś przeżyć.

Jedno jest pewne panowie z lifeview takiego czegoś nie zrobią.

jarjar82
Posty: 24
Rejestracja: 1 marca 2011, o 14:28

Re: LV6T

Post autor: jarjar82 »

Mam takie banalne pytanie. Jak rozlozyc pilota bez szkody dla niego? Chce troche bardziej wypuscic diode. Jest bardzo mocno spasowany :) pod bateriami nie ma zadnej srubki hmmmm

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5451
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6T

Post autor: @GUTEK@ »

Pilot jest tylko na zatrzaskach. Najprościej wsuń pomiędzy te dwie części nożyk i przesuwaj delikatnie podważając. Niżej masz fotke z zaznaczonymi zatrzaskami.

Obrazek

Rufuss
Posty: 29
Rejestracja: 2 października 2010, o 00:10

Re: LV6T

Post autor: Rufuss »

arik92 pisze:
Rufuss pisze: Dokupiłem do tego TV stary model odtwarzacza blu-ray SHARP (myślałem, że wszystko będzie cacy, bo jeden producent).
Tutaj przez HDMI zaczął się problem. W przypadku filmów 4:3 nie były one rozciągane, miały pasy po bokach. Nie można było zmieniać formatu z pilota, jak to było w przypadku połączenia przez SCART.
Zgłosiłem to nawet do SHARPA, ale mnie zlali.
Czy w tym przypadku nie było tak, że nie było dostępu do pozostałych trybów, można było wybrać tylko tryb "Pełny" i "Pixel na Pixel"? Jeśli tak, to jest to spowodowane tym, że rozdzielczość wyjściowa na wyjściu HDMI jest ustawiona na 1080i/p lub 720p, a są to rozdzielczości HD, a w telewizji HD format obrazu to 16:9. Jeśli możesz w tym odtwarzaczu ustawić rozdzielczość wyjściową na 576i/p to wtedy powinny pojawić się pozostałe tryb obrazu takie jak "Panoramiczny", "Normalny".
Dzięki.
Popróbuję, jak będę przy sprzęcie. Pamiętam, że opcje rozdzielczości wyjścia były w blu-rayu. Z marszu ustawiałem najwyższą, żeby korzystać z upscalingu do 1080p.
Czyli to jest tak zrobione, że albo upscaling albo tryby obrazu...

jarjar82
Posty: 24
Rejestracja: 1 marca 2011, o 14:28

Re: LV6T

Post autor: jarjar82 »

@GUTEK@ :D jesteś wspaniały, jeszcze raz dzięki ...biorę się za akcje dioda ;)

Marian_K

Re: LV6T

Post autor: Marian_K »

@GUTEK@ pisze:rsms - Powinno być tak że przy RAW tuner powinien wysyłać przez HDMI strumień bez modyfikacji, ale jak to w rzeczywistości wygląda nie wiem.
W rzeczywistości są błędy w sofcie o czym pisał już rsms.

Sytuacja przy odbieraniu sygnału DVB-T wygląda następująco:
1. Jak wybierzemy na pilocie LV6T strumień audio MPEG to w trybie wyjścia cyfrowego RAW dźwięk powinien pojawić się na TV bez modyfikacji, czyli z pełnym wysterowaniem (bez regulacji głośności z pilota LV6T), a tak nie jest. Dźwięk pojawia się w TV, ale można regulować jego głośność pilotem LV6T, a więc został przez urządzenie "przetworzony".
2. Jak wybierzemy na pilocie LV6T strumień audio DD w trybie wyjścia cyfrowego RAW dźwięk pojawia się w TV bez regulacji głośności, a więc poprawnie, ale... pojawia się po jakiś 6, może 8 sekundach. Telewizor poprawnie rozpoznaje dźwięk jako DD.
3. W trybie wyjścia cyfrowego PCM dźwięk pojawia się w TV poprawnie niezależnie od wyboru strumienia MPEG czy DD z tym, że jest zauważalna różnica poziomów głośności pomiędzy tymi strumieniami.

Nie wiem jak wygląda sytuacja w przypadku odtwarzania plików z USB, bo tego nie testowałem.
Dodam dla porządku, że mowa tu o połączeniu HDMI.


Podsumowując - sporo jest "niedoróbek" w tym tunerze, ale nie spodziewałem się po nim ideału :)

Poczekam i zobaczę co "wywalczą" koledzy, którzy już korespondują z producentem, a jak mi będzie mało to wtedy ja "uderzę" i zobaczymy co z tego wyniknie :)

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 24 marca 2011, o 12:26 przez Marian_K, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz