LV6TMPVR4

Marian_K

Re: LV6T

Post autor: Marian_K »

programista pisze:rsms - jak grochom o ścianę, gadanie z d..ą.
Ludziska kochane... nie skaczcie sobie do gardeł, bo to do niczego dobrego nie prowadzi...

Każdy ma trochę racji, dla każdego inne błędy są ważne, a czy uda się naprawić wszystkie? Nie wiadomo...

Nie poprawnym wydaje mi się próba przywłaszczenie sobie prawa do wyłączności korespondowania z producentem, co niejako czyni tu programista - bo przecież każdy kto kupił tuner może do nich napisać, nie koniecznie zaglądając na to forum...
Nie poprawnym wydaje mi się również to:
programista pisze:przedstawiłem się jako przedstawiciel społeczności użytkowników tunera
- bo nikt nie wyrażał zgody i chęci na takie przedstawicielstwo w jego osobie.

Rozumiem jednak jego (programisty) intencje i obawy, i uważam, że ma dużo racji w tym, że jak będziemy zawracać producentowi głowę wszyscy na raz to może nas zwyczajnie olać.

Pozwólmy więc walczyć do końca tym, którzy walkę zaczęli, a przy okazji wyłapujmy dalsze niedociągnięcia i albo przekażemy je aktualnie walczącym, albo sami później pociągniemy sprawę dalej - zobaczymy jak się wszystko potoczy :)


I jeszcze raz ... PEACE!!!

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T

Post autor: programista »

Problemy zbierałem z forum, więc przedstawienie się jako przedstawiciel społeczności jest jak najbardziej na miejscu, to zwiększa szanse na poprawki, po za tym gdy jak kupiłem ten tuner to wcześniej nikt nie raczył napisać do nich maila, rzetelnego i z konkretnymi problemami, mimo iż problemy były, ja wysłałem, ale uważam, że to już 2 miesiące wcześniej powinno być wysłane, czemu nikt się tym nie zajął , nie wiem.
Nie poprawnym wydaje mi się próba przywłaszczenie sobie prawa do wyłączności korespondowania z producentem
Ale czy ja coś próbuję? Nie wiem czy zauważyłeś magiczne słowo "proszę" i wytłumaczenie dlaczego nie pisać, niemniej to jest prośba, a nie nakaz, chcesz - pisz.
Ludziska kochane... nie skaczcie sobie do gardeł, bo to do niczego dobrego nie prowadzi...
ja nigdzie nie skaczę, wytłumaczyłem jak sprawa wygląda, aż nie zostałem zrozumiały to trudno się mówi.

Tak więc tak dla ścisłości, żeby już nie było wątpliwości, jeśli komuś nie podoba się moje podejście do poprawek lv6t, rozmów z lifeview i prośba o nie pisanie do nich to ma do tego pełne prawo i jak chce to niech do nich pisze, nikomu nie bronię.

Marian_K

Re: LV6T

Post autor: Marian_K »

Programista, przecież wyraźnie napisałem:
Marian_K pisze:Rozumiem jednak jego (programisty) intencje i obawy, i uważam, że ma dużo racji...
Wcześniejszy post napisałem tylko w celu "złagodzenia atmosfery", bo odniosłem wrażenie, że zaczyna być ciepło - zupełnie niepotrzebnie, bo to nic dobrego nie daje.
Od dawna wiadomo, że "gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania :)", ja chciałem tylko podkreślić, że każdy ma odrobinę racji.
Uważam też, że zdecydowanie lepiej załatwiać takie rzeczy zbiorowo, więc nie zamierzam wchodzić w paradę - co również wyżej napisałem.

Tak więc luz :)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T

Post autor: programista »

Mi tam się gorąco nie zrobiło, wyraźnie to wcześniej co innego napisałeś, następnie na koniec znowu co innego, to się zastanów, po co w ogóle pisałeś.
Ostatnio zmieniony 24 marca 2011, o 14:48 przez programista, łącznie zmieniany 1 raz.

Marian_K

Re: LV6T

Post autor: Marian_K »

Rufuss pisze:W każdym razie w mojej dygresji na temat chodzi o to, że może SCART jest bardziej "elastycznym" standardem niż HDMI, umożliwia dzięki napięciu na nóżce 8 lepsze sterowanie formatem na TV, a HDMI jest wg specyfikacji (tego nie wiem, pytam) sztywne w tym względzie. No i jeśli tak jest, to może dlatego opornie im idzie praca nad przełączaniem formatu na HDMI w locie?
SCART obsługuje sygnały analogowe, a HDMI cyfrowe i wcale nie jest takie sztywne - to zupełnie inna bajka. Spróbuj jednak zmienić rozdzielczość monitora komputerowego "w locie"... Urządzenia muszą się zsynchronizować i tyle - tego się nie przeskoczy. DVI i HDMI to ten sam protokół.

asier pisze:Nie mam zbytniego doświadczenia w temacie HDMI, ale poszperałem w necie i mam pewne spostrzeżenia. Prawdopodobnie w HDMI istnieje flaga AR (aspect ratio) informująca o tym czy obraz jest szeroki czy też klasyczny i wysyłana jest tylko w momencie zmiany. W zasadzie powinna być uwzględniana tylko dla trybów SD (576, 480) bo tryby 720 i 1080 są z definicji HD czyli szerokie.
W HDMI jest znacznie więcej niż AR... jest możliwość przesyłania znacznika AFD (http://en.wikipedia.org/wiki/Active_Format_Description) i to w każdej ramce obrazu, a nie tylko przy zmianie formatu (dotyczy to również transmisji DVB-T).

asier pisze:Czytając fora można dojść do wniosku że producenci telewizorów jak i tunerów idą na skróty i zwykle zakładają, że HDMI to zawsze 16:9.
Nie czepiałbym się tu producentów telewizorów, ale nadawców, którzy niezależnie od nadawanego obrazu wystawiają stały znacznik 4:3 (lub 16:9) zamiast mieniać go w locie... No ale DVB-T dopiero raczkuje więc pożyjemy zobaczymy... (chociaż TV SAT istnieje bardzo długo, a tam nadal bałagan formatów/proporcji...)

Pozdrawiam!

rsms
Posty: 118
Rejestracja: 11 marca 2011, o 11:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN-Raszyn / RTCN Warszawa

Re: LV6T

Post autor: rsms »

Te formaty to najwyraźniej bardzo skomplikowana sprawa..
Jakiś czas temu pisałem:
A co się tyczy formatu obrazu, w wątku LV6 pisałem jak zachowuje się pod tym względem z oprogramowaniem LV6-OSD2-V2.
LV6 mam podłączony przez HDMI, i przy takim podłączeniu kluczowa jest wybrana rozdzielczość w LV6. Przy 720p i 1080i obraz 4:3 zawsze jest na całym ekranie, natomiast przy mniejszych na całym ekranie jest tylko przy wybraniu proporcji 16:9. Zarówno w jednym jak i drugim przypadku żadnych różnic między poszczególnymi trybami 4:3 oraz Auto nie widać.
Po wgraniu oprogramowania LV6-OSD1-V5-NEWIR jest już pod tym względem ok, można ustawiać różne dostępne formaty niezależnie od rozdzielczości i przy podłączeniu HDMI.
Głowę mogę dać że po wgraniu nowego oprogramowania sprawdzałem, i że tak było.
No a teraz, akurat wczoraj znowu się trafiła sposobność do sprawdzenia tego, i muszę powtórzyć to samo co na samym początku, że przez HDMI przy 720p i 1080i obraz 4:3 jest zawsze na pełen ekran.
Może faktycznie wszystko zależy od nadawanego sygnału, czasami coś w nim jest, a czasami nie. No ale z drugiej strony, TV cały czas "się słucha" tego co w nim ustawię.

Awatar użytkownika
kasia
Posty: 276
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: LV6T

Post autor: kasia »

Czy jest możliwe ustawienie STB tak by podczas pracy jako playera i przy oglądaniu pliku video (np. avi) które mają aspect ratio 16:9 na telewizorze 4:3 obraz wyświetlony był w oryginalnych proporcjach - obecnie jest jakoś rozciągany.

asier
Posty: 86
Rejestracja: 10 marca 2011, o 21:11
Odbiornik: WIWA HD-85
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: LV6T

Post autor: asier »

Marian_K pisze: W HDMI jest znacznie więcej niż AR... jest możliwość przesyłania znacznika AFD (http://en.wikipedia.org/wiki/Active_Format_Description) i to w każdej ramce obrazu, a nie tylko przy zmianie formatu (dotyczy to również transmisji DVB-T).
Nie czepiałbym się tu producentów telewizorów, ale nadawców, którzy niezależnie od nadawanego obrazu wystawiają stały znacznik 4:3 (lub 16:9) zamiast mieniać go w locie... No ale DVB-T dopiero raczkuje więc pożyjemy zobaczymy... (chociaż TV SAT istnieje bardzo długo, a tam nadal bałagan formatów/proporcji...)
Pozdrawiam!
Pisałem o tym jedynie w trybie przypuszczającym, dlatego chętnie w wolnej chwili poszerzę wiedzę w tym temacie. Dziękuję za podpowiedź i linka oraz próbę rozładowania atmosfery na forum :)
programista pisze:Problemy zbierałem z forum, więc przedstawienie się jako przedstawiciel społeczności jest jak najbardziej na miejscu, to zwiększa szanse na poprawki, po za tym gdy jak kupiłem ten tuner to wcześniej nikt nie raczył napisać do nich maila, rzetelnego i z konkretnymi problemami, mimo iż problemy były, ja wysłałem, ale uważam, że to już 2 miesiące wcześniej powinno być wysłane, czemu nikt się tym nie zajął , nie wiem.
To nie do końca jest tak jak myślisz. Gdy prawie dwa miesiące temu kupiłem tuner to już w następny dzień napisałem do FEN moje techniczne uwagi odnośnie działania tunera i podejrzewam, że nie tylko ja tak zrobiłem. Skończyło się na krótkiej wymianie maili i informacji że zauważone problemy zostały wysłane do producenta. Ostatnio trafiłem na twój post na forum i postanowiłem włączyć się do akcji. Dobrze, że ktoś w końcu zajął się na poważnie kontaktami bezpośrednio z Lifeview i twardo z nimi rozmawia!

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: LV6T

Post autor: arik92 »

@asier, czy w Panasonicu dla wejścia HDMI można ustawić format obrazu na Auto? Jeśli tak, to przy ustawieniu w LV6T rozdzielczości wyjściowej na 576i/p tuner powinien wysyłać informację do TV, o tym czy stacja nadaje w 4:3 czy w 16:9.

asier
Posty: 86
Rejestracja: 10 marca 2011, o 21:11
Odbiornik: WIWA HD-85
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: LV6T

Post autor: asier »

arik92 pisze:@asier, czy w Panasonicu dla wejścia HDMI można ustawić format obrazu na Auto? Jeśli tak, to przy ustawieniu w LV6T rozdzielczości wyjściowej na 576i/p tuner powinien wysyłać informację do TV, o tym czy stacja nadaje w 4:3 czy w 16:9.
W PANASONIC-u mam tryb AUTO i używam go zwykle jako domyślny. Dla odbioru analogowego bardzo podobała mi się ta opcja, ponieważ w tym trybie telewizor automatycznie wykrywał czarne pasy i sam rozciągał tylko aktywny obraz na cały ekran. Programy nadawane w letterboxie ładnie się same rozciągały do 16:9, a te klasyczne 4:3 były co prawda rozciągnięte w poziomie ale coś za coś. Telewizor ma niestety tylko MPEG2 (mimo że full hd), więc musiałem kupić LV6. Nie wiem czy tuner wysyła po HDMI poprawne znaczniki proporcji, ale telewizor na pewno nie reaguje na zmianę proporcji w nadawanym obrazie. Jedynie dla rozdzielczości 576i oraz 576p ustawionej w tunerze, w telewizorze zaczyna działać tryb AUTO w sposób taki sam jak dla telewizji analogowej, dla wyższych rozdzielczości już nie działa. I nie jest to reakcja na znacznik z HDMI, tylko własna analiza obrazu pod kątem obecności czarnych pasów, która tak jak w analogu trwa jakieś 1-3 sekundy.
Ja preferuję tryb 720p i 1080i bo u mnie LV6 subiektywnie ładniej upskaluje obraz SD.
Przez SCART dzięki napięciu na 8 nóżce proporcje zmieniają się błyskawicznie i bezbłędnie (trzeba tylko w telewizorze ustawić aspect na 4:3).

POPRAWKA
arik92 dzięki! Poeksperymentowałem dalej i masz rację. Z tym, że w telewizorze trzeba wybrać ASPECT 4:3 a nie AUTO, czyli podobnie jak to zauważyłem dla wejścia SCART. W tunerze trzeba wybrać 576i lub 576p. I faktycznie w tym trybie informacja o szerokim obrazie jest przesyłana do telewizora po HDMI (wyświetla mi się ta informacja na ekranie dla programów w 16:9). Dla trybów 720p i 1080i flaga zawsze jest ustawiona na szeroki (bo z definicji to tryby HD).
Ostatnio zmieniony 24 marca 2011, o 22:34 przez asier, łącznie zmieniany 2 razy.

jigaman

Re: LV6T

Post autor: jigaman »

Po wgraniu LV6-OSD1-V6 jestem zadowolony - zauwazylem tez poprawe w jakosci sygnału o ok 7% (wiem ze to troszke dziwne). Oby tak dalej ;)

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: LV6T

Post autor: arik92 »

W Panasonicu jest, to trochę inaczej zrobione niż w Sony i Sharpie, bowiem AUTO jest jako kolejny tryb obrazu, a nie jako dodatkowa funkcja. W Sony mamy osobną opcję Autoformatowanie, a w Sharpie jest opcja WSS. Do tego w Sony gdy Autoformatowanie jest ustawione na Wł. aktywna jest opcja Domyślny tryb 4:3, którą można ustawić na 4:3 albo na Smart. W Sharpie natomiast odpowiednikiem jest opcja Tryb 4:3, którą można ustawić na Normalny(jest to tryb 4:3) albo na Panoramiczny.

Kiedy rozdzielczość wyjściowa w LV6T jest ustawiona na 576i/p, a w Sony opcje:
- Autoformatowanie jest ustawione na Wł.
- Domyślny tryb 4:3 ustawiony jest na Smart lub 4:3
wówczas mamy taką sytuację:
- gdy stacja np. TVN nadaje w 16:9, to TV ustawia się w tryb WIDE (jest to tryb 16:9)
- gdy stacja np. TVP Historia nadaje w 4:3, to TV ustawia się w tryb Smart lub 4:3 w zależności od tego jak ustawiona jest opcja Domyślny tryb 4:3
Natomiast gdy rozdzielczość wyjściowa w LV6T jest ustawiona na 720p lub 1080i, to wtedy gdy:
- stacja np. TVN nadaje w 16:9, to TV ustawia się w tryb WIDE
- gdy stacja np. TVP Historia nadaje w 4:3, to TV nadal jest w trybie WIDE i mamy rozciągnięty obraz

Tak samo jest w Sharpie, czyli jeśli rozdzielczość wyjściowa w LV6T jest ustawiona na 576i/p, a opcje w Sharpie:
- WSS jest włączone
- Tryb 4:3 jest ustawiony na Normalny lub Panaromiczny
to wtedy:
- gdy stacja np. TVN nadaje w 16:9, to TV ustawia się w tryb Pełny (jest to tryb 16:9)
- gdy stacja np. TVP Historia nadaje w 4:3, to TV ustawia się w tryb Normalny lub Panoramiczny w zależności od tego jak ustawiona jest opcja Tryb 4:3
Natomiast gdy rozdzielczość wyjściowa w LV6T jest ustawiona na 720p lub 1080i, to wtedy gdy:
- stacja np. TVN nadaje w 16:9, to TV ustawia się w tryb Pełny
- gdy stacja np. TVP Historia nadaje w 4:3, to TV nadal jest w trybie Pełny i mamy rozciągnięty obraz

Wniosek: LV6T dla rozdzielczości 576i/p wysyła przez HDMI informacje o proporcjach obrazu.

EDIT:
asier pisze:POPRAWKA
arik92 dzięki! Poeksperymentowałem dalej i masz rację. Z tym, że w telewizorze trzeba wybrać ASPECT 4:3 a nie AUTO, czyli podobnie jak to zauważyłem dla wejścia SCART. W tunerze trzeba wybrać 576i lub 576p. I faktycznie w tym trybie informacja o szerokim obrazie jest przesyłana do telewizora po HDMI (wyświetla mi się ta informacja na ekranie dla programów w 16:9). Dla trybów 720p i 1080i flaga zawsze jest ustawiona na szeroki (bo z definicji to tryby HD).
Właśnie chciałem Ci, o tym napisać, ale mnie ubiegłeś. ;) Tak więc działa tak samo jak dla Scart (w końcu przez Scart wychodzi 576i). Zapewne specyfikacja HDMI nie przewiduje dla trybów 720p i 1080i/p wysyłania informacji o proporcjach obrazu, sam napisałeś że z definicji to tryby HD, więc producenci TV przy rozdzielczościach HD ograniczają formaty obrazów. Moim zdaniem słusznie, bo nawet jakby je zostawiali to i tak trzeba by, to zmieniać ręcznie bo z automatu by nie działało.

Marian_K

Re: LV6T

Post autor: Marian_K »

arik92 pisze: Zapewne specyfikacja HDMI nie przewiduje dla trybów 720p i 1080i/p wysyłania informacji o proporcjach obrazu..
Jak już wcześniej wspomniałem – HDMI oprócz informacji o proporcjach obrazu AR (Aspekt Ratio) przesyła również znacznik AFD (Active Format Description) ... ale od początku.

W chwili obecnej DVB-T w Polsce przesyła (może przesyłać) cztery „rodzaje/formaty” strumieni:

1. SD 576i – AR 4:3 – rozdzielczość 720x576
2. SD 576i – AR 16:9 – rozdzielczość 720x576 (anamorficzne)
3. HD 720p – AR 16:9 – rozdzielczość 1280x720
4. HD 1080i – AR 16:9 – rozdzielczość 1920x1080

Jeżeli więc ustawimy w tunerze DVB-T wyjście HDMI w tryb 576i lub 576p to oczywiste, że TV odbierając ten sygnał sprawdza znacznik AR, bo nie wie, czy obraz jest anamorficzny czy nie.

Jeżeli ustawimy w tunerze DVB-T wyjście HDMI w tryb 720p lub 1080i to TV nie sprawdza znacznika AR, bo po co, skoro tam zawsze jest 16:9. Nie oznacza to jednak, że tego znacznika tam nie ma :) . Sprawdza natomiast znacznik AFD, który mówi jaką część obrazu 16:9 wyświetlić na ekranie o proporcjach 4:3.

Tutaj z obrazkami: http://www.avison.me.uk/digital_video/dtg_afd/


To taki duży skrót w celu uporządkowania informacji :)

Oczywiście wiele zależy jeszcze od tego co tuner zrobi z sygnałem, bo można przecież ustawiać w nim różne proporcje… i od tego wszystko się zaczęło. Tzn chodziło o to, że LV6T zawsze rozciąga obraz 4:3 na pełny ekran (HDMI) – niezależnie od ustawianych proporcji.
Idealnie byłoby, aby można było wybrać – czy ma rozciągać, czy zostawić oryginalnie, co już napisał kiedyś asier:
asier pisze: Postuluję wprowadzenie opcji "Keep original aspect ratio for HDMI output" oddzielnie dla obrazu z DVB-T i oddzielnie dla filmów z USB. Musi być to konfigurowalne bo są dwa obozy ludzi - jedni wolą mieć poprawne proporcje, a drugich kłują w oczy czarne pasy na ekranie.

Żeby było ciekawiej należy dodać, że firma Philips i Panasonic ma w swoich TV funkcję „analizy” obrazu pod kątem czarnych pasów w obrazie SD i inteligentnie je wycina :), natomiast Sony, Samsung i Sharp „sztywno” trzymają się znaczników zakodowanych w obrazie… a te znaczniki to różni nadawcy stawiają różnie…

Mam nadzieję że trochę uporządkowałem…

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T

Post autor: programista »

kasia pisze:Czy jest możliwe ustawienie STB tak by podczas pracy jako playera i przy oglądaniu pliku video (np. avi) które mają aspect ratio 16:9 na telewizorze 4:3 obraz wyświetlony był w oryginalnych proporcjach - obecnie jest jakoś rozciągany.
Ustaw 4:3 letterbox przed wejściem w menu filmu, będą pasy góra/dół ale to jest jedyne wyjście.

Co do testów aktualizacji v6 to nie jestem do końca zadowolony, zamiast czarnego ekranu dzieją się teraz różne inne dziwne rzeczy z obrazem, aczkolwiek dzieje się to krótko i tak nie przeszkadza jak czarny obraz więc niech już tak będzie.

Natomiast wejście do multimedii na czerwony przycisk jest słabo zrobione, bo trzeba czekać dłużej niż wejście standardowe przez menu. Jak wchodzę przez menu to wejście jest szybsze i bez "Czekaj...", i tak też powinno być pod czerwonym przyciskiem, a jest tak jakbym wchodził w pvr tylko wchodzi do menu, powinni to bezpośrednio podłączyć pod to co się dzieje w momencie wciskania bok na pilocie z znaczoną opcją multimedia, zrobili źle.

Co do problemu z formatami to ja mam takie coś jeszcze jak windowbox http://en.wikipedia.org/wiki/Windowbox_%28film%29
Ja mam zawsze ustawione letterbox i gdy już puszczają reklamę lub obraz w letterbox to mi robi kolejny letterbox i mam windowbox, choć spokojnie jakbym to rozciągnął prawidłowo na cały ekran to miałbym prawidłowy letterbox, na szczęście problem jest tylko podczas reklam i wiadomości, podczas filmów nie występuje.

No i tak jak pisałem sprawa z aspect jest u nich zgłoszona.

wtol
Posty: 14
Rejestracja: 2 listopada 2010, o 09:05
Odbiornik: LV6TMPVR4
LV5TDelux USB 2.0
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin, Trzeciewiec

Re: LV6T

Post autor: wtol »

programista pisze:Ja mam zawsze ustawione letterbox i gdy już puszczają reklamę lub obraz w letterbox to mi robi kolejny letterbox i mam windowbox.....
Czy przypadkiem nie pomyliłeś się z tymi formatami? Wg mnie "windowbox" występuje jeżeli nadawca np: program utworzony w formacie 16:9, wyemituje w formacie 4:3 w letterbox-ie, a odbiorca na swoim sprzęcie/ telewizor, tuner/ przetworzy ten obraz do formatu 16:9 w pillarbox. Wówczas mamy czarne pasy dookoła obrazu i jednocześnie zachowane proporcje. Spróbuj to przeanalizować jeszcze raz. :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5448
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: LV6T

Post autor: @GUTEK@ »

Ja jeszcze dodatkowo po za tym co napisał programista mam wrażenie że na tym sofcie V6 tuner przymula. Na V5 i wcześniejszych działał szybciej, a tutaj nieraz przechodzenie pomiędzy opcjami w menu czasem nie jest natychmiastowe.

Awatar użytkownika
kasia
Posty: 276
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: LV6T

Post autor: kasia »

@programista - dzięki :!:

moni

Re: LV6T

Post autor: moni »

Potwierdzam obserwacje @GUTEK@: na V6 mam wrazenie jakby tuner wolniej reagowal na polecenia z pilota jak rowniez z samego panelu tunera (ch+, ch-) - nie zawsze od razu reaguje na nacisniecie klawisza.
Nie mozna juz tak jak w poprzednich wersjach "pstrykac" miedzy kanalami (ch+, ch-), dluzej mu takie "pstrykanie" zajmuje.
Ostatnio zmieniony 25 marca 2011, o 21:13 przez moni, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: LV6T

Post autor: programista »

Nie wiem czemu ale mój post znikł więc ponowię...
wtol pisze: program utworzony w formacie 16:9, wyemituje w formacie 4:3 w letterbox-ie, a odbiorca na swoim sprzęcie/ telewizor, tuner/ przetworzy ten obraz do formatu 16:9 w pillarbox. Wówczas mamy czarne pasy dookoła obrazu i jednocześnie zachowane proporcje. Spróbuj to przeanalizować jeszcze raz. :)
Czyli tak jak napisałem, dostaję obraz letterbox, ale że mam ustawiony letterbox to mi wychodzi windowbox, lv6t nie umie robić pillarbox'a po za tym pillarbox jest na tv 16:9 tylko, lv6t nie rozróżnia czy obraz jest już w formie letterbox czy nie, przeanalizuj sobie to jeszcze raz.
Aczkolwiek plus jest taki, że to występuje tylko na reklamach i wiadomościach, a filmy są ok, dziwne ale prawdziwe.

A co do prędkości menu czy pilota to w sumie nie zauważyłem.

Ktoś wysunął diodę z pilota, daje to coś ? W sumie nie narzekam, ale jak można by poprawić to czemu nie.

fido104
Posty: 30
Rejestracja: 28 lutego 2011, o 15:08
Odbiornik: LG LE5300
Instalacja antenowa: siatkowa 9m npt
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice, Chwaszczyno, Jagodnik

Re: LV6T

Post autor: fido104 »

Potwierdzam:
V6 jest bardzo leniwe. Początkowo myślałem, że to mój pilot szwankuje.

Przykładowo chciałem poprzestawiać programy, podając hasło wcisnąłem 6 dwójek a na ekranie miałem tylko jeden krzyżyk. Musiałem bardzo wolno naciskać przycisk aby dobrnąć do końca procedury.

Tak samo zachowywał się pilot (myślałem, że on) w każdej innej sytuacji. Krótkie naciśnięcie przycisku nie powodowało żadnej reakcji tunera.

Prowadziło to do coraz to mocniejszego naciskania na przyciski pilota, a to niezbyt dobrze służy na trwałość pilota.

Postanowiłem wrócić do starego oprogramowania LV6-OSD2-V2.
Teraz lekkie naciśnięcie przycisku powoduje natychmiastową reakcję tunera.

programista:
Uważam, że nie warto rozbierać pilota w celu wysunięcia diody. Mój pilot skierowany na przeciwległą tunerowi ścianę działa tak samo jak skierowany bezpośrednio na niego.

Odpowiedz