TECHNISAT DiGYBOXX T4

tomek9876
Posty: 39
Rejestracja: 18 czerwca 2010, o 12:28
Odbiornik: Technomate TM-7102 HD T2 Super
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit+MC-9102
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jesenik/Praded, Ślęza

Technisat DiGYBOXX T4

Post autor: tomek9876 » 19 października 2010, o 14:40

Ciekaw jestem opinii użytkowników tunera naziemnego DVB-T Technisat DiGYBOXX T4 , zwłaszcza odnośnie czułości odbiornika, gdyż w instrukcji nie ma o tym ani słowa. Tuner zdobył statuetkę SAT Krak 2010 na najlepszy odbiornik DVB-T MPEG-4. Jako jeden z niewielu na polskim rynku mierzy BER.

Zittauer
Posty: 34
Rejestracja: 19 października 2010, o 19:31

Re: Technisat DiGYBOXX T4

Post autor: Zittauer » 20 października 2010, o 08:27

Właśnie zastanawam się nad kupnem tego odbiornika. Mam odbiornik Technisata Digital 2, z którego jestem bardzo zadowolony, ale to MPEG2. W teście Satkuriera wypadł bardzo fajnie. Czy ktoś ma już ten tuner ?

tomek9876
Posty: 39
Rejestracja: 18 czerwca 2010, o 12:28
Odbiornik: Technomate TM-7102 HD T2 Super
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit+MC-9102
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jesenik/Praded, Ślęza

Re: Technisat DiGYBOXX T4

Post autor: tomek9876 » 20 października 2010, o 10:14

Tylko, że test w Sat-Kurierze (czytałem ten artykuł) to jak zwykle bardziej opis niż prawdziwy test sprzętu.
W Krakowie cienko z DVB-T i dlatego ciekawe jak redakcja testuje naziemny odbiór cyfowy ,bo w ogóle się nie chwali o tym w opisie. Na żadnym zrzucie ekranowym nie ma pokazanych parametrów odbieranego sygnału.

Awatar użytkownika
kasia
Posty: 276
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Technisat DiGYBOXX T4

Post autor: kasia » 20 października 2010, o 20:52

W Satkurierze sprzęt DVB-T testują tylko i wyłącznie na sygnale ze Skrzycznego - tj mpeg2.

_chris_

Re: Technisat DiGYBOXX T4

Post autor: _chris_ » 20 października 2010, o 21:29

kasia pisze:W Satkurierze sprzęt DVB-T testują tylko i wyłącznie na sygnale ze Skrzycznego - tj mpeg2.
Z punktu widzenia odbioru sygnałów RF (czułość, jakość, korekcja) to nie ma znaczenia, i tak wszystkie strumienie RF nadawane w NTC są w strumieniu mpeg-2, więc testy odbiorników są zapewne wiarygodne. Tyle, że nie zobaczą jakości obrazu w czwórce, ale to i tak, jeśli nie maja analizatora mpeg-u, jest sprawą subiektywną...
Ostatnio zmieniony 20 października 2010, o 22:28 przez _chris_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 527
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Technisat DiGYBOXX T4

Post autor: DanielK » 20 października 2010, o 22:06

Miałem przez kilka minut w ręku ten odbiornik.

Czułość głowicy dobra, złapał słabe DVB-T z Niemiec.
Obraz dobrej jakości. Menu typowe dla Technisata :)
Pilot dobrze się trzyma w ręku.
Jeśli chodzi o złącza to ma wszystko co trzeba.

Niestety więcej czasu nie miałem na zapoznanie się z nim. Jak mi się uda to wkrótce napiszę więcej.

Zittauer
Posty: 34
Rejestracja: 19 października 2010, o 19:31

Re: TECHNISAT DiGYBOXX T4

Post autor: Zittauer » 4 stycznia 2011, o 07:25

Witam ! Chciałem podzielić się wrażeniami z ponad tygodniowego użytkowania odbiornika Digyboxx T4. Przed wigilią zakupiłem ten odbiornik, jako wielki zwolennik sprzętu Technisata. Do tej pory miałem 2 odbiorniki naziemne Technisat Mpeg2, testowałem kilka innych i Digipal 2 Technisata był dla mnie najlepszym, niezawodnym i posiadającym sporo różnych możliwości odbiornikiem. Po włączeniu Mux2 na Skrzycznym przyszedł czas na Digyboxx'a. Pierwszy egzemplarz, który otrzymałem zwróciłem po kilku dniach. Niekończące się "zwiechy" i "resety" i częsta pikseloza na wszystkich programach ! Z drugim eglemplarzem jest już lepiej. Na polskich i czeskich programach obraż wręcz "kryształowy". Praktycznie brak pikselozy. Przy intensywnym używaniu róznych funkcji tunera następuje często "stopklatka" i reset odbiornika. Antenę mam wycelowaną pomiędzy Skrzyczne, a czeską Lysą Horę. Jakość Skrzycznego 52-58%, Lysa Hora 18-34%. Co ciekawe odbiornik Digipal 2 Technisata wskazuje Skrzyczne max. 100%, Lysa Hora 80-90%. Tuner musi zostać wyłączony na polskich programach. Przy wyłączeniu tunera na Czechach niestety na nowo nie ruszy. Cały czas "Szuka nowego oprogramowania", reset i nie może ruszyć... Muszę wtedy wyciągnąć wtyczkę antenową. Poczekać aż wyłączy się wkurzające "Wyszukiwanie nowej wersji oprogramowania", przełączyć bez anteny na polski program i wtedy można korzystać dalej z naszego "cuda". Tak apropo, czy da się może wyłączyć te "Wyszukiwanie oprogramowania" witające nas przy każdym włączeniu odbiornika ? Trwa to chyba dobre pół minuty i jest bardzo wkurzające.
Tak więc muszę pamiętać, aby przypadkiem nie wyłączyć odbiornika na Czechach, za dużo nie bawić się odbiornikiem, cierpliwie czekać kilka razy dziennie, aż Digyboxx nie znajdzie nowego oprogramowania i wtedy cieszyć się nowym odbiornikiem Technisata, który liczyłem będzie równie dobry jak nie lepszy od poprzednika.
Podsumowując sprzęt bardzo dobry, oprogramowanie jedna wielka klapa. Liczę, że po wprowadzeniu nowego softu, Technisat poprawi wszelkie "niedoróbki" i wyłączy wkońcu swoje trwające dość długo powitanie "Wyszukiwanie nowego oprogramowania", które przy zdarzających się resetach jest wręcz nie do zniesienia.

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: TECHNISAT DiGYBOXX T4

Post autor: Przecin » 4 stycznia 2011, o 09:08

Tak, przydała by się opcja aby wyłączyć to "szukanie nowego oprogramowania" bo jest to trochę wkurzające. Dla tych co chcą to zobaczyć to podaje link do mojego filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=9lxVKjAWU08
Włączenie odbiornika następuje w 38 sekundzie filmu, po czym odbiornik szuka nowego oprogramowania.

_chris_

Re: TECHNISAT DiGYBOXX T4

Post autor: _chris_ » 4 stycznia 2011, o 09:34

Zittauer pisze:Cały czas "Szuka nowego oprogramowania", reset i nie może ruszyć... Muszę wtedy wyciągnąć wtyczkę antenową. Poczekać aż wyłączy się wkurzające "Wyszukiwanie nowej wersji oprogramowania", przełączyć bez anteny na polski program i wtedy można korzystać dalej z naszego "cuda". Tak apropo, czy da się może wyłączyć te "Wyszukiwanie oprogramowania" witające nas przy każdym włączeniu odbiornika ?
jeśli w menu odbiornika nie ma gdzieś opcji w klimacie "włączenie / wyłączenie OTA", to z poziomu użytkownika nie da się - trzeba by mieć pewnie wejście w menu serwisowe.

alejandro

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: alejandro » 14 stycznia 2011, o 15:10

Witam,Mam problem z odbiorem TVP Kultura i TVN 7 w Warszawie. mam dekoder Technisat Digyboxx T4 Przy oglądaniu tych kanałów dekoder się zawiesza a później wyłącza. czy to zależy od anteny czy kanały mają słaby zasięg. pozostałe kanały z obu Multiplexów działają normalnie. mam zwykłą antenę pokojowa, którą wcześniej używałem do odbioru telewizji analogowej. Czy wie ktoś z was jak mogę usunąć ten problem.
______________

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TECHNISAT DiGYBOXX T4

Post autor: Jarosław Bałuka » 14 stycznia 2011, o 15:55

Ostatnia wersja softu na stronie producenta to 1.2.1.
http://www.technisat.pl/indexf430.html? ... &pID=15137
Zobacz jaka jest w Twoim dekoderze.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: TECHNISAT DiGYBOXX T4

Post autor: janek 77 » 14 stycznia 2011, o 15:59

Ciekawe, że masz problem z programami z 2 różnych MUX. Nietypowe i raczej wyklucza siłę czy jakość sygnału z anteny...
Sprawdź software urządzenia. Oba kanały mają do wyboru audio AC3 lub MPEG. Stawiałbym na to że to problem w wyborze lub dekodowaniu audio. Może domyślnie wybrać i zapamiętać MPEG. Może wymiana softu pomoże..

Natomiast jeśli masz problem od dziś a wcześniej nie było problemów to jest też dziś problem w Warszawie z TVP2 audio. Może poprostu znowu zmieniają parametry i problem ustapi za jakiś czas

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 527
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: TECHNISAT DiGYBOXX T4

Post autor: DanielK » 15 stycznia 2011, o 16:53

@Zittauer - problem zawieszania się odbiornika na kanałach czeskich naprawiono w wersji 1.2.2. :arrow: link

Zittauer
Posty: 34
Rejestracja: 19 października 2010, o 19:31

Re: TECHNISAT DiGYBOXX T4

Post autor: Zittauer » 15 stycznia 2011, o 20:30

Witam Kolegów !
Wersja softu, którą podałeś ma w opisie "wersja testowa". Podam może jeszcze kilka spraw, które zauważyłem podczas 3 tygodniowego użytkowania tego tunera (może testujący sprawdzą u siebie i ewentualnie uwzględnią moje uwagi przy tworzeniu aktualnej wersji oprogramowania :P ).
Przedewszystkim powitanie: "Szukanie nowego oprogramowania". Nigdy nie wiem czy tuner już się zawiesił, czy nadal chce mi poszukać tego nowego programowania. Nie wiem tylko skąd on ma te nowe oprogramowanie pobrać. Oprogramowanie nie wychodzi zbyt często tak więc nawet, gdyby była możliwość zciągnięcia nowej wersji z "anteny", to jest taka wersja w menu i spokojnie to wszystkim wystarczy. Naprawdę te każdorazowe oczekiwanie ok. 40 sekund, aż cokolwiek ruszy jest bardzo uciążliwe.
Intensywne użytkowanie menu prowadzi do każdorazowej "zwiechy" i resetu, a potem do powrotu na wcześniej oglądany program.
Na programach Czeskich nie działa zmiana formatu obrazu. Tuner mam podłączony przez Scart, nie wiem jak to wygląda przy innym połączeniu do TV.
Lista programów. Na głównej liście programów brak jakiejkolwiek edycji. Nie jestem w stanie wykasować programów np. testów TV 7, TV 8, które są dla mnie zbędne. Znalazłem tylko możliwość kasowania wszystkich kanałów. Nie jestem wstanie przesunąć programów ani w przód, ani w tył. Pozostaje tylko lista programów ulubionych, która niestety też nie jest bez wad.
W mojej lokalizacji istnieje możliwość złapania programów czeskich z kilku lokalizacji oraz tropo. Na K 36 muz z Pradziada, na K 54 z Lysej Hory. Odbiorik wyszukuje wszystkie programy obu muxów, poczym zapisuje tylko programy z paczki o mocniejszym sygnale. A co z mutacjami regionalnymi np. czeskiej telewizji. Tuner nie pozwoli mi zapisać tej drugie wersji, bo juz jedną ma !!!
Panowie wystarczy sprawdzić jak edycja wygląda w odbiorniku Technisat Digipal 2 i tak to powinno być ! Wszystko można robić na liście głównej jak i ulubionej, tzn. przesuwać, kasować dowolny kanał. Na głównej liście zapisują się wszystkie programy, w tym dublety i mutacje regionalne. Z listy głównej sami wybieramy co chcemy mieć na ulubionej. Odbiornik za nas nie decyduje !
Ns programach radiowych jest czarna plansza. Zapomniano o kolorowej planszy z jakims motywem, tak jak jest to w innych odbiornikach ?
Przy przeszukiwaniu automatycznym kasują się wszelkie listy programów, które były na odbiorniku. Ostatnio przez przypadek nacisnąłem na taką funkcję, wyszedłem z tego po chwili, ale odbiornik nie miał już w pamięci list programów, które wcześniej posiadał.
Wystarczyłoby zapytanie po zeskanowaniu "Czy nowe programy dopisać do listy ?".
Oczywiście można wyszukiwać programy na zadanym kanale, ale co w przypadku jak koledzy przechwalają się, że jest świetne tropo i można złapać coś z daleka ?
Nie mogę zeskanować pasma bo wszystkie zapisane programy "szlag trafi".
Mam wrażenie, że wskazanie na skali "jakości" jest zaniżone. Nie chodzi o to, że ma mniej czułą głowicę od innych, ale o to, że łapiąc sygnał "z boku" odbiornik działa poprawnie, a Digyboxx wyświetla "jakość" = 0%. Techisat Digipal 2 pokazuje 10-30%. Ale jest w sumie najmniejszy problem.
Powiem tak, tuner klasy Mercedesa, oprogramowanie mierne.
Panowie z Technisata, poszukać programistów, którzy napisali soft do Technisata Digipal 2 i poprosić ich o pomoc, a będziecie mięli tuner, który może być liderem na rynku europejskim.
Wystarczy stabilny soft do tej fajnej "zabawki"
:roll:

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 527
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: TECHNISAT DiGYBOXX T4

Post autor: DanielK » 15 stycznia 2011, o 23:57

W wersji 1.2.2. start tunera jest na pewno szybszy. Generalnie powinien działać stabilniej. W sumie nie wiem dlaczego ta wersja jeszcze nie jest oficjalna.
Podejrzewam, że w którymś z czeskich muxów jest nadawane OTA, które zapewne ten odbiornik wyłapywał stąd było zawieszanie się.
Spróbuj wyszukać kanały ręcznie może uda się zapisać ten dodatkowy do pamięci.

dario9678
Posty: 142
Rejestracja: 12 października 2010, o 16:02
Odbiornik: Samsung UE32D6500
Instalacja antenowa: Tri Digit 44/21-69 LNA-177+DIPOL-4/5-12 symetryzator + zwrotnica ant. ZA-104Ms
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce Święty Krzyż

Re: TECHNISAT DiGYBOXX T4

Post autor: dario9678 » 17 lutego 2011, o 09:00

Na stronie internetowej pojawiła się nowsza wersja oprogramowania 1.2.3 http://www.technisat-daun-fs.de/downlo ... 4_7257.zip
Ostatnio zmieniony 24 kwietnia 2011, o 07:36 przez dario9678, łącznie zmieniany 1 raz.

Zittauer
Posty: 34
Rejestracja: 19 października 2010, o 19:31

Re: TECHNISAT DiGYBOXX T4

Post autor: Zittauer » 24 lutego 2011, o 09:22

Mając chwilę czasu wymieniłem oprogramowanie Digyboxxa T4 na nowe o symbolu 1.2.3.
Wymiana oprogramowania szalenie prosta...
Wgrać oprogramowanie na pendriva, wyłączyć zasilanie tunera, włożyć pendriva do odbiornika, włączyć zasilanie i czekać na zakończenie pobierania oprogramowania.
Następnie wyłączyć zasilanie i włączyć ponownie :P
Odbiornik uruchamia się poprawnie na programach polskich jak i czeskich.
Przy włączeniu tunera na wyświetlaczu pojawia się numer kanału, a na telewizorze znane "powitanie" o możliwości aktualizacji oprogramowania.
Start odbiornika wydaje się być stabilniejszy. Wcześniej przy starcie tunera na polskich programach wyświetlacz pokazywał jakieś kwadraciki.
Odbiornik rozpoznaje prawidłowo format programu na czeskich programach !!! Wcześniej działało to tylko na programach polskich, natomias na czeskich obraz był wydłużony i nie nie działały funkcje zmiany formatu. Teraz to działa :lol:
Mając zapisane programy czeskie z kanału 54, próbowałem dopisać te same programy z kanału 36. Niestety tuner zastępuje ustawioną paczkę programów z kanału 54 na te z 36. Tak więc nie ma szans na to, aby odbiornik miał na liście programy z kanału 54 jak i 36.
Tak więc albo, albo :cry:
Nie wiem czy po wyszukiwaniu automatycznym znikała dotychczasowa lista programów, tak jak to do tej pory było.
Nie chciałem ryzykować zbędnej roboty.
To tyle po kilkuminutowym testowaniu...
Według mnie zdecydowanie warto wymienić soft na nowy. Zobaczymy co z "resetami" odbiornika.
Chciałem podziękować kolegom z Technisata z przesłanie softu jeszcze przed jego oficjalną premierą !!!
Panowie, jeszcze kilka poprawek softu i odbiornik będzie jednym z najciekawszych na rynku.

arthur

Re: TECHNISAT DiGYBOXX T4

Post autor: arthur » 25 lutego 2011, o 14:04

Witam!

Chciałem się dowiedzieć, czy DiGYBOXX T4 odtwarza także inne formaty plików (avi, mp3 itd), tak jak inne tunery DVB-T.

Pozdrawiam.

andresat
Posty: 23
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 14:54

Re: TECHNISAT DiGYBOXX T4

Post autor: andresat » 25 lutego 2011, o 20:07

Czy można oglądać jeden program a drugi nagrywać?

Zittauer
Posty: 34
Rejestracja: 19 października 2010, o 19:31

Re: TECHNISAT DiGYBOXX T4

Post autor: Zittauer » 2 marca 2011, o 19:05

Testuję już tydzień Digyboxx'a z nowym softem 1.2.3. Efekt ?
Tuner "odpala się" poprawnie na wszystkich kanałach ! W dalszym ciągu trwa to dość długo (słynna aktualizacja oprogramowania :evil: ), ale problemy z uruchomieniem tunera, o których pisałem we wcześniejszych postach, został "opanowane" przez producenta :)
W przeciągu tygodnia nie uświadczyłem zawieszania się i resetowania tunera. Wielkie brawa :P
Jest jeszcze parę drobnostek, o których wspominałem wcześniej, ale aktualnie Digiboxx z nowym softem to tuner stabilny, godny polecenia !

Odpowiedz